Porokeitossa on ruskan värit. Kuva: Pia Inberg.
Porokeitossa on ruskan värit. Kuva: Pia Inberg.

Soppa365:n syksyisessä menuehdotuksessa heittäydytään ruskan tunnelmiin. Ruska säväyttää syvimmin Lapissa, joten aterian päärooliin nousee itseoikeutetusti poro.

Ruokapöydän ruskaretki alkaa palsternakka-mätileivillä, jotka hehkuvat lautaselle katettuna kuin syksyn kellastamat puut. Palsternakka on nyt mehevimmillän, ja mäti saa makunystyrät liplattamaan kuin syksyinen Tenojoki. Kasvissyöjät ja mätiä välttelevät voivat maustaa mouseen levästä tehdyllä Cavi-Art-mätijäljitelmällä tai kapriksilla. Myös pestopurkin jämät uppoavat sujuvasti tähän herkkuun! Rapskamman suutuntuman ystävät vaihtavat mallasleivän hapankorppuihin tai ruisnaksuihin.

Alkusuupalojen jälkeen maistuu lämmin ja rehti keitto, joka hehkuu kulhossa kuin syksyinen ruskamaisema. Sulatejuuston mehevöittämä soppa valmistuu kätevästi pakastealtaan poronkäristyksestä, eikä muitakaan aineksia tarvitse hakea lähikauppaa kauempaa. Mitä voimakkaamman juuston valitsee, sitä tymäkämpää sopan mausta tulee. Tuorejuusto taas jättää maun miellyttävän lempeäksi. Lisää Lapin-meninkiä saat, jos pilkot kattilaan palan leipäjuustoa juuri ennen keiton tarjoilua.

 

Metsän punaiset jalokivet pääsevät loistamaan jälkiruuassa, joka on vuosikymmenet pintansa pitänyt mummolan klassikko. Vispipuuron, jota pohjoisessa kutsutaan lappapuuroksi, tärkeimpiä ainesosia on ilma. Se pujahtaa sujuvimmin kylmään puuroon, joten jäähdytä puuro kunnolla ennen vatkaamista. Sähkövatkain on puuhassa kätevin, älä tartu sauvasekoittajaan, sillä se tekee puurosta liisteriä. Jotta puuro on varmasti kylmää, saattaa olla fiksua keittää se jo edellisenä päivänä tai nostaa kattila jääkylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen nopeuttamaan puuron jäähtymistä. Kauniin punainen puuro onnistuu tietysti myös pian kypsyvistä karpaloista.

Mitä juomaksi?

Mädille sopii parhaiten viini, jossa on hapokkuutta tasapainottamaan mädin rasvaisuutta. Sopivia pareja löytyy raikkaista, kuivista rieslingeistä ja kuohuviineistä. Mätileivissä on mukana myös makeaa palsternakkaa, joten viinissä on hyvä olla myös hieman syvyyttä. Juhlava valinta on kuohuviini Vouvray Tête de Cuvée Brut 2012 (15,50 e). Kuohuviinin mineraalisuus nostaa mädin merellisyyden esille ja tuo muutenkin juhlavuutta alkupaloille. Vuovrayssa on myös hieman persikkaisuutta, joten se ei jää palsternakan jalkoihin.

Runsaan ja täyteläisen porokeiton kaveriksi kannattaa valita hapokas ja raikas viini, joka tasapainottaa keiton makuja. Juomasta täytyy löytyä samaan aikaan sekä hapokkuutta että syvyyttä, jolloin hyviä vaihtoehtoja löytyy oluista ja kuivista Amontillado-sherryistä. Esimerkiksi Prykmestar Luomu Pilsin (4,14 e) yrttisyys ja jalohumalamaisuus korostavat poron villiä ja riistaisaa makua. Lisäksi oluen raikkaus antaa lisäryhdikkyyttä koko keitolle. Toinen vaihtoehto on trendikäs sherry, kuten Monteagvdo Dry Amontillado (7,85 e), jonka paahteisuus ja pähkinäisyys tukevat poron syvää makua.

Juomasuositukset: Terhi Oksanen-Alén

Reseptit ja valmistusohjeet:

Palsternakka-mätileivät

Juustoinen porokeitto

Puolukkapuuro

Maistuvaa viikonloppua!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin