Yhtä hirvitystä kaikki eivät uskaltaneet edes maistaa. Arvaatko, mitä? Kuva: Riikka Väliahde
Yhtä hirvitystä kaikki eivät uskaltaneet edes maistaa. Arvaatko, mitä? Kuva: Riikka Väliahde

Villi halloweenkattaus syntyy Soppa-toimituksen suunnittelemalla ja testaamalla helpolla menulla, josta löytyy sekä suolaista että makeaa tarjottavaa.

Halloweenina on lupa hullutella ja kattaa pöytään mitä karseimpia ruokalajeja. Yksinkertaisillakin ideoilla tavallisista ruuista ja leivonnaisista kuoriutui mitä mielikuvituksellisempia tarjottavia teemabileisiin. Halloweenin lisäksi nämä ideat käyvät hyvin myös kauhuteemaisiin synttäreihin tai kauhuleffaillan naposteltavaksi.

Kemujen järjestäjä kiittää, jos tarjottavat ovat huiman ulkonäön lisäksi helppoja ja nopeita valmistaa. Kehittämämme herkut joko valmistuvat noin puolessa tunnissa (jalapeño-muumiot, katkaistu käsi) tai ne voi valmistaa edellisenä päivänä odottamaan tarjoiluhetkeä (raadeltu kakku, suklaavanukkaat).

Hittiherkku: Tuliset muumiot

Toimituksen suosikiksi halloween-herkuista nousi juustotäytteiset jalapeño-muumiot.

Vaikka muumiot näyttävät monimutkaisilta, ne on yllättävän helppo valmistaa. Täytä ja taikinoi pikkupalat valmiiksi uunipellille, paista juuri ennen tarjoilua ja tarjoa lämpiminä. Voit vaihdella täytejuustoa mielesi mukaan, mutta cheddar on aina varma valinta täytettyihin chileihin.

Muumioiden sympaattisuus tulee mollottavista silmistä, jotka valmistetaan juustosta ja siemenistä.

Reseptin muumiohin löydät täältä.

Tyylikästä kauhutunnelmaa marmoroiduilla munilla

Hyytävän hienot marmoroidut munat sopivat aikuisempiinkin halloween-pirkeisiin. Marmorointi on klassinen tapa värjätä munia ja sen voi tehdä luonnonväreillä, esimerkiksi mustikalla!

Marmorointi saadaan aikaiseksi keittämällä munat puolikypsiksi, rikkomalla kuori munan ympärille ja jatkamalla keittämistä vedessä, johon on lisätty pakastemustikkaa. Munien annetaan myös jäähtyä mustikkavedessä. Värjäytymiseen ei tarvita päiväkausia vaan saimme värin tarttumaan muniin jo muutamassa tunnissa.

Marmoroidut munat ovat jo sellaisenaan vaikuttava tarjottava, mutta ruokaisuutta lisää herkullinen täyte. Eltaantuneen vihreä avokadotäyte sopii oivasti kauhukattaukseen.

Ohjeen marmoroituihin muniin löydät täältä.

"Tää on ällöttävin ruoka ikinä!"

Kun toimituksessa kannoimme kaikki halloween-sapuskat pöytään, eniten inhonsekaisia reaktioita ja kauhunkiljahduksia aiheutti katkaistu käsi.

Inha juustorupi ja ranteestä törröttävä purjoluu eivät uponneet kaikille, mutta ne, jotka uskalsivat maistaa käden malliseksi muovattua lihamureketta, vakuuttuivat katkaistun käden mausta. Porkkanaraasteella mehevöitetty ja lämpimillä mausteilla terästetty mureke kerännee suosiota ainakin lasten halloweenkutsuilla tai kauhuteemaisilla synttäreillä.

Katkaistun käden resepti löytyy täältä.

Kuka raateli kakun?

Yksinkertaisella koristelulla halloweenkakusta tulee niin hyytävä, että vielä unissasikin mietit, kenen kynnet kakussa kävi ja oletko turvassa.

Voit koristella haluamasi makuisen täytekakun viiltelytyylillä. Yksinkertaisimmillaan sokerikakkupohjien väliin voi levittää hilloa ja kermavaahtoa. Katso hyvän sokerikakun ohje täältä. Yhtä hyvin voit kokeilla vaikka appelsiinin ja suklaan makuisia täytteitä.

Halloweenkakun valmisti aikaisemmin kaulittavia massoja ja monimutkaisia fantasiakakkuja vältellyt ruokatoimittaja, joka kommentoi koristelun tekemisen olevan yllättävän helppoa. Teimme kakun koristelun valkoisesta sokerimassasta, mutta yhtä hyvin voit käyttää valkoista marsipaania, joka on hieman kosteampaa ja joustavampaa käsitellä.

Täytä kakku normaalisti. Tee kakun pinnalle ennen kaulittavan massan levittämistä punainen kreemi. Se valmistuu esimerkiksi purkillisesta vispikermaa, 100 grammasta maustamatonta tuorejuustoa ja vajaasta desistä tomusokeria. Vatkaa kerma, lisää muut aineet ja värjää kreemi punaisella elintarvikevärillä. Levitä kreemi kauttaaltaan kakun pinnalle.

Kauli sokerimassasta tai marsipaanista (tarvitset noin 500 g tavallisen 4-5 munan kakun päällystämiseen) reilusti kakkua suurempi levy. Käytä tomusokeria kaulimisen apuna. Nosta levy varovasti kakun päälle ja tasoita pinta. Leikkaa kakun alareunasta ylimääräinen massa pois.

Tee kakkuun viillot pienellä veitsellä. Avaa viiltoja ja valuta niihin varovasti punaista elintarvike väriä. Avot, halloweenin häikäisevin kakku on syntynyt!

Multaa hampaissa

Tummista kekseistä muodostuu murennettuna aidon näköistä multaa, joka sopii hyvin halloweenjälkiruokien koristeluun.

Tee annos monille lapsuudesta tuttua suklaavanukasta ja koristele sen pinta makealla mullalla. Voit jakaa vanukkaan joko pieniin annoskulhoihin tai kaataa sen isoon tarjoilukulhoon. Koristele jokainen yksittäinen vanukas keksimullan lisäksi murotaikinasta leivotulla hautakivikeksillä. Isoon kulhoon voi tehdä hautakivikekseistä kokonaisen hautausmaan.

Ohjeen suklaavanukkaisiin löydät täältä.

Säästimme sinulta googlaamisen vaivan: tässä kaikki ruokaohjeet, jotka tarvitset pääsiäiseksi.

Monelle pääsiäispöydän kunkku on edelleenkin lammas. Mutta millainen? Valitse näiden ohjeiden joukosta suosikkisi!

Karitsan paahtopaistit colakylvyssä

Makea colakastike tekee karitsanlihasta ihanan kiiltävää ja maistuvaa. Ja kunhan annat paahtopaistien kellia colakylvyssä läpi yön, ne valmistuvat ennen ruokailua hetkessä.
Cola-karitsan ohjeen löydät tästä.

Kahvilla valeltu lampaanviulu

Ihana ja perinteinen vaihtoehto on kahvikastikkeella valeltu lampaanviulu. Mitä enemmän valelet, sitä herkullisempi lopputulos.
Kahvilampaan ohjeen löydät täältä.

Karitsan paahtopaisti ja minttupesto

Minttupestokaritsa on tarjoaa klassiset pääsiäismaut uudella tavalla. Minttupestokaritsan ohjeen löydät täältä.

Vai valitsetko lampaan sijaan mielummin kanan?

 

Sitruuna-rosmariinikana

Uunissa paistettu, sitruunavoita ja rosmariinin aromia tiukuva kana oli huippukokki Helena Puolakan lempiruokaa lapsena, ja nyt siitä nauttii hänen tyttärensä. Ohjeen löydät täältä.

Ricottalla täytetyt broilerinfileet ja paahdetut parsat

Pääsiäisenä on hyvä hetki aloittaa parsakausi! Mehevä ricottalla täytetty broilerinfilee ja rapeaksi paahtuneet parsat ja pekonit toimivat loistavasti samalla lautasella. Ohjeen löydät täältä.

Jos pääsiäispöytään istuu myös kasvissyöjiä, tarvitaan tietysti vegevaihtoehto.

 

B-Smokeryn seitan

Seitanin valmistaminen kotona on helppoa, kunhan ostat gluteenijauhoa erikoiskaupasta. Helsinkiläisravintola B-Smokeryn hittiohjeessa seitanpalat pyöritellään maukkaassa grillikastikkeessa. Tuunaa ohjetta lisäämällä seitan-taikinan joukkoon hieman klassisia pääsiäismausteita: minttua ja valkosipulia. Hampurilaispihvien sijasta voit tehdä massasta haluamasi kokoisia paloja. Ohjeen löydät täältä.

Misomarinoitu tofu ja paksoipaistos

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Kun ensimmäiset voikukat nousevat, ripottele terälehtiä mausteeksi. Misotahnaa myydään aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneissa kaupoissa ja isoissa marketeissa. Katso ohje täältä.

Täydellinen monitoimilisuke

 

Kun pääruoka on päätetty, nousee esiin kysymys: mitä lisukkeeksi? Mutta meillä on täydellinen ratkaisu. Ruokatoimittaja Emilia Kolarin pääsiäispöydän sisältö vaihtelee, mutta aina tarjolla on sitruuna-vuohenjuustorisottoa. Se on täydellinen lisuke niin lampaalle, broilerille tai vaikka paistetulle kalalle. Ja tietysti mehevää risottoa voi haarukoida suuhun ihan sellaisenaan...

Sitruuna-vuohenjuustorisoton ohjeen löydät tästä.

Suolaisten ruokien jälkeen päästään pääsiäisen pääasioihin, eli herkkuihin!

 

Jos juhlapyhääsi kuuluvat perinteet, kokeile Jensenin pashaa. Toimittaja Hanna Jensen on saanut iki-ihanan ohjeen anopiltaan. Tässä pashassa ei ole rusinoita eikä hedelmänpalasia. Jos teet pashan puisessa muotissa, muista liottaa muottia vedessä monta tuntia. Valuttamiseen tarvitset harsokangasta tai erityistä "cheese cloth -kangasta".

Jensenin pashan ohjeen löydät tästä.

Oletko perinneruokien sijaan ennemminkin modernien klassikkojen ystävä? Silloin yksi ohje on ylittämätön: Kinder-juustokakku. Supermehevä kakku maistuu Kinderiltä, kun yhdistät suklaisen pohjan valkosuklaiseen täytteeseen. Viimeisen silauksen luo maitosuklaavaahto.

Kinder-kakun ohjeen löydät tästä.

Jos leipominen tai pashan valuttaminen kuulostavat liian työläiltä hommilta, niin ei hätää. Silloin jälkkäriksi valitaan mahdollisesti maailman kätevin herkku, kolmesta raaka-aineesta hetkessä syntyvä lemon posset. Raikas ja keväinen jälkkäri sopii täydellisesti pääsiäisen makumaailmaan!

Lemon possetin ohjeen löydät tästä.

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.