Me Naiset on lisännyt 853 reseptiä.
Linkitetty 719 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Thread has been locked.
Hyvä terveys on lisännyt 118 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Lasse Lecklin

Terveellinen "pasta" syntyy viljan sijaan porkkanasuikaleista. Ne viimeistellään marinoiduilla sienillä ja yrtti-gremolatalla. Kevyttä ja maukasta!

Annoksia
2
Valmistusaika
35 min + marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Terveyspasta porkkanasta

Ainekset

4
porkkanaa
200
g
herkkusieniä
Marinadi
1
rkl
misotahnaa
4
tl
sitruunamehua
4
tl
balsamiviinietikkaa
2
tl
vaahterasiirappia
1
tl
suolaa
1 1/2
tl
kuivattua timjamia
Gremolata
1
sitruunan raastettu kuori
2
hienonnettua valkosipulinkynttä
1/2
ruukku
persiljaa hienonnettuna
1
tl
raastettua inkivääriä
2
rkl
oliiviöljyä
Lisäksi
250
g
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat ja höylää niistä perunankuorimaveitsellä ”tuorepastaa”.
  2. Puhdista ja paloittele herkkusienet.
  3. Sekoita marinadin ainekset ja marinoi ”porkkanapastaa” ja herkkusieniä muutaman tunnin ajan. (Voit myös jättää osan porkkanasuikaleista marinoimatta).
  4. Sekoita gremolatan ainekset keskenään. Nosta lautasille porkkana-herkkusienisekoitusta.
  5. Puolita kirsikkatomaatteja joukkoon. Lusikoi päälle gremolataa.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 239 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Tekla Wannas

Maitohorsman kukinto ei maistu tuoreena juuri miltään, mutta käsiteltynä siitä paljastuu hienostunut ja voimakas aromi.

Maitohorsmajuoman ja mehujäiden ohje on peräisin Tekla Wannaksen Kukkamakuja -kirjasta.

Annoksia
5
Valmistusaika
2 päivää
Vaikeustaso
Helppo

Maitohorsmajuoma ja mehujäät

Ainekset

Maitohorsmajuoma
1,5
litraa
maitohorsman kukintoja (n. 50 g)
2
litraa
vettä
4
dl
sokeria
20
g
sitruunahappoa
Lisäksi mehujäihin
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele maitohorsman kukinnot kylmässä vedessä ja nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan. Laita kukinnot kannelliseen astiaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se kukintojen päälle. Jäähdytä seos jääkaapissa ja anna sen maustua yön yli.
  2. Siivilöi seuraavana päivänä kukinnot pois nesteestä. Sekoita sokeri ja sitruunahappo juomaan. Voit tarjoilla juoman tällaisena jäiden kanssa esimerkiksi alkoholittomana cocktailina.
  3. Jos haluat tehdä juomasta mehujäitä, sekoita mukaan vielä 2 dl sokeria. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta vähintään 8 tuntia. Koristele halutessasi syötävällä kimalteella.

Huom! Älä kerää maitohorsmia tai muitakaan kasveja saastuneilta paikoilta tai esimerkiksi autotien läheisyydestä.

Kommentit (0)

Riikka Soppa365 on lisännyt 5 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Riikka Väliahde

Nerokas vegaaniherkku valmistuu pikaisesti uunissa. Nyhdetty ja maustettu sieni sopii hodarin väliin, burgereihin, tacoihin ja salaattiin.

Näin instagramissa videon, jossa iso kuningasosterivinokas revittiin säikeiksi, maustettiin ja paistettiin pannulla nyhtökanan näköiseksi herkuksi. Innostuin heti, ja päätin kehittää oman versioni.

Minun versiossani sieni paahdetaan uunissa ja maustamiseen käytetään vähän sokeria tai...

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + paisto 20 min

Nyhtösieni

Ainekset

4
kuningasosterivinokasta
3
rkl
bbq-kastiketta
2
rkl
öljyä
1
rkl
tummaa siirappia
1
rkl
chilikastiketta
1
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
Mustapippuria myllystä

Työvaiheet

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Puolita kuningasosterivinokkaat ja revi ne säikeiksi haarukan avulla. Nostele hiutulat pellille. Mittaa mausteet niiden joukkoon ja sekoita hyvin. Paahda uunissa 15- 20 minuuttia

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Nokkos-kookoskeitto olisi jo sellaisenaan ihanan eksoottinen. Mutta maustapa se vielä inkiväärillä, thaicurrylla ja juustokuminalla, ja ripota päälle ituja ja yrttejä! Tämä kesäkeitto lämmittää koleampanakin päivänä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Thaimausteinen nokkoskeitto

Ainekset

1
l
nokkosta
2
l
vettä ryöppäämiseen
2
valkosipulinkynttä
1
sipuli
2
varsisellerinvartta
1
kesäkurpitsa
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
1
rkl
vihreää currytahnaa (esim. Spice Up)
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterin siemeniä
5
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tlk (500 ml)
kookosmaitoa
1
limetin mehu
1
tl
viherpippuria
1/2-1
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
sinimailasen ituja
1
ruukku
herneenversoja
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä 30 sekuntia. Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Hienonna nokkoset, jos lehdet ovat isoja.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuori ja paloittele sipuli. Paloittele sellerinvarret ja kesäkurpitsa. Kuori ja raasta inkivääri.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia, valkosipulia ja inkivääriä 1 minuutti. Lisää selleri, kesäkurpitsa, currytahna, juustokumina ja korianterinsiemenet. Paista 2 minuuttia, jotta mausteista irtoaa makua. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 10 minuuttia.
  4. Lisää nokkoset ja kookosmaito keittoon. Purista limetin mehu joukkoon ja soseuta keitto. Laita kattila takaisin liedelle, mausta keitto pippurilla ja suolalla ja kuumenna vielä kerran.
  5. Jaa keitto lautasille ja lisää annoksiin ituja, versoja ja korianterinlehti

Kommentit (0)