ET-lehti on lisännyt 144 reseptiä.
Linkitetty 635 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Saat pinnalta rapeat ja sisältä kuohkeat sämpylät, kun nostatat taikinan kaikessa rauhassa.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
30 min + 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapeat sämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1
dl
maitoa
25
g
hiivaa
1
rkl
sokeria
2
tl
suolaa
8
dl
vehnäjauhoja
4 ½
dl
hiivaleipäjauhoja
jauhoja leipomiseen

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva kulhon pohjalle. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola.
  2. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Lisää pinnalle jauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja nostata taikinaa vedottomassa paikassa 1-1 ½ tuntia.
  3. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.
  4. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa hellästi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala lastalla kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.
  5. Nostele taikinapalat pellille, niitä ei tarvitse pyöritellä sämpylän muotoon.
  6. Paista ensimmäinen pellillinen nostattamatta 15-20 minuuttia. Toinen pellillinen kypsyy hieman lyhyemmässä ajassa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1807 reseptiä.
Linkitetty 138 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen Reetta Pasanen

Murea pohja, voimakkaan juustoinen täyte ja mehevät tomaatit. Tämä quiche on ansainnut herkullisimman kasvispiirakan tittelin.

Annoksia
n. 10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-sinihomejuustoquiche

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
300
g
erilaisia tomaatteja
100
g
sinihomejuustoa
200
g
maukasta juustoa (esim. sinihome tai kypsytetty kova juusto)
3
kananmunaa
3
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
  3. Viipaloi tomaatit. Viipaloi tai murenna sinihomejuusto. Jätä odottamaan.
  4. Raasta juusto kulhoon. Sekoita kananmunat ja kerma juustoraasteeseen. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele sinihomejuusto ja tomaatit pinnalle.
  5. Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 35 minuuttia. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
  6. Anna quichen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1807 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Syksyn koukuttavin piirakka on myskikurpitsanmuotoinen galette, jonka täytteenä on ranskankermalla mehevöitettyä ricottaa ja päällä paahdettua kurpitsaa.

Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurpitsagalette

Ainekset

Taikina
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
dl
kaurajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
100
g
voita
1/2
dl
ranskankermaa
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
500
g
myskikurpitsaa
2
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
3-4
timjaminoksaa
250
g
ricottajuustoa
1/2
dl
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
timjamia hienonnettuna
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
1
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi voi. Lisää voi ja ranskankerma kuiviin aineisiin ja nypi taikinaksi. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää kuoriraaste ja vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kurpitsa. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita öljy, hunaja, suola ja timjaminoksat kurpitsaviipaleiden joukkoon. Levitä ne pellille ja kypsennä uunissa noin 10 minuuttia. Jätä uuni päälle.
  3. Kauli taikina leivinpaperin päällä soikeaksi tai kuvan tapaan kurpitsanmuotoiseksi, noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Siirrä taikinapohja paperin kanssa uunipellille.
  4. Yhdistä ricotta ja ranskankerma pienessä kulhossa. Purista sitruunan mehu ja hienonna timjami. Sekoita ne ricotta-ranskankermaan. Levitä seos taikinapohjalle niin että reunoista jää noin 3 cm ilman täytettä. Lado esipaistetut kurpitsaviipaleet vieri viereen täytteen päälle. Taita taikinareunat päälle. Voitele reuna kananmunalla ja ripottele sille kurpitsansiemeniä. Kypsennä galettea uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Tarjoa galette heti.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 570 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Vegaaninen pähkinäfocaccia on helppo herkku, mutta sen tekemiseen kannattaa varata aikaa. Tee taikina, anna sen kohota yön yli jääkaapissa ja paista focaccia seuraavana päivänä.

Annoksia
2 pellillistä
Valmistusaika
1 h + 12 h kohoaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäfocaccia

Ainekset

1
l
vettä
1
pkt (50 g)
hiivaa
2
tl
suolaa
6
dl
kaurajauhoja
6
dl
hiivaleipäjauhoja
6
dl
vehnäjauhoja
1
dl
rypsiöljyä
1–2
dl
pähkinäsekoitusta rouhittuna
Viimeistelyyn
1
dl
pähkinäöljyä
2
dl
pähkinäsekoitusta
1
tl
sormisuolaa
2
rkl
tuoretta rosmariinia

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi isoon leivontakulhoon (vetoisuus 3 l). Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola. Vatkaa joukkoon kaurajauhot. Lisää sitten loput jauhot. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia. Lisää öljy ja jatka vaivaamista muutama minuutti. Pyöräytä joukkoon pähkinät.
  2. Peitä kulho tiiviisti kelmulla, jotta taikina ei kohoa kulhon reunojen yli. Nosta kulho jääkaappiin. Anna taikinan kohota kylmässä seuraavaan päivään.
  3. Jaa taikina tasan kahden leivinpaperin päälle. Taputtele se tasaiseksi jauhotetuin käsin. Anna kohota liinan alla noin tunti.
  4. Sivele pinta pähkinäöljyllä. Ripottele päälle pähkinöitä, sormisuolaa ja rosmariinin neulasia.
  5. Nosta tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  6. Vetäise toinen leivistä leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista uunissa 20 minuuttia. Paista toinen leipä samoin.
  7. Paloittele focacciat tarjolle.

