Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 175 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Tee itse mahtavan hyvät välipalapatukat, jotka pitävät nälän poissa. Helpot kaura-kaakaopatukat valmistuvat puolessa tunnissa. 

Hyvissä välipalapatukoissa on paitsi kuituja ja hitaita hiilihydraatteja, myös proteiinia ja pehmeitä rasvoja. Keksimäisiä eväspatukoita on helppo tehdä myös itse.

Näiden patukoiden pääraaka-aine on trendikäs ja terveellinen kaura. Valitsemalla isoja kaurahiutaleita saat patukoihin herkullisen rakenteen. Isokokoisia kaurahiutaleita löytyy helposti gluteenittomina, joista valmistetut patukat sopivat keliaakikoillekin. Patukat onnistuvat kuitenkin mainiosti myös tavallisista kaurahiutaleista.

Pehmeitä rasvoja patukat saavat joukkoon lisätystä rypsiöljystä ja pähkinöistä. Koska massa sidotaan yhteen kananmunalla, patukoissa on myös tarvittavaa proteiinia.

Ohje sopii hyvin tuunattavaksi: voit esimerkiksi vähentää siirapin määrää makusi mukaan, vaihtaa aprikoosit muihin kuivattuihin hedelmiin tai pähkinät siemeniin.

Vinkki! Kaura-kaakaopatukat säilyvät parhaiten huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa, esimerkiksi leivinpaperiin kääräistynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaakaopatukat

Ainekset

1
ps (150 g)
pehmeitä kuivattuja luomuaprikooseja
1
dl
pähkinäsekoitusta
50
g
tummaa suklaata
6
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita
2
rkl
kaakaojauhetta
½
tl
suolaa
½
dl
rypsiöljyä
½
dl
siirappia
2
munaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi aprikoosit. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaurahiutaleet, aprikoosit, pähkinät, suklaa, kaakaojauhe ja suola kulhossa.
  2. Sekoita toisessa kulhossa öljy, siirappi ja munat. Kaada ne kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jaa keksiseos 18 kasaksi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Muotoile kasat kahdella veitsellä rennoiksi, suorakaiteen muotoisiksi patukoiksi.
  4. Paista175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä, jolloin patukat kiinteytyvät.

Vinkki! Kuivatut luomuaprikoosit eivät sisällä rikkiä. Siksi ne ovat vatsaystävällisempiä.

Kommentit (6)

Helios

Helppo tehdä. Aprikoosit korvasin rusinoilla. Siirapin tilalle juoksevaa hunajaa.

Helios

Niin ja käytin pikakaurahiutaleita.

Vierailija

Oletko laskenut, kuinka paljon kaloreita tulee yhteen patukkaan?

KTV75

Joo, kalorimäärät näissä ohjeissa yleensäkin olis aika jees

Käyttäjä4608
Seuraa 
Liittynyt21.9.2017

Helppo ja herkullinen resepti. Pysyy koossa paremmin kuin luulinkaan.

Vierailija

Kaloritiedot, kiitos!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos ruokien nimillä olisi söpöyskilpailu, voittaisi piperade taatusti. Nimestä huolimatta kyse ei ole piperryksestä, vaan rehdistä maalaisruoasta, jonka päätähtenä on paahdetut paprikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Piperade

Ainekset

2
tlk (à 465 g)
paahdettuja paprikoita
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
2
tl
fenkolinsiemeniä
1
tlk
kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
1
dl
vettä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
4
kananmunaa
2
kevätsipulia
½
ruukkua basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

  2. Valuta paprikat ja pilko ne muutaman palaan. Hienonna valkosipulinkynnet.

  3. Paista fenkolinsiemeniä ja valkosipulia öljyssä uuninkestävällä pannulla noin minuutti. Lisää paprikat, tomaatit, vesi, suola ja pippuri. Kuumenna ja hauduta keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.

  4. Riko munat pinnalle. Laita pannu uuniin ja kypsennä noin 5 minuuttia.

  5. Hienonna päälle kevätsipulit ja basilikaa. Tarjoa lisäksi leipää.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Iranilaisen keittiön kulmakiviin kuuluva tahdig on ehkä kauneinta, mitä basmatiriisistä saa aikaan. Tahdig on vähän kuin riisistä tehty ”keikauskakku”, jonka päällä on paistettu rapea, syvän paahteinen pinta ja alla höyryävän kuuma, ilmava riisi.

