Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Kanadalaisen joulun perinneruoka on tourtière, lihapiirakka. Piirakka maistuu niin aamiaisella, lounaalla, päivällisellä kuin yöpalana omenahillokkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 Annosta
Valmistusaika
50 min + 3 t + 12 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tourtière-lihapiirakka

Ainekset

600
g
isoa lehtitaikinalevyä
1
kanamuna
Jauhelihatäyte
5
keskikokoista perunaa
200
g
juuriselleriä
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
500
g
sika-nautajauhelihaa
500
g
hirvenjauhelihaa
dl
lihalientä
2
tl
suolaa
1
tl
timjamia
½
tl
neilikkaa
½
tl
kanelia
¼
tl
muskottipähkinää
¼
tl
inkivääriä
½
tl
maustepippuria
¼
yl
mustapippuria
1
dl
kuutioitua vaaleaa leipää
1
dl
hienonnettu persiljaa
1
rkl
konjakkia (halutessasi)

Työvaiheet

  1. Ota lihat huoneenlämpöön. Kuori ja paloittele perunat ja selleri ja keitä ne kypsiksi, noin 15 minuuttia.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sulata voi isossa paistinpannussa tai padassa. Kuullota sipulit pehmeiksi ja siirrä lautaselle odottamaan.
  3. Ruskista jauhelihat parissa erässä. Lisää sipuli, lihaliemi ja jauhetut mausteet ja jätä hautumaan.
  4. Valuta juurekset ja survo ne sileäksi. Lisää juuressurvos pataan ja anna hautua vielä 1 tunti 30 minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  5. Kuutioi leipä ja hienonna persilja pataan. Mausta halutessasi konjakilla. Laita liha tekeytymään jääkaappiin yön yli. Ota lehtitaikina sulamaan yöksi jääkaappiin.
  6. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kauli taikinasta 2 pyöreää levyä. Leivo pohjalevystä isompi, niin että saat vuorattua sillä irtopohjavuoan(Ø 22 cm) pohjan ja laidat. Taikinakansi saa olla vuoan kokoinen. Halutessasi voit leikata taikinakanteen koristereikiä esimerkiksi piparimuotilla. Levitä taikinapohja vuokaan. Laita täyte päälle. Asettele taikinakansi pinnalle.
  7. Riko muna ja voitele sillä taikinakannen alareunat ja nipistele reunat kiinni pohjataikinaan. Voitele kansi. Tee piirakkaan ilmareikä haarukalla. Paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia. Tee hilloke piirakan kypsyessä (ks. ohje).
  8. Tarjoa piirakka lämpimänä, haaleana tai kylmänä omenahillokkeen kanssa.

Mausteinen omenahilloke

Ainekset

dl
vettä
1
dl
sokeria
½
sitruunan mehu
1
rkl
omenaviinietikkaa
2
kokonaista neilikkaa
5
kokonaista maustepippuria
2-3
laakerinlehteä
3
cm
pätkä kanelitankoa
2
omenaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kakki ainekset omenaa lukuun ottamatta kattilaan ja keitä 10 minuuttia.
  2. Kuori ja lohko omenat. Lisää omenat mausteliemeen ja keitä miedolla lämmöllä pehmeäksi, noin 5–10 minuuttia. Omenat saavat jäädä kiinteiksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toscanan tomaattipiirakka 10.8.2013

Ainekset

Pohja
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
prk
rahkaa
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
150
g
juustoraastetta
n. 6
kpl
tomaatteja
3
rkl
sinappia
3
rkl
mannasuurimoita
4
kpl
kananmunaa
4
dl
kermaa
tuoretta basilikaa suolaa, musta pippuria, valkosipulin kynsi

Työvaiheet

Sekoita pohjan aineet keskenään ja levitä taikina piirasvuokaan.
Levitä sinappi pohjalle. Ripottele mannasuurimot päälle. Asettele tomaattisiivut ja levitä juustoraaste päälle.

Sekoita muna-kerma seos, johon olet silpunnut reilusti basilikaa (vaikka koko ruukullinen). Kaada se piirakalle ja paista 200 ast / n 30 min.

Sain tätä ystäväni Sonjan luona vieraillessa elokuussa. Sopii juuri tähän aikaan kun tomaatit kypsyy. Jotenkin vähän erilainen piirakka, jota voi hyvin tarjota sekä kahvin kaverina, että ihan lounaana.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Tarte tatin on näyttävä, mutta helppo leivonnainen. Se onnistuu loputtoman monista eri hedelmistä ja kasviksista, ja tällä kertaa parrasvaloissa on peruna.

Tärkkelyksestä johtuen pannua pitää valmistuksen aikana muutamia kertoja heilutella, jotta perunat eivät jää kiinni pohjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunapiirakka tarte Tatinin tapaan

Ainekset

400
g
voitaikinalevyjä
500
g
kiinteitä tai yleisperunoita (esim. Colomba)
50
g
voita
4
cm:n pala
piparjuurta
3
oksaa rosmariinia
tl
suolaa
PANNULLE
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Sulata taikinalevyt pakkausohjeen mukaan. Laita ne jauhotetulle leikkuulaudalle niin, että ne hieman menevät toistensa yli. Nipistä liitoskohdat kostutetuin sormin napakasti kiinni ja kauli yhtenäiseksi taikinalevyksi. Siirrä se jääkaappiin odottamaan.

  2. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä. Taputtele kuiviksi.

  3. Sulata voi. Kuori ja raasta piparjuuri joukkoon. Hienonna rosmariini.

  4. Sulata voi valurautapannulla (Ø 24–26 cm). Lado pannulle tiivis kerros perunaviipaleita. Valuta päälle piparjuurivoita, ja ripottele päälle rosmariinia ja suolaa. Toista, kunnes perunat on käytetty.

  5. Peitä pannu kannella tai foliolla. Kypsennä keskilämmöllä 5 minuuttia välillä pannua heilutellen, jotta perunat eivät tartu kiinni.

  6. Ota taikina jääkaapista ja leikkaa se vähän pannun halkaisijaa isommaksi levyksi. Laita taikina perunoiden päälle ja käännä liepeet kohti pannun pohjaa. Pistele haarukalla.

  7. Paista 225-asteisen uunin keskitasoa alemmalla tasolla 30–35 minuuttia. Heiluttele pannua muutaman kerran paistamisen aikana. Suojaa kädet pannukintailla.

  8. Peitä pannu isolla lautasella, käännä ja kumoa piirakka lautaselle. Jäähdytä hetki.

Kommentit (1)

Mi

Hyvää tuli. En viitsinyt lähteä ostamaan piparjuurta joten käytin valkosipulia. Ensi kerralla ohjeen mukaan.

Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 194 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Englantilaisten skonssien sekä muffinien risteymä muodostaa helpot ja maukkaa suolaiset leivonnaiset, jotka maistuvat teen kera niin aamulla kuin iltapäivälläkin.

Helpot ja erittäin herkulliset suolaiset muffinit saavat joukkoonsa peribrittiläisen makuyhdistelmän, kun taikinaan sekoitetaan pekonia ja cheddarjuustoa.

Näiden suolaisten leivonnaisten taikina ei ole aivan tavallinen, vaan on saanut vaikutteita englantilaisista skonsseista.

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Juusto-pekoniskoffinit

Ainekset

1
pkt (140 g)
pekonia
3
rkl
hienonnettua persiljaa
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
maitoa
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
150
g
raastettua cheddaria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista pekoni kuivalla kuumalla pannulla rapeaksi. Hienonna veitsellä. Hienonna myös persilja.

  2. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Nypi voi sormin joukkoon muruseokseksi.

  3. Vatkaa toisessa kulhossa, maito, öljy ja kananmuna. Sekoita voi-jauhoseokseen. Kääntele joukkoon pekonimurut, juustoraaste ja hienonnettu persilja.

  4. Jaa taikina muffinipellin koloihin. Paista noin 22 minuuttia, kunnes skoffinit ovat kullanruskeita. Tarjoa voin kanssa vastapaistettuina ja lämpiminä.

Kommentit (2)

peruskokki

Onpa aika tymäkkä rasvapaukku,sen vastapainoksi voi seuraavaksi tarjota kevennettyä kasviskeittoateriaa.

Vierailija

Olipas herkullisia. Ei kyllä kauhean paljon isompi rasvapaukku ole kuin voileivätkään.

Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Nämä herkut syntyvät ilman vaivaamista ja sämpylöiden pyörittämistä. Inspiraationa Sikke Sumarin aikonaan omistaman Nami Namaste -majatalon rapeat aamiaissämpylät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
45 min + taikinan kohoaminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli sämpylät

Ainekset

7,5
dl
haaleaa vettä
25
g
tuorehiivaa
tl
suolaa
dl
sämpyläjauhoja
dl
grahamjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita tai ruishiutaleita
noin 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
PÄÄLLE
auringonkukan (tai kurpitsan) siemeniä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola haaleaan veteen isossa kulhossa.

  2. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot erissä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää lopuksi öljy ja sekoita vielä kerran, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä löysäksi.

  3. Peitä kulho ensin leivinpaperilla ja sen jälkeen keittiöpyyhkeellä. Jätä yöksi jääkaappiin kohoamaan.

  4. Kuumenna aamulla uuni 225 asteeseen.

  5. Lusikoi taikinasta kekoja leivinpaperin päälle uunipellille sen kummemmin muotoilematta. Ripottele päälle siemeniä ja tee pintaan ristiviilto. Paista sämpylöitä noin 30 minuuttia.

  6. Ota kypsät sämpylät mahdollisimman nopeasti pois pelliltä ritilän päälle. Älä missään tapauksessa peitä sämpylöitä liinalla, jotta niiden rapeus ei häviä.

Kommentit (2)

Vierailija

Täällä ei ole sämpyläjauhoja. Voinko käyttää tavallisia vehnäjauhoja vai sopisiko joku sekotus paremmin?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

voit hyvin laittaa sämpyläjauhojen tilalle enemmän grahamjauhoja tai jotain hiutaleita.