Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 404 keittokirjaan.
Teemu Leminen

Huippuhelpon pastavuoan raaka-aineluettelo on niin lyhyt, että sen muistaa unissaankin: pastaa, tomaattikastiketta, juustoa ja persiljaa.

Olen vaivattoman ruuanlaiton ystävä. Etenkään arki-iltaisin en mielelläni huhki hellan ääressä puolta tuntia pidempään.

Monet luottopikaruuistani ovat pastoja. Pizzan ja spagettikastikkeen yhdistävä pizzetti täyttää mättötarpeet. Sitruunainen katkarapupasta taas on vartissa valmis.

Tämä viiden raaka-aineen pastavuoka vie aikaa vähän kauemmin (kokonaiset puoli tuntia), mutta reseptin juju onkin siinä, ettei ruuanlaittaja itse joudu tekemään oikeastaan mitään.

Paitsi esikeittämään valmistortellinit, öljyämään vuoan, avaamaan tomaattikastikepurkin ja juustoraastepussin, silppuamaan nipun persiljaa ja repimään pallon mozzarellaa palasiksi.

Pakko tosin tunnustaa, että näiden lisäksi pastavuoan valmistaja joutuu tekemään pari sekoitusliiketta. Pahoittelen vaivannäöstä, mutta se kannattaa!

Pastavuoka on nimittäin aika kiva arki-illan ateria. Se ei ole mikään veret seisauttava seksipasta, mutta ajaa asiansa niinä iltoina, kun nälkä kurnii jo vatsassa eikä huvittaisi yhtään kokata.

Tämän ruuan onnistuminen muuten riippuu olennaisesti käyttämiesi raaka-aineiden laadusta. Siksi korostan: osta hyviä tuoretortellineja, maukasta mozzarellaa ja etenkin LAADUKASTA VALMISPASTAKASTIKETTA. Ei siis tomaattimurskaa vaan sellaista lasipurkissa myytävää valmista kastiketta.

Seuraksi pastavuoka kaipaa vähän raikasta salaattia, mikä arki-iltoina tarkoittaa tietenkin muutamaa tomaatti- ja kurkkusiivua lautasen reunalla. Kannattaa kattaa pöytään myös suolasirotin ja pippurimylly siltä varalta, että vuoka kaipaa vähän terästystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Viiden aineksen pastavuoka

Ainekset

250
g
juustotäytteisiä tortellineja (tuorepasta)
500
g
valmista tomaattipohjaista pastakastiketta
150
g
mozzarellaraastetta
1
pallo
mozzarellaa
nippu
persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Öljyä uunivuoka kevyesti.
  2. Esikeitä tortellineja 3 minuuttia suolalla tai liemikuutiolla maustetussa vedessä. Valuta ja pane uunivuokaan.
  3. Sekoita tortellinien joukkoon pastakastike, mozzarellaraaste ja 3/4 persiljasta silputtuna. Revi paistoksen päälle tuoremozzarella.
  4. Paista 25-30 minuuttia, kunnes kastike on lämmennyt, tortellinit kypsiä ja juusto makoisan kuplivaa.
  5. Silppua päälle loput persiljasta ennen tarjoamista.

Vinkki: Pastapaistokseen voi piilottaa helposti muutakin. Kokeile esimerkiksi pinaattia, oliiveita, tonnikalaa, paprikakuutioita tai porkkanaraastetta.

Kommentit (1)

Käyttäjä348
Seuraa 
Liittynyt22.4.2015

Kiitos tästä ohjeesta!!! Ehdottomasti tullut jäädäkseen arkiruuaksi, usein miten padasta löytyy pulled pork/berf/chiken sekä pinaattia, suosittelen testailemaan :) Juustoja ei tosin mene kuin yhtä laatua, pussillinen juustoraaste mixiä mut on silti maittavaa.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Carbonara-henkisessä pastassa käytetään valmiiksi pestyjä, patavalmiita simpukoita. Ruokaan tulee makua ja rakennetta simpukoiden ja pastan keitinliemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukka-carbonarapasta

