Täydelliset tuulihattutornit ja joutseniksi näperretyt muotovaliot väistyvät nyt rouheampien tuulihattujen tieltä.

Tuulihattu on yleensä perinteinen, hienostunut ja vähän jopa jäykistelevä juhlaleivonnainen. Mutta tänä keväänä tuulihattu, kavereiden kesken tuulis, ryntää juhlakauteen rennompana ja rouheampana kuin koskaan.

Jo ajatus lässähtäneistä tuulihatuista saattaa kirvoittaa hikikarpalon leipojan otsalle. Mutta näitä leivonnaisia ei tarvitse pelätä! Simppeleistä raaka-aineista valmistuva taikina sekoitetaan ensin kattilassa lieden lämmössä ja sitten joukkoon vatkataan muutama kananmuna. Viimeinen sinetti onnistuneille tuulihatuille on maltillinen kypsennys.

Askeleet kohti onnistuneita tuulihattuja

  1. Ensimmäinen kompastuskivi piilee taikinan kuumennusvaiheessa. Malta kuumentaa vesi-voi-jauhoseos riittävän kuumaksi ja anna paahtua kevyesti. Sekoita taikinaa samalla voimakkaasti. Taikinan tulisi olla tässä vaiheessa kullankeltainen, yhtenäinen ja tiivis kimpale, ei vetinen ja valkoinen tahma.
  2. Kuumennuksen jälkeen jäähdytellään. Munakokkeli on sunnuntai-brunssilla kiva ruokalaji, mutta tuulihattutaikinan sivutuotteeksi emme sitä halua, siispä munat lisätään vasta huoneenlämpöiseen taikinaan. Sekoita munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten ja jatka vatkausta viimeisen munan lisäämisen jälkeen hetki.
  3. Tuulihattutaikinan pursottaminen vaatii vähän harjoittelua, mutta yhtä hyvin voit annostella taikinaa lusikoilla leivinpaperoidulle uunipellille.
  4. Kypsennä tuulihatut maltilla. Tiiraile uuniluukun lasin läpi ja ota leivonnaiset pois vasta kun ne todella näyttävät kypsiltä: leivonnaisten pitää saada hieman väriä. Etsi kevyttä ruskistumista! Raa'at, sisältä kosteat tuulihatut lässähtävät varmasti. Onneksi littanankin tuulihatun pelastus löytyy runsaista täytteistä (ks. alempaa kohta täytä rouheammin).

Kun tuulihattujen perusteet on hallussa, aletaan tuunaamaan:

Pyöräytä donitsi: Pienet tuulihatturinkelit ovat supersöpöjä ja taatusti ilmavimpia donitseja, mitä olet maistanut. Isompi, runsaasti täytetty rengastuulihattu puolestaan korvaa perinteisen kakun. Perinteinen ranskalainen paris brest -rinkula täytetään praliinilla maustetulla kermalla, mutta raikkaampi täyte voi olla esimerkiksi limemaustettua rahkaa ja vadelmasosetta tai passionhedelmää. Anna täytteiden valua ronskisti renkaan sisältä.

Ripottele rosoa pintaan: Pomada- ja suklaakuorrutus ovat klassikoita, mutta kokeile tuulihattuun tai eclair-leivokseen rohkeasti rouheampaa pintaa: ripottele päälle ennen paistoa pähkinä- tai suklaarouhetta, siemeniä, raesokeria... Miltä kuulostaisi rouhittu pistaasipähkinä mansikoilla täytetyn tuuliksen pinnalla?

Seivästä: Tikun nokassa tarjottu ruoka houkuttaa haukkaamaan. Seivästä pikkuiset makeat tuulihatut kakkutikkari -tyyliin cocktailtikkuihin. Tuuli popseissa toimii paremmin tuhti ja tiivis täyte, kuten suklaamousse. Tällöin tikku kiinnittyy paremmin ja pienessä suupalassa täyteläisempikään kreemi ei ole liikaa.

Täytä rouheammin: Täytteen ei tarvitse aina olla kermavaahto- tai tuorejuustoseos. Lusikoi hattujen sisään guacamolea, riivi runsaasti yrttejä, kääräise kunnon siivu paahtopaistia. Kokeile rohkeasti oman maun mukaan. Kaikista kosteimmat täytteet, joissa on esimerkiksi reilusti kasviksia kuten tuoretta kurkkua, kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua.

