Tähän tattipastaan uppoaa runsaasti sieniä, joista osa soseutetaan ja osa paistetaan napakoiksi. Kastikkeeseen sopivat hyvin myös pakastetut sienet.

Oheinen turkulaisravintola Tårgetin tattipastan ohje on julkaistu alun perin Glorian ruoka & viini -lehden Ravintolaresepti-sarjassa. Siinä lukijat voivat toivoa ohjetta ravintolassa maistamaansa ruokaan.

Reseptiä kysellyt lukija kuvaili ravintolassa saamaansa tattipastaa syvän umamiseksi. Makuelämys oli herättänyt kysymyksen, kuinka sienipastan kastike oikein oli valmistettu.

”Tuntui siltä, että sinne olisi upotettu kokonainen tattimetsä”, lukija kirjoitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjeen kehitellyt Satu Nurminen on parhaillaan vanhempainvapaalla Tårgetin keittiömestarin tehtävästä. Hänen mukaansa tattipasta on ollut usein syksyisin ravintolan listalla. Tällä hetkellä tattipastaa ei Tårgetista saa, vaan kausi-sieniruokana on kantarellirisottoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaista herkkua voi sen sijaan valmistaa ravintolan ohjeella kotona.

Pastan metsäinen maku perustuu siihen, että kastikkeeseen käytetään säästelemättä sieniä. Ne keitetään kerman ja maidon kanssa sakeaksi ja soseutetaan sileäksi. Tämän jälkeen pastakastikkeeseen paistetaan lisää tatteja.

Itse kastiketta ei valmisteta ainoastaan tateista, vaan joukossa on muitakin sieniä. Reseptissä mainitaan kantarellit sekä suppilovahverot, joita ilmestyy metsiin vasta myöhemmin syksyllä. Pastan herkullisuus ei kuitenkaan jää niiden löytymisestä kiinni.

”Kastikkeen voi hyvin valmistaa pelkistä tateistakin. Toisaalta, jos pakastimessa on sieniä edelliseltä vuodelta, ne sopivat hyvin kastikkeeseen. Joukkoon voi sitten lopuksi paistaa tuoreet tatit sattumiksi”, Nurminen vinkkaa.

Paitsi runsaasti sieniä, kastikkeeseen hulautetaan myös valkoviiniä sekä kunnolla kermaa ja maitoa. Nestemäärästä ei kuitenkaan kannata hämmentyä, sillä tarkoituksena on keittää kastiketta kokoon ilman kantta, kunnes se on sopivan paksuista.

Jos kastikkeesta haluaa tehdä keveämmän, voi osan kermasta vaihtaa Nurmisen mukaan huoletta maitoon.

”Tällä ohjeella tattipastasta tulee tosi täyteläinen ja tuhti.”

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla