Litistäminen ei latista oliiviherkkua. Kuvat: Riikka Kaila
Litistäminen ei latista oliiviherkkua. Kuvat: Riikka Kaila

Marinoidut oliivit muuttuvat entistäkin paremmiksi, kun kohtelet niitä kaltoin.

Kuvasimme tällä viikolla studiolla tapaksia ja kuvausruokia valmistellessa nousi esiin hyvä vinkki oliivien marinoimiseen. Ruokatoimittajakollegani Riikka Me Naisista vinkkasi käsittelemään oliivit ennen mausteliemeen upotusta murskaamalla ne veitsen lavalla.

Mikä helppo idea saada marinadi tunkeutumaan entistä paremmin oliivien pintoihin! Marinoidut oliivit näyttävät murskattuina myös yllättävän hauskoita tarjolla ja makua todella tarttui enemmän verrattuna kokonaisiin tai viipaloituihin oliiveihin.

 

 

Ruhjotut oliivit eivät näköjään ole ainutta laatuaan espanjalaisessa keittiössä. Oliivien murskaamisesta innostuneena löysin ohjeen myös espanjalaisiin hakattuihin uuniperunoihin (punched potatoes). Murskattuja oliiveita, hakattuja perunoita, nuijittua leikettä... Tästähän saisi kokonaisen teemamenuun.

Vielä oliiveiden marinoimiseen palatakseni, kuvauspäivän jälkeen tuli mieleen toinenkin niksi, joilla voisi terästää marinoinnin vaikutusta. Ajattelin kokeilla lämminmarinointia seuraavan kerran oliiveita valmistaessani. Marinointiöljy lämmitetään pannussa tai kattilassa ja joukkoon lisätään valkosipulit, chilit, yrtit ja muut himoitsemasi makuaineet. Rasvaliukoiset makuaineet irtoavat öljyyn tehokkaammin lämmön vaikutuksesta. Lisää myös oliivit öljyyn ja jatka kuullottamista hetki. Tämän pikkuruoan voisi tarjota sekä lämpimänä ja jäähdytettynä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.