Helppo, klassinen, vegaaninen vai kannellinen? Tässä neljä ihanaa kantarellipiirakan reseptiä, valitse niistä sopivin.

1 Lehtevä piirakka valmistaikinasta

Helpoin kantarellipiirakka syntyy valmistaikinasta suoraan pellille. Lehtevän piirakan pohjana on esikaulittu ja laskostettu voitaikina, joka kaulitaan ohuehkoksi levyksi. Taikinalevylle piirretään veitsenkärjellä kehykset, joiden avulla piirakan reunat nousevat uunissa kauniisti koholle.

Tärkeintä on paistaa päälle tulevat kantarellit huolellisesti, jotta ne eivät kostuta pohjaa uunissa. Sieniä, samoin kuin muita täytteitä, kannattaa käyttää maltilla. Näin taikinapohja pääsee paistumaan niiden peittelemänäkin rapeaksi ja ilmavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Klassinen sienipiirakka

Jos rakastat mureapohjaista, kermaista kantarellipiirakkaa, tämä ohje on sinua varten. Juustoa tulee sekä pohjataikinaan että täytteeseen, jolloin piirakasta tulee maultaan vahvan täyteläinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjan ainekset nypitään yhteen kulhossa. Jos omistat monitoimikoneen, voit valmistaa pohjataikinan myös sen avulla. Leikkuuterä pilkkoo kylmän voin, jauhot ja parmesaanin nopeasti muruiksi, minkä jälkeen joukkoon voi lisätä vesitilkan ja pyöräyttää sekaisin.

Piirasvuoan sijaan voit paistaa piirakan myös tavallisessa irtopohjaisessa kakkuvuoassa, josta se on helppo siirtää vadille.

3 Vegaaninen kantarellipiirakka

Ihanassa vegaanisessa piirakassa kantarellien makuparina on kylmäsavutofua, joka antaa piirakkaan hennon savun maun. Lisäksi joukkoon silputaan runsaasti tuoretta salviaa. 

Helppo taikina valmistuu nyppimällä ainekset yhteen sormin. Sen annetaan jähmettyä vuokaan täytteen valmistuksen ajan. Koska piirasvuoka on laakea ja täytettä maltillisesti, esipaistamista ei tarvita, vaan piirakan voi lastata ja paistaa saman tien. Kypsennä piirakka uunin alaosassa, niin saat siitä taatusti rapeapohjaisen.

4 Kannellinen sienipiirakka

Kantarelli-pekonipiirakassa ilahduttaa irtonainen, lehtikaalilla höystetty ohra-sienitäyte, joka saa makua rapeaksi paahdetusta pekonista. Juustoisen kananmuna-kermaseoksen sijaan piirakka peitellään koristeellisella taikinakannella, jonka alla täytteen maut saavat tiivistyä uunissa yhteen.

Pohjana on itse tehty voitaikina, josta taiteillaan piirakalle myös kansi. Voit tehdä taikinaristikon ohjeen mukaan tai koota kannen esimerkiksi piparkakkumuoteilla otetuista taikinapaloista.

Ohjeet Sanna Kekäläinen, Anu Brask, Elina Innanen ja Riikka Kaila

Sisältö jatkuu mainoksen alla