Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 904 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Meidän Perhe on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen

Kaunottaren ja Kulkurin pasta onnistuu myös vegaanisesti! Tomaattikastikkeen tekemisessä odotus palkitaan – jos vain on aikaa, sen voi antaa muhia tunninkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen tomaattikastike vegepyöryköillä

Ainekset

2
timjamin oksaa
2
kirvelin oksaa
2
persiljan oksaa
2
sipulia
1
iso porkkana
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
3
rkl
tomaattipyreetä
1
prk
tomaattimurskaa
1
prk
paseerattua tomaattia
2
laakerinlehteä
1
tl
suolaa
mustapippuria
1
pkt
kasvispyöryköitä (esim. Härkis original)
Lisäksi
250
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Sido yrtit toisiinsa kiinni värjäämättömällä puuvillalangalla. Leikkaa sipulit reiluiksi paloiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipuli ja porkkanaraaste. Lisää tomaattipyree ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli ja tomaattimurska sekä yrttinippu ja laakerinlehdet.
  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna muhia kannen alla vähintään 20 minuuttia. Jos on aikaa, niin tunti on hyvä, lisää välillä vettä tarvittaessa. Lisää kastikkeen joukkoon kasvispullat ja anna muhia hiljalleen, kunnes pullat ovat lämmenneet ja imeneet kastikkeen makua itseensä. Poista yrttinippu ja tarjoa spagetin kanssa.

Vinkki! Voit laittaa kastikkeeseen myös paistettua jauhelihaa, broileripyöryköitä tai turvotettua soijarouhetta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2126 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ruusuvesi tuo uuden säväyksen omenamehusta ja tuoreista hedelmistä valmistettuun kiisseliin. Voit vaihdella ja yhdistellä hedelmiä sesongin mukaan. Nauti jälkiruokana tai välipalana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 10 min jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Ruususen hedelmäkiisseli

Ainekset

1
l
omenatäysmehua
dl
sokeria
3
rkl
perunajauhoja
1
dl
vettä
2–3
rkl
ruusuvettä
Hedelmät
2
persimonia
2
kiiviä
2
klementiiniä
½
granaattiomenaa
1
dl
tummia rypäleitä
4
kumkvattia

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin hedelmät. Leikkaa persimoneista kanta pois ja kuutioi persimonit. Leikkaa kiivit ja klementiinit veitsellä kuorettomiksi. Lohko kiivit pituussuunnassa kuuteen palaan ja viipaloi klementiinit. Irrota granaattiomenasta siemenet ja paloittele rypäleet. Viipaloi kumkvatit ja poista tarvittaessa siemenet.
  2. Laita mehu ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes sokeri on liuennut.
  3. Sekoita perunajauhot veden joukkoon haarukalla vatkaten.
  4. Nosta kattila levyltä ja valuta suurus kuumaan nesteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  5. Siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna sekoittamatta, kunnes kiisseli on läpikuultava ja pulpahtaa muutaman kerran. Lisää ruusuvesi.
  6. Jaa hedelmät annoskulhoihin granaattiomenaa ja kumkvattia lukuun ottamatta. Annostele kiisseli kulhoihin. Koristele annokset granaattiomenansiemenillä ja kumkvattiviipaleilla. Anna kiisselin jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Helppo vastaus sushinhimoon! Vegaanisessa sushikulhossa maistuvat wasabilla maustettu ja rapeaksi paistettu tofu, raikkaat kasvikset ja sushi-inkivääri. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen sushikulho

Ainekset

½
kurkkua
2
porkkanaa
2
avokadoa
2
dl
kypsiä soijapapuja (pakaste)
1
arkki
nori-merilevää
½
dl
sushi-inkivääriä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Sushiriisi
2
dl
sushiriisiä
dl
vettä
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
Wasabilla maustettu tofu
2
pkt
maustamatonta kiinteää tofua
½
dl
soijakastiketta
1
tl
wasabia
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofut. Leikkaa ne pituussuunnassa 4–5 osaan. Puolita palat, levitä ne talouspaperille. Peitä ne paperilla ja laita lautanen painoksi.
  2. Huuhdo riisi siivilässä ja keitä se pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Riisin hautuessa pilko kasvikset. Leikkaa porkkanat nauhoiksi. Puolita avokadot, poista kivet ja siivuta kuorissaan ohuiksi siivuiksi. Siivuta kurkku ja murenna norilevy.
  4. Kuumenna pavut pakkauksen ohjeen mukaan esimerkiksi mikrossa. Jäähdytä.
  5. Mausta riisi viinietikalla, sokerilla ja suolalla.
  6. Sekoita soija ja wasabi tofua varten. Kuumenna öljy pannulla ja paista tofupalat molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle soija-wasabi ja kääntele paloja, kunnes soija on imeytynyt.
  7. Kokoa kulhot. Levitä pohjalle riisi. Nosta päälle vihannekset, tofu, sushi-inkivääri ja pavut. Irrota avokadot lusikalla kuoristaan ja kierrä ruusuksi. Koristele norilla ja seesaminsiemenillä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1064 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Vegaanisen kasvispizzan kastike ei ole valkoinen eikä punainen, vaan keltainen! Makea kurpitsa sopii ihanasti peltipizzan mehevöittäjäksi.

