Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 64 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Pia Inberg

Virve Rostin päivänä Satulinnassa oli tarjolla mausteisia kasvissamosoita. Tällä reseptillä nautit intialaisista pikkupiiraista myös kotona.

Vain elämää -keittokirja – suoraan Satulinnasta!

Nelosen Vain elämää -sarjassa paitsi lauletaan ja musisoidaan myös syödään hyvin. Ohjelman tähdet kokoontuvat kaksi kertaa päivässä aterialle, jonka menun päivän artisti on suunnitellut itse.

Virittäydy Vain elämää -tunnelmaan kokkaamalla samoja ruokia, joita Anssi Kela, Pave Maijanen, Virve Rosti, Sanni, Antti Tuisku, Maija Vilkkumaa ja VilleGalle nautiskelivat ohjelman kuvauksissa.

Vain elämää -reseptit suoraan Hirvensalmen Satulinnasta, olkaa hyvä!

Nauti lisää Satulinnan ihanista Vain elämää -hetkistä Ruutu.fi:ssä.

Ruokala.net: "Tällaisesta ruuasta kaikki muusikot yleensä tykkää", Vicky Rosti paljastaa.

Soppa365 ja Nelonen ovat molemmat osa Sanomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvissamosat

Ainekset

Taikina
Täyte
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
rypsiöljyä
3
tl
garam masala -mausteseosta
1
tl
suolaa
n. 5-7
dl
rypsiöljyä uppopaistamiseen
4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
1/2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
n. 1 3/4
dl
vettä
2
isoa kiinteää perunaa
1
sipuli
1
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
100
g
herneitä
1/2
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

 

  1. Pese täytteen perunat ja keitä kuorineen vedessä kypsiksi. Anna perunoiden jäähtyä.
  2. Mittaa jauhot, öljy, leivinjauhe ja suola kulhoon. Sekoita vettä hitaasti lisäten tasaiseksi taikinaksi. Alusta taikina sileäksi, kääri kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

  3. Jatka täytteen valmistusta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja hienonna tai raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Kuori ja kuutioi keitetyt perunat pieniksi ”pyttipannu”-kuutioiksi.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli, inkivääriraaste ja garam masala. Kuullota muutaman minuutin ajan koko ajan käännellen. Lisää perunakuutiot, herneet, suola ja pippuri. Jäähdytä täyte vähintään kädenlämpöiseksi.

  5. Jaa taikina noin 10 osaan. Pidä taikinapallot kelmulla peitettynä kuivumisen estämiseksi. Kauli taikinapallot pyöreiksi letuiksi, jonka halkaisija on 12–15 cm. Leikkaa kiekko keskeltä kahtia. Käännä puolikkaat kaksin kerroin. Nipistele leikatut sivut tiukasti kiinni, täytä samosa täytteellä ja nipistele vielä avoin reuna kiinni.

  6. Nosta valmiit samosat hieman jauhotetun leivinpaperin päälle, jotta ne eivät tartu pöytään. Varo myös laittamasta raakoja samosoita kiinni toisiinsa, sillä ne takertuvat helposti kiinni. Peittele leivinliinalla estääksesi taikinan kuivumisen.

  7. Kuumenna öljy tukevassa kannellisessa kattilassa tai padassa. Öljyä pitää olla niin paljon, että kypsennettävät tuotteet kelluvat siinä. Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu samosa alkaa heti poreilla ja nousee pintaan. Voit käyttää paistolämpömittaria avuksi öljyn lämpötilan arvioinnissa. Uppopaistolämpötila on 170–180 astetta.

  8. Paista muutama piiras kerrallaan kauniin ruskeaksi molemmin puolin, noin pari minuuttia per puoli. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja sitten tarjoiluastiaan.

  9. Tarjoa valmiit samosat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä chutneyn kanssa.

Tomaattichutney

Ainekset

5
tomaattia
1
omena
1
pieni sipuli
2
valkosipulinkynttä
1/2
tuore mieto chili
1/2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
fariinisokeria
3/4
dl
omenaviinietikkaa
1
kanelitanko
3
kokonaista neilikkaa
ripaus
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

 

  1. Kalttaa tomaatit ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi omenat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös halkaistu chilipalko, josta voit halutessasi poistaa siemenet ja kuori ja raasta inkivääri.

