Tintti Alanko on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 391 keittokirjaan.

Tel Avivissa ei pääse hummusta karkuun mitenkään. Tässä on aito ohje lähi-idän yleisimpään mezeen.

Hummuksen reseptien sisällöstä voidaan käydä vaikka sotaa, mutta valitettavan usein näkee tähän kuohkean kikcherne ja tahinin sekoituksesta valmistettua tahnaa väärällä koostumuksella ja väärillä raaka-aineilla toteutettuina. Jos käy syömässä libanonilaisessa tai israelilaisessa ravintolassa,  maistuu hummus aina tältä. Pahin virhe on valmistaa hummus liian kokkareiseksi ja paksuksi, monissa ohjeissa on liian vähän tahinia, hintsusti sitruunaa tai oliiviöljy sekoitetaan seokseen mukaan. Hummus kuuluu olla koostumukseltaan kuin pehmytjäätelöä -hieman rakeista kylläkin- se levitetään kuvan tavoin kuopalle ja oliiviöljy roiskitaan päälle vain koristeeksi. Pinnalle ripotellaan hieman paprikajauhetta ja sielälehtistä persiljaa. Kickherneet voi ostaa myös kuivattuina ja liottaa niitä yön yli. Tällöin käytä liotusvettä nesteenä, kun teet hummusta. Olen saanut tämän ohjeen valokuvaajaystävältäni Ofer Amirilta. Olen ottanut valokuvan täydellisestä hummuksesta Jaffan kaupungissa 2013.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min.
Vaikeustaso
Helppo

Hummus, AITO ohje Tel Avivista

Ainekset

0,6
L
Valmiiksi keitettyjä kickherneitä ja osa purkin nesteestä
150-200
g
Valmista tahinia (esim. macedonian)
2
valkosipulin kynttä
2
tl
Suolaa, tai maun mukaan
1
sitruunan mehu
Koristeluun oliiviöljyä, paprikajauhetta ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

Pilko valkosipulit vähän pienemmiksi ja kumoa kaikki yllä olevat ainekset tehosekoittimeen (paitsi öljy ja koristeet).Laita kone käyntiin ja lisää kickhernepurkin- tai liotusnestettä niin, että kone pyörii hyvin ja hummus tahnasta tulee tasainen. Sattumia saa olla mukana. Tahnan pitää olla lähes yhtä löysää kuin pehmytjäätelö. Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein. Valuta oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripota hieman paprikajauhe raitoja. Viimeistele lehtipersiljalla.

Kommentit (8)

Hanna Jensen_2
Seuraa 
Liittynyt28.4.2014

Jestas että tätä on pakko tehdä heti! Tänään! Kiva, että olet täällä Tintti!

Tintti Alanko
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Kiitos Hanna! Mahtava juttu tämä Soppa! Jäin koukkuun!

Hanna15
Seuraa 
Liittynyt14.8.2014

Aivan! Söin vast'ikään Dubaissa moneen otteeseen TAIVAALLISTA hummusta: tarpeeksi ohutta ja pehmeää. Omastani tulee helposti liian paksua hernemassaa. Tätä ohjetta testaan uudenvuodenaattona!

JaelA
Seuraa 
Liittynyt18.1.2015

Tuossa ravintolassa hummus on hyvää. Mutta vielä enemmän pidän Carmel-torilla sijaitsevan hummuspaikan hummuksesta,joka on ihan taivaallisen hyvää.Eniten pidän hummuksesta,jonka päälle laitetaan keitettyjä kikherneitä.

Tintti Alanko
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Palasin hiljattain taasen Tel Avivista työreissulta ( maaliskuu 2015) kävin syömässä nyt myös Carmel marketilla hummusta. Hummus on aina tasokasta Israelissa. Myös Jaffan ja koko Israelin kuuluisimmassa paikassa saa valita hummuksen pinnalle 'täytteet' eli kikherneitä jne..

Thread has been locked.
HannaMU on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Kaali kavereineen
Kaali kavereineen

Kaali, kurkuma, kumina - loistavat yhdessä! Neljäs K on kookosöljy.

Jostain tännepäin olevasta annoksesta tuli tämä idea mieleen, kirjoitin paperille muistiin...ja myöhemmin totesin, että kyllä, toimi!

Tässä laitoin mukaan pähkinöitä, parapähkinät olisivat varmaankin parhaita.
Seuraavaksi kokeilen kauralla.

Mutta siis oleellisuus on tuo 4:...

