Ihanan helppo suklaamousse maistuu myös vegaanisena versiona.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo
Vegaaninen suklaamousse
Ainekset
150
g
tummaa laktoositonta ja vegaanista suklaata (esim. Brunberg)
1
banaani
1
kypsä avokado
1
dl
kookosmaitoa
1
tl
vaniljaa
ripaus merisuolaa
Työvaiheet
- Valmista ensin karpalot (ohje alla).
- Pilko suklaa rouheeksi. Sulata rouhe mikrossa tai vesihauteessa.
- Soseuta kookosmaito, banaani ja avokado tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää sula suklaa ja sekoita. Kaada seos jälkiruokakulhoihin. Anna viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Paistetut karpalot
Ainekset
200
g
(4 dl) karpaloita (myös jäiset käyvät)
2
rkl
balsamicoa
2
rkl
sokeria
1
rkl
laktoositonta ja vegaanista margariinia (esim. Keiju)
Työvaiheet
- Sulata margariini paistinpannussa ja lisää (jäiset) karpalot. Sekoita joukkoon balsamico ja sokeri. Anna kiehua, kunnes neste on melkein haihtunut. Maista ja lisää tarvittaessa hieman sokeria.
Ketju on lukittu.
Kiitos ihanasta ohjeesta! Brunbergin laktoosittomassa suklaassa on kuitenkin maitojauhetta, joten se ei ole vegaaninen. Esim. Brunbergin tumma (53% tai 60%) suklaa on täysin vegaaninen. Lisää vegaanisia suklaaehdoituksia löytyy tästä: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat
Palautetta artikkelistanne ja reseptistänne.
Kiitos vegaanisen ruokavalion esille tuonnista!
Ensinnäkin, seitsemän kuukauden vegaanisen ruokavalioni aikana olen huomannut, että herkulliseen jälkiruokaan ei tarvita eläinperäisiä raaka- aineita. Eli täysin uskottavaa, ja jopa todennäköistä on se, että juurikin vegaaninen vaihtoehto on se herkullisin vaihtoehto! Ja kun on hyvä resepti, niin vegaanistenkaan jälkiruokien valmistaminen ei aiheuta “päänvaivaa” – kenellekään!
Otsikossa on asiavirhe. Resepti ei ole täysin vegaaninen. Reseptissä ehdotetaan käytettäväksi laktoositonta maitosuklaata. Laktoositon maitosuklaa ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vegaanista suklaata. Ohjeen Brunbergin laktoosittomassa maitosuklaassa on maitojauhetta. Eli lehmänmaidosta valmistettua tuotetta. Ja tuttu juttuhan on, että vegaaniseen ruokavalioon eivät kuulu maitotuotteet missään muodossa. Brunbergin tumma suklaa sitä vastoin on vegaanista. Eli ohjeessa on varmaankin tarkoitettu Brunbergin tummaa vegaanista suklaata?
Vegaani välttää maitotuotteiden käyttämistä, joten laktoosittomatkaan maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon. Mikäli joku vegaani- ruokavaliosta entuudestaan tietämätön tekee suklaamoussea vegaanille tällä reseptillä, tarjoaja voikin joutua kuulemaan, että vegaani ei tätä syö. Monilla vegaanisuuden taustalla ovat eettiset syyt. Ja se tarkoittaa sitä, että eläinperäisiä tuotteita ei syödä missään tilanteissa, se ei ole eettisistä syistä mahdollista.
Vegaaniset suklaat löytää nykyään kätevästi vaikkapa nettisivulta http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat. Siellä on tällä hetkellä tarjolla suklaalevyissä 45 ei vaihtoehtoa. Olisi hienoa, jos vegaanisten ruoka- ohjeiden yhteydessä voisitte mainita tuon sivuston, sillä se on kuluttajillekin hyvä työväline. Riippumatta siitä, onko itse vegaani tai onko valitsemassa vegaanisia tuotteita vaikkapa kylään tulossa olevalle vieraalle, tarjolla olevat vaihtoehdot kustakin ruoka- aineryhmästä on helppo löytää. Lisäksi Vegaaniliiton sivuilta voi tarkistaa mitä vegaaniseen ruokavalioon kuuluu, “Mikä on vegaani?”- osiosta: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani
Ohjeessa paistetut karpalot neuvotaan paistamaan laktoosittomassa margariinissa. Tässä sama huomio kuin suklaassa. Sana “laktoositon” ei tarkoita automaattisesti vegaanista. Vegaaniset margariinit löytyvät täältä: http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/margariinit.
