Kodin Kuvalehti on lisännyt 572 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
Ohje: Terhi Peltokorpi Kuva: Sami Repo

Puolukan mehevöittämä saaristolaisleipä maistuu parhaalta pari päivää paistamisen jälkeen. Rouheinen leipä voitti Kodin Kuvalehden leipäkilpailun vuonna 2014.

Annoksia
2-3 isoa vuokaleipää
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkainen saaristolaisleipä

Ainekset

Juuri
1
l
heraa tai piimää
50
g
hiivaa
1
dl
siirappia
1
dl
kauraleseitä
1
dl
ruisleseitä
1
dl
ruisrouhetta
5
dl
täysjyvävehnäjauhoja
3
dl
mämmi- ja leipämaltaita
Lisäksi
2 1/2
dl
puolukkasurvosta
2-3
tl
suolaa
2
dl
siirappia
3 1/2
dl
ruisjauhoja
5
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen
margariinia tai öljyä
ruisrouhetta
Leipien sivelyyn
1/2
dl
lämmintä vettä
3
rkl
siirappia

Työvaiheet

  1. Lämmitä hera tai piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja luota nesteeseen.
  2. Sekoita muut juuren ainekset nesteeseen. Anna juuren tekeytyä peitettynä lämpimässä paikassa 15-20 minuuttia, kunnes se alkaa hieman kuplia.
  3. Sekoita muut taikina-ainekset juuren joukkoon esimerkiksi puuhaarukalla. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.
  4. Voitele ja jauhota leipävuoat, kun taikina kohoaa.
  5. Nosta taikinaa isolla lusikalla leipävuokiin. Täytä vuoat vähän yli puolivälin, jotta taikinalla on tilaa kohota.
  6. Peitä vuoat liinalla ja kohota leipiä tunti.
  7. Paista leipiä 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia.
  8. Sekoita tällä välin siirappi lämpimään veteen.
  9. Voitele leivät 15 minuutin paistamisen jälkeen siirappivedellä. Peitä leipävuoat foliolla.
  10. Alenna uunin lämpö 170 asteeseen ja jatka paistamista 40 minuuttia.
  11. Alenna lopuksi uunin lämpö 150 asteeseen, poista folio leipävuokien päältä ja jatka paistamista vielä 50 minuuttia.
  12. Anna leipien jäähtyä rauhassa vuoissaan ja kumoa ne.
  13. Leikkaa leivät ennen tarjoilua. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan paistamista seuraavina päivinä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Suloiset pikkugalettet täytetään raastetulla palsternakalla ja sinihomejuustolla.

Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
1 1/2 t
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakkagalettet

Ainekset

3 1/2
dl
vehnäjauhoja
3
dl
grahamjauhoja
1
tl
suolaa
250
g
voita
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
dl
palsternakkaa raasteena
1
rkl
öljyä
2
omenaa
125
g
sinihomejuustoa
1
dl
ranskankermaa
Lisäksi
1
kananmuna
1
dl
kuivattuja karpaloita
2
viikunaa
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi voi ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta palsternakka. Paista raastetta pannussa öljyssä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Raasta omenat kulhoon. Murustele juusto joukkoon. Lisää palsternakka ja ranskankerma ja sekoita.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin ½ cm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä taikinapyörällä viisikulmioita (Ø noin 15 cm) ja siirrä ne leivinpaperille pellille. Lusikoi täytettä keskelle ja taita kulmat keskustaa kohden. Voitele reunat kananmunalla ja kypsennä uunissa noin 15 minuuttia.
  4. Viimeistele galettet karpaloilla ja/tai viikunoilla sekä timjamilla. Tarjoa lämpiminä.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 136 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Maailman paras leipä syntyy viidestä aineesta.

Annoksia
2 leipää, 28 viipaletta
Valmistusaika
45 min + 12-24 tuntia kohotusaikaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen levain

Ainekset

1
dl
ruisjuurta (ks. ohje alhaalla)
dl
vettä
1
l
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Mittaa ruisjuuri kulhoon. Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää juuren joukkoon vesi, vehnäjauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä kulho tiiviiksi kelmulla. Jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Nosta sitten jääkaappiin 12–24 tunniksi.
  2. Lämmitä uuni 280-asteiseksi. Mittaa 2 dl vehnäjauhoja pöydälle. Kaada leipätaikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinapala kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla leiviksi. Halutessasi muotoile leipien päät suipoiksi. Leikkaa ristiviillot päälle.
  3. Nosta pelti kuumaan uuniin 10 minuutiksi.
  4. Siirrä sen jälkeen leivät pellille. Alenna lämpö 250 asteeseen ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniinruskeita ja rapeita.

Kolmen päivän ruisjuuri

Ainekset

1.päivä
2
dl
vettä
dl
ruisjauhoja
½
tl
hunajaa
2. päivä
1
dl
vettä
1
dl
ruisjauhoja
3. päivä
1
dl
vettä
1
dl
ruisjauhoja
Juuren uudistaminen
1
dl
ruisjuurta
1
dl
haaleaa vettä
1
dl
ruisjauhoja

Työvaiheet

  1. 1 päivä: Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa vesi, ruisjauhot ja hunaja puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Ravistele purkkia. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  2. 2 päivä: Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää vesi ja ruisjauhot juuren joukkoon. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
  3. 3 päivä: Mittaa juuren joukkoon kylmä vesi ja ruisjauhot. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Ota valmista juurta leipätaikinaan ohjeen mukainen määrä. Säilytä loppu juuri jääkaapissa. Uudista juurta kerran viikossa.
  4. Juuren uudistaminen: Ota puhtaaseen lasipurkkiin 1 dl ruisjuurta. Heitä loput juuresta pois (näin juuren määrä pysyy sopivana). Lisää joukkoon 30-asteista vettä ja ruisjauhoja. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 8–12 tuntia. Valmista taikina juuresta ohjeen mukaan. Jos et käytä juurta heti, nosta uudistettu juuri jääkaappiin.

Kommentit (1)

Ainut

Voiko tällä juurella tehdä välillä vaaleampaa leipää ,käyttämällä esim.enemmän vehnäjauhoja?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Suolainen pannari, onko ihanampaa! Amerikkalainen versio tästä herkusta on "popover" eli muffinivuoassa paistettu pikkupannari. Popoverit täytetään oman maun mukaisilla täytteillä ja nautitaan uunilämpiminä.

Pannaritaikinasta tehty muffini eli "popover" on syy hankkia muffinipelti, sillä popover on helppoa ja hauskaa brunssiruokaa, sohvasyötävää tai saunapurtavaa. Tässä reseptissä täytteenä on paahtopaistia, avokadoa ja kipakalla piparjuurella maustettua majoneesia. Mutta jos olet kalan ystävä, savu...

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Amerikkalaiset popoverit eli täytetyt pannarimuffinit

Ainekset

dl
maitoa
3
kananmunaa
4
dl
vehnäjauhoja
¾
tl
suolaa
Lisäksi
1 dl
smetanaa tai majoneesia
1 tl
piparjuurta raastettuna (tai valmiina tahnana)
2
avokadoa
200 g
paahtopaistia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lämmitä maito kattilassa höyryäväksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vispilällä sekoittaen. Lisää jauhot ja suola, sekoita hyvin. Anna taikinan turvota vähintään 15 minuuttia.
  2. Voitele ja korppujauhota muffinipellin kolot. Kaada taikina koloihin niin, että se täyttää 2/3 vuoista.
  3. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes popoverit pullistuvat ja niiden pinta on kullanruskea. Käännä lämpö pois uunista ja anna popoverien olla kuumassa uunissa vielä noin 5 minuuttia. Avaa uuninluukku varovasti, jotta popoverit eivät lässähdä. Anna jäähtyä hieman.
  4. Valmistele täytteet. Raasta piparjuuri. Sekoita se smetanan tai majoneesin kanssa. Viipaloi avokadot ja paahtopaisti.
  5. Irrota popoverit varovasti, halkaise ja täytä ne majoneesilla / smetanalla, avokadolla ja paahtopaistilla. Halutessasi hienonna pinnalle vielä hieman lehtipersiljaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1849 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Unohda juustoraaste piirakan täytteestä ja leivo se pohjataikinaan! Rapeapohjainen, omenakuutioilla höystetty kermainen sienipiirakka katoaa vuoasta viimeistä murua myöten.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahvero-omenapiirakka

Ainekset

Pohja
125
g
voita
2 1/2
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
gruyère-juustoa raasteena
1/2
dl
vettä
1
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
Täyte
1 1/2
l (n. 600 g)
suppilovahveroita
1/2
purjo
25
g
voita
1
tl
fenkolinsiemeniä
1
hapokas omena (esim. Granny Smith)
1/2
ruukku
tilliä
1
pkt (200 g)
ranskankermaa
1
kananmuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota voi pehmenemään hyvissä ajoin. Sekoita pehmeä voi ja jauhot tehosekoittimessa murumaiseksi seokseksi. Lisää raastettu juusto, vesi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Vuoraa piirasvuoka (Ø noin 24 cm) leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  3. Esipaista piiraspohjaa 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  4. Puhdista ja paloittele sienet. Viipaloi purjo ja huuhtele se siivilässä.
  5. Paista sieniä voissa pannussa 5–8 minuuttia, niin että niistä irronnut neste kiehuu kasaan. Lisää purjo ja fenkolinsiemenet. Paista 5 minuuttia. Kaada paistos kulhoon. Kuori ja kuutioi omena. Hienonna tilli. Sekoita omenakuutiot, ranskankerma ja kananmuna täytteeseen. Mausta tillillä ja suolalla.
  6. Levitä täyte esipaistelulle pohjalle ja paista piirakkaa uunissa 40 minuuttia.

Kommentit (0)