Mikä ihana maku. Mutta ikinä en onnistu! Tämä oli pitkään ajatus, kun haaveilin iranilaisen tahdig-riisin tekemisestä itse. Onneksi löysin Samin Nosratin version, jolla onnistuin ensimmäisellä yrittämällä.

Kun vertailimme Lähi-idän ja Espanjan keittiöön hurahtaneen ystäväni kanssa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tahdig-riisi Nosratin tapaan

Ainekset

5
dl
pitkäjyväistä basmatiriisiä (1121)
4
l
vettä
3-4
rkl
suolaa
3
rkl
turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
3
rkl
voita
3
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita riisiä varten vesi kiehumaan isoon kattilaan.
  2. Mittaa riisi isoon kulhoon ja huuhdo riisi huolellisesti koko ajan käsillä sekoittaen ja ”pesten”. Huuhdo riisi vähintään viisi kertaa tai kunnes vesi on kirkasta.
  3. Kun keitinvesi kiehuu, lisää veteen reippaasti suolaa, vähintään 3-4 rkl. Jos haluat noudattaa tarkasti Nosratin ohjetta, lisää 6 rkl hienoa merisuolaa. Vesi saa olla todella suolaista, sillä riisiä keitetään vain muutama minuutti, jolloin suola ei ehdi imeytyä liiaksi.
  4. Lisää riisi ja keitä 6-8 minuuttia välillä puuhaarukalla tai kauhalla sekoitellen. Riisi saa jäädä ”al denteksi” eli siinä saa olla purutuntumaa.
  5. Kaada riisi tiheään siivilään ja huuhdo se juoksevalla, kylmällä vedellä. Valuta riisi.
  6. Ota 3 dl riisiä kulhoon ja sekoita joukkoon jogurtti.
  7. Kuumenna isossa, pinnoitetussa paistinpannussa tai kasarissa voi ja öljy. Voit käyttää pelkkää öljyä, mutta voi antaa tahdigille upean, paahteisen hieman popcornmaisen makuvivahteen.
  8. Kun voi alkaa kuplia, lisää pannun pohjalle jogurttiriisi ja tasoita sen pinta kauttaaltaan kevyesti.
  9. Lisää loppu riisi pannuun ja tasoita pinta varovasti. Pistele puukauhan varrella riisiin muutama kolo. Älä unohda tätä tärkeää työvaihetta, sillä nämä kolot toimivat riisiin muodostuvan höyryn ”pakoreittinä” ja varmistavat, että riisi ei pala. Tarkista kypsentämisen alkuvaiheessa, että pannussa on rasvaa sen verran, että se nousee hieman riisin reunalle. Tarvittaessa voit lisätä hieman öljyä pannuun reunaa myöten (tai kolojen kautta).
  10. Kypsennä riisiä keskilämmöllä 15-20 minuuttia ja käännä pannua 3-4 minuutin välein hieman myötäpäivään. Kun pannua liikutellaan vähitellen ympäri, riisin pohja kypsyy tasaisesti. Viimeistään 20 minuutin kuluttua pannun pohjalla oleva jogurttiriisi on saanut jo hieman kullankeltaista väriä. Voit varovasti tarkistaa värin pannun reunasta lastan avulla. Jos pohja ei vielä ole saanut väriä, jatka kypsentämistä hetki.
  11. Vähennä lämpöä ja kypsennä vielä 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä. Kypsentämisen aikana riisin pohja rapeutuu ja saa lisää väriä, kun taas pinnalla oleva riisi hieman kohoaa ilmavammaksi. Jatka kypsennystä, jos näyttää, että riisi ei ole valmista.
  12. Pyöräytä riisi pannun reunoja myöten lastalla, jotta riisi irtoaa helposti pannusta. Nosta pannu liedeltä. Aseta pannun päälle iso lautanen ja pyöräytä nopeasti ylösalaisin. Tahdigin pitäisi irrota kauniina kakkuna lautaselle. Tarjoa  lisukkeena tai nauti sellaisenaan paksun turkkilaisen jogurtin kanssa. 

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä on todella hyvää. Ei kannata jännittää mikäli ei ensimmäisellä kerralla onnistu täydellisesti niin syömiskelpoista varmasti tulee kuitenkin. Tahdighin voi tehdä myös perunasiivuista.

