Villiyrtit

Opettele viisi helppoa villivihannesta. Saat ilmaiset, tuttuihin ruokiin sopivat antimet, joita löytyy melkein mistä vain. Keväällä ja alkukesästä ne ovat parhaimmillaan.

1. Vuohenputki

Vuohenputkea pukkaa läpi kesän. Tiivis ja satoisa vuohenputkikasvusto valtaa helposti alaa puutarhoissa, kasvimailla, joutomailla – oikeastaan kaikkialla.

Nuoret varret muistuttavat maultaan varhaisporkkanoita, ja lehdissä on vihannesmainen maku. Kesäkuussa kannattaa maistaa hentoisia kukkiakin.

Vuohenputkia voi käyttää lehtikaalin tai pinaatin tapaan esimerkiksi munakkaassa.

Vuohenputki-savukinkkumunakkaan ohjeen löydät täältä.

2. Nokkonen

Nokkonen on täyttä rautaa – ja pullollaan muitakin superaineita. Kevään ensimmäiset voi nauttia varsineen, loppukesästä vain ylimmät lehdet.

Nokkonen kerää maaperästä nitraatteja, joten älä poimi sitä kompostin reunamilta, tallien takaa tai typellä lannoitetuilta alueilta.

Muutama aurinkoinen päivä vähentää jonkin verran nitraattipitoisuutta, joten lämpimät päivät ovat parasta nokkosenkeruuaikaa.

Nokkosen kanssa toimivat sa­mat maut kuin pinaatinkin, osa jopa paremmin. Kreikassa vil­livihannesten käyttö ruuissa on arkipäivää, joten on luontevaa yhdistää feta ja nokkonen.

Nokkos-fetapannarin ohjeen löydät täältä.

3. Litulaukka

Kaunis ja hentoinen litulaukka on yllätyksellinen makupommi. Maussa on miedosti valkosipulia, sipulinvartta ja sinappisuutta. Yrtin nimi onkin englanniksi garlic mustard, valkosipulisinappi.

Litulaukka kasvaa satoisana etenkin Etelä-Suomen vanhoissa lehdoissa ja puistoissa, puutarhoissa ja pensaikoissa, teiden ja peltojen varsilla. Maku on parhaimmillaan touko-kesäkuussa.

Litulaukan valkosipulinen aromi on kuin luotu pes­toon. Kun kasvi kukkii, myös pieniä hentoisia kukintoja kannattaa maistaa.

Litulaukkapeston ohjeen löydät täältä.

4. Saksankirveli

Saksankirvelin tie on kulkenut puutarhakarkulaisesta komeaksi villiyrtiksi. Etsi sitä puistolehtojen, vanhojen pihojen ja puutarhojen liepeiltä ja laitumilta.

Helpoin tapa tunnistaa korkeaksi ja tuuheaksi kasvava saksankirveli on ensin tuoksu, sitten maku. Aniksen vivahteet havaitsee heti. Kevyesti pehmeänukkaiset lehdet ovat myös hyvä tuntomerkki.

Saksankirve­lin maku on samoilla linjoilla anismaisen fenkolin kanssa. Siksi se sopii hienosti esimerkiksi lohikeittoon.

Saksankirveli-lohikeiton ohjeen löydät täältä.

5. Maitohorsma

Maitohorsman tanakat varret puskevat esiin heti, kun kevätsäät sallivat. Hehkuvan viininpunaiset alut ovat maukkaimmillaan ja rapeimmillaan 10–15-senttisinä.

Nuori horsma muistut­taa parsaa mutta on silti omanlaisensa. Parsan lailla horsmakin toimii kevätrisotossa.

Keväällä voit kerätä kokonaiset varret, kesä-heinäkuussa lehdet ja heinä-elokuussa punaiset kukinnot. Horsman juurta voi kaivaa ruuaksi keväällä ja syksyllä.

Huuhdo horsmat hyvin, koska myös pienet hyönteiset pitävät niistä.

Maitohorsmarisoton ohjeen löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teksti
Kuvat
Sami Repo