Soppakokki Antti on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE: Antti Lukkari

Soppa365-ohjelman kokki Antti Lukkari palauttaa retroruoka veriletut ruokapöytään.

Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Veriletut ja valkokastike

Ainekset

Veriletut
5
dl
naudan verta
5
dl
maitoa
3
dl
ruisjauhoja
1
iso keltasipuli
rypsiöljyä paistamiseen
2
kananmunaa
noin 2
tl
suolaa
1
tl
valkopippuria tai maustepippuria rouhittuna
1
tl
tuoretta meiramia hienonnettuna
Valkokastike
2
rkl
voita
½
dl
vehnäjauhoja
5
dl
täysmaitoa
ripaus mustapippuria
noin 2
tl
suolaa
Sokeroidut puolukat
100
g
puolukoita
50
g
sokeria
(tuoretta timjamin lehteä hienonnettuna)
Lisäksi
keitettyjä perunoita

Työvaiheet

  1. Yhdistä veri, maito ja ruisjauhot. Sekoita mutta vältä vatkaamista. Anna taikinan turvota vähintään 15 minuuttia.
  2. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja laita pannu kuumenemaan. Kuullota sipulit rypsiöljyssä. Lisää lettutaikinaan.
  3. Riko kananmunat verilettutaikinaan ja vatkaa taikina sileäksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Voit käyttää myös maustepippuria, joka sopii myös hyvin verilettuihin. Silppua meiramia joukkoon.
  4. Valmista valkokastike. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kuullota miedolla lämmöllä sekoittaen koko ajan vispilällä, kunnes jauhot turpoavat hieman. Varo, etteivät jauhot ruskistu tai pala pohjaan.
  5. Lisää maito jauhoihin aluksi hyvin ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita kastike tasaiseksi. Keitä kastiketta muutaman minuutin ajan, kunnes se sakenee. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  6. Tee puolukkasurvos sekoittamalla puolukat ja sokeri. Lisää halutessasi hienonnettua timjamia, sekoita ja jätä huoneenlämpöön tekeytymään.
  7. Paista taikinasta suuria lettuja rypsiöljyssä keskilämmöllä.
  8. Tarjoa veriletut valkoskastikkeen, keitettyjen perunoiden ja sokeroitujen puolukoiden kanssa.