Piirun verran fiinimpien pastareseptien raaka-ainelistat alkavat hummerilla, mädillä ja karitsanfileellä.

Hummeririgatone: luksusta pakastealtaasta

Hummeri saattaa kuulostaa herkulta, joka on tavallisen kotikokin tavoittamattomissa. Mutta onko sittenkään? Luksuspastaan sopivat hummerit voi nimittäin löytää hyvinvarustetun marketin pakastealtaasta.

Hummeripastan ohjeessa rapu hyödynnetään kuoriaan myöten. Niistä keitetään rapuliemi, jonka maku terävöitetään tilkalla konjakkia. Kokoon keitetty liemi pyöristetään kermalla ja käytetään lopulta pastan kastikkeena. Kastike tarttuu hyvin karheutetun putkipastan pintaan.

Hummerin saksi- ja pyrstölihat yhdistetään pastaan vasta aivan lopuksi. Niiden ohella pastan sattumiksi lisätään uunissa meheviksi paahdettuja kirsikkatomaatteja.

Hummeririgatonen ohjeen löydät täältä.

Viinisuositus: Konjakin ja kerman maustaman hummeripastan seuraan sopii hieman runsaampi, tammitettu chardonnay, kuten kypsän sitruksinen ja paahteinen Joseph Drouhin Rully, 21,89 e, tai saman tuottajan elegantti, runsaan hedelmäinen ja mausteinen Pouilly-Vinzelles, 12,90 e, (0,375 l). Jos haluat erityisen juhlavan yhdistelmän, valitse samppanja. 

Pestolla täytetyt sieniraviolit: herkkua itse tehden

Jos olet haaveillut omatekoisesta pastasta, tässä on ohje, johon kannattaa tarttua. Sieniraviolien valmistus onnistuu myös ilman pastakonetta. Tarvitaan vain pöytäpinta-alaa pastataikinan käsittelyyn, kaulin, pieni pyörylämuotti ja hieman aikaa.

Ohueksi kaulitusta pastataikinasta valmistetaan ravioleja, joiden täytteeksi kätketään pistaaseista, pecorinosta ja yrteistä valmistettua pestoa.

Luksuslisän pastaan antaa täytteeseen käytetty tryffeliöljy. Tätä tryffeliaromilla maustettua oliiviöljyä löytyy pienissä pulloissa kaupan öljyhyllyltä. Pastan sattumiksi sopivat voissa paistetut siitakesienet. 

Sieniraviolien ohjeen löydät täältä.

Viinisuositus: Pestolla täytetyt ja sienten kanssa tarjotut raviolit on kuin tehty metsäiselle ja raikkaalle pinot noirille, sillä se rakastaa sekä yrttejä että sieniä. Kukkainen ja metsäyrttinen, Matua Marlborough Pinot Noir, 15,99 e, on hyvä vaihtoehto. Jos haluat hieman erilaisen  yhdistelmän, italialainen Belgvardo Vermentino,15,90 e, tukee etenkin peston makua.

Taimen-mätispagetti: helpompaa kuin uskoisi

Taimen sopii hyvin kypsennettäväksi ceviche-tyyliin sitruunamehulla ja suolalla. Kalafilee leikataan nahattomiksi paloiksi, upotetaan sitruunalla maustettuun öljyyn ja siirretään tunniksi jääkaappiin. Sen aikana läpikuultava kala muuttuu rakenteeltaan ja maustuu herkulliseksi.

Samalla muodostuu pastan kastike. Kalat lisätään nimittäin liemineen kypsäksi keitetyn spagetin joukkoon. Sahramivoissa paistetut henkäyksenohuet fenkoliviipaleet viimeistelevät luksuspastan maun.

Pasta kannattaa annostella valmiiksi lautasille. Olennainen osa nautintoa on nimittäin spagetin päälle lusikoitu jääkylmä mäti, joka saa annoksen hohtamaan.

Taimen-mätispagetin ohjeen löydät täältä.

Viinisuositus: Mätipasta on kuin tehty kuohuviinin seuraan. Kokeile maineikkaan proseccotuottajan Nino Francon Rustico Valdobbiadene Prosecco Superiore Brutia, 21,98 e, joka toimii hienosti sekä fenkolin että mädin kanssa. Oiva vaihtoehto on raikas, mineraalinen Terras Gauda O Rosal, 19,05 e, Espanjan Rías Baixasista.

Karitsa-pappardelle: ylellistä nopeasti

Leveä nauhapasta pappardelle muodostaa pohjan upealle karitsapastalle. Ei uskoisi että vadillisen valmistukseen kuluu vain puolisen tuntia.

Pastan kastikkeena on tuoretomaattikastike, joka saa voimakkaan makunsa harissa-maustetahnasta, kapriksista ja lorauksesta punaviiniä. Nopein osuus pastan valmistuksessa on karitsan sisäfileiden paistaminen: pari minuuttia kuumalla pannulla riittää kypsentämään karitsanfileet roseiksi. 

Pasta säilyy kauniin selkeänä, kun makua pyöristävän ranskankerman lisää päälle nokareina vasta aivan lopuksi. Kermalisäys ei kuitenkaan ole välttämätön, sillä myös tämän pastan voi valmistaa hyvin kokonaan ilman maitotuotteita.

Karitsapappardellen ohjeen löydät täältä.

Viinisuositus: Juhlavan karitsapastan kanssa maistuu raikas ja kevyehkö punaviini, kuten chianti classico. Yrttinen ja kypsän marjainen Antinori Pèppoli, 19,98 e, on hyvää pataa tomaattisen kastikkeen ja karitsanfileen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuvat
Tuomas Kolehmainen