Kiitos Iltalehdelle sekä Ruokala- blogin pitäjälle. On erittäin hieno asia, että vegaanisia vaihtoehtoja haluatte ottaa esille. Vegaanisuus on yhä tavallisempaa, ja näin tekin iltapäivälehtenä olette mukana ajan virrassa, hyvä! On myös hyvä huomata, että vegaaniset tuotteet ja raaka- aineet soveltuvat suoraan maitoallergikoille, laktoositonta ruokavaliota noudattaville sekä kananmuna- allergisille. Näin ruokaa valmistettaessa esim. juhliin, joihin on tulossa em. ruoka- ainerajoituksia omaavia vieraita, voikin olla jopa kätevintä ja helpointa valmistaa ruokaa, jälkiruokia ja leivonnaisia vegaanisina versioina, jolloin “kaikki käy kaikille! Ja lisäbonuksena vegaanisessa vaihtoehdossa on se, että siitä kiittävät niin eläimet, ihmisen terveys kuin myös ympäristö. Vegaanisen vaihtoehdon valinnut on ehdottomasti voittaja noilla kaikilla osa- alueilla!
Iso kiitos, ja Hyvää ja Rauhallista Joulunodotusta Ruokalaan ja Iltalehteen!
Ps. Toiveeni Ruokalaan on, että vegaaniset vaihtoehdot tulisivat esille jouluruokiakin käsittelevissä jutuissanne! Jään odottamaan reseptejänne- vesi kielellä!
Hei Anna ja Tarja!
Tosiaan, reseptissä oli epätarkkuus juurikin tuota suklaata koskien. Tarkoitus on käyttää tummaa suklaata, jossa ei ole maitojauhetta. Reseptiä on nyt korjattu, iso kiitos tarkkaavaisuudesta ja vegaanisuklaalinkin jakamisesta, tästä on meille jatkossa iso hyöty!
www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat
Yritämme parhaamme mukaan ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot ja että niihin liittyvät reseptit olisivat myös ravitsemuksellisesti mahdollisimman täysipainoisia ja herkullisia. Mukava tietää, että vegaaniresepteille on tilausta! :)
Terveisin
Teemu Leminen
Sopan tuottaja
Kiitos korjauksesta! Varmaankin piakkoin korjaatte myös tiedon laktoosittomasta margariinistakin, kiitos. Olisi hyvä, että ohjeessa mainittaisiin lisäksi että kyseessä ovat "vegaaniset" suklaa ja margariini. Tuo "laktoositon" maininta johtaa helposti harhaan. Kiitos!
No nyt pitäisi olla kunnossa :)
T. Teemu/Soppa
Kiitos nopeasta vastauksesta ja palautteeseen reagoimisesta! :)
Hei!
Kiitos paljon, kun korjasitte alkuperäisen reseptin, ja siitä tuli vegaaninen, niinkuin nimi kertoikin!
Tein vegaanisen suklaamoussen joulun ja uudenvuoden välipäivinä, ja se oli ihanaa! Ohjeessa ei kerrota, mutta päättelin, että oli tarkoitus, että mousse-seos sekä balsamico- karpalot sekoitetaan keskenään, niin sitten tein. Kiitos ohjeesta, tulen tekemään juhlavaa jälkiruokaa tulevaisuudessakin!
Moi Tarja!
Hauskaa, että maistui! Balsamico-karpalot voi tosiaan sekoittaa mousseen tai asetella päälle fiinimminkin, jos näpertelystä tykkää. Kiva, että sait "vakijälkkärin" avullamme :)
Teemu/Soppa