Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 274 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Tämä mureapohjainen sienipiirakka toimii aina! Voit käyttää piirakkaan mitä vain löytämiäsi pannuvalmiita metsäsieniä. Paras lopputulos syntyy erilaisten sienten kimarasta.

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla. Perunahiutaleiden ansiosta se on riittoisa, maukas, eikä hajoa leikattaessa.

Taikina saa jähmettyä vuokaan jääkaapissa ainakin täytteen valmistuksen ajan. Se siirretään kuumaan uuniin suoraan jääkaapista. Näin taikina ei valahda pois vuoan reunoilta. Esipaistamisen ansiosta pohja kypsyy mureaksi.

Täytteeseen sopivat vahvanmakuiset juustot. Jos juusto on suolaista, kuten pecorinoa, suolalisäyksen voi jättää kokonaan pois. Kohtuumäärä juustoa riittää maustamaan piirakan – niin se ei pääse jyräämään sienten makua. 

Voit pilkkoa sienet haluamasi kokoisiksi. Jos paloittelet sienet pieniksi, piirakasta tulee helposti leikkautuva. Jos jätät sienet isoiksi paloiksi ja/tai kokonaisiksi, kermatäyte pysyy vaaleampana, jolloin lopputuloksesta tulee kauniimpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sienipiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunahiutaleita
¾
tl
leivinjauhetta
1
dl
kylmää vettä
Taikinan taputteluun
½
dl
vehnäjauhoja
Täyte
400–500
g (reilu 1 l)
pannuvalmiita metsäsieniä paloiteltuna (esim. suppilovahveroita, orakkaita ja tatteja, paistettuna noin 300 g)
1
pieni
sipuli
1
rkl
öljyä
1
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa)
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua timjamia
3
munaa (M-koko)
2
dl
kermaa (rasvaa 15 %)
2
dl (80–100g)
vahvaa juustoa raastettuna (esim. pecorino)

Työvaiheet

  1. Valmista pohja. Sulata voi juuri ja juuri sulaksi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, perunahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piiras- tai kakkuvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. (Voit myös valmistaa piirakan tavalliseen piirasvuokaan. Tällöin voit voidella vuoan pohjan kevyesti, mutta älä voitele reunoja: näin piiraan reunat eivät valahda paistamisen aikana.)
  3. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle jauhot. Taputtele taikina jauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille parin kolmen sentin korkeudelle. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vuokaan täytteen valmistuksen ajan.
  4. Valmista täyte. Pilko sienet karkeasti. Kumoa ne pannulle ja paista ilman rasvaa, kunnes enin neste on haihtunut. Hienonna sipuli ja lisää se sienten joukkoon. Lisää myös öljy. Paista, kunnes sipuli on kuullottunut.
  5. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. (Suolan määrään vaikuttaa se, mitä juustoa käytät: esimerkiksi pecorino on niin suolaista, että suolalisäyksen voi jättää pois.)
  6. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää kerma ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi. Lisää sitten joukkoon jäähtynyt sieniseos.
  7. Nosta jähmettynyt taikinapohja suoraan jääkaapista 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Esikypsennä 10 minuuttia.
  8. Kaada pohjan päälle sienitäyte ja levitä tasaiseksi. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  9. Anna piirakan jäähtyä hetki, ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.

Kommentit (1)

Sienestäjä

Multa jäi laittamatta taputtelujauhot, oli siis esipaiston jälkeen aika kostea (ja on muuten huippu rasvainenkin), ripotin siihen vähän jauhoja sit ennen täytteen laittoa. Täytteen paistoin runsaammassa rasvassa osissa ohjeen vastaisesti (VOISSA), ja lisäsin kaveriksi härän kylmäsavuleikettä. Katsotaan millaiseksi tuo muotoutuu! Voi olla että pohja vähän hajoaa.. Mutta makua ei haittaa! 😊 -Tiedän tasan yhden paikan, josta löytyy orakkaita ja se ei pettänyt. Tosin sienet olivat kauttaaltaan lakista etanan syömiämutta jäi siitä minullekin pienen oerkaamisen jälkeen. Mukavan kuiviakin olivat. Herkkua odotellessa! (Voi kun olis ollu vielä rucolaa päälle...)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 134 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Piparjuurikermalla ja savulohella lastattu peltileipä maistuu alkupalana, kalapöydässä tai illan pikkusuolaisena. Vähäisempi paistoaika on sähkönsäästäjän mieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispeltileipä

Ainekset

5
dl
appelsiinitäysmehua
50
g
tuorehiivaa
dl
kauraleseitä
dl
kaljamallasta (esim. Tuoppi)
dl
ruisjauhoja
dl
siirappia
2
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
LISÄKSI
1
rkl
siirappia
1
rkl
vettä
TÄYTTEET
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
raastettua piparjuurta
½
tl
suolaa
200
g
kylmäsavulohta
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita leseet, maltaat, ruisjauhot ja siirappi mehuun, mausta suolalla ja lisää jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Se saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

  2. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille. Kohota noin 15 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja kypsennä leipää uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita siirappi ja vesi ja voitele kuuma leipä seoksella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  5. Sekoita ranskankerma, piparjuuri ja suola kulhossa. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi leivälle. Pyöräytä kylmäsavulohi pieniksi ruusukkeiksi piparjuurikerman päälle ja koristele tillillä.

