Täydelliset tuulihattutornit ja joutseniksi näperretyt muotovaliot väistyvät nyt rouheampien tuulihattujen tieltä.

Tuulihattu on yleensä perinteinen, hienostunut ja vähän jopa jäykistelevä juhlaleivonnainen. Mutta tänä keväänä tuulihattu, kavereiden kesken tuulis, ryntää juhlakauteen rennompana ja rouheampana kuin koskaan.

Jo ajatus lässähtäneistä tuulihatuista saattaa kirvoittaa hikikarpalon leipojan otsalle. Mutta näitä leivonnaisia ei tarvitse pelätä! Simppeleistä raaka-aineista valmistuva taikina sekoitetaan ensin kattilassa lieden lämmössä ja sitten joukkoon vatkataan muutama kananmuna. Viimeinen sinetti onnistuneille tuulihatuille on maltillinen kypsennys.

Askeleet kohti onnistuneita tuulihattuja

  1. Ensimmäinen kompastuskivi piilee taikinan kuumennusvaiheessa. Malta kuumentaa vesi-voi-jauhoseos riittävän kuumaksi ja anna paahtua kevyesti. Sekoita taikinaa samalla voimakkaasti. Taikinan tulisi olla tässä vaiheessa kullankeltainen, yhtenäinen ja tiivis kimpale, ei vetinen ja valkoinen tahma.
  2. Kuumennuksen jälkeen jäähdytellään. Munakokkeli on sunnuntai-brunssilla kiva ruokalaji, mutta tuulihattutaikinan sivutuotteeksi emme sitä halua, siispä munat lisätään vasta huoneenlämpöiseen taikinaan. Sekoita munat yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten ja jatka vatkausta viimeisen munan lisäämisen jälkeen hetki.
  3. Tuulihattutaikinan pursottaminen vaatii vähän harjoittelua, mutta yhtä hyvin voit annostella taikinaa lusikoilla leivinpaperoidulle uunipellille.
  4. Kypsennä tuulihatut maltilla. Tiiraile uuniluukun lasin läpi ja ota leivonnaiset pois vasta kun ne todella näyttävät kypsiltä: leivonnaisten pitää saada hieman väriä. Etsi kevyttä ruskistumista! Raa'at, sisältä kosteat tuulihatut lässähtävät varmasti. Onneksi littanankin tuulihatun pelastus löytyy runsaista täytteistä (ks. alempaa kohta täytä rouheammin).

Kun tuulihattujen perusteet on hallussa, aletaan tuunaamaan:

Pyöräytä donitsi: Pienet tuulihatturinkelit ovat supersöpöjä ja taatusti ilmavimpia donitseja, mitä olet maistanut. Isompi, runsaasti täytetty rengastuulihattu puolestaan korvaa perinteisen kakun. Perinteinen ranskalainen paris brest -rinkula täytetään praliinilla maustetulla kermalla, mutta raikkaampi täyte voi olla esimerkiksi limemaustettua rahkaa ja vadelmasosetta tai passionhedelmää. Anna täytteiden valua ronskisti renkaan sisältä.

Ripottele rosoa pintaan: Pomada- ja suklaakuorrutus ovat klassikoita, mutta kokeile tuulihattuun tai eclair-leivokseen rohkeasti rouheampaa pintaa: ripottele päälle ennen paistoa pähkinä- tai suklaarouhetta, siemeniä, raesokeria... Miltä kuulostaisi rouhittu pistaasipähkinä mansikoilla täytetyn tuuliksen pinnalla?

Seivästä: Tikun nokassa tarjottu ruoka houkuttaa haukkaamaan. Seivästä pikkuiset makeat tuulihatut kakkutikkari -tyyliin cocktailtikkuihin. Tuuli popseissa toimii paremmin tuhti ja tiivis täyte, kuten suklaamousse. Tällöin tikku kiinnittyy paremmin ja pienessä suupalassa täyteläisempikään kreemi ei ole liikaa.

Täytä rouheammin: Täytteen ei tarvitse aina olla kermavaahto- tai tuorejuustoseos. Lusikoi hattujen sisään guacamolea, riivi runsaasti yrttejä, kääräise kunnon siivu paahtopaistia. Kokeile rohkeasti oman maun mukaan. Kaikista kosteimmat täytteet, joissa on esimerkiksi reilusti kasviksia kuten tuoretta kurkkua, kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua.

Älä jännitä lässähtämistä: Laiskan leipojan versiossa iso tuulihattulevy kääräistään rullaksi. Levitä valmis tuulihattutaikina levyksi pellille, paista ja jäähdytä. Anna levyn lässähtää! Levitä täyte kauttaaltaan levylle, rullaa kuten kääretorttu ja leikkaa paloiksi. Kokeile esimerkiksi savukalalla, tillillä ja piparjuurituorejuustolla täytettynä ja avot, tuulirulla on syntynyt!

Vaihda vauhdissa churroksi: Jos olet munkkituulella, paista tuulihattujen sijaan samasta taikinasta espanjalaiset munkkitangot. Pursota taikinasta sentin paksuisia tankoja uppopaistoöljyyn, kypsennä muutama minuutti kauniin kullanruskeiksi ja pyörittele kypsät tangot sokerissa. Suklaasula tai paksu espanjalainen kaakao on must-dippikastike churroille.

Ihanat keväiset tuulihattudonitsit valmistuvat tällä ohjeella.