Klassinen, tyrmäävä, kotoisa vai gluteeniton? Kokosimme yhteen Sopan ihanimmat mansikkakakut. Löydä omasi!

Klassinen. Britakakkua rakastavat kaikki. Jos lisäät väliin mansikoita ja lemon curdia, varaudu siihen, ettei kakusta jää vadille muruakaan. Klassikkokakun koukuttavuus piilee rapean marenkipinnan ja pehmeän kakkupohjan yhdistelmässä. Tämä kakku sopii myös sille, jonka mielestä mansikkakakussa maku on koristelua tärkeämpää.

Tyrmäävä. Kun mansikkakakkusi pitää olla sekä näyttävä että erilainen, reseptisi on tässä. Mansikka-lakritsitäytekakku yhdistää komeat kerrokset, lakun maun ja mansikkakreemin. Anna kakun maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti, jotta sokerikakkukerrokset kostuvat helposti leikattaviksi.

Kotoisa. Jos osaat leipoa kääretortun, onnistut myös mansikkakakussa. Tämä kakku yhdistää unelmatortun pohjan ja mummolan mansikkakakun täytteet. Pieni villi lisä tulee ananasmurskasta, joka takaa mehevyyden. Puoli tuntia, ja kakku on valmis!

Gluteeniton. Jos mansikkakakkusi pitää olla gluteeniton, mutta silti mehevä, tartu tähän reseptiin. Mikä parasta, herkku valmistuu ilman vatkainta vaikka mökillä. Muhkeaa kakkupohjaa ei halkaista lainkaan, vaan se päällystetään ranskankermalla ja reilulla kasalla mansikoita. Vieno lakun maku tekee tästä kakusta täydellisen. 

Kuvat: Panu Pälviä, Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.

Kokkaa seuraavasta tattisaaliistasi jotain unohtumatonta. Syksyn herkullisimmissa sieniruuissa on mukana pala Italiaa.

Mureke: tatit <3 yrtit

Perinteisen färssin italialaisessa versiossa maistuu pecorino. Parasta on kuitenkin tatti-pinjansiementäyte, jossa ei säästellä lehtipersiljaa eikä valkosipulia. Pekonipinnan alla mureke kypsyy meheväksi. Älä unohda salviaa!

 

Bruschetta: tatit <3 punaviini

Hauduta tatit laakerinlehdillä ja mustapippurilla maustetussa punaviinissä. Jäähdytä. Kasaa paahdetuille ja kevyesti öljytyille leiville punaviinitatteja, rucolaa ja parmesaania. Mykistävän hyvää! Tatti-punaviinileivät sopivat alku- tai vaikka yöpalaksi.

 

Salaatti: tatit <3 valkosipuli

Paista viipaloidut tatit valkosipuliöljyssä ja kumoa rucola-lehtipersiljapedille. Suolaisenhapan sardellikastike antaa lämpimään salaattiin sopivasti ytyä. Tarjoa tyylikäs salaatti alkuruokana tai vaikka paistetun kalan kanssa.

 

Pasta: tatit <3 kananmuna

Tee kauden koukuttavin pasta carbonaran tapaan, mutta ilman pekonia. Täyteläisen sienen maun saat yhdistämällä pastaan sekä tuoreita että kuivattuja sieniä. Juustoksi käy yhtä hyvin parmesaani tai suolaisempi pecorino. Tämän kulhollisen äärellä syksy on uusi lempivuodenaikasi.

Kuvat Sami Repo, Tuomas Kolehmainen ja Pia Inberg.

Soppaa, salaattia, pannaria. Älä lannistu omenasadon edessä, omppuja voi lisätä yllättävän moniin ruokiin. Näitä et (ehkä) ole vielä kokannut!

  1. Soppa. Lisää omenoita sosekeittoon bataatin tai vaikka porkkanoiden kanssa. Älä unohda sipulia ja valkosipulia.
  2. Leipäset. Tähän taikinaan saat upotettua sekä omenaraastetta että -sosetta! Ohje on niin helppo, että näitä jaksaa tehtailla vaikka joka ilta.
  3. Puuro. Hyvin haudutettu ruispuuro on unohdettu herkku, joka maistuu vielä paremmalta omenaraasteella höystettynä.
  4. Kanapata. Kermainen kanapata saa hapokkaista omenoista kaivattua raikkautta. Kokeile rajojasi ja lisää reilummin kuin ohjeessa.
  5. Sienipiirakka. Yhdistä syksyn suosikit, et tule katumaan.
  6. Banana bread. Unohda banaani, tee ikoninen lohtuherkku omenoista!
  7. Hapankaali. Lisää valmiin hapankaalin joukkoon omppua ja paista. Makkaroiden pariksi ei tarvita mitään muuta.
  8. Uuniperunoiden täyte. Paista omenakuutioita kantarellien kanssa ja höystä seoksella uunipotut.
  9. Himosalaatti. Kurkkua, omenoita, inkivääriä ja kalakastiketta. Reilusti korianteria. Ihana salaatti hupenee vaikka sellaisenaan.
  10. Pannari. Ei, se ei ole piirakka, vaan helpompi. Siltä yhtä herkullinen!

Kuva: Tuomas Kolehmainen