Porokeitossa on ruskan värit. Kuva: Pia Inberg.
Porokeitossa on ruskan värit. Kuva: Pia Inberg.

Soppa365:n syksyisessä menuehdotuksessa heittäydytään ruskan tunnelmiin. Ruska säväyttää syvimmin Lapissa, joten aterian päärooliin nousee itseoikeutetusti poro.

Ruokapöydän ruskaretki alkaa palsternakka-mätileivillä, jotka hehkuvat lautaselle katettuna kuin syksyn kellastamat puut. Palsternakka on nyt mehevimmillän, ja mäti saa makunystyrät liplattamaan kuin syksyinen Tenojoki. Kasvissyöjät ja mätiä välttelevät voivat maustaa mouseen levästä tehdyllä Cavi-Art-mätijäljitelmällä tai kapriksilla. Myös pestopurkin jämät uppoavat sujuvasti tähän herkkuun! Rapskamman suutuntuman ystävät vaihtavat mallasleivän hapankorppuihin tai ruisnaksuihin.

Alkusuupalojen jälkeen maistuu lämmin ja rehti keitto, joka hehkuu kulhossa kuin syksyinen ruskamaisema. Sulatejuuston mehevöittämä soppa valmistuu kätevästi pakastealtaan poronkäristyksestä, eikä muitakaan aineksia tarvitse hakea lähikauppaa kauempaa. Mitä voimakkaamman juuston valitsee, sitä tymäkämpää sopan mausta tulee. Tuorejuusto taas jättää maun miellyttävän lempeäksi. Lisää Lapin-meninkiä saat, jos pilkot kattilaan palan leipäjuustoa juuri ennen keiton tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Metsän punaiset jalokivet pääsevät loistamaan jälkiruuassa, joka on vuosikymmenet pintansa pitänyt mummolan klassikko. Vispipuuron, jota pohjoisessa kutsutaan lappapuuroksi, tärkeimpiä ainesosia on ilma. Se pujahtaa sujuvimmin kylmään puuroon, joten jäähdytä puuro kunnolla ennen vatkaamista. Sähkövatkain on puuhassa kätevin, älä tartu sauvasekoittajaan, sillä se tekee puurosta liisteriä. Jotta puuro on varmasti kylmää, saattaa olla fiksua keittää se jo edellisenä päivänä tai nostaa kattila jääkylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen nopeuttamaan puuron jäähtymistä. Kauniin punainen puuro onnistuu tietysti myös pian kypsyvistä karpaloista.

Mitä juomaksi?

Mädille sopii parhaiten viini, jossa on hapokkuutta tasapainottamaan mädin rasvaisuutta. Sopivia pareja löytyy raikkaista, kuivista rieslingeistä ja kuohuviineistä. Mätileivissä on mukana myös makeaa palsternakkaa, joten viinissä on hyvä olla myös hieman syvyyttä. Juhlava valinta on kuohuviini Vouvray Tête de Cuvée Brut 2012 (15,50 e). Kuohuviinin mineraalisuus nostaa mädin merellisyyden esille ja tuo muutenkin juhlavuutta alkupaloille. Vuovrayssa on myös hieman persikkaisuutta, joten se ei jää palsternakan jalkoihin.

Runsaan ja täyteläisen porokeiton kaveriksi kannattaa valita hapokas ja raikas viini, joka tasapainottaa keiton makuja. Juomasta täytyy löytyä samaan aikaan sekä hapokkuutta että syvyyttä, jolloin hyviä vaihtoehtoja löytyy oluista ja kuivista Amontillado-sherryistä. Esimerkiksi Prykmestar Luomu Pilsin (4,14 e) yrttisyys ja jalohumalamaisuus korostavat poron villiä ja riistaisaa makua. Lisäksi oluen raikkaus antaa lisäryhdikkyyttä koko keitolle. Toinen vaihtoehto on trendikäs sherry, kuten Monteagvdo Dry Amontillado (7,85 e), jonka paahteisuus ja pähkinäisyys tukevat poron syvää makua.

Juomasuositukset: Terhi Oksanen-Alén

Reseptit ja valmistusohjeet:

Palsternakka-mätileivät

Juustoinen porokeitto

Puolukkapuuro

Maistuvaa viikonloppua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla