Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 130 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Anna Huovinen

Ihanan helppo suklaamousse maistuu myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen suklaamousse

Ainekset

150
g
tummaa laktoositonta ja vegaanista suklaata (esim. Brunberg)
1
banaani
1
kypsä avokado
1
dl
kookosmaitoa
1
tl
vaniljaa
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalot (ohje alla).
  2. Pilko suklaa rouheeksi. Sulata rouhe mikrossa tai vesihauteessa.
  3. Soseuta kookosmaito, banaani ja avokado tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää sula suklaa ja sekoita. Kaada seos jälkiruokakulhoihin. Anna viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Paistetut karpalot

Ainekset

200
g
(4 dl) karpaloita (myös jäiset käyvät)
2
rkl
balsamicoa
2
rkl
sokeria
1
rkl
laktoositonta ja vegaanista margariinia (esim. Keiju)

Työvaiheet

  1. Sulata margariini paistinpannussa ja lisää (jäiset) karpalot. Sekoita joukkoon balsamico ja sokeri. Anna kiehua, kunnes neste on melkein haihtunut. Maista ja lisää tarvittaessa hieman sokeria.

Kommentit (8)

Anna Andersson_2
Seuraa 
Liittynyt29.11.2014

Kiitos ihanasta ohjeesta! Brunbergin laktoosittomassa suklaassa on kuitenkin maitojauhetta, joten se ei ole vegaaninen. Esim. Brunbergin tumma (53% tai 60%) suklaa on täysin vegaaninen. Lisää vegaanisia suklaaehdoituksia löytyy tästä: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Palautetta artikkelistanne ja reseptistänne.

Kiitos vegaanisen ruokavalion esille tuonnista!

Ensinnäkin, seitsemän kuukauden vegaanisen ruokavalioni aikana olen huomannut, että herkulliseen jälkiruokaan ei tarvita eläinperäisiä raaka- aineita. Eli täysin uskottavaa, ja jopa todennäköistä on se, että juurikin vegaaninen vaihtoehto on se herkullisin vaihtoehto! Ja kun on hyvä resepti, niin vegaanistenkaan jälkiruokien valmistaminen ei aiheuta “päänvaivaa” – kenellekään!

Otsikossa on asiavirhe. Resepti ei ole täysin vegaaninen. Reseptissä ehdotetaan käytettäväksi laktoositonta maitosuklaata. Laktoositon maitosuklaa ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vegaanista suklaata. Ohjeen Brunbergin laktoosittomassa maitosuklaassa on maitojauhetta. Eli lehmänmaidosta valmistettua tuotetta. Ja tuttu juttuhan on, että vegaaniseen ruokavalioon eivät kuulu maitotuotteet missään muodossa. Brunbergin tumma suklaa sitä vastoin on vegaanista. Eli ohjeessa on varmaankin tarkoitettu Brunbergin tummaa vegaanista suklaata?

Vegaani välttää maitotuotteiden käyttämistä, joten laktoosittomatkaan maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioon. Mikäli joku vegaani- ruokavaliosta entuudestaan tietämätön tekee suklaamoussea vegaanille tällä reseptillä, tarjoaja voikin joutua kuulemaan, että vegaani ei tätä syö. Monilla vegaanisuuden taustalla ovat eettiset syyt. Ja se tarkoittaa sitä, että eläinperäisiä tuotteita ei syödä missään tilanteissa, se ei ole eettisistä syistä mahdollista.

Vegaaniset suklaat löytää nykyään kätevästi vaikkapa nettisivulta http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat. Siellä on tällä hetkellä tarjolla suklaalevyissä 45 ei vaihtoehtoa. Olisi hienoa, jos vegaanisten ruoka- ohjeiden yhteydessä voisitte mainita tuon sivuston, sillä se on kuluttajillekin hyvä työväline. Riippumatta siitä, onko itse vegaani tai onko valitsemassa vegaanisia tuotteita vaikkapa kylään tulossa olevalle vieraalle, tarjolla olevat vaihtoehdot kustakin ruoka- aineryhmästä on helppo löytää. Lisäksi Vegaaniliiton sivuilta voi tarkistaa mitä vegaaniseen ruokavalioon kuuluu, “Mikä on vegaani?”- osiosta: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani

Ohjeessa paistetut karpalot neuvotaan paistamaan laktoosittomassa margariinissa. Tässä sama huomio kuin suklaassa. Sana “laktoositon” ei tarkoita automaattisesti vegaanista. Vegaaniset margariinit löytyvät täältä: http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/margariinit.

Kiitos Iltalehdelle sekä Ruokala- blogin pitäjälle. On erittäin hieno asia, että vegaanisia vaihtoehtoja haluatte ottaa esille. Vegaanisuus on yhä tavallisempaa, ja näin tekin iltapäivälehtenä olette mukana ajan virrassa, hyvä! On myös hyvä huomata, että vegaaniset tuotteet ja raaka- aineet soveltuvat suoraan maitoallergikoille, laktoositonta ruokavaliota noudattaville sekä kananmuna- allergisille. Näin ruokaa valmistettaessa esim. juhliin, joihin on tulossa em. ruoka- ainerajoituksia omaavia vieraita, voikin olla jopa kätevintä ja helpointa valmistaa ruokaa, jälkiruokia ja leivonnaisia vegaanisina versioina, jolloin “kaikki käy kaikille! Ja lisäbonuksena vegaanisessa vaihtoehdossa on se, että siitä kiittävät niin eläimet, ihmisen terveys kuin myös ympäristö. Vegaanisen vaihtoehdon valinnut on ehdottomasti voittaja noilla kaikilla osa- alueilla!

Iso kiitos, ja Hyvää ja Rauhallista Joulunodotusta Ruokalaan ja Iltalehteen!

Ps. Toiveeni Ruokalaan on, että vegaaniset vaihtoehdot tulisivat esille jouluruokiakin käsittelevissä jutuissanne! Jään odottamaan reseptejänne- vesi kielellä!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Anna ja Tarja!

Tosiaan, reseptissä oli epätarkkuus juurikin tuota suklaata koskien. Tarkoitus on käyttää tummaa suklaata, jossa ei ole maitojauhetta. Reseptiä on nyt korjattu, iso kiitos tarkkaavaisuudesta ja vegaanisuklaalinkin jakamisesta, tästä on meille jatkossa iso hyöty!

www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat

Yritämme parhaamme mukaan ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot ja että niihin liittyvät reseptit olisivat myös ravitsemuksellisesti mahdollisimman täysipainoisia ja herkullisia. Mukava tietää, että vegaaniresepteille on tilausta! :)

Terveisin
Teemu Leminen
Sopan tuottaja

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Kiitos korjauksesta! Varmaankin piakkoin korjaatte myös tiedon laktoosittomasta margariinistakin, kiitos. Olisi hyvä, että ohjeessa mainittaisiin lisäksi että kyseessä ovat "vegaaniset" suklaa ja margariini. Tuo "laktoositon" maininta johtaa helposti harhaan. Kiitos!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

No nyt pitäisi olla kunnossa :)

T. Teemu/Soppa

Anna Andersson_2
Seuraa 
Liittynyt29.11.2014

Kiitos nopeasta vastauksesta ja palautteeseen reagoimisesta! :)

Tarja Tanskanen
Seuraa 
Liittynyt1.12.2014

Hei!
Kiitos paljon, kun korjasitte alkuperäisen reseptin, ja siitä tuli vegaaninen, niinkuin nimi kertoikin!
Tein vegaanisen suklaamoussen joulun ja uudenvuoden välipäivinä, ja se oli ihanaa! Ohjeessa ei kerrota, mutta päättelin, että oli tarkoitus, että mousse-seos sekä balsamico- karpalot sekoitetaan keskenään, niin sitten tein. Kiitos ohjeesta, tulen tekemään juhlavaa jälkiruokaa tulevaisuudessakin!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Tarja!

Hauskaa, että maistui! Balsamico-karpalot voi tosiaan sekoittaa mousseen tai asetella päälle fiinimminkin, jos näpertelystä tykkää. Kiva, että sait "vakijälkkärin" avullamme :)

Teemu/Soppa

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Pipsa Hurmerinta KUVA Panu Pälviä

Varhaiskaali, tuo alkukesän aarre. Pipsa Hurmerinnan ohjeessa kaali käytetään grillissä ja sen kaveriksi tehdään ihana tahinikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu kaali ja tahinikastike

Ainekset

2
(à 500 g)
varhaiskaalia
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
sormisuolaa
1
tl
mustapippuria
Tahinikastike
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
korianterinsiemeniä
1
dl
oliiviöljyä
½
dl
tahinia
½
dl
punaviinietikkaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
lehtipersiljaa tai korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista kastike. Paahda siemeniä kuivassa paistinpannussa keskilämmöllä muutama minuutti. Murskaa ne morttelissa. Sekoita kaikki kastikkeen aineet kulhossa. Ohenna kastiketta tarvittaessa vedellä.
  2. Leikkaa kumpikin kaali neljäksi lohkoksi. Sivele leikkauspinnat oliiviöljyllä ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Grillaa kaaleja keskikuumassa grillissä noin viisi minuuttia koko ajan käännellen, jotta ne eivät pala. Kaalit ovat valmiita kun kanta on pehmennyt ja pinta on kauniin paahtunut.
  3. Laita kaalit vadille ja kaada kastike niiden päälle. Hienonna lehtipersiljaa pinnalle. 

Vinkki! Voit grillata kaalit uunissa grillivastusten alla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kesäinen pasta tehdään varhaiskaalista. Yksinkertaiset makuyhdistelmät osuvat juuri kohdilleen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäpasta

Ainekset

300
g
(pappardelle)pastaa
1
varhaiskaali
1
nippu (120 g)
kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
sokeria
1
tl
kuminansiemeniä
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku kirveliä

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/2 l vettä) 8–10 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota noin 1 dl keitinvettä talteen ja valuta pasta.
  2. Halkaise kaali ja leikkaa se noin 2–3 cm:n viipaleiksi. Viipaloi kevätsipulit.
  3. Kuumenna 1 rkl voita pannussa ja paista siinä kevätsipuleita 2 minuuttia. Siirrä sipulit pois pannusta. Lisää 1 rkl voita pannuun. Sekoita sokeri voihin ja ruskista keskilämmöllä 3–5 minuuttia. Lisää kuminansiemenet ja kaali ja paista 3–5 minuuttia. Sekoita etikka, suola ja pippuri kaalipaistokseen.
  4. Lisää pasta ja tilkka keitinvettä kaalien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Hienonna kirveli viimeistelyksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Grillattu tatti on yksinkertaisuudessaan ylellinen herkku. Tuoreena poimittu herkkupala paistuu vaikka nuotiolla makkaratikussa ja on käsittämättömän hyvää myös kylmänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillitatit

Ainekset

6−8
pientä kiinteää herkkutattia
½
sitruunan mehu
Mausteöljy
1
dl
rypsi- tai oliiviöljyä
2
rosmariininoksaa
1
valkosipulinkynsi
1
tl
suolaa
½
tl
roseepippuria
¼
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Puhdista tatit harjaamalla. Jos pillit ovat vaaleita ja kiinteitä, älä poista niitä.
  2. Jätä pienet tatit kokonaisiksi tai halkaise ne pitkittäin kahteen osaan. Viipaloi isommat tatit tai pilko ne suupaloiksi ja pujota grillivartaisiin.
  3. Hienonna rosmariininoksa. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki mausteöljyn ainekset keskenään. Grillaa tatit sellaisenaan ja sivele niitä kevyesti marinadilla grillaamisen aikana. Tai jälkimarinoi tatit eli grillaa ensin ja valuta marinadi sitten päälle.
  4. Grillaa puolikkaita tatteja kuumalla parilalla tai hiilloksella 5 minuuttia molemmin puolin tai kunnes pinta on paahtunut kauniisti. Viipaleille riittää pari minuuttia molemmin puolin.
  5. Purista grillatun tatin päälle lopuksi hieman sitruunamehua.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista, maalaisleivästä ja manteleista. Tämä katalonialainen soosi on mahtavaa grillatun broilerin, possunlihan tai makkaroiden kanssa.

Kastikkeen makua ja paksuutta voit säädellä lisäämällä öljyä tai punaviinietikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Romesco-kastike

Ainekset

2
punaista paprikaa
3
tomaattia
1
valkosipulinkynsi
½
dl
oliiviöljyä
1
dl
kuorellisia manteleita
pala
maalaisleipää
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
tomaattipyreetä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Nosta paprikat leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Puolita tomaatit paprikoiden viereen. Paloittele valkosipuli kasvisten lomaan. Sivele öljyllä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Lisää päälle kokonaiset mantelit ja murennettu leipäpala. Paahda vielä 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.
  3. Kumoa paahdetut ainekset monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Lisää öljy, punaviinietikka, tomaattipyree ja mausteet. Aja ainekset leikkuuterällä karkeaksi tai sileäksi makusi mukaan.
  4. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.

Vinkki! Romesco säilyy pari päivää jääkaapissa, joten voit tehdä kerralla kunnon satsin.

Kommentit (0)