Maista kesällä ainakin näitä! Esittelyssä kolme kiinnostavaa uutuusolutta Alkon valikoimasta – sekä tarinat niiden takana.

 

Mikä: Pyynikin Saison, hinta 4,73 e

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyynikin Saison (5,5%) on suodattamaton, hedelmäisen hapokas ja mausteinen. Suutuntuma on keskitäyteläinen, mutta mukana on hieman kevyttä katkeroa. Pyynikin Saisonista löytyy myös kevyesti pirskahtelevaa hiilihapokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minkä kanssa: Runsasarominen ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen saison on loistava valinta useiden juhannusruokien kanssa. Saisonin raikkaus leikkaa hyvin esimerkiksi lohen rasvaisuutta. Mausteisuus ja yrttisyys taas toimivat erinomaisesti grillatun lihan ja makkaroiden kanssa. Pieni kirpeys tukeutuu myös ihanasti salaattien ja juustojen aromeihin – juoma on siis todellinen moniottelija!

Koska Pyynikin Saison on mutkaton ja helposti lähestyttävä, se sopii kuitenkin juotavaksi myös ihan sellaisenaan. Esimerkiksi saunan jälkeen, järveä tai metsää tuijottaessa.

Taustaa: Peltotyöläisten perinteinen kesäjuoma

Saison (eli ranskaksi vuodenaika, kausi) on Belgian ranskankielisen alueen perinteinen kesäolut. Perinteisesti olut valmistettiin keväällä, koska kesällä se ei ollut korkeiden lämpötilojen vuoksi mahdollista. Maatilojen yhteydessä toimivien panimoiden kiireet lisääntyivät kesällä. Olutta oli valmistettava etukäteen varastoon, jotta sitä riittäisi peltotyöläisten janon sammuttajaksi. Keväällä pantu olut tehtiin keskivahvaksi ja katkeraksi, jotta se säilyisi kesän yli – muttei olisi liian tujua kesähelteillä juotavaksi.

Saisonit ilmensivät aikaisemmin vahvasti ympäristöään. Maut syntyivät villihiivoista, saatavilla olevista viljoista sekä mausteista. Nykyään saison on tyyliltään vapaampi. Perinteisiä piirteitä ovat kuitenkin hedelmäisyys, raikkaus ja jopa siiderimäisyys.

Mikä: Prykmestar NokkosPils, hinta 4,77 e

Tämä Prykmestarin nokkosella maustettu pils on omiaan keskikesän juhliin. Yrttisen ja ruohoisen pohjahiivaoluen aromihumalat on korvattu käsin poimituilla nokkosilla.

Minkä kanssa: Kevyen raikas ja vaalea olut sopii yleisjuomaksi läpi aterian, mutta erityisen hyvin se toimii kalapainotteisessa ruokapöydässä.  Oluen raikkaat katkerot leikkaavat kalojen rasvaisuutta ja puhdistavat suuta eri makujen väillä.

Taustaa: Maailmanvalloittaja Pilsenistä

Pils-olut on kotoisin nykyisin Tšekkiin kuuluvasta Pilsen-kaupungista. 1840-luvulla Itävallan arkiherttuakuntaan kuuluneessa Pilsenin kaupungissa toimiva panimoravintola päätti palkata baijerilaisen panimomestarin Josef Grollin valmistamaan heille kuuluisaa baijerilaistyylistä pohjahiivaolutta. Groll onnistui tekemään vaaleista maltaista, alueen pehmeästä vedestä ja lähellä kasvaneista humalista maukkaan lageroluen. Vielä nykyäänkin Pilsner Urquel -nimeä kantava olut oli täten syntyynyt. Sen teollinen valmistus alkoi vuonna 1842, ja suosio kasvoi nopeasti.

Muut panimot alkoivat pian matkia vaaleaa lager-tyyliä ja markkinoida oluitaan Pilsner-nimellä, joka myöhemmin lyheni pilsiksi.Tunnusomaista pilsille ovat hyvin vaaleat maltaat sekä epätavallisen viileässä lämpötilassa hitaasti toteutettu käymisprosessi. Pils on usein tuhdisti humaloitu ja tyyliltään maukkaan aromaattinen.

Mikä: Aass Bock, hinta 3,75 e.

Kotimassaan jo klassikkoasemaan noussut Bock (6.5%) on kotoisin Norjan vanhimmalta panimolta. Viileässä käynyt vahva lager on maultaan maltainen ja paahteinen. Humalan katkero jää taka-alalle. Tummaa bock-tyyliä edustavasta Ass Bockista löytyy makean karamellisuutta ja jopa suklaaseen vivahtavia aromeja. Pehmeän täyteläistä juomaa tasapainottaa mieto katkero, joka tuo oluen loppumakuun mukavaa sitruksista raikkautta.

Minkä kanssa: Olut toimii hyvin mehevien grillilihojen seurana ja kestää hyvin myös mausteisemmat marinadit. Samalla se on kuitenkin myös toimiva yhdistelmä kermaisten jälkiruokien kanssa. Ja kyllä: myös ihan sellaisenaan.

Tarina: Vahva vuohipukki

Helteellä monet valitsevat kevyen ja raikkaan oluen. On syytä kuitenkin muistaa, että Suomen kesä voi olla myös kolea ja sateinen. Silloin varteenotettava valinta on vuohipukki eli bock, saksalainen oluttyyli yli 700 vuoden takaa. Bock-nimi juontaa juurensa Einbeckin kaupunkiin. Einbeckissä toimi aikanaan panimoita, jotka valmistavat olutta vientiin. Satoja vuosia sitten aikaan oluen kuljettaminen pitkiä matkoja oli hankalaa, sillä juoma pilaantui helposti. Einbeckin oluiden alkoholiprosenttia nostettiin, jotta oluet säilyisivät paremmin. Oluista alettiin käyttää nimeä Beckin vahvat oluet, joka myöhemmin muuttui kansankielessä muotoon Bock.

Sisältö jatkuu mainoksen alla