Helsingin Sanomat on lisännyt 80 reseptiä.
Linkitetty 51 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Piia Arnould

Paahdettuja porkkanoita, veriappelsiinia ja marinoitua punasipulia. Talven värikkäin salaatti maistuu alkuruokana ja vaikka paistetun lohen kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Veriappelsiini-porkkanasalaatti

Ainekset

4
isoa
porkkanaa
rkl
öljyä
rkl
vaahterasiirappia tai hunajaa
hiutalesuolaa
3
veriappelsiinia
1–2
rs tai ps (noin 70 g)
salaattisekoitusta (tai vastaava määrä esim. rucolaa, jääsalaattia ja vuonankaalia)
¾
dl
pieniä mustia oliiveja
Marinoitu sipuli
1
punasipuli
3
rkl
valkoviinietikkaa
2
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
Appelsiinivinegretti
noin 3
rkl
veriappelsiinin mehua
2
rkl
öljyä
2
tl
vaahterasiirappia tai hunajaa
ripaus kanelia, suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin punasipuli. Kuori sipuli, viipaloi ihan ohuiksi siivuiksi.
  2. Mittaa kattilaan valkoviinietikka, sokeri ja suola. Kiehauta ja sekoita, jotta sokeri ja suola sulavat. Kaada liemi kulhoon ja nosta sipuliviipaleet kuuman liemen joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta jääkaappiin marinoitumaan muiden ainesten valmistelun ajaksi. (Jos mahdollista, valmistele punasipuli jo aiemmin, vaikka kolmea neljää tuntia ennen. Silloin sipuli ehtii maustua vielä paremmin.)
  3. Kuori porkkanat. Puolita ja leikkaa puolikkaat paksuiksi pitkulaisiksi paloiksi.
  4. Laita porkkanapalat kulhoon, valuta päälle öljyä ja vaahterasiirappia. Sekoita. Levitä palat leivinpaperin päälle pellille. Ripottele porkkanoille vielä suolaa. Nosta pelti 225-asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, kunnes porkkanat hieman pehmenevät. Älä kypsennä porkkanoita ”lötköiksi”, ne ovat parhaimmillaan hieman napakoina. Aika riippuu palojen koosta, mutta on noin 20–30 minuuttia.
  5. Leikkaa appelsiineista kuoret terävällä veitsellä ympäriinsä niin, että saat kuoren, kitkerän valkoisen kerroksen sekä appelsiinipalojen kalvot pois. Ota noin puolikas appelsiini muista erilleen (käytä se vinegrettiin, ja jos kuoriin jäi paljon hedelmälihaa, purista niistäkin mehu talteen vinegrettiä varten). Leikkaa loput appelsiinit ohuiksi viipaleiksi.
  6. Huuhtele ja kuivaa salaatti. Asettele salaatti vadille. Laita päälle appelsiiniviipaleet.
  7. Kun porkkanat ovat kypsyneet, anna niiden hetken ajan jäähtyä. Nosta sitten salaatin päälle. (Porkkanat voi tarjota salaatissa lämpiminä tai kylminä.) Lisää salaattiin valutetut oliivit sekä marinoituja punasipuliviipaleita.
  8. Tee vinegretti. Purista sivuun ottamastasi appelsiininpuolikkaasta mehu pieneen kulhoon. Mehua pitäisi olla noin 3 rkl. Laita joukkoon öljyä, vaahterasiirappia, ripaus kanelia, suolaa ja pippuria. Sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Valuta vinegrettiä salaatille. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla