Käytä sitä pastaa, mitä kotoasi sattuu löytymään. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Käytä sitä pastaa, mitä kotoasi sattuu löytymään. Kuva: Panu Pälviä

Valitsimme viisi pastaa, jotka kaikki lautasella puolessa tunnissa. Jotkut jopa nopeammin!

Pasta on monella tapaa ihana ruokalaji, ja kuivapastaa löytyy tällä hetkellä monen suomalaisen keittiöstä, ainakin kauppojen tyhjien hyllyjen perusteella. Myös tonnikala ja tomaattimurska ovat tehneet kauppansa.

Tässä viisi pastaa, joissa voit hyödyntää kotivaraksi hankittuja aineksia tai lähikaupasta löytyviä aineksia. Aina ei tarvitse edes lähteä kauppaan, sillä jopa kuivahtaneesta leivästä saa aikaan superherkkua. Tuoreet yrtit voi korvata hyvin kuivatuilla, tai jättää kokonaan pois.

Hellan äärestä pääsee nopeasti pöytään, sillä pikaisin pastakastike valmistuu nopeammin kuin pasta ehtii kypsyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Viiden minuutin tomaattikastike

Tomaattikastikkeesta sanotaan usein, että mitä pidempään soosia hauduttaa, sen parempaa siitä saa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä on kuitenkin kastike, joka tekee sääntöön poikkeuksen. Pikakastikkeen maku on erinomainen, vaikka valmistumiseen menee vain viisi minuuttia.

Moni aineksista löytyy luultavasti kaapistasi jo valmiiksi, sillä kastikkeeseen tarvitaan vain tomaattipyreetä, valkosipulia, oliiviöljyä, laakerinlehti, sokeria, suolaa ja pippuria. Eikä se laakerinlehtikään ole välttämätön.

Katso viiden minuutin tomaattikastikkeen resepti tästä.

 

2. Nerokas piparjuuripasta

Italialaiset sen tietävät: kuiva leipä on arvokas raaka-aine. Nerokkaassa piparjuuripastassa kuivahtanut leipä pääsee loistamaan. Idea on, että leipä murustellaan ja paistetaan pannulla sitruunankuoriraasteen ja valkosipulin kanssa. Lopuksi pannulle lisätään kirpeää piparjuurta oman maun mukaan.

Kun sitruunaiset leipämurut ja piparjuuri sekoitetaan voinokareen kanssa keitetyn pastan joukkoon, kastike on juustoa vailla valmis. Reseptissä on käytetty pecorinoa, mutta mikä tahansa voimakkaan makuinen juusto käy. Tätä pastaa tekee mieli viikonloppunakin!

Katso nerokkaan piparjuuripastan ohje tästä.

 

3. Sitruunainen tonnikalapasta

Öljyyn säilötty tonnikala on oikeastaan valmis kastikepohja, johon voi lisätä mausteita ja makuaineksia sen mukaan mitä on saatavilla: yrttejä, kokojyväsinappia, ranskankermaa, pakastepinaattia, sitruunaa tai vaikka tuoretta tilliä.

Tässä pastassa tonnikala saa seurakseen tomaatteja, valkosipulia, kapriksia ja raastettua sitruunankuorta. Tonnikalan sijaan voit tehdä pastan myös kotimaisista kalasäilykkeistä.

Katso sitruunaiset tonnikalakastikkeen tästä.


4. Vegaaninen maapähkinävoipasta

Maapähkinöiden ja parsakaalin makuyhdistemä on yllättävän koukuttava. Yksinkertaisimmillaan pastakastike syntyy, kun keität parsakaalin pikaisesti suolalla maustetussa vedessä, hienonnat sen ja murskaat joukkoon maapähkinöitä.

Jos haluat panostaa enemmän, tee kastike maapähkinävoista ja mausta se tomaattipyreellä ja hoisin-kastikkeella.

Parsakaali voi olla tuoretta tai pakastettua, molemmat toimivat. Parhaimmillaan pasta on, kun täyteläinen kastike saa vastapainoksi tilkan sitrusmehua ja kirpeää ruoho- tai kevätsipulia. Mutta ilmankin toimii!

Katso parsakaali-maapähkinävoipastan ohje tästä.


5. Kaikkiruokainen pastapyttis

Viimeisimpänä muttei vähäsimpänä on pastapyttis, johon voi upottaa melkein mitä vain.

Pyttiksen joukkoon voi pilkkoa esimerkiksi kinkkua, lihapullia tai kasvispyöryköitä. Erilaiset säilykevihannekset, kuten kaprikset, artisokat ja paahdetut paprikat, antavat kastikkeeseen mukavan makulisän. Kastikkeeseen voi upottaa myös jääkaapissa pyörivien kerma- ja smetanapurkkien tähteet, jotka pyöristävät pastan makua.

Katso pastapyttiksen ohje tästä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla