Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Panu Pälviä ja Marja Samuli

Munakoisoa, kesäkurpitsaa ja yrttejä. Fetaa, parmesaania ja mozzarellaa. Näistä aineksista valmistuvat pääsiäisen odotetuimmat pääruuat.

Mehevät munakoisot

Halkaistuina kypsennetyt munakoisot ovat pääsiäisen rennoin ruoka ja suurpiirteisen ruuanlaittajan unelma. Ideana on puolittaa munakoisot pitkittäin, imeyttää ne makuöljyllä meheviksi ja paahtaa uunissa kypsiksi. 

Yhdellä kertaa munakoisoja voi kypsentää muutaman tai jopa pellillisen. Kun kasvikset ovat keskenään samankokoisia, kypsennysaika on helppo säätää sopivaksi. Pienehköt tai keskikokoiset munakoisot toimivat tällä tavoin valmistettuina parhaiten. Näin lautaselle voi poimia yksi tai kaksi munakoisovenettä kerrallaan.

Paahdettujen munakoisojen ohjeessa munakoisoja valellaan vielä kypsennyksen jälkeenkin. Tätä varten valmistetaan vinegretti, jonka hapokkuus ja vahva yrttisyys tuovat ytyä lempeään makuun. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päälle sopii itseoikeutetusti murennettu feta. Munakoisoista saa kuitenkin helposti myös vegaanisia vaihtamalla fetan vastaavaan maidottomaan tuotteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paahdettujen munakoisojen ohjeen löydät täältä.

Muhkeat kääröt

Munakoisoista voi valmistaa myös herkullisia rullia. Ennen käärimistä munakoisot viipaloidaan pitkittäin ja lepytetään käärimiskelpoisiksi suolaamalla viipaleet ja esikypsentämällä ne uunissa.

Suolaamista eli itkettämistä on käytetty ennen munakoisoille tyypillisen kitkeryyden taltuttamiseen. Tässä ohjeessa menetelmän tarkoituksena on kuitenkin poistaa nestettä ja napakoittaa rakennetta. Suolan mukana irronneen nesteen voi helposti pyyhkäistä pois viipaleiden pinnalta ennen kypsentämistä. 

Pehmenneisiin munakoisoviipaleisiin rullataan mozzarellasta, parmesaanista ja valkosipulista soseutettu täyte. Vuokaan vieri viereen asetellut rullat peitellään maukkaalla tomaattikastikkeella ja kypsennetään uunissa loppuun. 

Muhkeat munakoisorullat maistuvat pääruokana sellaisenaan hyvän leivän kanssa. Kuudentoista rullan satsista riittää kahdelle tai neljälle riippuen siitä, mitä muuta pääsiäisaterialla on tarjolla.

Munakoisorullien ohjeen löydät täältä.

Rapeat fritterit

Minttua, kevätsipulia ja oreganoa. Keväältä maistuvat kesäkurpitsafritterit ovat täydellinen valinta pääsiäispöytään. Kreikkalaiset rapeat kasvispihvit sopivat samalle lautaselle niin tsatsikin, hummuksen kuin muidenkin meze-herkkujen kanssa. Kun mukana on paahdettuja perunoita, frittereistä saa täyttävän pääruuan. 

Tärkeintä on valuttaa kostea kesäkurpitsaraaste huolellisesti, jotta pihvit pysyvät koossa eivätkä saa kuumaa paistoöljyä räiskymään. Parhaiten neste irtoaa suolaamalla. Pehmennyt raaste on helppo puristella siivilässä kuivaksi, jolloin myös osa suolasta valuu veden mukana pois.

Kesäkurpitsaraasteen lisäksi frittereihin tarvitaan fetaa, kananmunia ja korppujauhoja. Jotta massasta tulisi helposti muotoiltavaa, sen annetaan vetäytyä jääkaapissa tunnin ajan.  

Pihveistä kannattaa tehdä melko pieniä ja pulleita, jolloin ne pysyvät koossa paistettaessa. Ennen uppopaistamista pihvit kieritellään vehnäjauhoissa. Puuterointi estää osaltaan öljyä räiskymästä ja takaa frittereihin rapean pinnan.

Kesäkurpitsafritterien ohjeen löydät täältä.

Reseptit Katja Bäcksbacka, Dimitrios Himonas, Minna Rautio-Pakaste ja Marja Samuli

Sisältö jatkuu mainoksen alla