Venla Soppa365 on lisännyt 4 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Näitä pieniä tyyppejä on melkein sääli syödä. Naamat taiteillaan syötävällä tussilla, joita myydään leivontakaupoissa.

Annoksia
17 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Nallesämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1,5
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1
pussi
kuivahiivaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
ruisjauhoja
7-8
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
pehmennettyä voita

Työvaiheet

1. Sekoita lämpimään (mutta ei polttavan kuumaan) veteen suola ja sokeri. Yhdistä hiiva ja yksi desilitra jauhoa, sekoita veteen.

2. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vähitellen myös vehnäjauhot. Alusta taikinaan lopuksi pehmeä voi. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

3. Jaa taikina 15 osaan. Pyörittele paloista pienehköjä sämpylöitä. Pyörittele viimeisestä kahdesta palasta pieniä palloja, ja tee niistä nalleille korvat. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota vielä hetki.

4. Paista uunin keskiosassa n. 12 min. Varo, että korvat eivät pala.

5. Anna sämpylöiden jäähtyä hetki ja piirrä niille lopuksi naamat syötävällä tussilla. Niitä myydään erilaisissa leivonta- ja juhlakaupoissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ruotsirieska valmistuu vikkelästi ja saa erityisen vivahteensa siirapista ja fenkolinsiemenistä. Leivän sisään länsinaapurit kääräisevät yleensä katkaravuista, ranskankermasta ja tillistä sekoitetun täytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + kohottaminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsirieska – tunnbröd

Ainekset

6
dl
piimää
2
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
1/2
dl
siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
spelttijauhoja (esim. Birkkalan puolikarkeita)
1
dl
ruisjauhoja
12
dl
vehnäjauhoja
25
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Tee juuri. Lämmitä piimä ja maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Lisää ne ja loput juuren aineksista. Sekoita juuritaikina tasaiseksi. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna seistä lämpimässä paikassa 1 tunti.
  2. Lisää taikinaan vehnäjauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Kohota liinan alla vielä 1 tunti.
  3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivo taikinasta jauho-tetulla alustalla 10 rieskaa, joiden halkaisija on noin 20 cm. Lai

Ruotsirieskan katkaraputäyte

Ainekset

1
pss
(180 g) isoja kuorittuja katkarapuja
1
dl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
1/4
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Sekoita ranskankerma ja majoneesi rapujen joukkoon.
  2. Hienonna tilli ja purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi kulhossa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ryynirieskan gluteeniton versio tehdään tattarihiutaleista. Niin maukasta!

Annoksia
1 uunipellillinen
Valmistusaika
10 min + turvotus ja kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton ryynirieska

Ainekset

5
dl
maitoa
1
prk
(200 g) kermaviiliä
5
dl
tattarihiutaleita
25
g
voita
2
kananmunaa
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, kermaviili ja tattarihiutaleet kulhossa. Anna turvota 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sulata voi.
  3. Lisää taikinaan voisula, munat ja suola. Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla päällystetylle uuni-pellille. Paista uunissa 25–30 minuuttia.

Kommentit (0)

ET-lehti on lisännyt 139 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Aira Viitaniemi KUVA Satu Kemppainen

Sulhaspiirakoita on nopea leipoa, koska ne kypsennetään paistinpannulla. Maku on kuin suoraan mummolasta.

Annoksia
25-30 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sulhaspiirakat

Ainekset

Kuoritaikina
2
dl
vettä
4
dl
ruissihtijauhoja
1
tl
suolaa
Täyte
5
dl
vettä
3
dl
puuroutumatonta riisiä
1
tl
suolaa
50
g
voita
Paistaminen
kirkastettua voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Kaada kuoritaikinan ainekset yleiskoneeseen. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, niin saat hyvän sitkon. Anna taikinan levätä riisinkeiton ajan.
  2. Hauduta irtonainen riisi kypsäksi vedessä. Mausta suolalla ja voilla.
  3. Pyöritä taikinasta pötkö ja leikkaa se oin 30 palaksi. Taputtele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat liinalla.
  4. Ajele kakkaroista pari millimetriä ohuita pyöreitä kuoria. Levitä riisiä puolikkaalle kuorta ja käännä kuori kaksin kerroin. Ummista reuna sormin tai teevadin reunalla painaen.
  5. Paista piiraat paistinpannulla kirkastetussa voissa tai öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa pannulämpiminä voin tai munavoin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Litteä ja läheinen! Simppeli vehnärieska valmistuu grillin lämmössä hetkessä, ja taipuu moneen tarkoitukseen. Kokeile sitä esimerkiksi hodarin sijaikseksi. Kääräise sisälle nakkeja tai grillattua halloumijuustoa ja munakoisoa.

Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
10 min + tekeytyminen ja kypsennys 35 min

Vehnärieska

Ainekset

3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1 1/2
tl
leivinjauhetta
1 1/2
dl
kylmää vettä
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhoihin suola ja leivinjauhe. Lisää kylmä vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina neljään palaan. Kauli palat jauhotetulla alustalla ohuiksi rieskoiksi.
  3. Kypsennä rieskat keskilämmöllä grillissä noin 2 minuuttia molemmin puolin.

Kommentit (0)