Taneli Lehtonen valittiin vuoden sommelieriksi toista kertaa peräkkäin. Soppa365:n haastattelussa hän kertoo kesän parhaat viinivinkit.

Vuoden sommelieriksi toista kertaa peräkkäin valittu Taneli Lehtonen kertoo kesän parhaat viinivinkit. Tärkein sääntö on, että sääntöjä ei ole. Kesän saunajuomaksi käy myös punaviini, jos Lehtoselta kysytään. Tai on niitä sääntöjäkin oikeastaan yksi. Ei jääpaloja viiniin, ei koskaan.

Kelpaako sommelierille laatikkoviini?

En itse osta laatikkoviiniä, mutta ne ovat aivan käyttökelpoinen vaihtoehto esimerkiksi kavereiden kanssa mökkireissulla tai muista käytännöllisistä syistä.

Mikä viini kävisi saunajuomaksi oluen sijaan?

Sauna, piknik tai huippuillallinen – paras viini on aina se mitä on lasissa, jos siinä ei ole mitään vikaa. Jos haluat juoda kesällä 30 asteen helteessä saunajuomana täyteläistä malbecia, niin anna mennä vaan. En halua kategorisoida mitään viinejä tiettyihin tilaisuuksiin. Olet tehnyt oikean valinnan, jos lasissa oleva viini maistuu omasta mielestäsi hyvältä.

Miten viini viilennetään piknikillä?

Viinin saa kaikista nopeimmin kylmäksi, kun laittaa pullon astiaan ja täyttää astian jäillä, vedellä ja ripauksella suolaa. Suola on klassinen niksi, ja sen ansiosta viini on kymmenessä minuutissa kylmää. Nykyään myydään myös erilasia viinipusseja, jotka voi täyttää jäillä.

Saako viiniin lisätä jääpaloja?

Mielestäni ei saa lisätä. Jääpalat kuuluvat cocktaileihin, vesilasiin ja tiettyihin raikastaviin juomiin, mutta eivät viineihin. Joissain maissa halutaan, että viini on vetisempää. Silloinkin viinintekijä tekijä tekee sen puolestasi.

Vinkkaa laatuunsa nähden edullinen roseeviini.

Olen ylipäätään onnellinen, että Alko on nyt panostanut roseevalikoimaan. Onhan siitä puhuttukin viimeiset 10 vuotta. Tällä hetkellä 50-60 tuotteen roseevalikoimasta löytyy puhtaita, kuivia provencelaisia ja uuden maailman kuivahkoja roseita. Ne ovat mielestäni hyviä, mutta on vaikea nimetä vain yhtä. Mielummin kehotan kaikkia vihdon ja viimein ostamaan pullon roseeta.

Roseessa on hieman tanniinisuutta ja hyvä hapokas meininki, mikä tekee siitä loistavan ruokajuoman. Rosee sopii erityisesti kesäruuille, kuten grillatuille pihveille, äyriäisille, tuoreille vihanneksille ja salaateille. Jos rosee olisi suomalaisten keskuudessa suositumpaa, käyttäisin mielelläni itsekin niitä enemmän ravintolassa asiakkaiden kanssa. Toistaiseksi roseeta vielä arkaillaan, mikä on harmi.

Loistavat lammaspunkut, ihana parsaviini ja pashan paras kaveri. Valitsimme viiniseuralaiset pääsiäisen ja kevään klassikkoruuille. 

1. Paahtopaistille tai pariloidulle fileelle

Kun karitsanfilee tai paahtopaisti kypsennetään mediumiksi ja pintaan paahdetaan parilapannussa tai grillissä savuiset raidat, viini saa olla täyteläinen ja mehukas. Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon (10,99 e) Argentiinasta on loistopari. Tiiviin täyteläinen maku on tumma, mustaherukkainen ja maukkaan pippurinen. Vivahteikas viini on upea löytö omassa hintaluokassaan. Tarjoa myös tumman riistan kanssa.

2. Kanalle ja lohelle

Mikäli valkoviiniä voi kutsua rotevaksi, portugalilainen Redoma Branco (18,99 e) on sellainen. Jo ensikulauksella viini tuntuu suussa leveältä. Makujen kerroksissa on kypsää omenaa ja sitrusta sekä persikkaa ja pähkinää. Jämäkkyydestään huolimatta kokonaisuus on vivahteikkaan raikas ja eloisa. Runsautensa ja paahteisuutensa vuoksi viini on omiaan, kun sen kanssa herkutellaan maalaiskanalla, possunfileellä tai lohikaloilla.

3. Kahvilampaalle x 2

Jos pidät mutkattomista punaviineistä, joissa on aavistus suklaisuutta, kokeile portugalilaista Alexandre Relvas Merinoa (12,40 e). Uutuuspunkku tulee Portugalin Alentejosta Casa Relvasin viinitilalta. Se on kuin täsmätty kypsän, kahvilla valellun lammaspaistin kylkeen. Pehmeätanniininen, tumman marjaisa ja hieman pippurinen luomuviini on saanut nimensä merinolampaista, jotka laiduntavat viinitilalla.

Toinen vaihtoehto perinteisen kahvilla maustetun lampaanpaistin palanpainikkeeksi on Espanjan Riojasta tuleva roteva Muga Reserva (18,98 e), jonka mustaherukka- ja kirsikka-aromit raikastavat lampaanlihan vahvaa makua. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus myötäilee kahvikastikkeen makua. Hyvä valinta myös riistalle tai porolle.

4. Parsalle ja paistetulle kuhalle

Alkon tuoreiden erikoiserien myötä Suomeen rantautui vihdoin valikoima ultraluomuja alkuviinejä. Ihanimpiin tuttavuuksiin kuuluu itävaltalainen grüner veltliner Jurtschitsch Belle Naturelle (19,98 e). Viini on vähän kuin etikettinsä: ihana tuulahdus kesäistä kamomillaniittyä. Tuoksussa on jännittävää kukkaisuutta, ja hedemäisessä maussa on uskomattoman vivahteikas sekoitus mehukasta persikkaa, sitrussorbettia ja kypsää melonia, raikkaan hapokkuuden saattelemana. Ruokapöydässä viini loistaa etenkin paahdettujen parsojen ja paistetun kuhan seurassa, mutta se on myös herkullinen nautiskelujuoma ihan sellaisenaan. Viini on suodattamaton.

5. Pashalle

Pashan lempeän runsas makukirjo yhdistelee makeaa ja kirpeää: rahkaa, vaniljaa, sitruksia tai kuivattuja hedelmiä ja rusinaa. Sitä täydentämään käy hienosti itävaltalainen Kracher Cuvée Beerenauslese 2015 (19,98 e / 0,375 l). Se on hyvin makea viini, jota tasapainottaa raikas hapokkuus. Ensi siemaus tuo suuhun hunajaa, aprikoosia ja mandariinia. Jälkimaussa tuntuvat persikka ja ananas. Tarjoa myös hedelmillä rikastetun valkosuklaakakun ja vaniljaisen panna cottan kanssa.

 

Alko on pääsiäisenä 2018 auki seuraavasti: kiirastorstaina to 29.3. avoinna klo 9–21, pitkäperjantaina 30.3. kiinni ja pääsiäislauantaina 31.3. auki taas klo 9–18.

Viinisuositukset: Tuomas Tanttu ja Sanna Maskulin

Korkkasitko glögikauden jo lokakuussa? Niin mekin. Siksi listasimme neljä muuta herkullista sesonkijuomaa. Ne tuovat vaihtelua glögin rinnalle.

1. Kuuma hunajamojito

Klassikkodrinkki muuttuu ihanaksi talvijuomaksi, kun rommi ja lime saavat kaverikseen haudutettua teetä sekä hunajaa. 

Reseptin kuumaan hunajamojitoon löydät täältä.

2. Manhattanin siideri

Amerikassa kuumaa ja mausteista juomaa kutsutaan siideriksi. Siitä nimi tälle lämmittävälle omenapohjaiselle drinkille.

Manhattanin siiderin reseptiin pääset tästä.

3. Omena-inkivääritoti

Inkiväärin terästämä kuuma omenajuoma maistuu myös perheen pienimmille.

Omena-inkivääritotin ohjeen löydät täältä.

4. Munatoti Jamie Oliverin tapaan

Pilvenpehmeä, makea ja mausteinen – maailman paras munatoti. Sellainen on Jamie Oliverin reseptistä inspiraationsa saanut hienostunut drinkkiklassikko. 

Munatotin ohjeen löydät täältä!

Tiesitkö? Glögillä on pitkä historia. Suomeen juoma rantautui Ruotsista 1900-luvun alussa, mutta sen historia juontaa aina 2000 vuoden taakse. Perinteisesti kanelin, neilikan, kardemumman ja inkiväärin maustamaa glögiä on juotu joulun tienoilla, mutta viime vuosina sen sekä muiden lämpimänä nautittavien juomien sesonki on laajentunut myös joulunajan ulkopuolelle. Myyntitilastojen mukaan sesonki alkaa lokakuussa ja jatkuu aina maaliskuulle saakka.