Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 124 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Anna Huovinen

Ihanan helppo suklaamousse maistuu myös vegaanisena versiona.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen suklaamousse

Ainekset

150
g
tummaa laktoositonta ja vegaanista suklaata (esim. Brunberg)
1
banaani
1
kypsä avokado
1
dl
kookosmaitoa
1
tl
vaniljaa
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalot (ohje alla).
  2. Pilko suklaa rouheeksi. Sulata rouhe mikrossa tai vesihauteessa.
  3. Soseuta kookosmaito, banaani ja avokado tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää sula suklaa ja sekoita. Kaada seos jälkiruokakulhoihin. Anna viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Paistetut karpalot

Ainekset

200
g
(4 dl) karpaloita (myös jäiset käyvät)
2
rkl
balsamicoa
2
rkl
sokeria
1
rkl
laktoositonta ja vegaanista margariinia (esim. Keiju)

Työvaiheet

  1. Sulata margariini paistinpannussa ja lisää (jäiset) karpalot. Sekoita joukkoon balsamico ja sokeri. Anna kiehua, kunnes neste on melkein haihtunut. Maista ja lisää tarvittaessa hieman sokeria.

Kommentit (8)

Anna Andersson_2
Seuraa 
Liittynyt29.11.2014

Kiitos ihanasta ohjeesta! Brunbergin laktoosittomassa suklaassa on kuitenkin maitojauhetta, joten se ei ole vegaaninen. Esim. Brunbergin tumma (53% tai 60%) suklaa on täysin vegaaninen. Lisää vegaanisia suklaaehdoituksia löytyy tästä: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Palautetta artikkelistanne ja reseptistänne.

Kiitos vegaanisen ruokavalion esille tuonnista!

Ensinnäkin, seitsemän kuukauden vegaanisen ruokavalioni aikana olen huomannut, että herkulliseen jälkiruokaan ei tarvita eläinperäisiä raaka- aineita. Eli täysin uskottavaa, ja jopa todennäköistä on se, että juurikin vegaaninen vaihtoehto on se herkullisin vaihtoehto! Ja kun on hyvä resepti, niin vegaanistenkaan jälkiruokien valmistaminen ei aiheuta “päänvaivaa” – kenellekään!

Otsikossa on asiavirhe. Resepti ei ole täysin vegaaninen. Reseptissä ehdotetaan käytettäväksi laktoositonta maitosuklaata. Laktoositon maitosuklaa ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vegaanista suklaata. Ohjeen Brunbergin laktoosittomassa maitosuklaassa on maitojauhetta. Eli lehmänmaidosta valmistettua tuotetta. Ja tuttu juttuhan on, että vegaaniseen ruokavalioon eivät kuulu maitotuotteet missään muodossa. Brunbergin tumma suklaa sitä vastoin on vegaanista. Eli ohjeessa on varmaankin tarkoitettu Brunbergin tummaa vegaanista suklaata?

Vegaani välttää maitotuotteiden käyttämistä, joten laktoosittomatkaan maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon. Mikäli joku vegaani- ruokavaliosta entuudestaan tietämätön tekee suklaamoussea vegaanille tällä reseptillä, tarjoaja voikin joutua kuulemaan, että vegaani ei tätä syö. Monilla vegaanisuuden taustalla ovat eettiset syyt. Ja se tarkoittaa sitä, että eläinperäisiä tuotteita ei syödä missään tilanteissa, se ei ole eettisistä syistä mahdollista.

Vegaaniset suklaat löytää nykyään kätevästi vaikkapa nettisivulta http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat. Siellä on tällä hetkellä tarjolla suklaalevyissä 45 ei vaihtoehtoa. Olisi hienoa, jos vegaanisten ruoka- ohjeiden yhteydessä voisitte mainita tuon sivuston, sillä se on kuluttajillekin hyvä työväline. Riippumatta siitä, onko itse vegaani tai onko valitsemassa vegaanisia tuotteita vaikkapa kylään tulossa olevalle vieraalle, tarjolla olevat vaihtoehdot kustakin ruoka- aineryhmästä on helppo löytää. Lisäksi Vegaaniliiton sivuilta voi tarkistaa mitä vegaaniseen ruokavalioon kuuluu, “Mikä on vegaani?”- osiosta: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani

Ohjeessa paistetut karpalot neuvotaan paistamaan laktoosittomassa margariinissa. Tässä sama huomio kuin suklaassa. Sana “laktoositon” ei tarkoita automaattisesti vegaanista. Vegaaniset margariinit löytyvät täältä: http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/margariinit.

Kiitos Iltalehdelle sekä Ruokala- blogin pitäjälle. On erittäin hieno asia, että vegaanisia vaihtoehtoja haluatte ottaa esille. Vegaanisuus on yhä tavallisempaa, ja näin tekin iltapäivälehtenä olette mukana ajan virrassa, hyvä! On myös hyvä huomata, että vegaaniset tuotteet ja raaka- aineet soveltuvat suoraan maitoallergikoille, laktoositonta ruokavaliota noudattaville sekä kananmuna- allergisille. Näin ruokaa valmistettaessa esim. juhliin, joihin on tulossa em. ruoka- ainerajoituksia omaavia vieraita, voikin olla jopa kätevintä ja helpointa valmistaa ruokaa, jälkiruokia ja leivonnaisia vegaanisina versioina, jolloin “kaikki käy kaikille! Ja lisäbonuksena vegaanisessa vaihtoehdossa on se, että siitä kiittävät niin eläimet, ihmisen terveys kuin myös ympäristö. Vegaanisen vaihtoehdon valinnut on ehdottomasti voittaja noilla kaikilla osa- alueilla!

Iso kiitos, ja Hyvää ja Rauhallista Joulunodotusta Ruokalaan ja Iltalehteen!

Ps. Toiveeni Ruokalaan on, että vegaaniset vaihtoehdot tulisivat esille jouluruokiakin käsittelevissä jutuissanne! Jään odottamaan reseptejänne- vesi kielellä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Anna ja Tarja!

Tosiaan, reseptissä oli epätarkkuus juurikin tuota suklaata koskien. Tarkoitus on käyttää tummaa suklaata, jossa ei ole maitojauhetta. Reseptiä on nyt korjattu, iso kiitos tarkkaavaisuudesta ja vegaanisuklaalinkin jakamisesta, tästä on meille jatkossa iso hyöty!

www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

Yritämme parhaamme mukaan ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot ja että niihin liittyvät reseptit olisivat myös ravitsemuksellisesti mahdollisimman täysipainoisia ja herkullisia. Mukava tietää, että vegaaniresepteille on tilausta! :)

Terveisin
Teemu Leminen
Sopan tuottaja

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Kiitos korjauksesta! Varmaankin piakkoin korjaatte myös tiedon laktoosittomasta margariinistakin, kiitos. Olisi hyvä, että ohjeessa mainittaisiin lisäksi että kyseessä ovat "vegaaniset" suklaa ja margariini. Tuo "laktoositon" maininta johtaa helposti harhaan. Kiitos!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

No nyt pitäisi olla kunnossa :)

T. Teemu/Soppa

Anna Andersson_2
Seuraa 
Liittynyt29.11.2014

Kiitos nopeasta vastauksesta ja palautteeseen reagoimisesta! :)

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Hei!
Kiitos paljon, kun korjasitte alkuperäisen reseptin, ja siitä tuli vegaaninen, niinkuin nimi kertoikin!
Tein vegaanisen suklaamoussen joulun ja uudenvuoden välipäivinä, ja se oli ihanaa! Ohjeessa ei kerrota, mutta päättelin, että oli tarkoitus, että mousse-seos sekä balsamico- karpalot sekoitetaan keskenään, niin sitten tein. Kiitos ohjeesta, tulen tekemään juhlavaa jälkiruokaa tulevaisuudessakin!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Tarja!

Hauskaa, että maistui! Balsamico-karpalot voi tosiaan sekoittaa mousseen tai asetella päälle fiinimminkin, jos näpertelystä tykkää. Kiva, että sait "vakijälkkärin" avullamme :)

Teemu/Soppa

Thread has been locked.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Joulukauden kuumin glögi valmistuu punaisesta granaattiomenamehusta ja siinä maistuu ihanasti inkivääri.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenaglögi

Ainekset

2
dl
granaattiomenamehua
1
plo (0,33 l)
inkivääriolutta
2 cm:n
pala
tuoretta inkivääriä
1
rosmariininoksa
1
kanelitanko
viipale
appelsiininkuorta

Työvaiheet

  1. Yhdistä granaattiomenamehua inkivääriolueen. Lisää pala tuoretta inkivääriä, rosmariininoksa, kanelitanko ja appelsiininkuorta. Kuumenna höyryävän kuumaksi.
  2. Koristele juoma rosmariininoksalla, kanelitangolla ja appelsiininkuorisuikaleella.

Kommentit (0)

Riikka Soppa365 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

Sienisalaatti on helppo tehdä ilman maitotuotteita. Suolattuja sieniä löytyy vihanneshyllystä muoviämpäristä.

Sienisalaatin tekeminen kotona on helppoa. Ainoastaan sipuli pitää pilkkoa, muuten ainekset ovat valmiita suoraan kaupanhyllystä.

Suolasienet ovat hieman erilaisia: kotona tehdyt tönkkösuolatut sienet vaativat parin tunnin liotuksen. Osa kaupan suolasienistä on kuitenkin vähänsuolaisempia...

Annoksia
6-8
Valmistusaika
15 min + liotus
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen sienisalaatti

Ainekset

4
dl
silputtuja suolasieniä
1
sipuli
1
dl
kaura fraichea (esim. iMat)
1
dl
majoneesia (vegaanista, esim. X-tra)
1
rkl
sitruunan mehua

Työvaiheet

1. Valuta sienistä neste. Huuhtele tai liota sienet.

2. Purista sienistä liika vesi pois ja laita ne kulhoon.

3. Hienonna sipuli oikein pieneksi silpuksi. Lisää sipuli kulhoon.

4. Lisää loput ainekset. Sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 185 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kasvishampurilaiset

Ainekset

Uunissa paahdetut porkkanat:
2-3
kpl
porkkanaa
1/2
dl
oliiviöljyä
himalajan vuoristosuola
2
rkl
hunajaa
Lisäksi:
4
kpl
sämpylää
4
rkl
paprikamajoneesia (esim. auran-vegaani-paprikamajoneesi)
100
g
lehtisalaattia
1
kpl
sipuli
1
dl
rucolan versoja
1
dl
punamangoldia

Työvaiheet

Uunissa paahdetut porkkanat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa porkkanoista kannat pois ja huuhtaise porkkanat. Leikkaa paksuimmat porkkanat pituussuunnasta kahtia. Voit myös kuoria porkkanat, jos haluat. Lado porkkanat uunipellille leivinpaperin päälle, niin että porkkanoita on tasaisesti kaikkialla. Valuta päälle oliiviöljyä ja sitten hunaja. Sivele sudilla hunajaa tasaisesti kaikkialle.

Ripottele lopuksi porkkanoiden päälle ripaus suolaa. Paista porkkanoita uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai kunnes haarukalla kokeiltaessa porkkanat ovat kypsiä.

Hampurilaisten kokoaminen:

Kokoa kasvishampurilaiset levittämällä 4 sämpylälle paprikamajoneesi ja latomalla päälle paahdettuja porkkanoita, leikatut sipulirenkaat, rucolan verso, punamangoldia ja salaatinlehtiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Drinkki kuin aurinko! Margarita saa raikkaan makunsa mangosorbetista.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Mangosorbettimargaritat

Ainekset

1 1/2
dl
tequilaa
1/2
dl
sitruslikööriä
1/2
dl
limettimehua
1/2
dl
appelsiinimehua
4
isoa palloa mangosorbettia
jäitä

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen.
  2. Soseuta kuohkeaksi juomaksi, kaada laseihin ja tarjoa heti.

Vinkki Tee laseihin sokerireunus. Kostuta reunus kuljettamalla limettilohkoa reunaa pitkin ja kasta sitten sokeriin.

Kommentit (0)