Peruna ja fenkoli sopivat täydellisesti yhteen. Kuva: Sami Repo
Peruna ja fenkoli sopivat täydellisesti yhteen. Kuva: Sami Repo

Syö hyvin ja säästä. Tässä kassillinen raaka-aineita, joilla ruokabudjetti pysyy kohtuullisena.

1. Rapea kaali

Ensimmäset varhaiskaalit saapuvat kohta Unkarista. Mehevän rapeat lehdet taipuvat käälikääryleiksi tai pikaiseksi kaali-nuudelisalaatiksi. Perinteinen kaalinystävä hauduttaa viipaloiden kaalin pehmeäksi, lisää makeutta siirapilla ja tarjoaa höystön lisäkkeenä maksapihvien ja puolukkasurvoksen kanssa. Rapean ystävä vokkaa kaalin pannulla napakaksi, lisää joukkoon runsaasti chiliä, limettiä ja pähkinöitä ja syö annoksen sellaisenaan. Mutta ihan parasta kevätkaali on myös sellaisenaan raakana rouskutettuna.

Varhaiskaali noin 3 e/kg

Tästä löydät aasialaisen  kaali-nuudelisalaatin ohjeen

2. Herneitä pakasteesta

Kun tuoreet kesäherneet eivät ole vielä käsillä osta pussillinen tai kaksi pakasteherneitä. Herneistä saa paitsi väriterapiaa myös tosi herkkua syötävää. Tuplaherne-salaatti ja tuorehernekeitto syntyvät pikaisesti. Sippua keittoa varten kattilan pohjalle kuullottumaan sipuli, lisää kasvislientä kyytiin ja keittele noin 10 minuuttia. Lisää piparjuurituorejuusto ja soseuta keitto tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa itsetehtyjen krutonkien kanssa.

Pakastehernepussi 0,75 e/kpl

Tästä löydät tuplaherne-salaatin ohjeen

3. Täydellinen kananmuna

Muutamalla kananmunalla saa valmistettua kelpo aterian. Uppomuna salaatin joukossa  tai lohileivän päällä. Keitetty kananmuna pinaattikeiton pinnalla. Munakas hienommalta nimeltään frittata kasvisten kera paistinpannulla hyydytettynä. Paistettu kananmuna juurespyttiksen kyljessä.

Luomumuna 0,35 e /kpl, lattiakanojen muna 0,18 e /kpl

Tästä löydät frittatan ohjeen

4. Pala hiivaa

On lupaus leivontapäivästä. Itse  leipomalla säästää  varmasti. Nesteenä vesi, joukkoon hiivaa, sopivasti jauhoja ja ripaus suolaa. Yksinkertaisimmillaan leipä on siinä. Hiivaleivän hinta kaupassa on noin 3 e, itse tehden hinnaksi tulee vajaa euro. Jos aikaa on, niin leipominen kannattaa. Aikaa voi myös "säästää" antamalla hiivataikinoiden kohota jääkaapissa odottamassa sopivaa paistamishetkeä.

 2 kg hiivaleipäjauhoja 1,75 e/paketti, pala hiivaa 0,20 e/kpl

Tästä löydät porkkanmehuun leivotun pataleivän ohjeen

5. Itkettävän ihana sipuli

Pussi sipuleita löytyy melkein aina kotoa. Sipulia silputaan niin kastikkeisiin kuin pyöryköihin ja se maistuu sekä raakana että paistettuna. Joskus se kannattaa nostaa sivuosasta myös päärooliin. Klassiseen sipulikeittoon uppoaa vähintään puoli kiloa sipuleita, ja erityisen makoisaa on raakuunan kanssa haudutettu keitto, jonka pinnalle voi saksia kevään kunniaksi runsaasti ruohosipulia. Halkaistuna, juustolla ja pähkinöillä gratinoituna sipulista tulee mainio ruoka kirpakan rucolasalaatin kanssa tarjoiltuna. Grillissä kypsennettynä se toimii lisäkkeenä siinä missä peruna.

Sipuli 1,30 kg

Tästä löydät juustoisen sipulikeiton ohjeen

6. Spagettia vai farfalleja?

Pastaksi kannattaa vaihtaa täysjyväpasta. Kun makuun on tottunut ei valkoista pastaa halua enää maistaa. Täysjyväpastassa on täyteläisempi, lähes pähkinäinen maku. Kuituja ja ravintoaineita on samaan huokeaan hintaan runsaasti enemmän.  Yksinkertaisimmillaan pastakastikkeena toimii sitruuna- tai valkosipulivoi. Klassikko on tietysti lapsiperheiden lemppari pasta bolognese.

Täysjyväpasta 1,25 e/500 g

Tästä löydät valkosipulipastan ohjeen

7. Jauhoinen peruna

Ennen uudenperunan sesonkia kannattaa tarttua vanhoihin. Jauhoisista perunoista saa täydellisen muusin ja perunagratiinin ja kiinteistä perunasalaatin. Fenkoli-perunasalaatti on upea yllätys juhlavammassakin kevättarjoilussa. Uusien perunoiden tilalle voi mainisti lohkoa vanhoja.

Peruna 0,80 e/kg.

Tästä löydät fenkoli-perunasalaatin ohjeen

8. Possun lapaa

Hitaasti hyvä tulee. Possun lapaa saa nykyään perusmarketeista. Kiekko lapaa 120-asteiseen uuniin. Mukaan  runsaasti sipuleita ja  valkosipulinkynsiä. Nesteeksi inkivääriolutta. Muutaman tunnin haudutuksen jälkeen liha on murean pehmeää riivittäväksi. Kasslerin ohjeen voi tehdä myös lavasta, mutta lihaa kannattaa kypsentää reilusti pitempään, ainakin 2 tuntia.

Possun lapa 6 e/kg.

Tästä löydät possun kasslerin ohjeen

9. Unohdetut silakat

Silakka kannattaa muistaa kalatiskillä. Makoisa kala kypsyy niin uunissa, pannulla kuin halsterissa. Keväällä marinoidut silakat maistuvat ruisleivän kanssa täydelliseltä. Punasipulia ja tilliä pintaan ja mainio lounas on siinä. Silakasta saa myös aivan uudenlaisia makupareja. Savusilakkasalaatti on hyvä esimerkki perinteisen raaka-aineen käyttämisestä uudella tavalla.

Silakkafileet 3 e/kg.

Tästä löydät savusilakkasalaatin ohjeen

10. Suu makeaksi kauralla

Paitsi samettinen kaurapuuro hiutaleista syntyy kauramurotaikinaa, sämpylöitä ja tietysti klassisen rapeat kaurakeksit.  Kahvilassa keksi maksaa helposti 1 euron, itse tehtynä vajaa 10 senttiä.

Kaurahiutaleet 1 kg/1,80 e.

Tästä löydät kauralastujen ohjeen

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.