Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2114 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Kanadalaisen joulun perinneruoka on tourtière, lihapiirakka. Piirakka maistuu niin aamiaisella, lounaalla, päivällisellä kuin yöpalana omenahillokkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 Annosta
Valmistusaika
50 min + 3 t + 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tourtière-lihapiirakka

Ainekset

600
g
isoa lehtitaikinalevyä
1
kanamuna
Jauhelihatäyte
5
keskikokoista perunaa
200
g
juuriselleriä
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
500
g
sika-nautajauhelihaa
500
g
hirvenjauhelihaa
dl
lihalientä
2
tl
suolaa
1
tl
timjamia
½
tl
neilikkaa
½
tl
kanelia
¼
tl
muskottipähkinää
¼
tl
inkivääriä
½
tl
maustepippuria
¼
yl
mustapippuria
1
dl
kuutioitua vaaleaa leipää
1
dl
hienonnettu persiljaa
1
rkl
konjakkia (halutessasi)

Työvaiheet

  1. Ota lihat huoneenlämpöön. Kuori ja paloittele perunat ja selleri ja keitä ne kypsiksi, noin 15 minuuttia.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sulata voi isossa paistinpannussa tai padassa. Kuullota sipulit pehmeiksi ja siirrä lautaselle odottamaan.
  3. Ruskista jauhelihat parissa erässä. Lisää sipuli, lihaliemi ja jauhetut mausteet ja jätä hautumaan.
  4. Valuta juurekset ja survo ne sileäksi. Lisää juuressurvos pataan ja anna hautua vielä 1 tunti 30 minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  5. Kuutioi leipä ja hienonna persilja pataan. Mausta halutessasi konjakilla. Laita liha tekeytymään jääkaappiin yön yli. Ota lehtitaikina sulamaan yöksi jääkaappiin.
  6. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli taikinasta 2 pyöreää levyä. Leivo pohjalevystä isompi, niin että saat vuorattua sillä irtopohjavuoan(Ø 22 cm) pohjan ja laidat. Taikinakansi saa olla vuoan kokoinen. Halutessasi voit leikata taikinakanteen koristereikiä esimerkiksi piparimuotilla. Levitä taikinapohja vuokaan. Laita täyte päälle. Asettele taikinakansi pinnalle.
  7. Riko muna ja voitele sillä taikinakannen alareunat ja nipistele reunat kiinni pohjataikinaan. Voitele kansi. Tee piirakkaan ilmareikä haarukalla. Paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia. Tee hilloke piirakan kypsyessä (ks. ohje).
  8. Tarjoa piirakka lämpimänä, haaleana tai kylmänä omenahillokkeen kanssa.

Mausteinen omenahilloke

Ainekset

dl
vettä
1
dl
sokeria
½
sitruunan mehu
1
rkl
omenaviinietikkaa
2
kokonaista neilikkaa
5
kokonaista maustepippuria
2-3
laakerinlehteä
3
cm
pätkä kanelitankoa
2
omenaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kakki ainekset omenaa lukuun ottamatta kattilaan ja keitä 10 minuuttia.
  2. Kuori ja lohko omenat. Lisää omenat mausteliemeen ja keitä miedolla lämmöllä pehmeäksi, noin 5–10 minuuttia. Omenat saavat jäädä kiinteiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2114 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ryynirieska, särkitäyte ja hölskyporkkanat ovat kuin tehty toisilleen! Valmistus on helppoa, tarvitset vain yhden yön verran aikaa taikinan turpoamiseen. Nauti rieska päällysteiden kanssa lämpimänä tai jäähtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 t + turpoaminen 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Herkkurieska

Ainekset

8
dl
maitoa
2
dl
turkkilaista jogurttia
4
dl
rikottuja ohrasuurimoita
½
dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
tl
suolaa
50
g
voita
Särkitäyte
1
prk (145 g)
savusärkeä (Järki Särki)
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
Hölskyporkkanat
2
porkkanaa
2
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sokeria
¼
tl
suolaa
Lisäksi
2
kevätsipulia
2
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, jogurtti ja ohrasuurimot kulhossa. Anna turvota yön yli jääkaapissa.
  2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, kananmuna ja suola turvonneiden ohrasuurimoiden joukkoon. Sulata voi ja sekoita siitä puolet taikinaan.
  3. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja voitele paperi lopulla voisulalla. Kaada taikina pannuun. Kypsennä uunissa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Siivilöi särjet liemestään. Yhdistä särjet, jogurtti, sitruunamehu ja suola.
  5. Suikaloi porkkanat julienne-raudalla tai yleiskoneen leikkuuterällä. Laita raaste tiiviskantiseen rasiaan, lisää etikka, sokeri ja suola. Sulje ja hölskytä pari minuuttia.
  6. Lusikoi särkitäyte rieskalle. Valuta porkkanasuikaleista liemi pois ja lisää porkkanat särkitäytteen päälle. Hienonna kevätsipuli ja ripottele se rieskalle. Koristele tillillä.
     

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2114 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Mausteiset sämpylät ovat kuin minikokoisia joululimppuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 h 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Joulusämpylät

Ainekset

15
g
tuorehiivaa
dl
vettä
½
dl
siirappia
1
tl
fenkolinsiemeniä
1
tl
pomeranssinkuorta
1
tl
jauhettua inkivääriä
tl
suolaa
dl
ruisjauhoja
n. 4–5
dl
vehnäjauhoja
25
g
voita
Lisäksi
1
rkl
siirappia ja 1 rkl vettä voiteluun
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi. Rouhi fenkolinsiemenet ja lisää mausteiden ja suolan kanssa vesi-siirappiseokseen. Alusta ruis- ja vehnäjauhot taikinaan. Sulata voi ja vaivaa se taikinaan. Anna kohota lämpimässä noin 40 minuuttia.
  2. Leivo taikina pieniksi sämpylöiksi ja kohota niitä pellillä liinan alla noin 15 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita vesi ja siirappi, ja voitele sämpylät seoksella. Paista uunissa noin 10–12 minuuttia.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 673 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Ajattele feta-pinaattipiirakka uusiksi! Rapea pohja, hunajalla maustettu fetatäyte ja pinnalle ropsautetut tuoreet pinaatinlehdet saavat tutun piirakan maistumaan raikkaalta ja uudelta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t jähmettyminen ja 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Feta-pinaattipiirakka

Ainekset

Pohja
125
g
voita
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1
rs (100 g)
babypinaattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sitruunankuoriraastetta
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Surauta kylmä voi, jauhot ja leivinjauhe monitoimikoneen leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesi. Jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä voin, jauhot ja leivinjauheen muruiksi käsin ja sekoittamalla joukkoon veden.
  2. Leikkaa irtopohjaisen kakku- tai piirasvuoan (ø 28 cm) pohjalle leivinpaperi. Taputtele taikina jauhotetuin sormin pohjalle ja reunoille parin sentin korkeudelle. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vuokaan noin tunnin ajan. 
  3. Nosta vuoka suoraan jääkaapista 200-asteiseen uuniin. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kerma, sitruunamehu ja mausteet. Murenna joukkoon suurin osa fetasta, säästä pieni pala viimeistelyyn. Kaada täyte pohjan päälle. Jatka paistamista 20 minuuttia.
  5. Jäähdytä piiras ja irrota se vadille. Huuhdo, valuta ja kuivaa pinaatinlehdet. Sekoita oliiviöljy, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri lehtien joukkoon. Ripottele lehdet jäähtyneen piirakan pinnalle. Murenna päälle loppu fetajuusto.

Vinkki! Saat piiraaseen lisää rapeutta, kun ropsautat pinnalle kourallisen kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2114 reseptiä.
Linkitetty 76 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Kahdella juustolla höystetty pekoni-sienipiirakka on ravintola Storyn kokin Laura Huuhtasen luottoherkku. Mozzarellan ja sinihomejuuston yhdistelmä tekee piirakasta tyrmäävän hyvän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Kahden juuston pekoni-sienipiirakka

Ainekset

1
pkt (n. 400 g)
valmista piirakkataikinaa
200
g (½ l)
kantarelleja (tai herkku- tai siitakesieniä)
100
g
palvikinkkua
100
g
pekonisuikaleita
1
punasipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (200 g)
crème fraîchea
2
kananmunaa
100
g
sinihomejuustoa
150
g
mozzarellaraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja paloittele sienet. Suikaloi kinkku. Kuori ja halkaise sipuli ja viipaloi se puoliympyröiksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kauli taikina ohueksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pala leivinpaperia päälle ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Laita pekonit kylmään pannuun, jotta rasva sulaa. Paista välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Siirrä kulhoon odottamaan.
  4. Paista sipuleita samassa pannussa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pekonien joukkoon. Pyyhi pannu puhtaaksi talouspaperilla.
  5. Ruskista sieniä kuumassa pannussa ilman rasvaa noin 5 minuuttia. Lisää rypsiöljy ja paista 3 minuuttia. Lisää sitten voi, suola ja pippuri. Siirrä sienet pekonin ja sipulin joukkoon. Lisää kinkku ja sekoita kevyesti.
  6. Sekoita toisessa kulhossa crème fraîche ja kananmunat.
  7. Nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Levitä liha-sipuli-sieniseos esipaistetulle piirakkapohjalle. Lisää crème fraîche -seos tasaisesti päälle. Murustele homejuusto ja ripota se mozzarellaraasteen kanssa piirakan pinnalle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa salaatin ja pistaasivinegretin kanssa (ohje alla).

Pistaasivinegretti

Ainekset

1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
3/4
dl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
1
tl
muscovadosokeria
1/2
tl
suolaa
1 1/2
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Rouhi pähkinät.
  2. Laita pähkinät, viinietikka, sokeri ja suola kulhoon. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Tarjoa salaatinkastikkeena.

Kommentit (0)