Me Naiset on lisännyt 1451 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Nämä mehevät tropiikista muistuttavat browniet sisältävät kookoksisen yllätyksen. Helppojen leivosten taikina valmistuu käsin sekoittaen, ilman keittiökoneita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t + taikinalevyn jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat tropiikin browniet

Ainekset

4
(à 57 g)
kookos-suklaapatukkaa (esim. Bounty)
150
g
tummaa suklaata
1
dl
kookosöljyä
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
kaakaojauhetta
¾
dl
gluteenitonta jauhoseosta tai kaurajauhoja
Päälle
50
g
maitosuklaata
1
kookos-suklaapatukka (esim. Bounty)
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa noin 24 * 24 cm:n kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.

  2. Leikkaa suklaapatukat pituussuunnassa puoliksi.  Viipaleita tulee yhteensä 16.

  3. Paloittele tumma suklaa lämmönkestävään kulhoon ja lisää kookosöljy. Nosta vesihauteeseen kattilan päälle ja anna suklaan ja öljyn sulaa. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa sokeri käsin suklaaseokseen. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten.

  4. Sekoita kaakaojauhe ja jauhoseos keskenään ja siivilöi suklaaseokseen.

  5. Kaada puolet taikinasta vuokaan. Levitä suklaapatukka-viipaleet tasaisesti päälle ja peitä lopulla taikinalla.

  6. Paista noin 25–30 minuuttia, browniet saavat jäädä sisältä meheviksi.

  7. Anna levyn jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä (mielellään seuraavaan päivään).

  8. Paloittele maitosuklaa lämmönkestävään kulhoon ja nosta vesihauteeseen kattilan päälle ja anna suklaan sulaa. Lusikoi kuumaa suklaata jäähtyneen brownielevyn päälle.

  9. Koristele kookoslastuilla ja suklaapatukkapaloilla. Leikkaa annospaloiksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2865 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Upean mausteiset ja sisältä pehmeät intialaiset perunapyörykät uppopaistetaan pinnaltaan rapeiksi. Nauti ne intialaiseen tapaan aamupalalla sämpylän välissä tai välipalaksi raikkaan chutneyn kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pyörykkää
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vadat eli uppopaistetut perunapyörykät

Ainekset

4–6
(650 g)
perunaa (jauhoinen lajike)
1
vihreä chili
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
rypsiöljyä
2
tl
mustia sinapinsiemeniä
10
currynlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
kurkumaa
Taikina
2
dl
kikhernejauhoja eli gramjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
kurkumaa
dl
vettä
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kypsiksi. Anna jäähtyä hetki. Kuori, paloittele ja murskaa perunat.

  2. Hienonna chili ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannussa. Lisää sinapinsiemenet, ja kun ne alkavat sihistä, lisää currynlehdet, chili, val­kosipuli, inkivääri, suola ja kurkuma. Sekoita ja lisää murskatut perunat. Paista muutama minuutti ja siirrä sivuun jäähtymään.

  3. Valmista taikina. Sekoita jauhot, suola ja kurkuma kulhossa. Lisää vettä pienissä erissä, kunnes taikina on sileää. Pyöritä jäähtyneestä perunaseoksesta 12 palloa.

  4. Kuumenna öljy valurautapadassa 180­ asteiseksi. Kasta perunapallot taikinaan ja uppopaista niitä kolme kerrallaan, noin 2 minuuttia per puoli tai kunnes pallot ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin pääl­le valumaan. Tarjoa vadat korianteri­pinaattichutneyn kanssa (ohje alla).

Korianteri-pinaattichutney

Ainekset

2
ruukkua korianteria
1
ps (80 g)
babypinaattia
4
mintunoksaa
2
valkosipulinkynttä
cm:n pala
inkivääriä
2
vihreää chiliä
½
tl
suolaa
½
dl
maustamatonta jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita korianterit varsineen monitoi­mikoneen kulhoon. Lisää pinaatti ja minttu. Voit valmistaa chutneyn myös sauvasekoittimella.

  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Leikkaa chileistä kanta pois ja paloittele chilit muutamaan pa­laan. Laita aineet kulhoon ja lisää suola.

  3. Soseuta seos sileäksi tahnaksi. Lisää jogurtti ja käytä konetta muuta­ ma kierros. Chutney säilyy jääkaapis­sa 4–5 päivää.

Kommentit (0)