Kommentit (2)

Vierailija

Saaristolaisleipä pitää leikata ohuiksi viipaleiksi. Miten tuon leikkaat niin?

Vierailija

Saaristolaisleivässä on luontevasti appelsiinimehua, olihan saaristomme aikoinaan merkittävä appelsiinien tuottaja. 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Voimakkaan makuinen ja suolainen parmesaanipiirakka herkutellaan tuoreiden hedelmien, hunajan ja pähkinöiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaanipiirakka

Ainekset

POHJA
150
g
voita
3
dl
spelttijauhoja
¼
tl
suolaa
1
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
120
g
parmesaania
2
dl
kuohukermaa
2
kananmunaa
½
tl
jauhettua muskottia
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
l
hedelmiä paloiteltuna (esim. päärynöitä ja viikunoita)
2
dl
pähkinöitä
1
dl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot ja suola kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina jauhojen avulla piirasvuokaan (Ø 24 cm).

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Raasta parmesaani. Sekoita täytteen aineet kulhossa. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Kypsennä uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  3. Leikkaa hedelmät suupaloiksi. Tarjoa piirakka hedelmien, pähkinöiden ja hunajan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Peltipiirakka on kätevä tarjottava illanistujaisissa. Pakastetaikina tekee leipomisesta ihanan leppoisaa. Savumuikut saavat seurakseen ruohosipulia, pinaattia ja fenkolia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
1 t 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä muikkupiirakka

Ainekset

2
pkt (à 600 g)
isoja voi- tai lehtitaikinalevyjä
TÄYTE
500
g
kiinteää perunaa
200
g
ruohosipulituorejuustoa
1
tl
suolaa
½
tl
kuivattua tilliä
1
fenkoli (noin 300 g)
½
ruukkua ruohosipulia
1
iso sipuli
2
rkl
öljyä
2
ps (160 g)
babypinaattia
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
sitruunan kuoriraaste
noin 400
g (nettopaino)
öljyyn säilöttyä savukalaa, esimerkiksi muikkuja tai kilohailia
MUNAKERMA
2
dl
kevytkermaa
1
kananmuna
VOITELUUN
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Keitä (harjatut) perunat kiehuvassa vedessä lähes kypsäksi, noin 10 minuuttia. Valuta ja siirrä sivuun. (Kuori halutessasi jäähtyneenä). Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Hienonna fenkoli ja ruohosipuli, kuori ja hienonna sipuli.

  4. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota fenkolia ja sipulia 5 minuutin ajan. Lisää babypinaatti ja ruohosipuli ja jatka sekoitellen noin minuutin ajan. Mausta mustapippurilla ja pese ja raasta sitruunankuori joukkoon. Siirrä sivuun.

  5. Kauli toinen isoista voitaikinalevyistä uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta pellin päälle. Jätä piirakkaan noin 3 sentin reunat.

  6. Viipaloi perunat taikinan päälle, mausta suolalla ja kuivatulla tillillä. Laita uuniin 15 minuutiksi.

  7. Sekoita sillä aikaa munakerman ainekset keskenään ja kauli toinenkin taikinalevy samankokoiseksi isoksi levyksi. Valuta kala.

  8. Levitä tuorejuusto nokareina esipaistetulle piirakalle perunaviipaleiden päälle. Levitä päälle fenkolitäyte ja kalat. Kaada munakerma tasaisesti kaikkialle. Nosta toinen taikinalevy päälle ja nipistä reunat kiinni. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla reikiä pintaan.

  9. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja kypsennä piirakkaa vielä noin 35 minuuttia.

  10. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Tarjoa kylmänä tai vähän lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 107 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Herkullisen mehevä ja runsas kaali-peltileipä käy vaikka lounaasta. Päälle ripoteltava pekoni-auringonkukansiemenmuru antaa leivälle sopivan suolaisen viimeistelyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min + 1 t + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltileipä kaalitäytteellä

Ainekset

50
g
hiivaa
5
dl
maitoa kädenlämpöisenä
25
g
voita sulatettuna
tl
suolaa
1
rkl
siirappia
3
dl
kaurahiutaleita
n. 7
dl
vehnäjauhoja
TÄYTE
2
kyssäkaalia (yht. n. 400 g)
5
dl
valkokaalia suikaleina
2
salottisipulia
1
rkl
voita
½
tl
suolaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
PEKONICRUMBLE
150
g
pekonia
½
dl
kaurahiutaleita
½
dl
auringonkukansiemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sulata voi ja lisää nesteeseen suolan ja siirapin kanssa. Sekoita kaurahiutaleet ja jauhot joukkoon. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia.

  2. Kuori ja leikkaa kyssäkaalit tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Suikaloi valkokaali. Kuori ja hienonna sipulit. Paista kaaleja ja sipulia voissa pannulla 5–7 minuuttia. Mausta suolalla ja hienonna joukkoon salvia.

  3. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Tasoita pinta jauhotetuin käsin. Lusikoi kaaliseos rennosti taikinan päälle. Anna leivän kohota vielä noin 20 minuuttia.

  4. Kuutioi pekoni. Paista se pannulla rapeaksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja siemenet. Ota pannu pois liedeltä.

  5. Paista leipää 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota pelti varovasti uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Ripottele pekonicrumble leivän pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Kommentit (0)