Luomulenkkiä kiukaalle, siemenleipää evääksi ja vegaanista juustoa, joka yllättää juustoisuudellaan. Tässä Glorian ruoka & viinin raadin valitsemat parhaat markettilöydöt vuonna 2017. Ne ovat maukkaita, edullisia ja kotimaisia.

1. Mainio pussileipä
Juureen leivottu kaura-siemenleipä on pussileipien parhaimmistoa. Siemeniä ja jyviä on leivässä peräti kolmannes, eikä leipään ole lisätty sokeria. Fazer siemenleipä kaura, 300 g, 2 e.


2. Nerokas käyttöliittymä
Pakko ihmetellä, miksi tätä pieneen tilaan menevää jauhelihapakkausta ei ole keksitty aiemmin. Atria luomunauta 12 %, 400 g, 4, 50 e.

3. Maistuu kaikille
Soija- ja härkäpapurouhetta sisältävä pasta bolognese pelastaa, kun pitää napata lounas kaupan hyllystä. Reilunkokoinen annos maistuu myös vegaaneille. Jokaiselle pasta bolognese, 350 g, 3,20 e.

4. Lehtikaalin serkku
Jos olet italialaisen ruuan ystävä, todennäköisesti tunnet jo lehtikaaliperheen kurttuisen jäsenen. Sen nimi on mustakaali eli palmukaali. Paista se kevyesti pannulla, käytä keitossa tai surauta pastan seuraan pestoksi. Pekan pihan mustakaali, 200 g, 2,50 e.



5. Markettikuula
Artesaanityönä tehdyt lakritsikuulat myydään kauniissa purkeissa. Halvan versio on sujautettu pussiin, joka ei kauneudella komeile. Mutta maku on kohdallaan, samoin hinta.Halvan salmiakki-suklaa-lakukuulat, 140 g, 2,90 e.


6. Piirakan pohjalle
Leipojan löytö on pussillinen gluteenittomia kaurajauhoja, jotka ovat parempia kuin ulkomaiset kilpailijansa. Myllärin gluteeniton kaurajauho, 500 g, 1,80 e.


7. Monitoimijuusto
Kastikemaista cheddaria voi käyttää dippinä, lasagnessa, suolaisen piirakan täytteenä ja pastakastikkeena. Sitä voi lusikoida jopa suoraan suuhun. Valio Koskenlaskija ruokacheddar, laktoositon, 250 g, 2,60 e.



8. Hyväntekijä
Tätä pillimehua imee mielikseen. Se on täyttä luomua, ja jokaisesta pillimehusta menee 10 senttiä Saimaannorpalle. Raikastamon saimaannorpan omenatäysmehu, 200 ml, 1,20 e.


9. Vegaanin juustoa
Onko tämä juustoa? Ei ihan, vaikka maku ja rakenne yllättävät vannoutuneimmankin juustonystävän. Höylää ei tarvita, sillä vegaanijuusto on valmiiksi viipaleina. Porlammin vege plus, 150 g, 2,60 e.


10. Kieppi luomua kiukaalle
Pajuniemen lihaisa luomulenkki on parasta saunamakkaraa pitkään aikaan. Se on tehty täysin kotimaises-ta luomulihasta, ja on laktoositon ja gluteeniton. Pajuniemen makulenkki luomulihasta, 400 g, 4,90 e.



11. Ekoteko pakastimessa
Vaviskaa, kalapuikkojen ystävät! Itämeren lahnasta valmistetuissa pihveissä on hyvä maku ja rapea kuorrutus. Gluteenittomien ja laktoosittomien pihvien kala on pyydetty kestävästi John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa.
Pirkka saaristolaiskalapihvi, 2 kpl, 200 g, 2,80 e.


12. Lipaisu juureksia
Mainio idea valmistaa mehujää juureksista ja marjoista. Punajuuri-mansikka taittaa makeannälän, vaikka jäätelöaltaan hyvikseen ei ole lisätty ripaustakaan sokeria. Apetit, vegepops, vegaaninen, laktoositon, 52 g, 1,30 e.

Juttu on ilmestynyt alkujaan Glorian ruoka & viinin numerossa 7/2017.

