Me Naiset on lisännyt 821 reseptiä.
Linkitetty 630 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Ketju on lukittu.
Me Naiset on lisännyt 821 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Pehmeään puuroon haudutetaan chai latten maut, ja pinnalle lusikoidaan karamellisoitua hedelmiä. Viimeistely tehdään pähkinärouheella.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Chai-puuro ja karamellihedelmät

Ainekset

8
dl
vettä
4
dl
isoja kaurahiutaleita
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
tl
suolaa
½
tl
kardemummaa
1/4
tl
neilikkaa
1
dl
mustaa teetä
2
dl
kasvimaitoa
Karamellihedelmät
2
banaania tai päärynää
1
rkl
voita
1
tl
kanelia
2
rkl
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kattilaan. Lisää kaurahiutaleet ja mausteet. Anna kuumentua miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Sekoita välillä. Kun puuro on porissut 5 minuuttia, lisää maito ja musta tee. Sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna hautua juuri ja juuri poristen sillä välin, kun valmistat hedelmät.

  2. Leikkaa banaani kiekoiksi tai päärynä siivuiksi. Poista päärynästä siemenet. Sulata voi pannussa. Lisää hedelmät pannulle. Paista ensimmäiseltä puolelta muutama minuutti, käännä ja lisää kaneli. Lorauta vaahterasiirappi pannulle ja sekoittele vielä varovasti sekaisin.

  3. Kauho puuro lautasille ja nostele hedelmät päälle. Lusikoi pannulta kaikki voi ja siirappi mukaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1560 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pizzan uudet vaatteet! Pohjataikinan herkullisen maun ja sitkaisen rakenteen salaisuus on pitkä kohotus ja hienoksi jauhetut 00-jauhot. Täytteet ovat tällä kertaa raikkaan vihreitä ja vegaanisia.

Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
1 t + nostatus 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä pizza

Ainekset

Pohja
9
dl
vehnäjauhoja (esim. Hungry Chef 00-pizzajauho)
tl
hienoa merisuolaa
1
tl
kuivahiivaa
dl
kylmää vettä
1
rkl
oliiviöljyä
Täyte
1
g
kesäkurpitsa
200
g
broccolinia
1
dl
vehnäjauhoja leivontaan
4
rkl
oliiviöljyä
Pesto
1
dl
ruukku rucolaa
Pesto
dl
cashewpähkinöitä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
sitruunanmehua
3
dl
babypinaattia
½
dl
ruukkua basilikaa
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Peitä kulho tiiviisti kannella tai tuorekelmulla ja laita se jääkaappiin vähintään 12 tunniksi, mieluiten vuorokaudeksi.
  2. Laita peston cashewpähkinät kylmään veteen likoamaan 2–3 tunniksi.
  3. Tee pesto. Siivilöi liotetut pähkinät ja laita ne sauvasekoittimen kulhoon. Kuori valkosipulinkynsi ja purista sitruunanmehu pähkinöiden joukkoon. Mittaa loput peston aineet kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
  4. Laita uunipellit uuniin ja säädä uuni 250 asteeseen.
  5. Vuole kesäkurpitsasta juusto-höylällä pitkiä lastuja. Leikkaa broccoliinit pitkittäin kahtia.
  6. Jaa taikina neljäksi palloksi ja kauli ne ohuiksi pizzoiksi leivinpaperin päälle. Levitä pesto pohjille ja jaa kesäkurpitsalastut ja broccoliinit päälle. Vedä pizza papereineen uunissa kuumenneelle pellille ja paista uunissa10–12 minuuttia.
  7. Viimeistele pizzat oliiviöljyllä ja rucolalla.

Kommentit (0)

Meidän Perhe on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Päivi Ristell

Jäädytetyt mansikat ja banaanit surautetaan tehosekoittimella jäätelöksi.Terveellinen jäde maistuu aamulla, välipalalla, jälkkäriksi ja illalla.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + pakastus 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Nice cream -kulho

Ainekset

4
banaania
400
g
mansikoita
1/4
tl
vaniljajauhetta
3
rkl
kookoskermaa
Koristeeksi
marjoja, pähkinöitä ja minttua

Työvaiheet

  1. Viipaloi banaanit laakeaan astiaan. Poista mansikoista kannat ja laita nekin astiaan. Pakasta vähintään 4 tuntia.
  2. Laita banaanit ja mansikat tehosekoittimeen. Lisää vanilja ja kookoskerma. Soseuta sileäksi. Jaa seos kulhoihin ja koristele.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 821 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Paahdetulla kurpitsalla täytetyt makirullat ovat vegaanisia.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Musta sushi

Ainekset

Musta sushi
½
myskikurpitsa
1
rkl
öljyä
½
tl
chilijauhetta
2
dl
mustaa riisiä
200
g
punakaalia
2
rkl
sushiriisietikkaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
8
norilevyä
sushi-inkivääriä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa tikuiksi. Levitä uunivuokaan, lorauta päälle öljy ja ripottele chilijauhe. Sekoita hyvin. Paahda uunissa noin 15 minuuttia eli kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja saaneet vähän väriä.

  2. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan. Leikkaa kaali ohuen ohuiksi siivuiksi juustohöylän avulla. Sekoita kaalin joukkoon etikka, sokeri ja suola. Painele ja sekoittele kaalia puulusikalla tai käsin, jotta maut imeytyvät kaikkialle.

  3. Kun riisi ja kurpitsat ovat jäähtyneet, kokoa sushit. Levitä norilevy sushimatolle tai leivinpapaperin palalle. Jätä sinua lähimpään reunaan noin sentti vapaata tilaa. Levitä riisiä ohut kerros keskiosaan saakka. Kokoa sen päälle muutama kurpitsatikku, kaalia ja sushi-inkivääriä. Rullaa tiukasti ja kostuta reuna tarpeen mukaan vedellä, jotta rulla pysyy kiinni. Leikkaa terävällä veitsellä kiekoiksi.

Kommentit (0)