Raasta ja paista! Kokosimme yhteen parhaat kasvispihviohjeemme: fritterit, raastepihvit, kvinoa- ja papupihvit. Tiesitkö, että kasvispihvit voi tehdä myös kylmään kaurapuuroon? 

Raasta ja paista

Perinteisimmät kasvispihvit valmistetaan raastamalla kasa kasviksia ja sekoittamalla joukkoon kananmunia ja jauhoja, jotka pitävät raasteen koossa. Paras lopputulos syntyy pannulla tai lettupannulla paistaen. Raastepihvien paistamiseen tarvitaan hieman kärsivällisyyttä. Liian kovalla lämmöllä niiden pinta ehtii palaa ennen kuin sisus on kiinteytynyt riittävästi pysyäkseen koossa käännettäessä. Käytä siis keskilämpöä, lisää pannulle nokare rasvaa ja anna pihveille aikaa. Näin säästyt myös pahimmalta paistamisen käryltä.

Fritterit eli röstimäiset pihvit ovat tällaisista kasvispihveistä rennoimpia. Niiden pääaineksena on kasvisraaste, joten pihveistä tulee rosoisen näköisiä, pinnaltaan rapeita ja sisältä meheviä. Jos teet frittereitä kesäkurpitsasta, on tärkeää valuttaa raaste hyvin, jotta se pysyy koossa pannulla. Ripottele raasteen joukkoon suolaa ja puristele kesäkurpitsa siivilässä ennen kuin sekoitat sen yhteen muiden ainesten kanssa. Porkkanafrittereissä ei ole vastaavaa ongelmaa, ellei porkkana ole erityisen mehevää. Silloin raastettaessa irtoavan ylimääräisen nesteen voi vain valuttaa pois.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesäkurpitsafritterit
Resepti
Kesäkurpitsafritterit
Artikkeli jatkuu alapuolella
Porkkanafritterit
Resepti
Porkkanafritterit

Parhaimmillaan kasvispihvien ainekset ovat sesonginmukaisia. Kun kaupan kesäkurpitsalaari on tyhjentynyt, raastepihvit kannattaa tehdä punajuuresta tai juuriselleristä. Voit sekoittaa eri juureksia keskenään ja tehdä pihvejä aineksista, joita kasvislaatikostasi löytyy. Näihin pihveihin käyvät mitkä vain juurekset. Raastamisessa monitoimikone on hyvä apu.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuripihvit
Resepti
Punajuuripihvit
Artikkeli jatkuu alapuolella
Waldorfin selleripihvit
Resepti
Waldorfin selleripihvit

 

Keitä pohjaksi puuro tai kvinoaa

Koossa pysyminen on kasvispihvien suurin ongelma. Onneksi on muutamia hyviksi todettuja ratkaisuja.

Kasvispihvien massaksi voi keittää helposti puuroutuvaa kvinoaa. Samalla pihveihin saa lisää proteiinia. Tällä kvinoakikalla voi tehdä kasvispihveistä joko vegaanisia tai tuhdin juustoisia.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vegaaniset vegepihvit
Resepti
Vegaaniset vegepihvit
Artikkeli jatkuu alapuolella
Juustoiset kvinoa-kasvispihvit
Resepti
Juustoiset kvinoa-kasvispihvit

Hauskimmassa versiossa kasvispihvien pohjaksi keitetään tuhti kaurapuuro. Tämä arkinen kikka kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun! Pinnalle voi asetella erilaisia raasteita kuten reseptissä tai miksata värit suloisesti sekaisin. Kylmäksi jämähtänyt puuro toimii pohjana parhaiten. Tee siis aamupuuroa vähän reilummin ja säästä loput pihvien pohjaksi.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kaura-kasvispihvit
Resepti
Kaura-kasvispihvit

Lisäämällä kasvispihvitaikinaan kypsiä kikherneitä tai papuja saa pihveihin ruokaisuutta ja proteiinia. Valutetut tölkkipavut ja -herneet soseutuvat helposti pihvimassan pohjaksi.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Sitruunafalafelit
Resepti
Sitruunafalafelit
Artikkeli jatkuu alapuolella
Pirteät porkkanapihvit
Resepti
Pirteät porkkanapihvit

 

Kypsennä uunissa

Entä jos ei jaksa kärytellä? Osa kasvispihveistä onnistuu myös uunissa (ks. sitruunafalafelien ja punajuuripihvien resepti). Tärkeintä on, että massa on niin paksua, että se kypsyy pihvin muotoon eikä valahda pellille. Uunissa kypsennettävistä pihveistä saa maukkaita sivelemällä niiden pinnan kevyesti öljyllä ennen paistamista. Jos haluat helpottaa arjen ruuanlaittoa, voit tehtailla pihvejä kerralla ison satsin ja paistaa niihin pannulla maukkaan pinnan ennen tarjoamista. Kokeile vaikka tätä perusohjetta: Tee pohjamassasta kiinteää valuttamalla pois soijarouheen turvotusneste kokonaan pois, muotoile pihvit pellille, sivele ne öljyllä ja paista 225-asteisessa uunissa pihvien paksuudesta riippuen 10–20 minuuttia.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pohjamassa kasvispihveille
Resepti
Pohjamassa kasvispihveille

 Toki pellille valahtaminenkin voi olla itse tarkoitus! Arjen helpoimmat ja hauskimmat kasvispihvit paistuvat pellillä jättiröstin muodossa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Koko pellin porkkanarösti
Resepti
Koko pellin porkkanarösti

 

Kuva: Tuomas Kolehmainen.