Happo tasapainottaa ruoan kuin ruoan makupaletin harmoniseksi. Pikkelöidyillä kasviksilla saa helposti lisämakua ja tarvittavaa terävyyttä moneen annokseen.

Helppo muistisääntö

Pikkelöinnin perussääntönä voidaan pitää 1-2-3 -lientä eli etikka-sokeri-vesi-seosta. Sokerin määrää voi hyvin vähentää, jos kaipaan enemmän happamuutta tai jos ruoassa on jo jokin makea elementti.

Etikkaa vaihtamalla saa helposti muokattua makumaailmaa. Väkiviinaetikka sopii perinteisille kurkkupikkeleille, mutta sipulien ja muiden kasvisten kanssa kannattaa kokeilla hieman miedompia viinietikoita. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pikainen makupommi

On hyvä muistaa, että pikkelöinti ei ole säilöntää, vaan pikemminkin pikainen makupaletin kohotus. Raaka-aineista ja halutusta lopputuloksesta riippuen pikkelöinti vaatii aikaa 5 minuutista muutamaan tuntiin. Kurkut ja muut todella vesipitoiset kasvikset imaisevat maut hetkessä, mutta esimerkiksi kukkakaali ja juurekset vaativat pidempää liemikylpyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit pikkelöidä tuoreita kasviksia tai uunissa pehmennettyjä juureksia. Happaman ja väkevän ystävä kokeilee ehdottomasti pikkelöityjä sinapin siemeniä, jotka turpoavat liemessä ja poksuvat hauskasti suussa. Pikkelöinti myös hieman pehmentää chilin poltetta sekä esimerkiksi sipulin väkevyyttä.


Tuulahduksia Aasiasta

Aasian maat kuten Vietnam, Japani ja Etelä-Korea ovat tunnettuja monipuolisesta kasvisten käytöstä. Annoksissa on hyvin usein jotain rapeaa, raikasta ja pikkelöityä. Aasialainen tapa on käyttää miriniä sokerin lisäksi tai sen sijaan. Mirin on makea riisiviini ja sitä löytää kaupoista sushi-ainesten läheisyydestä. Etikkana käytetään usein riisiviinietikkaa.


Lisää hapokkuutta

Happamuutta ruokaan saat tietysti myös muun muassa seuraavista aineksista:

  • sitruuna ja limetti
  • tomaatti
  • smetana, ranskankerma, piimä, rahka, jogurtti...
  • tamarind
  • sumakki
  • viini
Sisältö jatkuu mainoksen alla