Saat pinnalta rapeat ja sisältä kuohkeat sämpylät, kun nostatat taikinan kaikessa rauhassa.
Rapeat sämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva kulhon pohjalle. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola.
- Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Lisää pinnalle jauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja nostata taikinaa vedottomassa paikassa 1-1 ½ tuntia.
- Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.
- Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa hellästi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala lastalla kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.
- Nostele taikinapalat pellille, niitä ei tarvitse pyöritellä sämpylän muotoon.
- Paista ensimmäinen pellillinen nostattamatta 15-20 minuuttia. Toinen pellillinen kypsyy hieman lyhyemmässä ajassa.