Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Tavallisesta leipätaikinasta syntyy erimakuisia sämpylöitä punajuurella, kurkumalla ja pinaatilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää/16-18 sämpylää
Valmistusaika
1 1/2-2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yllätyssämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
25
g (1/2 pkt)
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
rkl
öljyä
2
dl
grahamjauhoja
6-8
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada vesi reilunkokoiseen kulhoon. Liota tuorehiiva veteen.
  2. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää öljy ja aloita jauhojen alustaminen taikinaan ensin sekoittamalla jauhoja veteen vispilällä desilitra, kaksi kerrallaan. (Jos käytät alustamiseen konetta, lisää nesteeseen jauhoja koneen käydessä ensin vähän kerrallaan ja lisää uusi satsi, kun edellinen on sekoittunut tasaisesti.)
  3. Jatka alustamista, lisää jauhoja edelleen vähän kerrallaan. Jatka, kunnes taikina on kimmoista ja pehmeää ja irtoaa hieman kulhon reunoista. Tee sitkotesti eli venytä vaivattua pientä taikinapalaa varovasti sormillasi. Taikina on valmis, kun valo siintää ohueksi kalvoksi venytetyn taikinan läpi.
  4. Peitä taikina liinalla ja anna nousta 20–30 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni sämpylöitä varten 200–225 asteeseen ja leivälle 180–200 asteeseen.
  6. Levitä reippaasti jauhoja leivonta-alustalle. Kumoa kohonnut taikina alustalle ja vaivaa taikinaa hetki käsin: työnnä kämmensyrjällä taikinaa alustaa vasten ja poispäin itsestäsi, nosta taikinan reuna takaisin taikinapallon päälle ja toista.
  7. Muotoile taikina leiväksi tai sämpylöiksi. Leivinpaperoi pelti ja nosta sämpylät sille. Leivän voi nostaa taikinakoriin tai leipävuokaan. Nostata kaksinkertaiseksi eli 15–30 minuuttia leipomuksesta ja koosta riippuen.
  8. Paista leipää 30–40 minuuttia ja sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Yllätyssämpylät = perustaikina + makua ja väriä

Ainekset

Punainen:
Lisää veteen
2 dl
raastettua punajuurta (1-2 punajuurta)
Keltainen:
Paista
1 kuutioitu sipuli 2 rkl:ssä öljyä.
Lisää taikinan nesteeseen paistetut sipulikuutiot ja 2 tl kurkumaa
Vihreä:
Sulata ja soseuta
100 g
pakastepinaattia ja lisää nesteeseen

Työvaiheet

  1. Sekoita sämpylöiden ja leipien lisämaut jo nesteeseen, näin ne sekoittuvat tasaisesti koko taikinaan. Älä lisää lämpimään nesteeseen mitään liian kuumaa tai kylmää, ettei hiiva kuole.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kasaa lounasvohvelin päälle avokadoa ja kananmunaa. Jos nälkä on isompi, voi munia paistaa tuplat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty kauravohveli

Ainekset

TAIKINA
1
dl
kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
kauramaitoa
1
kananmuna
1
rkl
öljyä
AVOKADOTAHNA
2
kypsää avokadoa
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
kananmunaa
paistamiseen öljyä
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
dl
versoja tai ituja
(chilikastiketta kuten Srirachaa tai tabascoa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon kauramaito, muna ja öljy. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa avokado rouheaksi soseeksi haarukalla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita avokadon joukkoon yhdessä sitruunamehun ja suolan kanssa.

  3. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla neljä rapeareunaista vohvelia. Paista yhtä aikaa munat pannulla tilkassa öljyä. Ripottele suolaa munille.

  4. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi.

  5. Lusikoi avokadotahnaa lämpimälle vohvelille ja nosta paistettu kananmuna tahnan päälle. Ripottele päälle kevätsipulia, versoja ja chilikastiketta maun mukaan.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kylmäsavulohella ja raikkailla vihreillä peitelty pellillinen pannaria on vaivaton lounas isollekin juhlaporukalle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattipannukakku

Ainekset

2
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
½
l
maitoa tai kauramaitoa
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
2
rkl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria rouheena
Päälle
kylmäsavulohta
rapeaa salaattia
babypinaattia
lehtipersiljaa
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä uunipannulle leivinpaperi.
  2. Huuhtele pinaatti. Kiehauta paistinpannulla vesi ja höyrytä pinaattia muutaman minuutin ajan. Valuta pinaatti. Saksi lehdet pienemmiksi paloiksi.
  3. Sekoita maidon joukkoon jauhot, munat, piparjuuritahna, suola ja pippuri. Lisää joukkoon pinaatti. Kaada taikina uunipannulle.
  4. Paista pannaria noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
  5. Leikkaa pannari annospaloiksi. Levitä pinnalle suikaleiksi leikattua kylmäsavulohta, revittyä salaattia, pinaattia sekä yrttejä.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.