Gluteeni

12 parasta kotimaista markettilöytöä vuonna 2017

Vierailija kirjoitti: enosta kirjoitti: Feikki ruokaa todella nämäkin kuten rasvaton,suolaton,sokeriton,kaloriton ruoka,luomu,gluteiiniton niille jotka sotkeneet elimistönsä väärillä ruuilla. Eli keliaakikon pitäs vaan syödä gluteiinia, vaikka sairastuu siitä? Onko keliaakikon ruokavaihtoehdot siis mielestäsi tuossa? :D Kai tiedät, että keliaakikko voi syödä luontaisesti gluteenittomia, terveellisiä ja puhtaita tuotteita, joita ei ole jalostettu ja joihin ei ole lisätty tukkua e-koodeja? Siis...
Lue kommentti

Venäläinen omenakakku, fantastinen leipä ja huippukokin makaronilaatikko – tässä ovat Sopan hitit vuodelta 2017!

1. Omenakakku Sharlotka

Itkettävän herkullinen venäläinen omenakakku valtasi ykkössijan ylivoimaisesti. Kermavaahdon ja vadelmahillon kanssa tarjottava sharlotka saattaa perinteiset omenapiiraat miltei häpeään, niin herkullista se on.

Sharlotkan ohjeen löydät tästä.

2. Jouni Toivasen makaronilaatikko

Michelin-palkitun kokin makaronilaatikko on herättänyt paljon tunteita, niin puolesta kuin vastaan. Tämän makaronilaatikon juju on pitkässä kypsennyksessä matalassa lämpötilassa. Mehevyys on taattu, mutta koostumus jakaa syöjiä: Toivasen makaronilaatikko on tavallista pehmeämpää. Suosittelemme joka tapauksessa testaamaan!

Jouni Toivasen makaronilaatikon ohjeen löydät tästä.

3. Fantastinen leipä

Sopan entisen tuottajan Teemu Lemisen esittelemä leipäohje on sivuston historian aikana suosituin reseptimme, eikä ihme. Se on nimittäin superhelppo, ja lopputuloksena ovat täydellisen rapeat ja ihanat vehnäsämpylät.

Fantastisen leivän ohjeen löydät tästä.

4. Vihreä kuula -joulutorttu

Hieman uudempi innovaatio yhdistää kaksi perinteistä sesonkiherkkua, vihreän kuulan ja joulutortun. Ainut hankaluus on vihreiden kuulien liukkaus. Mokomat pirulaiset ovat kuulemma luiskahdelleet pois useiden leipurien torttujen päältä. Siksi painotamme vahvasti muutamaa seikkaa: tee puolikkaalle kuulalle tarpeeksi iso kolo, ja aseta se sileä puoli ylöspäin. Kyllä. Jätä myös voitelematta keskiosa, niin tortun pinta ei ole yhtä liukas. Jos varotoimista huolimatta kuula luiskahtaa pois tortun päältä, voi valpas leipuri vielä pelastaa tilanteen. Pelti pois uunista, kuula pikkulusikalla takaisin omalle paikalleen ja takaisin paistohommiin. Lopputulos palkitsee!

Vihreä kuula -joulutortun ohjeen löydät tästä.

5. Kokki Serko Rantasen jauhelihakastike

Serko Rantasen jauhelihakastike valmistuu vähän kuin mummolassa: ensin tehdään ruskea kastikepohja ja sitten vasta ruskistetaan erikseen jauheliha. Ihanan säväyksen antaa myös karamellisoitu sipuli. Tätä tehdään toistekin!

Serko Rantasen jauhelihakastikkeen ohjeen löydät tästä.

6. Paahdettu perunamuusi

Tiesitkö, että parhaassa mahdollisessa perunamuusissa perunoita ei keitetä? Sen sijaan ne paahdetaan. Aikaa kuluu enemmän, mutta tämä luksusmuusi sopiikin kiireettomään viikonloppukokkaukseen.

Paahdetun perunamuusin ohjeen löydät tästä.

7. Timjami-perunavuoka

Klassinen timjami-perunavuoka on täydellistä kylmien päivien ruokaa. Perunoita ei tarvitse edes pestä, ne vain viipaloidaan ja valellaan ihanalla maustevoilla. Sitten uuniin!

Timjami-perunavuoan ohjeen löydät tästä.