  2. Laita kaikki chutneyn aineet pieneen kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta noin tunti välillä sekoitellen, kunnes ainekset ovat pehmenneet ja seos on melko sakeaa. Jäähdytä chutney ja säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa.

  3. Tarjoa chutney intialaisen ruuan lisukkeenä.

Lue myös: Syö kuin Satulinnassa - Soppa julkaisee neljännen Vain elämää -kauden parhaat reseptit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nämä kauraleipäset ovat tosi rapeat ja helpot tehdä, ei vaivaamista ja nostatus uunissa, siksi kannattaa käyttää kuivahiivaa, koska se kestää paremmin lämpimässä (uunissa) nostatusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
n. 15 min + n. 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauraleipäset vaivaamatta (helppo nostatus)

Ainekset

2,5
dl
vesi
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria (taikina nousee paremmin, kun hiiva saa ravintoa)
1/2
pss
kuivahiivaa
1
dl
kaurahiutaleita
4
dl
sämpyläjauhoja

Työvaiheet

Lämmitä taikinakulhossa neste mikrossa 40 s, sekoita siihen hiiva, sokeri ja suola, tai vatkaa, lisää sitten 1 dl kaurahiutaleita, sekoita ja lisää sämpyläjauhot sekoittaen.

Nosta uunipellille leivinpaperin päälle kahdella ruokalusikalla kekoja n. 8 kpl ja laita jokaisen päälle vähän vehnäjauhoja ja muotoile leipäset pyöreiksi leipäsiksi, ei liian mataliksi. On helppo työvaihe.

Nostata uunissa 50 asteessa n. 10 - 15 min keskitasolla, sen jälkeen laita uunin lämpö 200 asteeseen ja paista n. 15 - 20 min. Tarkista pohjasta ovatko paistuneet kauniisti ja että leipäset ovat kevyitä.

Kun otat uunista pidä leivinliinan alla niitä, kun jäähtyvät, että kuori ei ole liian rapea : )

Jos ei tule kaikkia syötyä heti, pidä jääkaapissa ja lämmitä mikrossa n. 10 s, ovat kuin uusia, voi myös pakastaa ja lämmittää mikrossa n. 15 s.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Aitoihin maissitortilloihin tarvitaan vain muutama aines ja hieman aikaa! Alta löydät myös vehnätortillojen ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min + 20 min taikinan lepuuttamiseen
Vaikeustaso
Helppo

Maissitortillat

Ainekset

4
dl (250 g)
masa harina -jauhoja
¼
tl
suolaa
4
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhojen joukkoon suola ja lisää 42-asteinen vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, lisää tarvittaessa vettä. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kiinteä ja sileä. Peitä muovikelmulla ja anna levätä 30 minuuttia.

  2. Leivo taikina tangoksi, leikkaa se 12 palaan ja pyöritä ne palloiksi. Peitä pallot tiiviisti kelmulla.

  3. Leikkaa tukeva pakastuspussi auki, niin että se on kiinni yhdestä reunasta.

  4. Ota yksi taikinapallo ja taputtele se sormin litteäksi. Laita pala pakastuspussin sisään ja taputtele hieman litteämmäksi.

  5. Laita taikina muovipussissa tortillaprässin väliin, sulje kansi ja paina prässi tiukasti kiinni. Nosta pakastuspussin kulma auki ja kumoa tortilla varovasti kämmenen päälle.

  6. Laita tortilla kuumaan valurautapannuun. Paista keskilämmöllä kummaltakin puolelta, niin että tortilla saa hieman väriä.

  7. Levitä puhdas keittiöliina uuninkestävän vuoan pohjalle. Siirrä valmis tortilla vuokaan, käännä liinan reunat päälle ja sulje vuoka tiiviisti kannella. Pidä lämpimänä sen aikaa, kun paistat loput tortillat.

Vinkki! Voit myös valmistaa tortillat ilman tortillaprässiä. Kauli taikinapala pakastuspussin välissä ohueksi. Voit myös litistää sen painavan valurautapannun alla.

Vehnätortillat

Ainekset

n. 3 ¾
dl (250 g)
puolikarkeita vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
4
rkl
rypsiöljyä
1½–2
dl
vettä (42-asteista)

Työvaiheet

  1. Laita jauhot ja suola kulhoon. Tee keskelle syvennys ja lisää puolet vedestä sekä öljy. Sekoita taikinaa ensin haarukalla ja lisää sitten vettä vähän kerrallaan, kunnes pehmeä muotoiltava taikina on syntynyt. Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 5 minuuttia. Laita taikina kulhoon ja peitä kostutetulla keittiöpyyhkeellä. Anna levätä 20 minuuttia.

  2. Jaa taikina 12 palaan ja peitä kostealla keittiöpyyhkeellä. Jauhota työtaso ja kaulin. Paina taikinapallo työtasoa vasten sormilla samalla levittäen. Taikinan tulisi muistuttaa paksua pannukakkua. Kauli noin 2 mm:n paksuiseksi letuksi.

  3. Kuumenna valurautapannu ja pyyhkäise se rypsiöljyllä. Paista tortilla pannussa molemmin puolin, kunnes se on hieman pullistunut ja saanut väriä.

  4. Levitä puhdas keittiöliina uuninkestävän vuoan pohjalle. Siirrä valmis tortilla vuokaan, käännä liinan reunat päälle ja sulje vuoka tiiviisti kannella. Pidä lämpimänä 100-asteisesssa uunissa sen aikaa, kun paistat samaan tapaan loput tortillat.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Vehnätortilloihin tarvitaan vain muutama aines ja hieman aikaa. Valmista elämäsi makoisimmat tortillat itse!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Vehnätortillat

Ainekset

n. 3 ¾
dl (250 g)
puolikarkeita vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
4
rkl
rypsiöljyä
1½–2
dl
vettä (42-asteista)

Työvaiheet

  1. Laita jauhot ja suola kulhoon. Tee keskelle syvennys ja lisää puolet vedestä sekä öljy. Sekoita taikinaa ensin haarukalla ja lisää sitten vettä vähän kerrallaan, kunnes pehmeä muotoiltava taikina on syntynyt. Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 5 minuuttia. Laita taikina kulhoon ja peitä kostutetulla keittiöpyyhkeellä. Anna levätä 20 minuuttia.

  2. Jaa taikina 12 palaan ja peitä kostealla keittiöpyyhkeellä. Jauhota työtaso ja kaulin. Paina taikinapallo työtasoa vasten sormilla samalla levittäen. Taikinan tulisi muistuttaa paksua pannukakkua. Kauli noin 2 mm:n paksuiseksi letuksi.

  3. Kuumenna valurautapannu ja pyyhkäise se rypsiöljyllä. Paista tortilla pannussa molemmin puolin, kunnes se on hieman pullistunut ja saanut väriä.

  4. Levitä puhdas keittiöliina uuninkestävän vuoan pohjalle. Siirrä valmis tortilla vuokaan, käännä liinan reunat päälle ja sulje vuoka tiiviisti kannella. Pidä lämpimänä 100-asteisesssa uunissa sen aikaa, kun paistat samaan tapaan loput tortillat.

Kommentit (0)

Anna Hietanen on lisännyt 3 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.

1 rkl siirappia tai hunajaa
3,75 dl maitoa
2 kanamunaa
50 g voita sulatettuna
1 tl suolaa
8–9 dl vehnäjauhoja
1 pss (7 g) kuivahiivaa
VOITELUUN Oliiviöljyä tai voisulaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–18 kpl

"Ei vaivaa" - sämpylät

Ainekset

1
rkl
siirappia/hunajaa
3,75
dl
maitoa
2
kpl
kanamunaa
50
g
voita sulatettuna
1
tl
suolaa
8-9
dl
vehnäjauhoa
1
ps
kuivahiivaa (7g)
Voiteluun voisulaa tai oliiviöljyä

Työvaiheet

Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita ensin joukkoon vain 7 dl jauhoja.
Sekoita kosteat aineet hyvin keskenään haarukan avulla, lisää voisula jäähtyneenä.
Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään. Älä vaivaa vaan sekoita esim. puulusikan avulla vain sen verran, että seos muistuttaa paksua/jäykkää muffinitaikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi.
Peitä taikina kelmulla ja nosta kylmiöön/jääkaappiin 12–20 tunniksi kohoamaan.
Leivo kylmiössä kohonnut taikina sämpylöiksi, anna kohota uunin lämpeämisen ajan, voitele ja paista 200 C asteessa 10–18 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikö siis maitoa lämmitetä?