Älä jännitä lässähtämistä: Laiskan leipojan versiossa iso tuulihattulevy kääräistään rullaksi. Levitä valmis tuulihattutaikina levyksi pellille, paista ja jäähdytä. Anna levyn lässähtää! Levitä täyte kauttaaltaan levylle, rullaa kuten kääretorttu ja leikkaa paloiksi. Kokeile esimerkiksi savukalalla, tillillä ja piparjuurituorejuustolla täytettynä ja avot, tuulirulla on syntynyt!

Vaihda vauhdissa churroksi: Jos olet munkkituulella, paista tuulihattujen sijaan samasta taikinasta espanjalaiset munkkitangot. Pursota taikinasta sentin paksuisia tankoja uppopaistoöljyyn, kypsennä muutama minuutti kauniin kullanruskeiksi ja pyörittele kypsät tangot sokerissa. Suklaasula tai paksu espanjalainen kaakao on must-dippikastike churroille.

Ihanat keväiset tuulihattudonitsit valmistuvat tällä ohjeella.

Hylkää vanhentuneet opit marinoinnista ja ota haltuun jälkimarinointi. Saat lihoihin ja kasviksiin monin verroin enemmän makua.

Grilliruoka ja marinadi kuuluvat yhtä kiinteästi yhteen kuin juhannus ja koivut. Harva pysähtyy miettimään, pitääkö raaka-aineet todella marinoida jo ennen kypsentämistä. Jälkimarinointi on helppo tapa saada kunnolla makua lihaan, kalaan ja kasviksiin. Nimensä mukaisesti raaka-aineet marinoidaan vasta kypsennyksen jälkeen sen sijaan, että niitä kylvetettäisiin marinadissa tuntitolkulla. Jälkimarinoinnin voi hoitaa vielä nopeammin vain sivelemällä kypsää lihaa makeahkolla, kiiltävällä mauste- eli glaseerauskastikkeella.

1. Liha ei hyödy lilluttamisesta

Yön yli marinoinnissa ei ole kyse vain grillaajien pinttyneestä tavasta ja tottumuksesta, vaan meidät on opetettu, että marinointi pehmentää lihaa. On totta, että marinadin happo, kuten etikka tai sitruunamehu laskee lihan ph:ta ja rikkoo sen rakennetta. Todellisuudessa prosessi on kuitenkin hyvin hidas ja useimmiten vaikutus jää vain pinnalle, muutaman millimetrin syvyyteen. Kaiken lisäksi; jos happoisassa marinadissa innostuu kelluttamaan lihaa kovin pitkiä aikoja, sen pinnasta tulee helposti muhjuinen, pehmeän sijaan. Perinteinen marinadi toimiikin parhaiten ohuille suikaleille ja pienille paloille, joihin se pääsee tunkeutumaan.

2. Kuuma kasvis imee makua

Jälkimarinointi on verraton tapa maustaa myös kasviksia, sillä esimerkiksi keitetty tai grillattu peruna imee lämpimänä hyvin makua. Nopea kesäpasta syntyy niin, että paahdat tai grillaat ensin ronskiksi paloiksi leikattuja kasviksia ja annat maustua jälkimarinadissa sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

3. Grillin putsaaja kiittää

Jos lihan pinnassa on kovin paljon kosteaa marinadia, se ei paistu kunnolla rapeaksi ja tarraa vain grilliin kiinni. Koska jälkimarinadi levitetään vasta grillaamisen jälkeen, on selvä, että grillikin pysyy siistimpänä.

 

Yhdistä parhaat puolet

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä vanhaa ja uutta. Tee kostea marinadi vasta kypsennyksen jälkeen, mutta kuivamarinoi liha mausteseoksessa, eli rubissa ennen grillaamista. Kuivamausteet kannattaa hieroa kunnolla lihan pintaan niin, että se hieman rikkoutuu. Näin saat taatusti kaikki maut talteen ja esille.

 

Helppoakin helpompi marinointiopas tarjoaa luottomarinadit eri grilliherkuille.    

 

 

 

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.