ET-lehti on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Elvi Rista

Joululeivän kaava on tässä. Lämmitä kotikalja leivän nesteeksi ja pilko joukkoon runsaasti viikunoita ja manteleita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
20 min + 1,5 h + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Viikunaleipä

Ainekset

5
dl
kotikaljaa
50
g
palahiivaa
3
dl
ruisjauhoja
½
dl
siirappia
1 ½
tl
suolaa
200
g
pehmeitä viikunoita
1
dl
mantelirouhetta
noin 4
dl
vehnäjauhoja
50
g
voita
Lisäksi
½
dl
mantelirouhetta
ruisjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

  1. Lämmitä kotikalja kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot, siirappi ja suola. Paloittele viikunat ja sekoita ne mantelirouheen kanssa taikinaan. Alusta joukkoon vehnäjauhot sekä sulatettu voi. Taikina saa jäädä löysäksi. Nostata taikinaa vedottomassa paikassa noin 1 tunti.
  2. Kumoa taikina leivontapöydälle. Käytä apuna runsaasti ruisjauhoja. Vaivaa taikinaa, jaa se kahteen osaan ja muotoile niistä leivät. Ripottele pintaan mantelirouhetta ja nostata leipiä 30 minuuttia.
  3. Paista kohonneita leipiä 10–15 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2187 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pistaaseilla rapeutettu hunajainen fetapiirakka maistuu parhaalta vielä hieman lämpimänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kreetan juustopiirakka

Ainekset

POHJA
100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
1
kananmuna
100
g
pistaasipähkinöitä
2 ½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
TÄYTE
100
g
fetaa
2
tl
timjamia hienonnettuna
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
kuohukermaa
3
kananmunaa
½
dl
juoksevaa hunajaa
PINNALLE
2
klementiiniä tai mandariinia
muutama timjaminoksa
(2
rkl
pistaasia rouhittuna)
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä piirakkavuoka (Ø noin 25 cm). Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella, noin 5 minuuttia. Vatkaa kananmuna vaahtoon.

  2. Rouhi pistaasit veitsellä, säästä 2 rkl rouhetta koristeluun. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja pistaasirouhe keskenään. Sekoita jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

  3. Murenna feta kulhoon. Hienonna timjami. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi ja kaada taikinapohjalle. Kypsennä uunin alatasossa noin 40–45 minuuttia.

  4. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi, noin puoli tuntia. Kuori klementiinit terävällä veitsellä niin, että myös lohkoja suojaava kalvo irtoaa ja leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi. Koristele piirakka klementiineillä, timjamilla ja pistaasirouheella. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Herkkusienileivät
Herkkusienileivät

Iltapalaksi, illalliseksi salaatinkera, herkutteluun... toimii monessa yhteydessä ja on jumalaisen herkullista syötävää.

Olen perinyt tämän reseptin äidiltäni. Resepti on vuosia vanha ja aina maistuva ikisuosikki. Erityisesti pellillinen herkkusienileipiä sopii mielestäni viikonloppuun, iltapalaksi. Varoitus: näitä on pakko santsata lisää. Erittäin helppo ja nopea valmistaa, eikä raaka-aineiden hintakaan huimaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
15 min valistus + 15 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Herkkusienileivät

Ainekset

1
pkt
paahtoleipää
1
pss
herkkusienikeittoa
1
kpl
paprika
1
tlk
herkkusieniä
2
dl
kermaa
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

Lämmitä uuni 250 asteeseen

1. Silppua paprika pieniksi kuutioiksi
2. Levitä paahtoleivät leivinpaperilla vuoratulle pellille niin, että koko uuni pelti täyttyy niistä
3. Keitä herkkusienikeitto 5 desilitraan vettä
4. Kun keitto on paksua, lisää joukkoon kerma, paprika herkkusienet ja juustoraaste
5. Levitä seos paahtoleipien päälle

Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Pizza bianco -tyylisestä pizzasta kypsennetään vain pohja ja kermaviilistä tehty sitruunainen kastike. Kuuma pizza täytetään kylmäsavulohella, kurkkulastuilla, rucolalla ja marinoidulla punasipulilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
Valmistusaika 25 min + kohottaminen 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-ruispizza

Ainekset

POHJA
15
g
hiivaa
½
tl
suolaa
1 ½
dl
vettä
1 ½
dl
vehnäjauhoja (durum)
1 ½
dl
ruisjauhoja
2
tl
oliiviöljyä
KASTIKE
½
sitruunan kuori
1 ½
dl
kermaviiliä (rasvaa 10 %)
2
tl
sitruunan mehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Täyte
puolikas
kurkku
100
g
kylmäsavulohta
tuoretta rucolaa
1
pieni punasipuli
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa, sokeria ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta jauhot ja öljy joukkoon. Anna taikinan kohota noin 30 min.

  2. Marinoi punasipuli. Suikaloi punasipuli ja sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu sekä ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria.

  3. Painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle pellille. Valmista kastike. Raasta sitruunan kuori. Sekoita kulhossa kermaviili, kuoriraaste ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä kastike pizzapohjalle. Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes pizza alkaa ruskistua reunoilta.

  4. Höylää kurkusta pitkiä lastuja juustohöylällä. Levitä kuuman pizzan päälle kylmäsavulohiviipaleita, kurkkulastuja, rucolaa ja marinoitua punasipulia.

Kommentit (0)

Tämä piirakka on helppo, perinteinen ja uskomattoman maukas. Rapean pohjan päällä on herkullisen kermainen täyte, jossa maistuu muun muassa purjo ja savukinkku. Kinkkipiirakka sopii vallan mainiosti sekä arkiseen ruokailuun vihersalaatin seuralaiseksi että juhlapöytään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
20 min + paistaminen 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Quiche lorraine eli ranskalainen kinkkupiirakka

Ainekset

Pohja:
100
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
kauraleseitä
1/2
tl
leivinjauhetta
3/4
tl
suolaa
100
g
maitorahkaa
Täyte:
1
pienehkö
purjo (n. 150g)
1
rkl
voita
200
g
(savupalvi)kinkkua
2
rkl
tuoretta timjamia
175
g
(punaleima-emmental)juustoraastetta
1
tl
mustapippuria myllystä
3/4
tl
suolaa
100
g
ranskankermaa
3
kpl
kananmunia
2
dl
ruokakermaa
viimeistelyyn
rucolaa

Työvaiheet

Nypi voi, jauhot, kauraleseet, leivinjauhe ja suola murumaiseksi seokseksi.
Sekoita voi-jauhoseokseen maitorahka, ja muotoile taikinasta tasainen pallo.
Painele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisijaltaan n. 30 cm) pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Halutessasi voit laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja painoksi esim. kuivattuja herneitä jotteivat reunat valahda esipaistamisen aikana.
Esipaista piiraspohjaa 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Piirapohjan paistuessa valmista täyte.
Halkaise purjo ja huuhtele se huolellisesti.
Hienonna purjo ja kuullota se voissa pehmeäksi.
Kuutioi kinkku ja hienonna timjami.
Kaada kulhoon kuullotettu purjo, kuutioitu kinkku, hienonnettu timjami ja juustoraaste.
Mausta pippurilla ja suolalla ja lisää joukkoon ranskankerma, kananmunat ja ruokakerma.
Sekoita täyte tasaiseksi ja kaada se esipaistetun piiraspohjan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Lopuksi laita uuni jälkilämmölle ja jätä piiras uuniin vielä kymmeneksi minuutiksi.
Anna piiraan jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilemista.
Juuri ennen tarjoilemista viimeistele piirakka rucolalla.

Kommentit (0)