Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2193 reseptiä.
Linkitetty 108 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Sami Repo

Kun leipä pääsee muhimaan padassa, siitä tulee uskomattoman rapeakuorinen ja sisältä mehevä. Jouluiseen pataleipään voi käyttää riisipuuron jämät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
30 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen joululeipä

Ainekset

1 1/2
dl
vettä
1/3
pkt
tuorehiivaa
3
dl
riisipuuroa
1
tl
inkivääriä
1 1/2
tl
suolaa
3 1/2
dl
täysjyväohrajauhoja
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
25
g
pehmeää voita
1
manteli
Lisäksi
1/2
rkl
rypsiöljyä
1
kananmuna
2
rkl
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Sekoita puuro, inkivääri ja suola joukkoon. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa 10 min.
  2. Vaivaa voi ja manteli taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin 1 tunti; painele taikina kasaan kohotuksen puolivälissä.
  3. Voitele kannellinen valurautapata (ø noin 20 cm) öljyllä. Laita pata uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  4. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa kevyesti niin, että osa ilmakuplista jää edelleen taikinaan. Pyöritä taikina limpuksi.
  5. Ota pata uunista, kun uunin lämpö on 225 astetta. Nosta limppu pataan. Voitele sen pinta kananmunalla ja ripottele mantelilastut päälle. Siivilöi vielä hieman vehnäjauhoja pinnalle. Peitä pata kannella. Laita pata uunin keskitasoon ja anna leivän paistua 15 min. Leipä kohoaa kannen alla höyryssä.
  6. Nosta kansi pois ja jatka paistamista noin 30 min, kunnes leipä on vaaleanruskea ja kypsä.
  7. Nosta leipä varovasti padasta tai anna sen jäähtyä padassa ilman kantta. Säilytä leipä paperipussissa tai leivinliinan alla. Leipä on parasta parin päivän sisällä voin tai juuston kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla