Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 159 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Eilisen perunamuusi muuttuu käden käänteessä herkullisiksi lepuskoiksi. Tuoreet yrtit tekevät leivästä todellista luksusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min + kypsennys 15 min

Yrtti-perunalepuskat

Ainekset

5
dl
perunamuusia
1
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. ruohosipulia, lipstikkaa)
1
tl
suolaa
1
kananmuna
2 1/2
dl
hiivaleipäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
Lisäksi
50
g
voita
1/2
dl
tuoreita yrttejä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Tee perunamuusi tai käytä edellispäivän muusia. Hienonna yrtit ja sekoita ne perunamuusin joukkoon suolan ja kananmunan kanssa. Lisää hiivaleipäjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi.
  2. Jaa taikina 16 palaan ja laita palat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Muotoile paloista jauhotetuin sormin ohuita leipiä. Pistele leivät haarukalla ja kypsennä niitä uunissa noin 15 minuuttia.
  3. Sulata voi ja hienonna yrtit voisulan joukkoon. Voitele kuumat rieskat yrttivoisulalla.

Kommentit (2)

rieskaa leivinuunissa

Monesti laitan jo taikinaan lorauksen aurinkokuivattujen tomaattien öljyä, joka muuten joutuisi hukkaan. Antaa runsasti makua ja suolan voi tällöin jättää pois tai vähentää.  Joskun laitan päälle juustoraastetta tai juuston lopun pilkottuna, jolloin juuston kantakin  saadaan hyötykäyttöön. Kuivina aineina voi laittaa myös hiukan pellavarouhetta, ohrahiutaleita tai ruisjauhoa.  Ja onnistuu myös valmismuusijauhoista, jollei ole oikeaa perunamuusia.

Karjalanneito

Enempikin tämä on Hämäläinen rieska. Lepuskaan tulee vain ohrajauhoja ,vettä eikä kananmunaa lainkaan. Joskus kannattaa kurkata perinneruokakirjoja niin löytyy oikea nimitys kun alkaa soveltamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Salaattipiirakassa uuniin pääsee pelkkä piirakkapohja. Jäähtyneen pohjan täytteeksi laitetaan piparjuurituorejuustosta ja ranskankermasta tehty kastike, savukalaa, kurkkua, babypinaattia ja keitettyä kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea savukalasalaattipiirakka

Ainekset

2 ½
dl
ruisjauhoja
½
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
pellavansiemeniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
¾
tl
suolaa
½–¾
dl
kylmää vettä
½
dl
öljyä
TÄYTE
2
keitettyä kananmunaa
150
g
ranskankermaa
100
g
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa ja sokeria
50
g
babypinaatinlehtiä
½
tuorekurkkua
250
g
savukalaa, esimerkiksi pieniä savumuikkuja tai lämminsavustettua lohta
½
dl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
öljyä
hiutalesuolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ruisjauhot, siemenet ja suola keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja muotoile palloksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ruisjauhoja apuna käyttäen piirakkavuokaa (halkaisija 24 cm) hieman isommaksi pyöreäksi levyksi. Nosta taikina leivinpaperin päällä vuokaan ja painele taikina myös vuoan reunoille.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa vuoassa. Nosta jäähtynyt piirakkapohja tarjoilulautaselle.
  3. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori munat.
  4. Sekoita ranskankerma, piparjuurituorejuusto, dijonsinappi ja sitruunanmehu kulhossa. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Lusikoi ranskankerma-tuorejuustoseos pohjan päälle.
  5. Huuhtele babypinaatinlehdet ja kuivaa salaattilingossa. Pese tuorekurkku ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kananmunat munaleikkurilla.
  6. Nostele piirakan päälle pinaatinlehtiä, kurkkua, savukalaa, kananmunaviipaleita ja hienonnettua tilliä. Pirskottele päälle öljyä ja ripottele päälle vielä hiutalesuolaa.
     

Tämä kyllä paras ja raikkain pitsa ikinä. Siinä yhdistyy pizzan ja salaatin parhaat ominaisuudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Uunipellillinen
Valmistusaika
Valmistus 15 min + kohotus 15 min + paistaminen 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarella-Rucola pizza

Ainekset

2
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1
rkl
oliiviöljyä
Täyte
4
rkl
tomaattipyrettä
3
rkl
pestoa
150
g
juustoraastetta
1
ruukku
rucolaa
1
ruukku
basilikaa
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
pkt
mozzarellapalloja
2
tl
oliiviöljyä
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

Lämmitä uuni 225 asteeseen

1. Kuumenna vesi 42 asteiseksi
2. Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja
3. Sekoita hiiva-juhoseos sekä suola veteen
4. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen
5. Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa
6. Anna taikinan kohota lämpmässä paikassa 15 min

7. Kauli pizzataikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
8. Levitä pohjalle keskenään sekoitettu tomaattipyre ja pesto
9. Ripottele päälle juustoraaste
10. Paista 225 asteessa 15 min kunnes pohja on saanut väriä

11. Puolita tomaatit ja revi rucolan lehdet puoliksi
12. Valuta mozzarellapallot
13. Asettele paistetun pizzapohjan päälle ensin rucola, sitten mozzarellapallot, tomaatit, sekä basilika
14. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla

Poro-leipäjuustopiiras on uskomattoman helppo piirakka. Se syntyy upeista, herkullisista ja simppeleistä raaka-aineista. Halutessaan piirastaikinan voi tehdä itse:) Tämä piiras sopii monenlaisiin tilanteisiin. Lisukkeena maistuu vallan mainiosti esimerkiksi raikas vihersalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
10 min + paisto 30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Poro-leipäjuustopiiras

Ainekset

1
pkt
pyöreä suolainen piirastaikina (esim. Myllyn Paras)
1
ps
kylmäsavustettua pororouhetta
350
g
leipäjuustoa
2
kpl
kananmunia
2
dl
ruokakermaa (15%)
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

Sulata piirakkataikina.
Säädä uuni 190-asteeseen.
Taputtele taikina piirasvuoan (halkaisijaltaan n. 26 cm) pohjalle ja reunoille.
Kuutioi leipäjuusto.
Ripottele leipäjuuston palaset ja pororouhe pohjan päälle.
Riko kulhossa rikki kananmunien rakenne.
Lisää joukkoon ruokakerma ja mausta mustapippurilla.
Kaada kananmuna-kermaseos piiraan päälle.
Paista 30 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Me Naiset on lisännyt 1119 reseptiä.
Linkitetty 120 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Mieto kaali ja voimakas aurajuusto ovat verraton parivaljakko. Esimerkiksi suolaisessa piirakassa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Aurajuusto-varhaiskaalipiirakka

Ainekset

POHJA
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunamuusijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
150
g
pehmeää voita
¾
dl
vettä
TÄYTE
500
g
varhaiskaalia
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
75
g
voita
1
tl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
MUNAMAITO
1
rkl
fenkolinsiemeniä
½
dl
hienonnettua persiljaa
2
dl
kermaa
1
dl
maitoa
2
kananmunaa
100
g
aurajuustomurua

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään kulhossa. Nypi pehmeä voi joukkoon ja lisää lopuksi kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi ja painele ohuesti 28 cm:n piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

  2. Suikaloi varhaiskaali. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata voi paistinpannulla ja paista kaalia ja sipuleita noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Kääntele jauhot ja suola joukkoon ja siirrä hetkeksi sivuun.

  3. Paahda fenkolinsiemenet kuivalla kuumalla pannulla. Murskaa morttelissa hienommaksi. Hienonna persilja Sekoita kaikki täytteen aineksetkeskenään.

  4. Levitä kaali-sipuliseos piirakkapohjalle. Ripottele munamaito päälle. Paista piirakkaa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ja tarjoa huoneenlämpöisenä.