Me Naiset on lisännyt 867 reseptiä.
Linkitetty 734 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Thread has been locked.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tässä kasvisgaletessa koukuttaa rapean pohjan ja mehevän täytteen yhdistelmä. Vegaaninen piirakka sopii kaikille.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-sitruunagalette

Ainekset

Piiraspohja
4
dl
jauhoja
1/2
dl
riihiruisjauhoja
1
tl
suolaa
3/4
dl
öljyä
1
dl
kylmää vettä
Täyte
1
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
rs (150 g)
(vegaanista) tuorejuustoa
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
sitruunan kuorta
2
rkl
mantelijauhoa
1
rkl
oluthiivaa
1/2
tl
suolaa
Päälle
1
kesäkurpitsa
1/2
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta timjamia
1
ruukku
punaista basilikaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi haarukalla ja vaivaa sen jälkeen taikina käsin nopeasti joustavaksi. Kääri kelmun ja laita jääkaappiin tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  3. Hienonna purjo ja huuhtele se siivilässä juoksevan veden alla. Valuta hyvin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota purjoja ja valkosipulia 5 minuuttia. Siirrä sipulit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sitruunan mehu ja kuori joukkoon. Soseuta ja lisää loput täytteen ainekset.
  4. Viipaloi kesäkurpitsa ja hienonna yrtit.
  5. Kauli taikina isoksi kiekoksi. Levitä tuorejuustotahna pohjalle ja kesäkurpitsat sen päälle. Mausta suolalla. Hienonna timjami ja ripota se galetten pinnalle. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Paista uunissa 40 minuuttia.
  6. Viimeistele galette basilikanlehdillä.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 8 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Kasvismakaronilaatikko - 100% vegeä
Kasvismakaronilaatikko - 100% vegeä

Tämä vie kielen mennessään! Mehevän ja maukkaan kasvismakaronilaatikon proteiinin lähteenä on suomalainen tomaatin makuinen nyhtökaura. Herkullisuutta lisää myös ihanat aurinkokuivatut tomaatit öljyssä. Pehmeäksi kuullotettu sipuli ja punainen paprika tuovat mahtavaa lisämakua.

Nyhtökauraa on helppo käyttää ruoanlaitossa. Tässä ohjeessa lisäät "nyhtiksen" suoraan pakkauksesta muiden ainesten joukkoon, se ei vaadi erillistä paistamista.

Reilu nippu tuoretta basilikaa ja mustat oliivit viimeistelevät koko komeuden. Tämä herkku sopii niin vegaaneille kuin muuten...

Annoksia
5-6
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 561 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Tätä pizzaa ei mehevöitetä tomaattikastikkeella, vaan vegaanisella tuorejuusto-hernepestotäytteellä. Pizzapohjan maun salaisuus on hidas kohotus.

Annoksia
1 pizza
Valmistusaika
40 min + 3 h kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä vegepizza

Ainekset

1 1/2
dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
3/4
tl
suolaa
3
dl
durumvehnäjauhoja
2
rkl
oliiviöljyä
Päälle
1
rs (150 g)
vegaanista maustamatonta tuorejuustoa (Oatly)
1/2
dl
vegaanista pestoa (ks. hernepeston ohje)
1
(200 g)
pieni parsakaali
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
pieni luomusitruuna
1/2
dl
pinjansiemeniä
Viimeistelyyn
1
rs (70 g)
versoseosta (Mimis)

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi isoon leivontakulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää jauhot. Alusta taikinaa 5 minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai käsin. Lisää öljy ja vaivaa vielä pari minuuttia.
  2. Anna taikinan kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Kumoa kohonnut taikina leivinpaperin päälle. Taputtele se jauhotetuin käsin isoksi, pyöreäksi levyksi. Jätä reunat hieman korkeammiksi, ettei täyte pääse karkaamaan. Jos taikina on jääkaappikylmä, anna sen levätä puolesta tunnista tuntiin ennen täyttämistä.
  4. Nosta tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Yhdistä tuorejuusto ja pesto.
  6. Huuhdo parsakaali ja leikkaa pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi sitruuna henkäyksenohuiksi viipaleiksi. Ohutkuorisen luomusitruunan voit käyttää kuorineen.
  7. Levitä tuorejuusto-pestoseos taikinapohjalle. Lisää päälle parsakaali- ja sitruunaviipaleet lomittain. Sivele ne öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Ripottele pizzan päälle pinjansiemenet. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Viimeistele versoilla.

Vinkki! Jos pizzan ei tarvitse olla vegaaninen, voit vaihtaa tuorejuuston paksuun ranskankermaan ja peston valmisversioon.

Hernepesto

Ainekset

1
dl
manteleita ja/tai pähkinöitä
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1–2
ruukkua
basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa mantelit ja/tai pähkinät teholeikkurin kulhoon. Aja leikkuuterällä tasaiseksi rouheeksi.
  2. Sulata herneet. Saksi yrtit paloiksi. Lisää herneet, yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Aja leikkuuterällä sileäksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä ja auta seosta lusikalla leikkuuterän ulottuville. Tarkista maku.
  3. Pizzan täytteeseen laitetaan vain puoli desiä pestoa. Voit tarjota hernepeston myös esimerkiksi pastan joukossa, dippikastikkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa hentolehtisiä tuoreyrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia ja sitruunamelissaa. Myös kaikki siemenet, pähkinät tai mantelit sopivat pestoon.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 867 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Kun omenoita on paljon, kätevin tapa säilöä ne on keittää soseeksi. Makeuttamaton sose säilyy parhaiten pakkasessa. Käytä sosetta ruokiin, leipä- ja kakkutaikinoihin tai syö sellaisenaan jogurtin tai viilin kanssa.

Annoksia
1 l sosetta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo omenasose

Ainekset

1
kg
omenoita
2-4
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Pese omenat ja kuori ne halutessasi. Leikkaa omenat kannan ympäriltä paloiksi.
  2. Mittaa vesi kattilan pohjalle ja nosta omenapalat kattilaan. Laita kansi päälle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna omenoiden pehmentyä kannen alla ja sekoita välillä. Soseuta pehmeät omenat sauvasekoittimella.

Vinkki! Mausta rohkeasti: omenasoseen joukkoon sopii kaneli, kardemumma ja vanilja, limetinkuori, maustepippuri tai sitruunaruoho. Koska soseessa ei ole sokeria, se säilyy parhaiten pakkasessa.

Kommentit (0)