Kinkun voi kypsentää paistopussissa tai ilman pussia. Ruiskuori suojaa kinkkua pussin tavoin.

Joulukinkun paistaminen ei ole mutkikasta puuhaa. Mutta se voi tuntua siltä, kun kinkunpaisto on edessä yleensä vain kerran vuodessa.

Tärkeää on, että kinkku sulatetaan huolellisesti ja otetaan tämän jälkeen ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 10 astetta, kun se laitetaan uuniin. Kinkusta poistetaan muovikääre, mutta verkko saa jäädä, jos kinkussa sellainen on. Pinta pyyhitään talouspaperilla.

Kinkun voi paistaa isossa paistopussissa tai laittaa sellaisenaan suoraan uuniritilälle. Molemmilla tavoilla onnistuu, kyse on makuasioista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kinkun paistaa pussissa, sen pinnasta tulee pehmeä ja kinkun neste jää pussiin talteen. Lientä voi käyttää kinkun kastikkeeseen. Myös uuni säilyy puhtaampana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oheisessa joulukinkun ohjeessa ruiskuori toimii hieman kuin pussi: se suojaa kinkun pintaa ja pitää kinkun mehevänä.

Jos paistat kinkun ilman pussia:

  1. Aseta kinkku ritilälle nahka- eli kamarapuoli ylöspäin.
  2. Työnnä lämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun.
  3. Nosta ritilä uuniin.
  4. Laita ritilän alle korkealaitainen uunipelti ja kaada pellille muutama desilitra vettä. Vesi tuo ­uuniin kosteutta, ja pelti kerää kinkusta valuvat nesteet ja rasvan ilman, että rasva käryää.

Jos paistat kinkun paistopussissa:

  1. Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi.
  2. Leikkaa pussin ylä­osaan pieni aukko, jotta höyry pääsee ulos.
  3. Työnnä lämpömittari pussin läpi kinkkuun.
  4. Aseta kinkku korkealaitaiselle pellille tai isoon ­uunivuokaan ja nosta astia 125-asteisen uunin keski­osaan. Tarkista, että paistopussi ei kosketa uunin seiniä tai vastuksia, sillä pussi ei välttämättä kestä niiden kuumuutta.

Kinkkua paistetaan 125-asteisessa uunissa, kunnes sen sisälämpötila on noin 75–80 astetta. Kypsyminen vie noin 60–80 minuuttia kiloa kohden. Kun sisälämpötila on 75 astetta, kinkku on mehevän kypsää. Murenevan kypsää kinkku on noin 80-asteisena. On hyvä muistaa, että lämpötila hieman nousee vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Paistetun kinkun annetaan levätä hetki ennen kuorruttamista. Sitten poistetaan mahdollinen paistopussi ja irrotetaan verkko, nahka ja pintarasva veitsen avulla.

Kinkun voi kuorruttaa vaikka sinapilla ja viimeistellä korppujauhoilla ja neilikoilla oheisen reseptin mukaan. Tämän jälkeen kinkku nostetaan takaisin 225-asteiseen uuniin. Kuorrutus on valmis, kun pinta on paahtunut kauniin väriseksi.

Jos kinkku on paistettu ruiskuoren sisällä, sen kuoresta saa lisukkeen ensimmäisten kinkkumaistiaisten kanssa. Rapeasta ruiskuoresta irrotetut palat ovat herkullisia, kun niitä kastaa pellille valuneeseen paistoliemeen.

Resepti Christina Aaltio. Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla