Erilaiset kahvi- ja maustekakut kuuluvat erottamattomasti joulunaikaan. Tästä löydät kolme uutta reseptiä, jotka tekevät joulun odottamisesta herkullisempaa.
Red velvet -juustokakku
Tummalla kaakaojauheella maustettu kakkutaikina saa parikseen ihanan silkkisen juustokakkuraidan, jossa maistuu aavistus raikasta sitruunaa.
Kakkutaikinan nesteenä käytetään joulukakuista tuttua piimää. Taikinaan lisätään myös pieni tilkka viinietikka, joka edesauttaa kuohkeuden pysymistä. Punainen elintarvikeväri antaa kakulle amerikkalaisen red velvet -kakun tyyliä.Taikina valmistuu helposti sekoittamalla.
Voideltuun kakkuvuokaan kaadetaan ensin kolmannes kakkutaikinasta, sen jälkeen juustokakkutäyte lusikoidaan varovasti päälle, mielellään niin, ettei se leviä vuoan reunoille asti. Loppu taikina lusikoidaan päälle ja kakku pääsee uuniin.
Kakun on hyvä antaa jäähtyä vuoassaan, ennen kuin sen kumoaa pois. Senkin jälkeen vuoka pidetään jäähtyvän kakun päällä, jotta pinta ja rakenne pysyvät mehevinä.
Taateli-espressokakku
Taateleita, pähkinöitä ja kahvia. Tämä resepti yhdistää joulun suosikkiainekset samaan kakkuun.
Kakkuun voi käyttää kuivattuja taateleita, mutta kannattaa tarkistaa, että paketissa mainitaan niiden olevan pehmeitä. Silloin kuumasssa kahvissa, mielellään espressossa, liottaminen kestää lyhyen aikaa. Kun taatelit ovat pehmenneet, niistä tehdään pähkinöiden kanssa kakkutaikinan joukkoon sekoitettava tahna.
Kakkutaikinan erikoisuus on smetana, joka antaa mukavan happaman makuvivahteen. Valmiin kakun kruunaa tuorejuustokuorrute ja kinuskiraidat. Tämä herkku on etenkin aikuisten mieleen.
Mausteinen teekakku
Maustekakku on joulun klassikko. Ihanat voimakkaat ja aromaattiset mausteet, kuten neilikka, inkivääri ja kaneli saavat tässä kakussa seurakseen myös ripauksen mustapippuria.
Maustekakun leipomisessa tulee malttaa vaahdottaa huoneenlämpöistä voita ja sokeria tarpeeksi kauan. Sähkövatkain saa käydä viidestä kymmeneen minuuttia. Valmis vaahto on väriltään hyvin vaaleaa ja koostumukseltaan tasaisen kuohkeaa.
Valmis kakku saa kuorrutuksen, jolla siihen saa helposti vaihtelua. Tässä ohjeessa kuorrutus tehdään tomusokerista sekä haudutetusta teestä. Teekuorrutus antaa kakulle loppusilauksen, jonka ansiosta mausta tulee mieleen lämmittävä chai latte.