Emilia Soppa365 on lisännyt 41 reseptiä.
Linkitetty 196 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Tämä mureapohjainen sienipiirakka toimii aina! Voit käyttää piirakkaan mitä vain löytämiäsi pannuvalmiita metsäsieniä. Paras lopputulos syntyy erilaisten sienten kimarasta.

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla. Perunahiutaleiden ansiosta se on riittoisa, maukas, eikä hajoa leikattaessa.

Taikina saa jähmettyä vuokaan jääkaapissa ainakin täytteen valmistuksen ajan. Se siirretään kuumaan uuniin suoraan jääkaapista. Näin taikina ei valahda pois vuoan reunoilta. Esipaistamisen ansiosta pohja kypsyy mureaksi.

Täytteeseen sopivat vahvanmakuiset juustot. Jos juusto on suolaista, kuten pecorinoa, suolalisäyksen voi jättää kokonaan pois. Kohtuumäärä juustoa riittää maustamaan piirakan – niin se ei pääse jyräämään sienten makua. 

Voit pilkkoa sienet haluamasi kokoisiksi. Jos paloittelet sienet pieniksi, piirakasta tulee helposti leikkautuva. Jos jätät sienet isoiksi paloiksi ja/tai kokonaisiksi, kermatäyte pysyy vaaleampana, jolloin lopputuloksesta tulee kauniimpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sienipiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
voita
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunahiutaleita
¾
tl
leivinjauhetta
1
dl
kylmää vettä
Taikinan taputteluun
½
dl
vehnäjauhoja
Täyte
400–500
g (reilu 1 l)
pannuvalmiita metsäsieniä paloiteltuna (esim. suppilovahveroita, orakkaita ja tatteja, paistettuna noin 300 g)
1
pieni
sipuli
1
rkl
öljyä
1
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa)
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua timjamia
3
munaa (M-koko)
2
dl
kermaa (rasvaa 15 %)
2
dl (80–100g)
vahvaa juustoa raastettuna (esim. pecorino)

Työvaiheet

  1. Valmista pohja. Sulata voi juuri ja juuri sulaksi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, perunahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piiras- tai kakkuvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. (Voit myös valmistaa piirakan tavalliseen piirasvuokaan. Tällöin voit voidella vuoan pohjan kevyesti, mutta älä voitele reunoja: näin piiraan reunat eivät valahda paistamisen aikana.)
  3. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle jauhot. Taputtele taikina jauhojen avulla piirasvuoan pohjalle ja reunoille parin kolmen sentin korkeudelle. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vuokaan täytteen valmistuksen ajan.
  4. Valmista täyte. Pilko sienet karkeasti. Kumoa ne pannulle ja paista ilman rasvaa, kunnes enin neste on haihtunut. Hienonna sipuli ja lisää se sienten joukkoon. Lisää myös öljy. Paista, kunnes sipuli on kuullottunut.
  5. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. (Suolan määrään vaikuttaa se, mitä juustoa käytät: esimerkiksi pecorino on niin suolaista, että suolalisäyksen voi jättää pois.)
  6. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää kerma ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi. Lisää sitten joukkoon jäähtynyt sieniseos.
  7. Nosta jähmettynyt taikinapohja suoraan jääkaapista 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Esikypsennä 10 minuuttia.
  8. Kaada pohjan päälle sienitäyte ja levitä tasaiseksi. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  9. Anna piirakan jäähtyä hetki, ennen kuin irrotat sen vuoasta vadille.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2293 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oikaise taikinassa ja panosta täytteeseen. Näin syntyy syyssesongin huikeimman makuinen riistapiiras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-peurapiirakka

Ainekset

1
iso lehtitaikina (600 g)
100
g
lehtikaalia
400
g
peuran jauhelihaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
kermaa
1
kananmuna
2
dl
voimakasta juustoraastetta
1
ruukku
lehtipersiljaa
3
omenaa
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
Hölskytyssipulit
2
punasipulia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
dl
öljyä
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin 1½ tuntia ennen käyttöä.

  2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Paista jauhelihaa voissa noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, muna ja juustoraaste. Hienonna persilja ja sekoita siitä puolet kermaseokseen. Säästä loppu persilja koristeeksi. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.

  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevy puolta ohuemmaksi leivinpaperin päällä ja siirrä uunipellille. Levitä kaali-jauhelihaseos levylle niin, että reunoista jää 2 cm ilman täytettä. Nipistä taikinalevyn kulmat kiinni ja nosta reunat pystyyn. Lusikoi kermaseos piirakalle ja lado omenat rennosti päälle. Voitele reunat munalla. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

  5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tiiviskantiseen rasiaan. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sulje rasia ja hölskyttele noin minuutti. Levitä sipulia lämpimän piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Ripottele persilja päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 144 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Tavallista kevyempi, värikkäämpi ja terveellisempi piiraspohja valmistuu juuresraasteesta! Mehevä täyte tekee piirakasta herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka juurespohjalla

Ainekset

Pohja
2
(200 g)
porkkanaa
2
pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150
g
palsternakkaa
2
kananmunaa
4
rkl
mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria
nokare voita vuoan voiteluun
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
(ruoka)kermaa tai kermamaitoa
2
kananmunaa
2
dl
juustoraastetta
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä.

  2. Laita juuresraasteet kulhoon. Lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.

  3. Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohjat ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi.

  5. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.

  6. Siirrä kasvisseos kulhoon. Lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2293 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea, sitruunalla maustettu pohja ja mehevä ricottatäyte. Kesäkurpitsan säestäjät ovat tässä piirakassa parhaasta päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-ricottapiiras

Ainekset

POHJA
½
sitruunan kuori
150
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
¼
tl
suolaa
2
rkl
vettä
TÄYTE
1
prk (250 g)
ricottaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
kananmunaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
pientä kesäkurpitsaa
RIPOTE
2
viipaletta
kuivahtanutta maalaisleipää
½
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruunan kuori
2
rkl
öljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja raasta kokonaisen sitruunan kuori, säästä puolet ripotteeseen. Mittaa pohjan aineet vettä lukuun ottamatta kulhoon ja nypi murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuokaan (Ø 24 cm).

  2. Leikkaa irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelle.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kulhossa ricotta, jogurtti, munat, sitruunamehu ja mausteet. Leikkaa kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Kaada ricottaseos piirakkapohjalle ja lado kurpitsat päälle. Kypsennä uunin alaosassa 30–35 minuuttia. Tee sillä välin ripote.

  4. Murenna leivät veitsellä. Hienonna persilja. Sekoita ripotteen aineet keskenään.

  5. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Levitä ripote piirakalle ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2293 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä piirakassa ovat pääosassa ihanan raikkaat tomaatit. Ei väliä mitä tomaattilajikkeita käytät, kunhan tomaatit ovat kypsiä ja niitä on paljon!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattipiirakka

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
grahamjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
oliiviöljyä
Täyte
2
l
erilaisia tomaatteja
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sokeria
1
rkl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
½
dl + ½ dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

  2. Paloittele tomaatit ja poista kannat. Hienonna valkosipuli. Laita tomaatit ja valkosipulit öljyn kanssa kattilaan ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää loput täytteen aineet ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 5 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele vuoka (noin 20 cm x 30 cm) 1⁄2 dl:lla öljyä. Painele taikina jauhojen avulla vuokaan. Levitä puolet kuumasta tomaattitäytteestä taikinapohjalle ja kypsennä piirakkaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Levitä loppu täyte haaleana piirakalle ja pirskota ½ dl oliiviöljyä päälle. Tarjoa heti

Kommentit (0)