Arkikokin suosikki, valokuvaajan kauhistus. Kuva: Istockphoto
Arkikokin suosikki, valokuvaajan kauhistus. Kuva: Istockphoto

Täydellinen arki-illan ateria valmistuu yhdessä astiassa sekoittaen ja kypsentäen.

Arki-iltana ruuan on valmistuttava helposti ja nopeasti. Parhaita arkiruokia ovatkin "vuokaan ja uuniin" -henkiset paistokset, joissa raaka-aineet pilkotaan vuokaan ja pannaan sitten uuniin kypsymään.

Vuokaruokien plussiin kuuluu minimaalinen tiski, tähteiden tehokas hyödyntäminen ja ruuan kypsyminen itsekseen uunin lämmössä. Siis taloudellista monella tapaa!

Kaiva esiin uskollinen uunivuokasi ja sekoittele siihen makusi tai jääkaapista löytyvien antimien mukainen paistos. Voit napata vinkit vuokaan myös alla olevasta listasta.

1. Espanjalainen peruna-chorizovuoka

Paloittele keitetyt perunat voideltuun uunivuokaan. Sekoita joukkoon hienonnottua chorizoa, persiljaa ja raastettua manchegojuustoa. Vatkaa muutama desi maitoa ja pari kananmunaa sekaisin, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada vuokaan ja paista 200-asteisessa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.

2. Nachos supreme vuoassa

Kaada voideltuun vuokaan nacholastut. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia, lisää jauheliha pannulle ja kypsennä se. Lisää purkki tomaattimurskaa ja mausta tomaattipyreellä, oreganolla, juustokuminalla, jauhetulla korianterinsiemenellä ja paprikajauheella. Anna kastikkeen muhia hetki. Kaada kastike nachojen päälle. Voit käyttää myös valmista ylijäänyttä jauhelihakastiketta. Ripottele pintaan reilusti juustoraastetta. Gratinoi vuokaa grillivastusten alla uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa halutessasi salsan kera.

3. Kookoksinen broileri-riisivuoka

Levitä voidellun vuoan pohjalle keitettyä riisiä. Mausta paketillinen broilerinfileesuikaleita soijakastikkeella, raastetulla inkiväärillä, lorauksella limetin mehua ja mustapippurirouhaisulla. Levitä maustettu broileri riisin päälle. Paloittele broilerin päälle säilykepersikkaa tai -mangoa. Levitä päällimmäiseksi kerros riisiä ja valuta vuokaan purkillinen kookosmaitoa. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes broileri on kypsää. Viimeistele vuoka rouhituilla suolapähkinöillä.

4. Keveä kasvis-fetavuoka

Viipaloi vuodeltuun vuokaan munakoisoa, kesäkurpitsaa ja tomaatteja. Murustele kasvisten sekaan fetaa. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Levitä päällimmäiseksi pestoa ja kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Sopii myös lisukkeeksi!

5. Kukkakaali-kinkkuvuoka

Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Sekoita kukkakaali ja hienononnettua savukinkkua voidellussa uunivuoassa. Kaada päälle pari desiä ruokakermaa ja juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

6. Pulled pork -perunasosevuoka

Levitä voidellun uunivuoan pohjalle ylikypsää possun lihaa (esimerkiksi edelliseltä aterialta). Notkista valmis perunamuusi parilla kananmunan keltuaisella ja levitä se jauhelihakastikkeen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuttia, kunnes vuoka on ruskistunut pinnalta.

7. Parempi porokiusaus

Sekoita voidellussa vuoassa perunasuikaleita, hienonnettua sipulia ja kylmäsavuporoa, kuivattua timjamia, nokare sinappia, ripaus suolaa ja mustapippuria. Lisää lopuksi vuokaan kermaa ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.