Tämä mureapohjainen sienipiirakka toimii aina! Voit käyttää piirakkaan mitä vain löytämiäsi pannuvalmiita metsäsieniä. Paras lopputulos syntyy erilaisten sienten kimarasta.
Helppo taikina valmistuu sekoittamalla. Perunahiutaleiden ansiosta se on riittoisa, maukas, eikä hajoa leikattaessa.
Taikina saa jähmettyä vuokaan jääkaapissa ainakin täytteen valmistuksen ajan. Se siirretään kuumaan uuniin suoraan jääkaapista. Näin taikina ei valahda pois vuoan reunoilta. Esipaistamisen ansiosta pohja kypsyy mureaksi.
Täytteeseen sopivat vahvanmakuiset juustot. Jos juusto on suolaista, kuten pecorinoa, suolalisäyksen voi jättää kokonaan pois. Kohtuumäärä juustoa riittää maustamaan piirakan – niin se ei pääse jyräämään sienten makua.
Voit pilkkoa sienet haluamasi kokoisiksi. Jos paloittelet sienet pieniksi, piirakasta tulee helposti leikkautuva. Jos jätät sienet isoiksi paloiksi ja/tai kokonaisiksi, kermatäyte pysyy vaaleampana, jolloin lopputuloksesta tulee kauniimpi.
Sienipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista pohja. Sulata voi juuri ja juuri sulaksi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, perunahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
- Leikkaa irtopohjaisen piiras- tai kakkuvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. (Voit myös valmistaa piirakan tavalliseen piirasvuokaan. Tällöin voit voidella vuoan pohjan kevyesti, mutta älä voitele reunoja: näin piiraan reunat eivät valahda paistamisen aikana.)
- Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle jauhot. Taputtele taikina jauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille parin kolmen sentin korkeudelle. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vuokaan täytteen valmistuksen ajan.
- Valmista täyte. Pilko sienet karkeasti. Kumoa ne pannulle ja paista ilman rasvaa, kunnes enin neste on haihtunut. Hienonna sipuli ja lisää se sienten joukkoon. Lisää myös öljy. Paista, kunnes sipuli on kuullottunut.
- Mausta seos sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. (Suolan määrään vaikuttaa se, mitä juustoa käytät: esimerkiksi pecorino on niin suolaista, että suolalisäyksen voi jättää pois.)
- Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää kerma ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi. Lisää sitten joukkoon jäähtynyt sieniseos.
- Nosta jähmettynyt taikinapohja suoraan jääkaapista 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Esikypsennä 10 minuuttia.
- Kaada pohjan päälle sienitäyte ja levitä tasaiseksi. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
- Anna piirakan jäähtyä hetki, ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.
Multa jäi laittamatta taputtelujauhot, oli siis esipaiston jälkeen aika kostea (ja on muuten huippu rasvainenkin), ripotin siihen vähän jauhoja sit ennen täytteen laittoa. Täytteen paistoin runsaammassa rasvassa osissa ohjeen vastaisesti (VOISSA), ja lisäsin kaveriksi härän kylmäsavuleikettä. Katsotaan millaiseksi tuo muotoutuu! Voi olla että pohja vähän hajoaa.. Mutta makua ei haittaa! 😊 -Tiedän tasan yhden paikan, josta löytyy orakkaita ja se ei pettänyt. Tosin sienet olivat kauttaaltaan lakista etanan syömiämutta jäi siitä minullekin pienen oerkaamisen jälkeen. Mukavan kuiviakin olivat. Herkkua odotellessa! (Voi kun olis ollu vielä rucolaa päälle...)