Annoksia
1
Valmistusaika
5 min + haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Kaali ja kolme muuta

Ainekset

1
Rkl
Kookosöljy
1
Rkl
Kuminansiemenet
1
Tl
Jauhettu kurkuma
1
Sipuli
Pala
Valkokaalia

Työvaiheet

Määrät reseptissä ovat sinnepäin, ei mitattuja :)
Kookosöljyä pannulle, siihen kuminansiemeniä ja jauhettua kurkumaa. Anna näiden pyöriä hetken keskenään miedolla lämmöllä. Pilko sillä aikaa kaali ihan ohuiksi suikaleiksi ja halutessasi sipuli. Laita ne pannulle, ja lisää vielä aavistus vettä (vain niin, että tuo hieman kosteutta). Jätä kannen alle miedolle lämmölle joksikin aikaa. Ehkä 15 min? Mausta suolalla/herbamarella/maun mukaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1627 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä vegaaninen versio kaalilaatikosta valmistuu kattilassa jopa 25 minuutissa. Maukas makuyhdistelmä syntyy kikherneistä, kaurarouheesta ja kahdesta eri kaalista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaalilaatikko

Ainekset

200
g
lehtikaalia
200
g
kiinankaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
4
dl
kasvislientä
dl
kaurarouhetta (esim. Myllärin gluteeniton)
½
dl
rusinoita
1
prk (300 g)
kikherneitä
2
rkl
siirappia
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
meiramia hienonnettuna
Puolukkaketsuppi
1
ps (200 g)
pakastepuolukoita
1/2
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Ota ketsuppiin tulevat puolukat sulamaan.

2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti. Suikaloi lehti- ja kiinankaalit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kaaleja ja sipuleita padassa öljyssä muutama minuutti. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta. Lisää liemi, kaurarouhe ja rusinat pataan. Anna porista kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes kaura on kypsää.

3. Padan kypsyessä tee puolukkaketsuppi. Laita kaikki ketsupin aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

4. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Anna ruuan kiehahtaa. Hienonna tuoretta meiramia valmiin ruuan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1627 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Ville Ranta KUVA Karoliina Paatos

Punajuuri-sienivuoka on talven lohturuokaa parhaimmillaan. Sen mehevyyden salaisuuksia ovat pitkä haudutusaika ja pieni purkillinen smetanaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-sienivuoka

Ainekset

700
g
punajuuria
dl
rikottuja (esikypsytettyjä) ohrasuurimoita
5
dl
kasvislientä
6
dl
sekasieniä (esim.suppilovahveroita, haaparouskuja tai herkkusieniä)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
Päälle
1/2
dl
hienonnettua lehtipersiljaa
1
prk (120 g)
smetanaa

Työvaiheet

1. Keitä punajuuret kypsäksi, noin 40 minuuttia. Kuori ja leikkaa kypsät punajuuret ranskanperunan paksuisiksi tikuiksi.

2. Keitä ohrasuurimoita kasvisliemessä 20 minuuttia. Valuta siivilässä.

3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna sienet. Jos käytät suolasieniä, huuhdo ylimääräinen suola pois ja huomioi maustamisessa sienten suola. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin-kynnet.

4. Haihduta sienistä neste pois kuumassa kuivassa pannussa. Lisää voi ja öljy, paista 1 minuutti. Lisää sipulit ja jatka paistamista 5 minuuttia.

5. Laita sieniseos, punajuuritikut ja smetana uunivuokaan, lisää mausteet ja sekoita. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Jos ruoka uhkaa tummua liikaa, peitä vuoka paistamisen loppupuolella foliolla.

6. Hienonna lehtipersilja. Tarjoa vuoka smetanan ja lehtipersiljan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1627 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Tarjoa hummus vaihteeksi kuumana New Yorkin trendiravintoloiden tapaan. Valitse mieluiset lisäkkeet ja tarjoile pitaleivän kanssa – tähän rakastuvat kaikki.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuuma hummus

Ainekset

Hummus
3
tlk (à 300 g)
kikherneitä
2
sitruunan mehu
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
2
tl
juustokuminaa
1 1/2
tl
suolaa
noin 1/2
dl
vettä
noin 1/2
dl
oliiviöljyä
Pinnalle
4
tl
voita
Lisukkeet
(Neitsyt)oliiviöljyä, sormisuolaa ja mustapippuria, paprikajauhetta, paahdettuja pinjansiemeniä, lehtipersiljaa, retiisiä, granaattiomenan siemeniä, persimonia, sitruunaa, pitaleipää

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Kaada kikherneet lävikköön, huuhtele ja valuta.
  3. Laita hummuksen ainekset öljyä ja vettä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää vettä ja öljyä sen verran, että saat sopivan paksua hummustahnaa.
  4. Kaada hummus uunivuokaan ja lusikoi voi nokareina pinnalle. Kuumenna uunin keskitasolla 10–15 minuuttia, kunnes voi sulaa ja hummus saa hiukan väriä sekä painuu hieman kuopalle. Valitse mieluiset lisukkeet ja laita niitä hummuksen päälle. Tarjoa pitaleivän kanssa.

Kommentit (0)