Pastan kiehuessa on juuri sopivasti aikaa "kastikeainesten" silppuamiseen. Kuva: Istockphoto.
Pastan kiehuessa on juuri sopivasti aikaa "kastikeainesten" silppuamiseen. Kuva: Istockphoto.

Näitä pikapastakastikkeita ei tarvitse edes keitellä! Keitä kattilallinen pastaa ja sekoita sitten kypsän pastan joukkoon hienoksi silputut makuaineet.

Päärynä-pähkinäpasta

Rouhi kourallinen saksanpähkinöitä. Kuori päärynä ja kuutioi se. Murustele sinihomejuusto. Yhdistä ainekset keitetyn pastan sekaan. Lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria.

Pizzapasta

Revi pallo hyvää mozzarellaa pieniksi suikaleiksi. Silppua reilusti tuoretta oreganoa. Halkaise rasiallinen kirsikkatomaatteja. Sekoita aineet keitetyn pastan joukkoon yhdessä oliiviöljytilkan, suolan ja mustapippurin kanssa. Halutessasi voit raastaa sekaan myös valkosipulinkynnen.

Suppilovahveropasta

Murustele muutama hyppysellinen kuivattuja suppilovahveroita muutaman ranskankermalusikallisen joukkoon. Lisää hieman dijon-sinappia ja tuoretta timjamia silputtuna. Suolaa ja pippuroi. Sekoita kypsään pastaan.

Meetvurstipasta

Silppua hyvää meetvurstia tai salamia ja paahdettua paprikaa (säilykepurkista). Lisää punaista pestoa. Yhdistä keitettyyn pastaan.

Papu-valkosipulipasta

Valuta tölkillinen isoja valkoisia papuja. Lisää reilusti valkosipulia, silputtua lehtipersiljaa, raastettua sitruunan kuorta ja mehua, loraus oliiviöljyä ja vähän raastettua parmesaania. Suolaa ja pippuroi. Sekoita keitettyyn pastaan.

Tonnikalapasta

Valuta purkki hyvää tonnikalaa. Lisää kapriksia ja keitettyä kananmunaa. Painele haarukalla kananmunan ja kapriksien rakenne rikki. Sekoita keitettyyn pastaan.

Piparjuuri-lohipasta

Silppua kylmäsavulohta ja lisää silppu piparjuurituorejuustoon. Saksi sekaan tilliä ja purista mukaan myös vähän sitruunan mehua. Suolaa ja pippuroi. Sekoita pastaan.

Sriracha-pasta

Sulata pussillinen pakastekatkarapuja. Sekoita niihin rouhittuja suolapähkinöitä, loraus limetin mehua, reilusti silputtua korianteria ja makusi mukaan sriracha-kastiketta. Sekoita katkarapumössö pastan joukkoon.

Kesäkurpitsa-pinaattipasta

Raasta pätkä kesäkurpitsaa ja saksi kourallinen babypinaattia silpuksi. Raasta sekaan parmesaania ja valkosipulia. Lorauta lopuksi mukaan vielä oliiviöljyä. Suolaa ja pippuroi. Sekoita pastaan.

Kananmuna-mätipasta

Muussaa keitetty kananmuna haarukalla. Lisää mätitahnaa tai mätiä, nokare voita tai ranskankermaa ja reilusti silputtua ruohosipulia. Suolaa ja pippuroi. Sekoita pastan joukkoon.

Pilko ja sekoita -pastaideat, osa 1

Pilko ja sekoita -pastaideat, osa 2

Teemu Leminen, Riikka Kaila, Riikka Väliahde

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.