Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 126 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Anna Huovinen

Ihanan helppo suklaamousse maistuu myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen suklaamousse

Ainekset

150
g
tummaa laktoositonta ja vegaanista suklaata (esim. Brunberg)
1
banaani
1
kypsä avokado
1
dl
kookosmaitoa
1
tl
vaniljaa
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalot (ohje alla).
  2. Pilko suklaa rouheeksi. Sulata rouhe mikrossa tai vesihauteessa.
  3. Soseuta kookosmaito, banaani ja avokado tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää sula suklaa ja sekoita. Kaada seos jälkiruokakulhoihin. Anna viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Paistetut karpalot

Ainekset

200
g
(4 dl) karpaloita (myös jäiset käyvät)
2
rkl
balsamicoa
2
rkl
sokeria
1
rkl
laktoositonta ja vegaanista margariinia (esim. Keiju)

Työvaiheet

  1. Sulata margariini paistinpannussa ja lisää (jäiset) karpalot. Sekoita joukkoon balsamico ja sokeri. Anna kiehua, kunnes neste on melkein haihtunut. Maista ja lisää tarvittaessa hieman sokeria.

Kommentit (8)

Anna Andersson_2
Seuraa 
Liittynyt29.11.2014

Kiitos ihanasta ohjeesta! Brunbergin laktoosittomassa suklaassa on kuitenkin maitojauhetta, joten se ei ole vegaaninen. Esim. Brunbergin tumma (53% tai 60%) suklaa on täysin vegaaninen. Lisää vegaanisia suklaaehdoituksia löytyy tästä: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Palautetta artikkelistanne ja reseptistänne.

Kiitos vegaanisen ruokavalion esille tuonnista!

Ensinnäkin, seitsemän kuukauden vegaanisen ruokavalioni aikana olen huomannut, että herkulliseen jälkiruokaan ei tarvita eläinperäisiä raaka- aineita. Eli täysin uskottavaa, ja jopa todennäköistä on se, että juurikin vegaaninen vaihtoehto on se herkullisin vaihtoehto! Ja kun on hyvä resepti, niin vegaanistenkaan jälkiruokien valmistaminen ei aiheuta “päänvaivaa” – kenellekään!

Otsikossa on asiavirhe. Resepti ei ole täysin vegaaninen. Reseptissä ehdotetaan käytettäväksi laktoositonta maitosuklaata. Laktoositon maitosuklaa ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vegaanista suklaata. Ohjeen Brunbergin laktoosittomassa maitosuklaassa on maitojauhetta. Eli lehmänmaidosta valmistettua tuotetta. Ja tuttu juttuhan on, että vegaaniseen ruokavalioon eivät kuulu maitotuotteet missään muodossa. Brunbergin tumma suklaa sitä vastoin on vegaanista. Eli ohjeessa on varmaankin tarkoitettu Brunbergin tummaa vegaanista suklaata?

Vegaani välttää maitotuotteiden käyttämistä, joten laktoosittomatkaan maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon. Mikäli joku vegaani- ruokavaliosta entuudestaan tietämätön tekee suklaamoussea vegaanille tällä reseptillä, tarjoaja voikin joutua kuulemaan, että vegaani ei tätä syö. Monilla vegaanisuuden taustalla ovat eettiset syyt. Ja se tarkoittaa sitä, että eläinperäisiä tuotteita ei syödä missään tilanteissa, se ei ole eettisistä syistä mahdollista.

Vegaaniset suklaat löytää nykyään kätevästi vaikkapa nettisivulta http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat. Siellä on tällä hetkellä tarjolla suklaalevyissä 45 ei vaihtoehtoa. Olisi hienoa, jos vegaanisten ruoka- ohjeiden yhteydessä voisitte mainita tuon sivuston, sillä se on kuluttajillekin hyvä työväline. Riippumatta siitä, onko itse vegaani tai onko valitsemassa vegaanisia tuotteita vaikkapa kylään tulossa olevalle vieraalle, tarjolla olevat vaihtoehdot kustakin ruoka- aineryhmästä on helppo löytää. Lisäksi Vegaaniliiton sivuilta voi tarkistaa mitä vegaaniseen ruokavalioon kuuluu, “Mikä on vegaani?”- osiosta: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani

Ohjeessa paistetut karpalot neuvotaan paistamaan laktoosittomassa margariinissa. Tässä sama huomio kuin suklaassa. Sana “laktoositon” ei tarkoita automaattisesti vegaanista. Vegaaniset margariinit löytyvät täältä: http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/margariinit.

Kiitos Iltalehdelle sekä Ruokala- blogin pitäjälle. On erittäin hieno asia, että vegaanisia vaihtoehtoja haluatte ottaa esille. Vegaanisuus on yhä tavallisempaa, ja näin tekin iltapäivälehtenä olette mukana ajan virrassa, hyvä! On myös hyvä huomata, että vegaaniset tuotteet ja raaka- aineet soveltuvat suoraan maitoallergikoille, laktoositonta ruokavaliota noudattaville sekä kananmuna- allergisille. Näin ruokaa valmistettaessa esim. juhliin, joihin on tulossa em. ruoka- ainerajoituksia omaavia vieraita, voikin olla jopa kätevintä ja helpointa valmistaa ruokaa, jälkiruokia ja leivonnaisia vegaanisina versioina, jolloin “kaikki käy kaikille! Ja lisäbonuksena vegaanisessa vaihtoehdossa on se, että siitä kiittävät niin eläimet, ihmisen terveys kuin myös ympäristö. Vegaanisen vaihtoehdon valinnut on ehdottomasti voittaja noilla kaikilla osa- alueilla!

Iso kiitos, ja Hyvää ja Rauhallista Joulunodotusta Ruokalaan ja Iltalehteen!

Ps. Toiveeni Ruokalaan on, että vegaaniset vaihtoehdot tulisivat esille jouluruokiakin käsittelevissä jutuissanne! Jään odottamaan reseptejänne- vesi kielellä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Anna ja Tarja!

Tosiaan, reseptissä oli epätarkkuus juurikin tuota suklaata koskien. Tarkoitus on käyttää tummaa suklaata, jossa ei ole maitojauhetta. Reseptiä on nyt korjattu, iso kiitos tarkkaavaisuudesta ja vegaanisuklaalinkin jakamisesta, tästä on meille jatkossa iso hyöty!

www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

Yritämme parhaamme mukaan ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot ja että niihin liittyvät reseptit olisivat myös ravitsemuksellisesti mahdollisimman täysipainoisia ja herkullisia. Mukava tietää, että vegaaniresepteille on tilausta! :)

Terveisin
Teemu Leminen
Sopan tuottaja

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Kiitos korjauksesta! Varmaankin piakkoin korjaatte myös tiedon laktoosittomasta margariinistakin, kiitos. Olisi hyvä, että ohjeessa mainittaisiin lisäksi että kyseessä ovat "vegaaniset" suklaa ja margariini. Tuo "laktoositon" maininta johtaa helposti harhaan. Kiitos!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

No nyt pitäisi olla kunnossa :)

T. Teemu/Soppa

Anna Andersson_2
Seuraa 
Liittynyt29.11.2014

Kiitos nopeasta vastauksesta ja palautteeseen reagoimisesta! :)

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Hei!
Kiitos paljon, kun korjasitte alkuperäisen reseptin, ja siitä tuli vegaaninen, niinkuin nimi kertoikin!
Tein vegaanisen suklaamoussen joulun ja uudenvuoden välipäivinä, ja se oli ihanaa! Ohjeessa ei kerrota, mutta päättelin, että oli tarkoitus, että mousse-seos sekä balsamico- karpalot sekoitetaan keskenään, niin sitten tein. Kiitos ohjeesta, tulen tekemään juhlavaa jälkiruokaa tulevaisuudessakin!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Tarja!

Hauskaa, että maistui! Balsamico-karpalot voi tosiaan sekoittaa mousseen tai asetella päälle fiinimminkin, jos näpertelystä tykkää. Kiva, että sait "vakijälkkärin" avullamme :)

Teemu/Soppa

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Krista Kupariharju on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Ota suosiota kasvattaneet kasvimaidot haltuun lämmittämällä ihana mustikkalatte. Se on pohjoinen versio trendikkäästä kurkumalatesta.

Maidon myynti laskee kuin lehmänhäntä, mutta kasvimaidoilla menee lujaa. Niissä kiinnostaa paitsi uutuusarvo, myös vaikutukset hyvinvointiin. Kasvipohjaisten "maitojen" markkinat ovat suuret, ja tarjolla on soijasta, kaurasta, mantelista, kookoksesta ja erilaisista viljayhdistelmistä tehtyjä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkalatte

Ainekset

2
dl
(sulatettuja) mustikoita
5
dl
(kahviin sopivaa) kaura- tai mantelimaitoa
1/2
tl
jauhettua kardemummaa
1/4
tl
jauhettua inkivääriä
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
vaahterasiirappia
Päälle
kanelia

Työvaiheet

  1. Painele marjoja tiheässä siivilässä, jotta niistä irtoaa mehu. Jaa mehu kahteen korkeaan lasiin.
  2. Laita kasvimaito, mausteet, vaniljasokeri ja vaahterasiirappi kattilaan ja kuumenna samalla vaahdoksi vatkaten.
  3. Kaada latte laseihin. Ripottele päälle kanelia.

Kommentit (1)

Astiat vaihtoon

Sulla on tuo lasin reuna säröllä, varo ettet halkaise huultasi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 147 keittokirjaan.
OHJE Essi Viertola ja Sonja Valkeala KUVA Panu Pälviä

Talvinen kasvisruoka on lämmittävää, lohduttavaa ja koukuttavaa. Kuten rapeat ja makean tuliset bang bang -kukkakaalit.

Hyvä kasvisruoka talvella on jotain ihan muuta kuin kylmää raastetta. Tamperelaisessa ravintola Muusassa tiedetään, mikä lämmittää paukkupakkasilla: kunnon lohtuvege. Täydellinen esimerkki mahtavasta kasvisnaposteltavasta ovat ravintolan Bang Bang -kukkakaalit. Kukkakaalit paloitellaan ronskisti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bang Bang -kukkakaalit

Ainekset

2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
vettä
2
dl
perunajauhoa
dl
pankojauhoa
1
kukkakaali
5
dl
rypsiöljyä uppopaistamiseen
Bang bang -kastike
1
dl
soijamaitoa
3
dl
rypsiöljyä
1
dl
makeaa chilikastiketta
3/4
dl
sriracha-kastiketta
3
rkl
sitruunamehua
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
mustia seesaminsiemeniä
½
tl
suolaa
1
ruukku korianteria
2
kevätsipulin vartta

Työvaiheet

  1. Valmista kastike. Laita soijamaito korkeaan astiaan. Lisää öljy nauhana koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen, kunnes seos on majoneesimaista. Lisää chilikastike, sriracha, sitruunamehu, etikka, seesaminsiemenet ja suola. Soseuta tasaiseksi. Hienonna joukkoon korianteri ja kevätsipuli.
  2. Sekoita vehnäjauhot ja vesi kulhossa. Mittaa perunajauho ja pankojauho erillisiin kulhoihin.
  3. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi. Pyöräytä kukinnot perunajauhossa, sitten vehnäjauho-vesiseoksessa ja lopuksi pankojauhossa. Paista kattilassa 180-asteisessa öljyssä rapeaksi. Valuta ylimääräinen öljy pois. Sekoita kukkakaalit bang bang -kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Tuomas Kolehmainen

Ruusun aika! Ginin, vadelmien ja ruusuveden hurmaava yhdistelmä koukuttaa hetkessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruusucocktail

Ainekset

2
rkl
limetinmehua
2
rkl
tomusokeria
1
tl ruusuvettä
2
dl
(pakaste)vadelmia
2
rkl
giniä
1-2
dl
kivennäisvettä
jäitä

Työvaiheet

  1. Purista limetistä mehu ja sekoita se kulhossa tomusokerin, ruusuveden ja jäisten vadelmien kanssa. Painele sulavia vadelmia lusikalla kulhon reunoja vasten, jotta mehu irtoaa marjoista. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä 1 tunti.
  2. Painele vadelmaseos tiheän siivilän läpi.
  3. Täytä kaksi pientä juomalasia jäillä. Jaa siivilöity vadelma-limettiseos ja gini laseihin, sekoita. Täytä lasit kivennäisvedellä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 105 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Linssi on trendikäs terveysraksu, joka on parhaimmillaan paahdettuna.

Linssit ovat haastaneet kikherneen terveellisten palkokasvien areenalla.  Ne ovatkin terveystietoisen unelmaruokaa, sillä niissä on runsaasti proteiinia, kuitua ja  kivennäisaineita, mutta maltillisesti energiaa.

Linssien hyväksi puoleksi voi laskea myös niiden edullisuuden. Myös monet...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat linssit

Ainekset

1
prk (n. 300 g)
kypsiä punaisia linssejä
1
rkl
öljyä
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
juustokuminaa
½
tl
chilijauhetta
1
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Valuta linssit siivilässä ja huuhtele ne. Levitä linssit tasaisesti pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 5 minuuttia, jotta linssit myöhemmin rapeutuvat kunnolla.
  2. Yhdistä öljy, vaahterasiirappi, juustokumina ja chili pienessä kulhossa. Kääntele seos pellillä oleviin linsseihin. Paahda uunissa vielä 10–15 minuuttia tai kunnes linssit ovat rapeita. Ripottele suola mausteeksi.

Kommentit (6)

Vierailija

Voiko vaahterasiirapin korvata jollain muulla? Tavallinen siirappi taitaa olla liian tönkköä, ehkä jos sitä notkistaa vedellä?

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hei, juokseva hunaja sopii näihin hyvin. Tavallistakin siirappia voi käyttää, mutta se kannattaa tosiaa nnotkistaa nopeasti mikrossa.

Vierailija

Koivunmahla?

Vierailija

Voiko paahtaa myös pannulla?

Vierailija

Luulisin, että akaasiahunaja sopii myös. Öljyistä camelina kestää hyvin kuumuutta. Laihduttaja voinee paahtaa ilman noita kaloripitoisia lisukkeitakin?

Vierailija

Miksi ihmeessä sokeria näihin?