Kun kesän ensimmäinen raparperipiirakka ja raparperikiisseli on syöty, katko seuraavat varret suolaisiin piirakoihin tai grillivokkiin.

Leivoitko jo kesän ensimmäisen raparperipiirakan? Sitten raaskit kokeilla kirpsakoista varsista jotain ihan muuta.

Viime kesän grillaushitissä raparperinvarsi kääräistään pekoniin ja grillataan pinnaltaan rapeaksi. Raparpekonin mainio niksi on pyöräyttää varsi sokerissa ennen pekoniin käärimistä. Pieni makeus taittaa kirpeyden ja saa raparperin toimimaan suolaisen ja savuisen pekonin kanssa.

Tänä kesänä raparperin ja pekonin liittoa kannattaa kokeilla myös pizzan päällä ja suolaisissa piirakoissa. Raparperiin voi suhtautua ruoanlaitossa kuin kesäkurpitsaan: kosteahkot varret kannattaa pyöräyttää pannulla ennen lisäämistä täytteisiin tai salaatteihin, jolloin maku leppyy ja enin neste haihtuu. Paista ensin pekonit ja niiden rasvassa raparperipalat. Lisää pippuria, hunajaa ja tuoretta timjamia. Ja kas, mahtava piirakantäyte, grillipizzan tai salaatin hörste on valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eikä raparperi tarvitse pekoniakaan muuttuakseen ruokakelpoiseksi. Kasvisruokiin se antaa hapokkuutta sitruunan tapaan. Kokeile raparperia seuraavaksi vaikka soppaan: gazpacho-tyyppisessä kylmässä keitossa maistuu raparperin ansiosta kotoinen kesä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

Raparperi-mansikkasalaatissa taas uunissa kypsennetyt varret antavat hauskaa pirteyttä fetajuustolle. Oliiviöljyä ja hunajaa sisältävästä kypsennysliemestä salaatti saa ihanan kastikkeen. Ikiaikainen makupari raparperi ja mansikka toimivat tässäkin. Fetan voit vaihtaa välillä paistettuun tai pehmeään vuohenjuustoon.

 

 

Kesällä raparperia kannattaa katkoa myös kasvisvokkiin. Lisää raparperit öljytylle pannulle tai grilliparilalle pätkittynä paprikan, kesäkurpitsan, sipulin, inkiväärin ja valkosipulin kanssa viideksi minuutiksi. Lorauta lopuksi päälle hunajaa tai siirappia ja soijakastiketta. Tällainen kasvisvokki sopii yhtä hyvin niin savukalan kuin grillatun lihan ja kaalienkin kanssa.

Jos raparperia kaikesta huolimatta puskee maasta enemmän kuin ehdit käyttää, pätki varret paloiksi pieniin pusseihin ja pakasta. Niin saat lisättyä kesän makua ruokiin talven mittaan milloin haluat. Raparperi ei myöskään muutu rakenteeltaan puisevaksi, jos sen pätkäisee riittävän ajoissa. Silloin meheviä varsia kasvaa kesän loppuun saakka.

Kuvat: Riikka Väliahde, Sami Repo ja Panu Pälviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla