Taneli Lehtonen valittiin vuoden sommelieriksi toista kertaa peräkkäin. Soppa365:n haastattelussa hän kertoo kesän parhaat viinivinkit.

Vuoden sommelieriksi toista kertaa peräkkäin valittu Taneli Lehtonen kertoo kesän parhaat viinivinkit. Tärkein sääntö on, että sääntöjä ei ole. Kesän saunajuomaksi käy myös punaviini, jos Lehtoselta kysytään. Tai on niitä sääntöjäkin oikeastaan yksi. Ei jääpaloja viiniin, ei koskaan.

Kelpaako sommelierille laatikkoviini?

En itse osta laatikkoviiniä, mutta ne ovat aivan käyttökelpoinen vaihtoehto esimerkiksi kavereiden kanssa mökkireissulla tai muista käytännöllisistä syistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä viini kävisi saunajuomaksi oluen sijaan?

Sauna, piknik tai huippuillallinen – paras viini on aina se mitä on lasissa, jos siinä ei ole mitään vikaa. Jos haluat juoda kesällä 30 asteen helteessä saunajuomana täyteläistä malbecia, niin anna mennä vaan. En halua kategorisoida mitään viinejä tiettyihin tilaisuuksiin. Olet tehnyt oikean valinnan, jos lasissa oleva viini maistuu omasta mielestäsi hyvältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten viini viilennetään piknikillä?

Viinin saa kaikista nopeimmin kylmäksi, kun laittaa pullon astiaan ja täyttää astian jäillä, vedellä ja ripauksella suolaa. Suola on klassinen niksi, ja sen ansiosta viini on kymmenessä minuutissa kylmää. Nykyään myydään myös erilasia viinipusseja, jotka voi täyttää jäillä.

Saako viiniin lisätä jääpaloja?

Mielestäni ei saa lisätä. Jääpalat kuuluvat cocktaileihin, vesilasiin ja tiettyihin raikastaviin juomiin, mutta eivät viineihin. Joissain maissa halutaan, että viini on vetisempää. Silloinkin viinintekijä tekijä tekee sen puolestasi.

Vinkkaa laatuunsa nähden edullinen roseeviini.

Olen ylipäätään onnellinen, että Alko on nyt panostanut roseevalikoimaan. Onhan siitä puhuttukin viimeiset 10 vuotta. Tällä hetkellä 50-60 tuotteen roseevalikoimasta löytyy puhtaita, kuivia provencelaisia ja uuden maailman kuivahkoja roseita. Ne ovat mielestäni hyviä, mutta on vaikea nimetä vain yhtä. Mielummin kehotan kaikkia vihdon ja viimein ostamaan pullon roseeta.

Roseessa on hieman tanniinisuutta ja hyvä hapokas meininki, mikä tekee siitä loistavan ruokajuoman. Rosee sopii erityisesti kesäruuille, kuten grillatuille pihveille, äyriäisille, tuoreille vihanneksille ja salaateille. Jos rosee olisi suomalaisten keskuudessa suositumpaa, käyttäisin mielelläni itsekin niitä enemmän ravintolassa asiakkaiden kanssa. Toistaiseksi roseeta vielä arkaillaan, mikä on harmi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla