Mökkipaellaan voi jemmata itselle mieluisia makupaloja. Kuva: Pia Inberg.
Mökkipaellaan voi jemmata itselle mieluisia makupaloja. Kuva: Pia Inberg.

Muurinpohjapannu kuuluu ehdottomasti suomalaiseen kesäkeittiöön. Sopan ohjeilla paistat parhaat muurikkaletut ja opit käyttämään muurinpohjapannua myös muiden ruokien valmistamiseen.

Jos paistettu kala maistuu, mutta käry epäilyttää, paista kalat rapsakoiksi muurikassa. Tässä ohjeessa pannulle päätyy kasa muikkuja. Ne saavat maukkaan ruisjauholeivityksen ennen voissa tirisemistä. Annoksen juju on hauska sinihomejuustokastike, jota kannattaa kokeilla myös muiden kesäisten kalaruokien, vaikkapa savukalan, kanssa.

Muikkujen ja sinihomekastikkeen ohjeen löydät tästä.

Brittiläinen pubiruokaklassikko fish & chips onnistuu mainiosti mökkiolosuhteissa. Ongi ahvenet itse tai osta fileet kaupasta. Timjamilla maustetut tikkuperunat ovat hyviä myös pihvin seurana.

Fish ja chipsin ohjeen löydät täältä.

Muurikassa paistettu naudan sisäfilee on vähän fiinimpi mökkiherkku. Paista ensin liha kypsäksi ja jätä se vetäytymään. Kun liha lepää, ehdit keitellä sille maistuvan sienikastikkeen. Paras soosi tehdään tietty itse poimituista kantarelleista.

Muurikkasisäfileen ohjeen löydät tästä.

Suomalaiset ovat ahkeria Espanjan-kävijöitä, joten monella lienee mieluisia ruokamuistoja paellasta. Ja kotimaan oloissahan nimenomaan muurikka on mitä mahtavin paellapannu! Noudata perusreseptiä ja lisää lihaa, äyriäisiä tai kasviksia makusi mukaan.

Paellamuurikan ohjeen löydät tästä.

Kesäkokkauksesta ei voi puhua ilman mainintaa muurinpohjaletuista. Tämä resepti on ihan oikeasti se kaikkein paras, sillä sen laatija on voittanut aikoinaan letunpaiston SM-kisat. Lättyjen seurana syödään tietenkin marjoja ja kermavaahtoa.

Suomen parhaiden muurinpohjalettujen ohjeen löydät tästä.

 

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!