Rapujuhlakaudella on lupa nähdä punaista. Kuva: Colourbox.
Rapujuhlakaudella on lupa nähdä punaista. Kuva: Colourbox.

Rapukauden kunniaksi kertaamme tärkeät rapuvinkit.

1. Kuinka paljon on tarpeeksi?

Jos tarjoat ravut alkuruokana, 6 rapua on hyvä määrä. Pääruokana rapuja varataan 8–12 kappaletta kullekin ruokailijalle.

2. Wanted alive

Rapuihin pätee sama kuin kalaan: mahdollisimman tuoretta, mahdollisimman läheltä. Tämä ei ole vain makukysymys. Ravut keitetään elävältä, joten niillekin on armeliaampaa joutua kattilaan ilman pitkiä kuljetusmatkoja ja säilytystä. Jos keität ravut itse, tarkista että ne ovat ennen kattilaan laittamista eläviä ja hyväkuntoisia.

3. Suihkun kautta kylpyyn

Ruokatoimittaja Anna-Maija Tanttu ohjeistaa suihkuttamaan ravut ennen keittämistä lämpimällä vedellä. Lämmin vesi tainnuttaa rapuja hieman; saksetkaan eivät irtoa niin helposti.

4. Paljon vettä, vähän rapuja

Kun keität, varaa mahdollisimman suuri kattila. Perussääntö on: paljon keitinvettä, vähän rapuja. Esimerkiksi jos teet 10 litran kattilaan 6–7 litran liemen, keitä kerrallaan 12–20 rapua. Kun keität maltillisen määrän kerralla, ravut kuolevat nopeammin ja kypsyvät tasaisemmin.

5. Ryöppää, älä keittele

Kari Aihinen keittää ravintola Savoyn jokiravut itse. Aihisen mukaan riittää, että rapuja ryöpätään 2–3 minuuttia. Kypsät ravut nousevat pyrstö edellä pintaan.

6. Malta pari yötä

Keitinliemen jäähdytys ja rapujen maustuminen on tärkeä työvaihe. Hätäisimmät nauttivat ravut samana päivänä kun ne on keitetty. Kari Aihinen taas antaa jokirapujen maustua peräti kaksi vuorokautta. Täplärapujen kanssa ei kannata hötkyillä, ja niille voi tehdä makeamman ja vahvemman liemen esimerkiksi Heikki Tavelan ohjeella.

Rapujen keitinliemen saa muuten jäähtymään nopeammin, kun upotat pakastepussiin suljettuja kylmäkalleja liemen sekaan!

7. Ryystä

Rapupöydässä saa ryystää, eikä nyt tarkoiteta snapseja vaan rapuja. Nosta kokonainen rapu huulillesi ja ryystä keitinlientä vatsapuolelta. Ryystä keitinlientä myös ravun panssariosasta kuin pikarista. Älä unohda pikkukoipiakaan.

Kari Aihisen rapuliemen reseptin saat tästä.

Täpläravut Tavelan tapaan valmistuvat näin.

 

4 x viiniä ravuille!

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2013 (20,90 e), Itävalta

Ihanan raikas ja mineraalinen viini, joka tuo rapujen tillisyyden esille.

Brocard Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre (26,90 e), Ranska

Elegantti, mausteinen ja upean mineraalinen klassikko rapujen seuraan.

Clos Henri Sauvignon Blanc 2011 (25,40 e, Alkon tilausvalikoima), Uusi-Seelanti

Upean hedelmäinen sauvignon blanc yllättää täyteläisyydellään. Toimii loistavasti rapuleivän kanssa, varsinkin jos leivällä on vielä kuminajuustoa.

Mellot Sancerre Lachatellenie (19,98 e), Ranska

Mineraalinen, tyylikkään hapokas sauvignon blanc, joka korostaa rapujen puhdasta makua.

Viinisuositukset: Terhi Oksanen-Alén ja Sanna Maskulin

 

Lue myös: Olutliemi elvyttää pakasteravut!

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.

Kun Suomi täyttää sata vuotta, on syytä nostaa malja. Valitsimme kolme eleganttia kuplivaa eri hintaluokista.

1. La Vida al Camp Rosé Brut, 14,94 e

Huima cavalöytö! Tämä kuohuviini sopii täydellisesti aperetiiviksi, sillä espanjalaisen roseen terhakat kuplat herättävät ruokahalun tehokkaasti. Suutuntuma on muutenkin napakka ja jämäkät hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Juo sellaisenaan tai tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. 

2. André Clouet Silver Champagne Brut Nature, 35,99 e

Pientuottajan samppanja on yksi Ruotsin myydyimmistä. Naapureihin kannattaa luottaa: tämän kuplivan rutikuiva luonne ja huippukylien kypsät rypäleet luovat tyylin, joka puhdistaa suun ja herättää ruokahalun. Ryhdikäs hedelmäisyys sopii täydellisesti juhlamaljaan.

3. Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut, 75,50 e

Viime vuosien hittisamppanja on monivivahteinen, herkullinen ja kypsä. Silti tyyli huokuu raikkautta ja kepeyttä. Tämä samppanja on Chardonnayn valmistamisen taidonnäyte, jonka seuraan esimerkiksi äyriäiset istuvat erityisen hyvin.

Vinkit: Tuomas Tanttu, Essi Avellan sekä Glorian ruoka & viinin juomaraati 2017