Vaaleaan lageriin leivottu ohraleipä ei vaadi monia aineksia tai pitkää vaivaamista, kunhan muistaa laittaa ohraryynit edellisenä iltana likoamaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2 leipää
25 min + 2 t 30 min + 10 t
Keskivaikea
Olueen leivottu ohraleipä
Ainesosat
2
rkl
kokonaisia ohraryynejä
11
g
kuivahiivaa
1
rkl
hunajaa
3 1/3
dl
huoneenlämpöistä vaaleaa olutta (esim. Laitilan Kukko Lager)
2
rkl
voita
2
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ohrajauhoja
Pinnalle
2
rkl
voita
1
rkl
hunajaa
(4
rkl
siemensekoitusta)
Vaiheet
- Laita ohraryynit likoamaan 1 desiin vettä leivontaa edeltävä iltana.
- Sekoita hiiva ja hunaja suuressa kulhossa. Lisää olut ja anna hiivan liueta 5 minuuttia. Sulata voi. Sekoita voi ja suola olueen. Vaivaa jauhot joukkoon vähitellen. Sekoita liotetut suurimot pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan. Alusta taikina sileäksi. Peitä kulho liinalla ja jätä kohoamaan 2 tunniksi.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Muotoile taikinasta 2 pientä pyöreää leipää leivinpaperille. Tee terävällä veitsellä pari pitkittäistä viiltoa leipien pintaan. Paista leipiä ensin 15 minuuttia.
- Sulata voi ja sekoita hunaja joukkoon. Kun leivät ovat kypsyneet 15 minuuttia, voitele pinta voi-hunajaseoksella. Ripottele halutessasi siemensekoitusta leipien pintaan. Jatka paistamista vielä noin 15–20 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.