Me Naiset on lisännyt 875 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Tavallisesta leipätaikinasta syntyy erimakuisia sämpylöitä punajuurella, kurkumalla ja pinaatilla.

Annoksia
2 leipää/16-18 sämpylää
Valmistusaika
1 1/2-2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yllätyssämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
25
g (1/2 pkt)
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
rkl
öljyä
2
dl
grahamjauhoja
6-8
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada vesi reilunkokoiseen kulhoon. Liota tuorehiiva veteen.
  2. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää öljy ja aloita jauhojen alustaminen taikinaan ensin sekoittamalla jauhoja veteen vispilällä desilitra, kaksi kerrallaan. (Jos käytät alustamiseen konetta, lisää nesteeseen jauhoja koneen käydessä ensin vähän kerrallaan ja lisää uusi satsi, kun edellinen on sekoittunut tasaisesti.)
  3. Jatka alustamista, lisää jauhoja edelleen vähän kerrallaan. Jatka, kunnes taikina on kimmoista ja pehmeää ja irtoaa hieman kulhon reunoista. Tee sitkotesti eli venytä vaivattua pientä taikinapalaa varovasti sormillasi. Taikina on valmis, kun valo siintää ohueksi kalvoksi venytetyn taikinan läpi.
  4. Peitä taikina liinalla ja anna nousta 20–30 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni sämpylöitä varten 200–225 asteeseen ja leivälle 180–200 asteeseen.
  6. Levitä reippaasti jauhoja leivonta-alustalle. Kumoa kohonnut taikina alustalle ja vaivaa taikinaa hetki käsin: työnnä kämmensyrjällä taikinaa alustaa vasten ja poispäin itsestäsi, nosta taikinan reuna takaisin taikinapallon päälle ja toista.
  7. Muotoile taikina leiväksi tai sämpylöiksi. Leivinpaperoi pelti ja nosta sämpylät sille. Leivän voi nostaa taikinakoriin tai leipävuokaan. Nostata kaksinkertaiseksi eli 15–30 minuuttia leipomuksesta ja koosta riippuen.
  8. Paista leipää 30–40 minuuttia ja sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Yllätyssämpylät = perustaikina + makua ja väriä

Ainekset

Punainen:
Lisää veteen
2 dl
raastettua punajuurta (1-2 punajuurta)
Keltainen:
Paista
1 kuutioitu sipuli 2 rkl:ssä öljyä.
Lisää taikinan nesteeseen paistetut sipulikuutiot ja 2 tl kurkumaa
Vihreä:
Sulata ja soseuta
100 g
pakastepinaattia ja lisää nesteeseen

Työvaiheet

  1. Sekoita sämpylöiden ja leipien lisämaut jo nesteeseen, näin ne sekoittuvat tasaisesti koko taikinaan. Älä lisää lämpimään nesteeseen mitään liian kuumaa tai kylmää, ettei hiiva kuole.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1795 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pretzelit paistetaan vaihteeksi pehmeinä versioina. Kiiltävän pinnan salaisuus on pulahdus soodaveteen ennen paistoa.

Annoksia
8 rinkeliä
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pehmeät pretzelit

Ainekset

1/3
pkt
tuorehiivaa
2 1/2
dl
lämmintä vettä
2
tl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
n. 5
dl
vehnäjauhoja
Keittämiseen
2
rkl
ruokasoodaa
Päälle
1
kananmuna
meri- tai sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrassaan vaivaten, kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo.
  2. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (noin 45 min).
  3. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile paloista 30-35 cm:n pötköt, jotka ovat päistään hieman kapeammat. Kieputa pötköt rinkeleiksi ja anna kohota leivinpaperin päällä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  5. Keitä 2 l vettä isossa kattilassa. Lisää ruokasooda ja sekoita (veden kuohahtaminen kuuluu asiaan). Pienennä lämpö keskilämmölle.
  6. Keitä rinkeleitä muutamassa erässä pikaisesti, noin 30 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuivaa ylimääräinen vesi pelliltä pois.
  7. Voitele rinkelit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle suolaa. Paista uunissa noin 12 minuuttia. 

VINKKI Pretzelit maistuvat parhailta samana päivänä.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 181 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana tai punajuurileipä

Ainekset

dl
Porkkana tai punajuurisosetta (ohutta)
1
dl
kaurahiutaleita
½
pss
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
n.5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
öljyä

Työvaiheet

Lämmitä sose 42 asteiseksi ja lisää sinne hiiva ( kuivahiivan sekaan voi sekoittaa vähän jauhoja, mutta voi sen laittaa ihan sellaisenaankin), lisää suola sekoita hyvin. Seuraavaksi lisää kaurahiutaleet soseeseen ja anna niiden turvota siellä hetki. Lisää sitten jauhoja vähän kerrallaan. Kohota 1 tunti. Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois ja muotoile leiväksi. Kohota leipä uudemman kerran hyvin pellillä liinan alla. Lisää jauhoja pinnalle koristeeksi. Paista leipää 200-225 asteisessa uunissa 20-25min.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 875 reseptiä.
Linkitetty 49 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Suppilovahverot, homejuusto ja fenkoli muodostavat herkullisen liiton. Jos suppissaalis jäi saamatta, mehukkaassa piiraassa toimivat hyvin myös muutkin sienet.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
90 min + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

Ainekset

1
pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
1
rkl
öljyä
2
rkl
tuoretta timjamia
1/2
tl
kuminan siemeniä
Täyte
1
l
suppilovahveroita
1
sipuli
1
fenkoli
2+1
rkl
ruokaöljyä
2
dl
kasvislientä
2
dl
kermaa
2
kananmunaa
1
pkt (125 g)
sinihomejuustoa
2
rkl
tuoretta timjamia
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.
  2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.
  3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.
  4. Levitä sienisipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kermamunaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Vinkki! Pakastetut ja säilötyt suolasienet toimivat tuoreiden lailla mehukkaassa piiraassa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 875 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Nyt on kuohkeaa ja rapeaa! Leivo kaikkien aikojen paras gluteeniton pizzasi tällä ohjeella. Tärkeää on kohottaa pohja vain kerran, valmiiksi muotoiltuna.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
15 min + 30 min kohottaminen ja 10 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pizzapohja

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
hunajaa
2
tl
psylliumia
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
4
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Liuota joukkoon hiiva, lisää hunaja ja psyllium. Sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 5 minuuttia.
  2. Lisää suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Lisää öljy taikinaan.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja muotoile pyöreiksi pizzoiksi jauhotetuin sormin. Nosta pizzat leivinpaperille.  Peitä leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja nosta pelti lämpenemään uuniin. Täytä ensimmäinen pizza. Siirrä se leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista noin 10 minuuttia. Täytä ja paista toinenkin pizza samoin.

Vinkki! Täytä pizza tomaattikastikkeella, tomaateilla ja mozzarellalla. Perinteisestä margheritasta sen erottaa tuore rakuuna.

Kommentit (3)

Vierailija

Onko hunajalla joku tehtävä, vai vain makua antamassa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hunaja toimii hiivan ravintona ja auttaa taikinaa kohoamaan, mutta antaa myös makeutta. Voit halutessasi vaihtaa sen siirappitilkkaan.

Vierailija

Miksi pitää vaivata gluteenitonta taikinaa noin pitkään?