Ainekset

1
kg
tuoreita, patavalmiita sinisimpukoita
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
dl
valkoviiniä
3
persiljanoksaa
dl
vettä
Lisäksi
400
g
spagettia
1+1
dl
parmesaanijuustoa raasteena
2
keltuaista
1
dl
simpukoiden keitinlientä
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria
1–2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet yksilöt pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista niitä voissa, laakeassa kattilassa pari minuuttia. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää persiljanoksat ja vesi, ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Kaada simpukat kattilaan ja anna kypsyä kuumimmalla teholla kansi kiinni 4–5 minuuttia. Nosta simpukat reikäkauhalla jäähtymään laakeaan kulhoon. Jätä liemi liedelle ja pidä se kuumana matalalla lämmöllä. Irrota simpukoista lihat talteen.

  2. Keitä pasta al denteksi suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä).

  3. Raasta parmesaani. Riko keltuaiset kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada kuumaa simpukkalientä ja pastan keitinvettä keltuaisten joukkoon. Lisää desi parmesaania sekoittaen. Kaada seos kuuman pastan joukkoon, lisää mausteet ja sekoita. Tarjoa loppu parmesaani pastan pinnalla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaa erehdyttävästi piparjuurta, mutta sen maku on omaa luokkaansa. Tämä juures on nimensä veroinen, sillä mausta voi tunnistaa aavistuksen persiljasta tuttua aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juuripersiljakeitto

Ainekset

400
g
juuripersiljaa
1 rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
omena (tai päärynä)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
dl
kasvislientä
2
dl
kaurakermaa
½
sitruunan mehu
noin ½
tl
suolaa
Pinnalle
sitruunan kuorta
hienonnettua persiljaa (tai siemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juuripersiljat leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.
  2. Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.
  3. Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.
  4. Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta

Oikaisu 19.1.2021 klo 13.42: Työvaiheissa mainittiin aiemmin juuriselleri, korjattu juuripersiljaksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Otsikossa puhutaan juuripersiljasta, tekstissä juuriselleristä. Se siitä tulee kun reseptejä kirjoitellaan laiskasti copypeistaamalla, vaihdetaan pari sanaa mutta unohdetaan tarkistaa teksti. Ammattilaisilta voisi odottaa parempaa jälkeä?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Nakkikastikkeen kasvisversiossa kannattaa kiinnittää erityishuomiota nakkien valintaan. Uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, ja oman suosikin löytää vain testaamalla.

Tarjoa nakkikastike perunamuusin kera. Löydät alempaa myös vegaanisen perunamuusin ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nakkikastike

Ainekset

250
g
vegaanisia nakkeja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
vegaanista margariinia
½
dl
vehnäjauhoja
3–4
dl
kiehuvaa vettä
2
dl
kaurakermaa
1½–2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
1
tl
tomaattisosetta
½
tl
paprikajauhetta
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pilko nakit. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Sulata paistinpannulla 1 rkl margariinia. Lisää sipuli ja kuullota hetki.
  2. Lisää sitten pannulle nakit ja ruskista sipuleita ja nakkeja, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siirrä nakkipaistos toiseen astiaan.
  3. Kiehauta vesi vedenkeittimessä. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää 2 rkl margariinia. Lisää jauhot ja paahda keskilämmöllä koko ajan sekoitellen noin 5–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes jauhot ovat hieman ruskistuneet.
  4. Kaada kuuma vesi pannulle muutamassa erässä vispilällä koko ajan sekoittaen. Lisää vielä kaurakerma ja sekoita tasaiseksi. Mausta soijakastikkeella, sinapilla, tomaattisoseella, paprikajauheella ja mustapippurilla. Lisää kastikkeen joukkoon tarvittaessa lisää vettä.
  5. Lisää nakkipaistos kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

Vegaaninen perunamuusi

Ainekset

1
kg
perunoita
3
rkl
vegaanista margariinia
2
dl
kaurakermaa
noin 1
dl
perunoiden keitinvettä
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, mutta säästä osa muusin notkistamista varten.
  2. Kuumenna kaurakerma. Lisää kattilaan margariini ja kaurakerma ja soseuta perunasurvimella. Lisää kattilaan perunoiden keitinvettä, kunnes muusi on sopivan notkeaa. Mausta suolalla.

Kommentit (0)