Täytteeksi valmistettava kurpitsasose riittää kahteen pizzaan. Voit myös pakastaa soseen ja käyttää myöhemmin sosekeittoon tai sämpylätaikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kasvispeltipizza

Ainekset

Pohja
1
ps
kuivahiivaa
dl
(00) vehnäjauhoja
dl
vettä
1
tl
suolaa
2
rkl
öljyä
Kurpitsasose
1
kg
myskikurpitsaa
3
valkosipulinkynttä
1 + 1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
rkl
vaahterasiirappia
Täyte
1
punasipuli
½
tlk
kypsiä kikherneitä
2
tl
oliiviöljyä
300
g
pieniä parsakaalin nuppuja
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua oreganoa
Päälle
dl
vegaanista juustoraastetta
suolaa, pippuria, kuivattua oreganoa (ja chilihiutaleita)
(Pinnalle
oliiviöljyä)

Työvaiheet

  1. Valmista kurpitsasose. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi kurpitsa uunipellille. Paloittele valkosipulinkynnet joukkoon. Lorauta päälle öljyä, ripottele suolaa ja pippuria. Paahda, kunnes kurpitsa on pehmeää. Kaada kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimeen, lisää öljyä ja vaahterasiirappi ja aja tasaiseksi. Lisää suolaa tarvittaessa.
  2. Sekoita kuivahiiva ja 1 dl jauhoja. Lisää vesi ja suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lopuksi öljy. Kohota noin 15 minuuttia.
  3. Tee täyte. Hienonna punasipuli, valuta ja huuhtele kikherneet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää parsakaalin nuput, punasipuli, kikherneet sekä mausteet. Paista noin 5 minuuttia. Mausta ja siirrä sivuun.
  4. Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperin päälle ja kohota vielä 10 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä uunipelti lämpenemään.
  5. Levitä taikinapohjan päälle 2½ dl kurpitsasosetta ja maustetut kasvikset. Ripottele päälle juustoraastetta, suolaa, pippuria ja oreganoa. Siirrä pohja kuumalle pellille ja paista noin 15 minuuttia. Lorauta päälle oliiviöljyä ja leikkaa paloiksi.

Kommentit (9)

Vierailija

Minkähän ihmeen takia tomaattikastike pitää korvata kurpitsalla? Ihan kuin tomaatti ei olisi vegaanista...

amandaemilia
Seuraa 
Liittynyt7.3.2016

Juusto laitetaan tomaatin päälle.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kurpitsasoseesta: vaihtelun vuoksi! Toki tarkoitukseen voi käyttää myös tavallista tomaattikastiketta.

Minä vain

Myskikurpitsan voi puolittaa pitkittäin, kaapia siemenet pois ja paahtaa uunissa leikkauspinnat alaspäin. Kun paahtuneet, anna jäähtyä hieman ja näin on kypsä kurpitsasisus helppo kaapia lusikalla kulhoon. Helppoa!

härkä

no tosshan ei mene kuin puolpäivää ja kiirepainaa joka suomalaista eikä saada unta apnea painaa päälle mutta töitä on tehtävä yhteiskunnan puolesta jotta heroilla olisi enemmän palkkioita niin kyllä siinä pitzzat häviää mielestä?

Vierailija

Siis tämä tekelehän on kurpitsapiirakka eikä mikään pizza. Tuleeko "vaihtelun vuoksi" seuraavaksi vaikkapa karjalanpiirakka jonka taikina on tehty tattarista ja riisijauhosta, ja täyte luumu-bataattisoseesta?

Vierailija

Vegaanista juustoraastetta? Juusto on maitotuote. Vegaaninen raaste on kasvirasvavalmiste eikä sillä ole mitään tekemistä juuston kanssa.

Patsuli24
Seuraa 
Liittynyt31.5.2015

Ohje on täysin täysin vegaaninen, mutta mikä estää muuttamasta juustoraastetta maitopohjaiseksi - kummallista siitä erikseen
(täällä) urputtaa! Pizza näyttää tosi mehevältä, ja kokeilla aion! 😊

Vierailija

Sinä saat kokeilla ihan mitä haluat, vaikka noita pyyhekumia muistuttavia kasvivuustoja, ei ole minulta pois. Mutta juusto on juusto on maitotuote. Niin kauan kuin voi-kasviöljylevitteen nimessä ei saa olla sanaa voi (voimariini), niin kauan vegaanisia ruoankorvikkeita ei myöskään pidä naamioida nimellisesti oikeaksi ruoaksi (esim. juusto). On se kumma ettei vegaanit osaa keksiä korvikkeilleen omia nimiä joita ei vahingossakaan voi sekoittaa korvikkeen esikuvaan, vaan kaikki pitää yrittää varastaa jo olemassa olevista.