Vinkki! Muista tehdä taikina valmiiksi jääkaappiin päivää ennen paistamista.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Herkullista ja pehmeää kauraleipää
Herkullista ja pehmeää kauraleipää

Tällä ohjeella gluteeniton ja maidoton peltikauraleipä on todella helppo valmistaa. Saat leivästä pehmeää ja kuohkeaa. Leipäpalat eivät murene käsiin, vaan leipäruudut ovat helposti halkaistavissa, silloin kun haluat sipaista väliin voita tai margariinia. Leivän maku säilyy herkullisena useamman...

Gluteenittomien leipien rakenne

Monet kerrat gluteenitonta valmisleipää syödessäni ja itse leivottuani olen ihmetellyt leivän turhankin tiivistä ja sitkeää rakennetta. Toinen ääripää on taas käsiin mureneva gluteeniton leipäsiivu. Tuntui, että ihanteellisen gluteenittoman...

Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Kaurainen peltileipä, gluteeniton ja maidoton

Ainekset

0,5
l
vettä
1
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
hienoa suolaa
1
pss
kuivahiivaa (11 g)
5
dl
kaurajauhoa (gluteenitonta)
4,5
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. All Purpose Baking mix, Lidl)
2
rkl
ruokaöljyä
3
rkl
kaurajauhoja leivän viimeistelyyn
Lisäksi tarvitset uunipellin ja leivinpaperia.
Olet varmaan huomannut, että kaurajauhot ja gluteenittomat jauhot ovat haasteellisia leivonnassa. Taikinasta tahtoo tulla liisterimäistä ja tiivistä. Kohottamalla leipätaikinaa kunnolla molemmissa vaiheissa, onnistut parhaiten.

Työvaiheet

1. Mittaa ja lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola ja hunaja, sekoita.
2. Mittaa kaurajauhot omaan astiaansa ja kaada joukkoon kuivahiiva. Sekoita lusikalla ja kaada seos veteen. Vatkaa vellimäiseksi seokseksi.
3. Kaada taikinan joukkoon noin puolet gluteenittomasta jauhoseoksesta ja sekoita puuhaarukalla.
4. Lisää joukkoon ruokaöljy ja sekoita.
5. Kaada myös loput jauhoseoksesta taikinaan ja sekoita taikinaa pari minuuttia ja peitä kulho liinalla. Kohota taikina kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa, noin 30 - 45 minuuttia.

6. Kun taikina on kohonnut riittävästi, vaivaa taikinaa kulhossa käsin tai puuhaarukalla noin 3 minuuttia. Näin saat taikinaan paremman sitkon. Taikina on melko löysää, siksi vaivaaminen on hyvä tehdä kulhossa.

Vinkki: Jos taikina tuntuu sinusta liian vaivalloiselta vaivata kulhossa, voit myös vaihtoehtoisesti alustaa taikinaa pöydällä ja ripotella hieman kaurajauhoja päälle.

7. Suojaa uunipelti leivinpaperilla. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja levitä taikinaa puuhaarukan avulla litteäksi, suorakaiteenmuotoiseksi leiväksi. Ripottele pinnalle hieman kaurajauhoja ja taputtele lopuksi leivän pinta tasaiseksi . Leivän koko on noin 23 x 33 cm ja pari senttiä paksu.

8. Peitä leipä liinalla ja kohota vedottomassa paikassa noin 35 - 40 minuuttia. Leivän tulee olla hyvin kohonnut ennen paistamista.

9. Leikkaa kohonnut leipä ruuduiksi veitsellä tai taikinapyörällä 12 osaan ja pistele haarukalla. Paista uunissa 200 C asteessa, noin 20 - 25 minuuttia uunin keskitasolla.

Vinkki!

Jos leipä jää keskeltä paksummaksi kuin reunapalat, saattaa leivän keskiosa jäädä paistettaessa raa'aksi. Poista pelliltä silloin reunapalat ja paista loppuja leipäpaloja 2-3 minuuttia.

Kommentit (0)