8. Pehmeä peltileipä

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa. Peltieipä vaatii aktiivista huomiotasi nimittäin vain vaivaiset 10 minuuttia.

Pehmeän peltileivän ohjeen löydät tästä.

9. Kiinalainen nuudeli-jauhelihapannu

Jauhelihaspagetin kiinalainen versio tehdään possun jauhelihasta ja nuudeleista. Ruuan kiinalainen nimi "muurahaiset kiipeävät puihin" kuvaa hyvin sitä, miten jauheliha tarttuu mehevästi nuudelien kylkeen kiinni.

Kiinalaisen nuudeli-jauhelihapannun ohjeen löydät tästä.

10. Jauhelihapannarirulla

Kun yhdistetään kaksi suosikkia, ei ruoka vain voi mennä pieleen. Pannukakku ja jauhelihakastike, voiko mehevämpää yhdistelmää edes kuvitella?

Jauhelihapannarirullan ohjeen löydät tästä.

Kansakuntaamme jakavat marmeladit pyörivät tänä syksynä torttujen täytteeksi. Mihin kaikkeen muuhun Vihreistä kuulista olisikaan? 

  1. Joulutorttu, klassikko jo syntyessään. Leivoimme joulutortun täytteeksi puolikkaan vihreän kuulan, ja hetken tuntui, että maailma on valmis. Puolikas kuula pysyi parhaiten tortun päällä kupera puoli alaspäin, jollon tortun sakarat eivät päässeet luistelemaan kuulan päältä. Toki tällainen upea innovaatio on myös sovellettavissa. Jos mielestäsi voitaikinasakarat kuuluvat joulutortuissa muulloinkin hillosilmän alle, tee se niin. Mutta luota vihreään. Kokeilimme nimittäin myös muilla marmeladeilla, mutta vihreän kuulan voittanutta ei löytynyt.
  2. Luksustikkari. Takavuosien lempiherkut, cake popsit innostivat harjoittelijamme Ellan kehittelemään aivan upean vihreä kuula -tikkarin. Kuula tikun nokkaan, pyöräytys tummassa suklaassa ja sen jälkeen suolapähkinärouheessa.



    Tämän kuulatikkarin ihanuus on suolaisen ja makean yhdistelmässä. Jos siis aiemmin olet karttanut vihreitä kuulia niiden makeuden vuoksi, kokeile tätä.

  3. Mokkapalat. Unohda nonparellit, pikkuvaahtokarkit ja oikeastaan kaikki muut hörsteet. Mokkapalojen tyylikkäin koristelu syntyy lohkotuista vihreistä kuulista. Raskaan sarjan vihreä kuula -harrastaja peittää mokkapalalevyn kauttaaltaan puolitetuilla vihreillä kuulilla. Varaa noin seitsemän pakettia.
  4. Sliderit. Paketti sinihomejuustoa ja toinen vihreitä kuulia. Näiden Suomi-ihanuuksien liitto on suoranaista makujen ilotulitusta. Ei vakavamielisille!

  5. Glögilusikka. Keihästä vihreä kuula puiseen varrastikkuun ja tuikkaa kuumaan vaaleaan glögiin. Juomaa hämmennellessä ehtii miettiä syntyjä syviä, kuten vaikka sitä, haluaako haukata kuulasta palasen ennen kuin se liukenee glögiin kokonaan.
  6. Kinkun kuorrutus. Kokeile tätä vain omalla vastuulla. Mutta kuvittele mielessäsi vihrein puolipalloin somistettu joulukinkku! Kiinnittämiseen voi käyttää vaikka Suomen lipulla somistettuja cocktailtikkuja. Ja kas, kertaheitolla on ratkaistu ongelma, millä ihmeellä se kinkku tänä vuonna sivellään.
  7. Varakorkki. Katosiko kuohuviinipullon korkki? Avaa yksi vihreä kuula ja aseta puolikas pullon päälle. Saat kuplat pysymään pullossa hieman kauemmin.
  8. Sellaisenaan. Sohvalla. Seurana Linnan juhlat. Ole läsnä hetkessä, nauti, ja muista että aina ei tarvitse keksiä kuulaa uudestaan.

Kuvat Venla Rossi, Ella Honka-aho ja Titti Uotila.