Pastan kiehuessa on juuri sopivasti aikaa "kastikeainesten" silppuamiseen. Kuva: Istockphoto.
Pastan kiehuessa on juuri sopivasti aikaa "kastikeainesten" silppuamiseen. Kuva: Istockphoto.

Näitä pikapastakastikkeita ei tarvitse edes keitellä! Keitä kattilallinen pastaa ja sekoita sitten kypsän pastan joukkoon hienoksi silputut makuaineet.

Päärynä-pähkinäpasta

Rouhi kourallinen saksanpähkinöitä. Kuori päärynä ja kuutioi se. Murustele sinihomejuusto. Yhdistä ainekset keitetyn pastan sekaan. Lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria.

Pizzapasta

Revi pallo hyvää mozzarellaa pieniksi suikaleiksi. Silppua reilusti tuoretta oreganoa. Halkaise rasiallinen kirsikkatomaatteja. Sekoita aineet keitetyn pastan joukkoon yhdessä oliiviöljytilkan, suolan ja mustapippurin kanssa. Halutessasi voit raastaa sekaan myös valkosipulinkynnen.

Suppilovahveropasta

Murustele muutama hyppysellinen kuivattuja suppilovahveroita muutaman ranskankermalusikallisen joukkoon. Lisää hieman dijon-sinappia ja tuoretta timjamia silputtuna. Suolaa ja pippuroi. Sekoita kypsään pastaan.

Meetvurstipasta

Silppua hyvää meetvurstia tai salamia ja paahdettua paprikaa (säilykepurkista). Lisää punaista pestoa. Yhdistä keitettyyn pastaan.

Papu-valkosipulipasta

Valuta tölkillinen isoja valkoisia papuja. Lisää reilusti valkosipulia, silputtua lehtipersiljaa, raastettua sitruunan kuorta ja mehua, loraus oliiviöljyä ja vähän raastettua parmesaania. Suolaa ja pippuroi. Sekoita keitettyyn pastaan.

Tonnikalapasta

Valuta purkki hyvää tonnikalaa. Lisää kapriksia ja keitettyä kananmunaa. Painele haarukalla kananmunan ja kapriksien rakenne rikki. Sekoita keitettyyn pastaan.

Piparjuuri-lohipasta

Silppua kylmäsavulohta ja lisää silppu piparjuurituorejuustoon. Saksi sekaan tilliä ja purista mukaan myös vähän sitruunan mehua. Suolaa ja pippuroi. Sekoita pastaan.

Sriracha-pasta

Sulata pussillinen pakastekatkarapuja. Sekoita niihin rouhittuja suolapähkinöitä, loraus limetin mehua, reilusti silputtua korianteria ja makusi mukaan sriracha-kastiketta. Sekoita katkarapumössö pastan joukkoon.

Kesäkurpitsa-pinaattipasta

Raasta pätkä kesäkurpitsaa ja saksi kourallinen babypinaattia silpuksi. Raasta sekaan parmesaania ja valkosipulia. Lorauta lopuksi mukaan vielä oliiviöljyä. Suolaa ja pippuroi. Sekoita pastaan.

Kananmuna-mätipasta

Muussaa keitetty kananmuna haarukalla. Lisää mätitahnaa tai mätiä, nokare voita tai ranskankermaa ja reilusti silputtua ruohosipulia. Suolaa ja pippuroi. Sekoita pastan joukkoon.

Pilko ja sekoita -pastaideat, osa 1

Pilko ja sekoita -pastaideat, osa 2

Teemu Leminen, Riikka Kaila, Riikka Väliahde

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin