Yhtä hirvitystä kaikki eivät uskaltaneet edes maistaa. Arvaatko, mitä? Kuva: Riikka Väliahde
Yhtä hirvitystä kaikki eivät uskaltaneet edes maistaa. Arvaatko, mitä? Kuva: Riikka Väliahde

Villi halloweenkattaus syntyy Soppa-toimituksen suunnittelemalla ja testaamalla helpolla menulla, josta löytyy sekä suolaista että makeaa tarjottavaa.

Halloweenina on lupa hullutella ja kattaa pöytään mitä karseimpia ruokalajeja. Yksinkertaisillakin ideoilla tavallisista ruuista ja leivonnaisista kuoriutui mitä mielikuvituksellisempia tarjottavia teemabileisiin. Halloweenin lisäksi nämä ideat käyvät hyvin myös kauhuteemaisiin synttäreihin tai kauhuleffaillan naposteltavaksi.

Kemujen järjestäjä kiittää, jos tarjottavat ovat huiman ulkonäön lisäksi helppoja ja nopeita valmistaa. Kehittämämme herkut joko valmistuvat noin puolessa tunnissa (jalapeño-muumiot, katkaistu käsi) tai ne voi valmistaa edellisenä päivänä odottamaan tarjoiluhetkeä (raadeltu kakku, suklaavanukkaat).

Hittiherkku: Tuliset muumiot

Toimituksen suosikiksi halloween-herkuista nousi juustotäytteiset jalapeño-muumiot.

Vaikka muumiot näyttävät monimutkaisilta, ne on yllättävän helppo valmistaa. Täytä ja taikinoi pikkupalat valmiiksi uunipellille, paista juuri ennen tarjoilua ja tarjoa lämpiminä. Voit vaihdella täytejuustoa mielesi mukaan, mutta cheddar on aina varma valinta täytettyihin chileihin.

Muumioiden sympaattisuus tulee mollottavista silmistä, jotka valmistetaan juustosta ja siemenistä.

Reseptin muumiohin löydät täältä.

Tyylikästä kauhutunnelmaa marmoroiduilla munilla

Hyytävän hienot marmoroidut munat sopivat aikuisempiinkin halloween-pirkeisiin. Marmorointi on klassinen tapa värjätä munia ja sen voi tehdä luonnonväreillä, esimerkiksi mustikalla!

Marmorointi saadaan aikaiseksi keittämällä munat puolikypsiksi, rikkomalla kuori munan ympärille ja jatkamalla keittämistä vedessä, johon on lisätty pakastemustikkaa. Munien annetaan myös jäähtyä mustikkavedessä. Värjäytymiseen ei tarvita päiväkausia vaan saimme värin tarttumaan muniin jo muutamassa tunnissa.

Marmoroidut munat ovat jo sellaisenaan vaikuttava tarjottava, mutta ruokaisuutta lisää herkullinen täyte. Eltaantuneen vihreä avokadotäyte sopii oivasti kauhukattaukseen.

Ohjeen marmoroituihin muniin löydät täältä.

"Tää on ällöttävin ruoka ikinä!"

Kun toimituksessa kannoimme kaikki halloween-sapuskat pöytään, eniten inhonsekaisia reaktioita ja kauhunkiljahduksia aiheutti katkaistu käsi.

Inha juustorupi ja ranteestä törröttävä purjoluu eivät uponneet kaikille, mutta ne, jotka uskalsivat maistaa käden malliseksi muovattua lihamureketta, vakuuttuivat katkaistun käden mausta. Porkkanaraasteella mehevöitetty ja lämpimillä mausteilla terästetty mureke kerännee suosiota ainakin lasten halloweenkutsuilla tai kauhuteemaisilla synttäreillä.

Katkaistun käden resepti löytyy täältä.

Kuka raateli kakun?

Yksinkertaisella koristelulla halloweenkakusta tulee niin hyytävä, että vielä unissasikin mietit, kenen kynnet kakussa kävi ja oletko turvassa.

Voit koristella haluamasi makuisen täytekakun viiltelytyylillä. Yksinkertaisimmillaan sokerikakkupohjien väliin voi levittää hilloa ja kermavaahtoa. Katso hyvän sokerikakun ohje täältä. Yhtä hyvin voit kokeilla vaikka appelsiinin ja suklaan makuisia täytteitä.

Halloweenkakun valmisti aikaisemmin kaulittavia massoja ja monimutkaisia fantasiakakkuja vältellyt ruokatoimittaja, joka kommentoi koristelun tekemisen olevan yllättävän helppoa. Teimme kakun koristelun valkoisesta sokerimassasta, mutta yhtä hyvin voit käyttää valkoista marsipaania, joka on hieman kosteampaa ja joustavampaa käsitellä.

Täytä kakku normaalisti. Tee kakun pinnalle ennen kaulittavan massan levittämistä punainen kreemi. Se valmistuu esimerkiksi purkillisesta vispikermaa, 100 grammasta maustamatonta tuorejuustoa ja vajaasta desistä tomusokeria. Vatkaa kerma, lisää muut aineet ja värjää kreemi punaisella elintarvikevärillä. Levitä kreemi kauttaaltaan kakun pinnalle.

Kauli sokerimassasta tai marsipaanista (tarvitset noin 500 g tavallisen 4-5 munan kakun päällystämiseen) reilusti kakkua suurempi levy. Käytä tomusokeria kaulimisen apuna. Nosta levy varovasti kakun päälle ja tasoita pinta. Leikkaa kakun alareunasta ylimääräinen massa pois.

Tee kakkuun viillot pienellä veitsellä. Avaa viiltoja ja valuta niihin varovasti punaista elintarvike väriä. Avot, halloweenin häikäisevin kakku on syntynyt!

Multaa hampaissa

Tummista kekseistä muodostuu murennettuna aidon näköistä multaa, joka sopii hyvin halloweenjälkiruokien koristeluun.

Tee annos monille lapsuudesta tuttua suklaavanukasta ja koristele sen pinta makealla mullalla. Voit jakaa vanukkaan joko pieniin annoskulhoihin tai kaataa sen isoon tarjoilukulhoon. Koristele jokainen yksittäinen vanukas keksimullan lisäksi murotaikinasta leivotulla hautakivikeksillä. Isoon kulhoon voi tehdä hautakivikekseistä kokonaisen hautausmaan.

Ohjeen suklaavanukkaisiin löydät täältä.

Keksipohjaiset juustokakut ovat käteviä, kun haluaa unohtaa uunin käytön ja tehdä kakun hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokosimme yhteen neljä juustokakkua, joissa kaikissa maistuu kesä.

1. Limoncello-juustokakku. Tyylikäs sitruunainen juustokakku yhdistää italialaiset ihanuudet, mascarponejuuston ja limoncello-liköörin. Tämä kakku on rennon koristelijan riemuvoitto: pinnalle kaadetaan sitruunasiivuista keitetty siirappi, joka saa valua houkuttelevasti pitkin reunoja. Jos haluat kakusta korkean, tee se halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Voit hyvin tehdä liivatteella hyydytettävän kakun jääkaappiin päivää ennen tarjoamista.

 

2. Mansikka-kookosjuustokakku. Tämä uuniton juustokakku onnistuu ilman liivatetta. Tee se leivinpaperilla vuorattuun brownievuokaan tai isohkoon, halkaisijaltaan 26-28-senttiseen irtopohjavuokaan. Täyte jää pehmeäksi, joten se on parhaimmillaan kakussa suhteellisen ohuena kerroksena. Kakku saa kookoskermasta ihanan maun. Vuoraa pinta mansikkaviipaleilla, jotta niitä riittää joka palaan.

 

3. Tikkataulukakku. Mintulta, limetiltä ja valkosuklaalta maistuva tikkataulu on napakymppi kesäjuhlissa! Kakku on helpompi tehdä kuin miltä se vaikuttaa. Ideana on valmistaa löysä jogurttikermavaahto, josta puolet värjätään elintarvikevärillä kevyen vihreäksi. Eriväriset täytteet valutetaan vuorotellen vuokaan. Koska täyte on löysäää, varaa hyytymiseen kunnolla aikaa. Jos haluat oikaista koristeiden kanssa, osta valmiita suklaanumeroita pinnalle.

 

4. Ruusuinen punaherukka-juustokakku. Loppukesän tyylikkäin juustokakku höystetään punaherukoilla ja maustetaan ruusuvedellä. Valmista se muiden liivatteella hyydytettävien kakkujen tavoin ajoissa jääkaappiin. Vaniljaista jogurttitäytettä tulee runsaasti, joten kasaa kakku halkaisijaltaan vähintään 22-senttiseen vuokaan. Koristelu on helppoa: kerää puhtaalta paikalta pensasruusun kukkia ja nostele ne punaherukoiden kanssa kakun pinnalle.

Kuvat Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Riikka Kaila.

Kuulutko niihin, jotka nappaavat kahvipöydästä ensimmäisenä beben tai lusikkaleivän? Tämä juhlaleivonnaisten nostalgiakoosteemme on sinua varten.

  1. Lusikkaleivät. Mureat, paahtuneen voin ja sokerin makuiset lusikkaleivät pitävät puolensa juhlapöydässä vuodesta toiseen. Monen mielestä juhlat eivät ole juhlat ilman näitä. Jos haluat tuunata, muunna lusikkaleipien kokoa vaihtamalla muottilusikka pienempään ja levitä väliin trendikästä ruusunterälehtihilloa. Jos et, luota klassisen vadelmahillon voimaan. Näitä leipoessa kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä se vaihtelee pikkuleivän paksuuden ja koon mukaan. Älä polta lusikkaleipiä reunoistaan, vaan jätä ne mieluummin vaikka hieman vaaleiksi. Täytä ja sokeroi valmiiksi tiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.
  2. Voileipäkakku. Takavuosien suosikki on taas ajankohtainen! Voileipäkakku on mainio valinta, kun kahvipöytään tarvitaan suolainen leivonnainen korvaamaan tai täydentämään ruokatarjoilua. Tee ihana klassikko ja koristele se tyylikkäästi kuvan tapaan tai ropistele pinnalle rennosti vihreitä pieniä versoja ennen tarjoilua. Voit vaihdella makuaineita loputtomiin. Tärkeintä on muistaa sopiva kostutus, joka tekee voileipäkakusta helposti leikkautuvan. Vegaanisen voileipäkakun täytteeksi sopivat esimerkiksi hummus ja kauratuorejuusto.
  3. Sitruunakakku. Isoäitikin sen jo tiesi, mehevä sitruunakakku on yksinkertaisena parhaimmillaan. Klassinen kahvikakku erottuu juhlapöydässä, jossa kaikki on kuorrutettua ja koristeltua. Tästä kakusta nappaavat palansa seurueen vanhimmat ja nuorimmat, jotka arvostavat juhlatarjottavassa selkeyttä ja ennalta-arvattavuutta. Mikä parasta, tällaisia kakkuja voi tehtailla useamman. Parin päivän lepo jääkaapissa mehevöittää kakun rakenteen herkulliseksi.
  4. Karjalanpiirakat. Miten ihanaa on tänä pussipiirakoiden aikana saada itse leivottuja, aitoja karjalanpiirakoita! Vielä parempaa, jos ne ovat pieniä, suupalan kokoisia, jolloin ne sopivat lähes minkälaiseen juhlapöytään vain. Jos et satu olemaan rypytyksen maailmanmestari, karjalanpiirakoiden tekoon voi järjestää myös talkoot. Älä tavoittele täydellisyyttä. Mitä enemmän piirakat näyttävät käsin tehdyiltä, sen parempi. Lämmitä ne uunissa rapeiksi ennen tarjoilua ja sivele voisulalla, niin kukaan ei kaipaa munavoita.

  5. Bebet. Nuo ihanat kevään juhlien pikkuleivokset ovat hieman työläitä vaan sitäkin ihastuttavampia. Voit pakastaa bebet täytettyinä, mutta kuorruta ne vasta päivää ennen juhlia, jolloin kuorrutus pitää pintansa juhlapöydässä. Sokerikuorrutukseen saa makua sitruunalla tai kahvilla. Pieni veitsenkärjellinen geeliväriä riittää värjäämään kuorrutuksen sopivan hempeäksi kevään juhliin.

      

Kuvat Niko Backström, Mikko Hannula, Arto Vuohelainen, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo. Ruokien ohjeisiin pääset klikkaamalla niiden nimiä.