Kaalilaatikko on aina hyvää, mutta kuinka siitä saa entistä parempaa? Ainakin hauduttamalla hartaasti, lisäämällä joukkoon kunnolla siirappia ja käräyttämällä osan kaalista. Tässä kymmenen konstia!

Viileät ilmat ja mehevät uuniruoat kuuluvat yhteen. Yksi suosikeista on vanha kunnon kaalilaatikko, jota kannattaa tehdä, kun kaali on edullisimmillaan.

Kaalilaatikossa perinteisyys on valttia, ja moni valmistaa sen kotona opitulla tavalla. Pienillä nikseillä kaalilaatikosta saa kuitenkin vieläkin parempaa.

1. Unohda vesi

Jos haluat herkullisen kaalilaatikon, älä keitä mitään – siis kaalia, riisiä tai ohraa – pelkässä vedessä, vaan suosi liha- tai kasvislientä, olutta tai täysmaitoa. Niistä tulee laatikkoon makua, maidosta myös rasvaisuutta. Nesteenä voi käyttää myös tomaattimurskaa, joka tuo laatikon makuun ryhtiä ja hapokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kokeile erilaisia kaaleja

Punakaalista tulee näyttävä laatikko, mutta myös savoijinkaali toimii kaalilaatikossa mainiosti. Osa kaalista voi olla myös hapankaalia. Kokeile myös poltettua kaalia, joka on ollut trendimaku ravintoloissa jo parin vuoden ajan. Kun paistat kaalisuikaleita laatikkoa varten, anna osan kaalista kärähtää mustaksi asti. Poltettu kaali tuo laatikkoon lisää luonnetta ja sopii erityisen hyvin karitsanjauhelihan ja meiramin pariksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Muista makeus

Makeus on kaalilaatikon juttu. Siirappi kuuluu perinteisiin ohjeisiin, mutta makeutta saa aikaan myös vaahterasiirapilla, hunajalla tai ihan tavallisella sokerilla.

4. Sipuli sopii kaalin kanssa

Jos käytät kaalilaatikkoon mietoa jättisipulia, sitä voi olla reilusti, jopa lähes saman verran kuin itse kaalia. Kun sipuli muhii uunissa, se muuttuu makeaksi ja tekee kaalilaatikosta herkullisen. Sipulin voi myös karamellisoida voissa ja siirapissa. Karamellisoi sipuleita pannulla puolisen tuntia, jotta niistä tulee ruskeita. Sekoita osa sipuleista laatikon joukkoon ja valuta loput sen päälle kuorrutteeksi.

5. Muutakin kuin sika-nautaa

Kokeile sika-nautajauhelihan ohella myös vaikkapa karitsan jauhelihaa tai riistaa. Vähärasvaisesta lihasta, kuten riistasta, tehty laatikko kaipaa usein lisärasvaksi voita, savukylkeä tai vaikkapa pekonia. Erityisen hyviä riistalihoja kaalilaatikkoon ovat peura ja hirvi. Ruskista liha kunnolla, sillä tummaksi paistettu pinta maistuu entistä paremmalta.

6. Näin saat makua vegeversioon

Jos käytät vegekaalilaatikossa soijarouhetta, turvota tai keitä se voimakkaassa kasvisliemessä. Tumman soijarouheen voi myös paistaa ja sitten hauduttaa runsaassa öljyssä mausteiden kanssa. Soijarouheen maustamiseen sopivat hyvin esimerkiksi meirami, valkosipuli, timjami, oregano ja lipstikka, joka antaa lihaliemen aromia.

Rasvalla on iso merkitys kaalilaatikon maussa, ja soijarouhe on hyvin vähärasvaista. Siitä tehtyyn laatikkoon kannattaakin lisätä rohkeasti voita tai öljyä, ettei kaalilaatikon maku jää vaisuksi.

Vegekaalilaatikossa kannattaa kokeilla erilaisia proteiineja, esimerkiksi soijarouhetta, tofua, härkäpapuvalmistetta tai nyhtökauraa. Lisäksi kaalilaatikossa kannattaa kokeilla kasviksia. Joukkoon sopivat vaikkapa porkkana tai lanttu, joka on kaalin ja nauriin risteytys ja käy siten erityisen hyvin kaalilaatikkoon. Karamellisoi lanttu rasvassa ja siirapissa tai sokerissa ennen laatikkoon lisäämistä.

7. Sienet tuovat lisää makua

Kaalilaatikkoon voi jemmata myös sieniä. Suosi voimakkaan makuisia sieniä, kuten keitettyjä rouskuja tai pannulla paistettuja suppilovahveroita. Myös murennetut kuivatut sienet sopivat joukkoon muhimaan.

8. Pelaa pinnan kanssa

Ripottele kaalilaatikon pinnalle korppujauhoja ja voinokareita. Ne tuovat laatikkoon lisää paistopintaa ja paahteista makua. Kokeile kaalilaatikon pinnalla myös tomaattiviipaleita tai halkaistuja ruusukaaleja tuomaan makua ja koristeellisuutta.

9. Hauduta hartaasti

Vaikka kaalilaatikko kypsyykin reilussa tunnissa, sitä voi huoletta hauduttaa kolme tai neljäkin tuntia, kun normaalin kypsennysajan jälkeen säädät uunin sataan asteeseen ja jätät laatikon muhimaan. Maku muuttuu vain paremmaksi pitkän haudutusajan myötä. Kaalilaatikko on yksi niistä ruuista, joiden maku on entistä parempi seuraavana päivänä, joten laatikkoa kannattaa tehdä kerralla iso annos.

10. Hae lisäkkeistä happamuutta

Puolukat ovat kaalilaatikon perinteinen kaveri, mutta myös muut etikkasäilykkeet tai vaikkapa sienichutney toimivat laatikon kanssa. Voit myös pikapikkelöidä kaalilaatikon seuraksi kauden kasviksia kuten kukkakaalia, porkkanaa tai sipulia. Pikkeliliemi tehdään kiehauttamalla 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 3 osaa vettä (lisää halutessasi mausteeksi esimerkiksi tähtianis, kanelitanko tai hieman kardemummaa tai lakristinjuurta). Jäähdytä liemi ja kaada suikaloitujen kasvisten päälle. Anna kasvisten pikkelöityä ainakin 10 minuuttia, pidempi maustumisaika tekee niistä entistä parempia. Pikkelöidyt kasvikset säilyvät jääkaapissa hyvinä viikon tai kaksi.

Kaalilaatikkovinkkejä antoivat Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, kokki Jouni Toivanen, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen ja Vegaaniliiton ruokavastaava Sari Zurbuchen.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla