Joululeivän kaava on tässä. Lämmitä kotikalja leivän nesteeksi ja pilko joukkoon runsaasti viikunoita ja manteleita.
Viikunaleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä kotikalja kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot, siirappi ja suola. Paloittele viikunat ja sekoita ne mantelirouheen kanssa taikinaan. Alusta joukkoon vehnäjauhot sekä sulatettu voi. Taikina saa jäädä löysäksi. Nostata taikinaa vedottomassa paikassa noin 1 tunti.
- Kumoa taikina leivontapöydälle. Käytä apuna runsaasti ruisjauhoja. Vaivaa taikinaa, jaa se kahteen osaan ja muotoile niistä leivät. Ripottele pintaan mantelirouhetta ja nostata leipiä 30 minuuttia.
- Paista kohonneita leipiä 10–15 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia.