Me Naiset on lisännyt 1470 reseptiä.
Linkitetty 980 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pähkinäisen makuinen tahinikastike komppaa hienosti makeaksi paahtunutta myskikurpitsaa ja punasipulia. Rakennetta tuovat öljyssä paistetut auringonkukansiemenet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu myskikurpitsa ja tahinikastike

Ainekset

1
kg
myskikurpitsaa
2
punasipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
Tahinikastike
1
pieni valkosipulinkynsi
1
sitruuna
rkl
vaaleaa tahinia
3–5
rkl
vettä
¼
tl
suolaa
Lisäksi
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
tl
oliiviöljyä
¼
ruukku lehtipersiljaa
1
rkl
zaatar-mausteseosta
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Huuhtele kurpitsa ja halkaise se tukevalla veitsellä pituussuunnassa puoliksi. Kaavi siemenet pois lusikalla. Viipaloi myskikurpitsa kuorineen. Kuori ja lohko sipulit kuuteen osaan.

  3. Sekoita isossa kulhossa keskenään kurpitsaviipaleet, sipulit, öljy, suola sekä pippuri.

  4. Levitä kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 25–30  minuuttia. Tarkkaile punasipulin kypsyyttä, ettei se pala.

  5. Hienonna valkosipulinkynsi ja laita se kulhoon. Purista sitruunasta mehua 1½ rkl. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Koostumuksen tulisi olla juoksevan hunajan tapaista, joten lisää vettä tarvittaessa.

  6. Paista auringonkukansiemeniä tilkassa öljyä. Hienonna lehtipersilja.

  7. Laita kypsät kasvikset tarjoiluvadille. Valuta tahinikastiketta pinnalle ja mausta zaatarilla, suolalla sekä mustapippurilla. Lisää lopuksi auringonkukansiemenet ja persilja.

Vinkki Auringonkukansiementen tilalla voit käyttää pinjansiemeniä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Panzanellaan uppoavat sujuvasti leivänkannikatkin. Grillilämpimät kasvikset ja paahtunut leipä imevät kastikkeen maut nopeasti itseensä, joten maustumisaikaa ei tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu panzanella

Ainekset

6
tomaattia
4
aprikoosia
2
suippopaprikaa
1
nippu
punasipulia
1
sitruuna
1
pieni maalaisleipä
2
rkl + 4 rkl
oliiviöljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
1
valkosipulinkynsi
4
rkl
oreganoa hienonnettuna tai 2 tl kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli tai valmista hiillos.

  2. Halkaise neljä tomaattia ja aprikoosit, poista aprikooseista kivet. Halkaise paprikat, sipulit ja sitruuna. Leikkaa leipä paksuiksi viipaleiksi. Sivele vihanneksiin, hedelmiin ja leipiin noin 2 rkl öljyä ja paahda niitä grillissä 5–10 minuuttia.

  3. Halkaise jäljellä olevat kaksi tomaattia ja raasta ne leikkauspinnan puolelta raastimen isolla terällä soseeksi kulhoon niin, että vain kuori jää käyttämättä. Purista paahtuneesta sitruunasta mehu soseeseen. Lisää etikka, suola ja sokeri. Raasta valkosipuli joukkoon. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja valuta samalla 4 rkl öljyä joukkoon. Mausta kastike oreganolla.

  4. Pilko grillatut kasvikset ja leipä suupaloiksi ja laita ne kulhoon kastikkeen joukkoon. Sekoita hyvin ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2920 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Letut voi paistaa niin tulella kuin hiilloksellakin. Siksi ne ovatkin oivaa evästä perheretkille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + paistaminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen lettutaikina

Ainekset

dl
kauramaitoa
3
dl
vehnäjauhoja
dl
ohrajauhoja
1
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
LISÄKSI
öljyä tai margariinia paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita kauramaito, jauhot, öljy, suola ja sokeri vispilällä keskenään. Kaada taikina 1½ litran vetoiseen pulloon.

  2. Kuumenna pannu nuotiolla. Lättypannun alla kannattaa pitää tulta pienillä puilla, jolloin lämpötilaa on helppo säädellä.

  3. Sulata margariini tai kuumenna öljy pannussa. Ravista taikina pullossa tasaiseksi ja annostele taikinaa pannulle. Odota että taikina on hyytynyt kokonaan ennen kuin käännät letun. Paista toinenkin puoli rapeaksi.

Vinkki Jos sinulla on pullo tai termari, jossa on leveä suu, voit tehdä taikinan suoraan pulloon ja ravistaa ainekset kunnolla sekaisin

Kommentit (0)

Tällä ohjeella tulee tosi hyvä leivospohja tai täytekakku, ei tarvitse kuin hilloa väliin ja päälle kuorrute, allergiat huomioon ottaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8 - 16 koosta riippuen
Valmistusaika
n. 15 - 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras leivos- ja kakkupohja gluteeniton, maidoton, munaton (sopii kaikille)

Ainekset

2,5
dl
Semper jauhoja
0,5
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria/vanilliinisokeria
1,5
dl
vichyä
0,5
dl
Flora Culinesse, juoksevaa rasvaa

Työvaiheet

Sekoita kuivat aineet ja lisää juokseva rasva sulatettuna, sekä vichy, sekoita.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle.

Paista 225 asteessa n. 8 min keskitasolla.

Pohjan paistuessa uunissa älä avaa uunin luukkua.

Kun otat pois uunista anna sen täysin jäähtyä, ettei murene.

Jos teet leivoksia anna hillon ja kuorrutteen kosteuttaa levyt, ennen kuin
tasaat leivokset.

Leivosten väliin voit laittaa vadelmahilloa tai muuta, hillo kostuttaa sopivasti,
itse pohja on jo niin hyvän makuinen, ettei vaadi kakunkaan kostuttamista.

Päälle voit tehdä kuorrutteen 3 - 4 dl tomusokeria, hiukan mehua ja vettä, sekoita hyvin.
Jos tulee liian paksua lisää mehua hiukan tai löysää, lisää tomusokeria.
Nonparelleja voi laittaa koristeeksi leivosten päälle.

Vinkki: Kannattaa pakastaa ilman täytettä ja kuorrutetta, jos ei heti syödä, mutta kestää kyllä pakastusta jonkun aikaa täytteen ja kuorrutteen kanssa. kerrosten väliin leivinpaperia ja päälle rasiaan, etteivät kostu ja ota toisiinsa kiinni. Täytekakun päälle voit käyttää Alpro Soya vispautuvaa soijakermaa.
Huom. kaikki gluteenittomat eivät siedä edes kauravalmisteita. Kannattaa, kun laittaa tarjolle tehdä aineosaluettelo, jos on kovin allergisia ihmisiä.

Kommentit (8)

Anne H.

Ja tämähän ei sovi vähähiilihydraattiseen tai ketoruokavalioon eli "sopii kaikille" on äärimmäisen harhaanjohtava. Onneksi järkevä gluteeniton jauhoseos on olemassa, jolla leipoo sekä keliaakikoille että ketoilijoille. Kannattaa googlettaa Ketokamun Leivontamix.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kaikkia ei voi miellyttää, allergioista kysymys ja niistä jotka ovat kaikkiruokasia. 😊

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kaikkia ei voi miellyttää, allergioista kysymys ja niistä jotka ovat kaikkiruokaisia. Ohjeessa oli laittaa esille ruoka-aineluettelo. Ei voi emännältä, joka tarjoaa vaatia joka lähtöön jotain 😊

Vierailija

Kiitos hyvästä reseptistä Hildu! Ja samaa mieltä sinun kanssasi, tässä kysymys allergioista eikä muotidieeteistä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Ei todellakaan ole, mutta kaikki ymmärtää mitä tarkoitetaan, eikä jokaista ruoka-aineille olevaa herkkyyttä luetella erikseen, koska niitä on todella paljon, sekä muotidietteejä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Tässä ohjeessa ei käytetä kauravalmisteita huom.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kun jossain tilaisuudessa tarjotaan ruokaa ym., kohteliaasti kutsussa pyydetään ilmoittamaan allergiat.

Vierailija

Kiitos, ehdottomasti kokeiltava.