Arkikokin suosikki, valokuvaajan kauhistus. Kuva: Istockphoto
Arkikokin suosikki, valokuvaajan kauhistus. Kuva: Istockphoto

Täydellinen arki-illan ateria valmistuu yhdessä astiassa sekoittaen ja kypsentäen.

Arki-iltana ruuan on valmistuttava helposti ja nopeasti. Parhaita arkiruokia ovatkin "vuokaan ja uuniin" -henkiset paistokset, joissa raaka-aineet pilkotaan vuokaan ja pannaan sitten uuniin kypsymään.

Vuokaruokien plussiin kuuluu minimaalinen tiski, tähteiden tehokas hyödyntäminen ja ruuan kypsyminen itsekseen uunin lämmössä. Siis taloudellista monella tapaa!

Kaiva esiin uskollinen uunivuokasi ja sekoittele siihen makusi tai jääkaapista löytyvien antimien mukainen paistos. Voit napata vinkit vuokaan myös alla olevasta listasta.

1. Espanjalainen peruna-chorizovuoka

Paloittele keitetyt perunat voideltuun uunivuokaan. Sekoita joukkoon hienonnottua chorizoa, persiljaa ja raastettua manchegojuustoa. Vatkaa muutama desi maitoa ja pari kananmunaa sekaisin, mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada vuokaan ja paista 200-asteisessa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt.

2. Nachos supreme vuoassa

Kaada voideltuun vuokaan nacholastut. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia, lisää jauheliha pannulle ja kypsennä se. Lisää purkki tomaattimurskaa ja mausta tomaattipyreellä, oreganolla, juustokuminalla, jauhetulla korianterinsiemenellä ja paprikajauheella. Anna kastikkeen muhia hetki. Kaada kastike nachojen päälle. Voit käyttää myös valmista ylijäänyttä jauhelihakastiketta. Ripottele pintaan reilusti juustoraastetta. Gratinoi vuokaa grillivastusten alla uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoa halutessasi salsan kera.

3. Kookoksinen broileri-riisivuoka

Levitä voidellun vuoan pohjalle keitettyä riisiä. Mausta paketillinen broilerinfileesuikaleita soijakastikkeella, raastetulla inkiväärillä, lorauksella limetin mehua ja mustapippurirouhaisulla. Levitä maustettu broileri riisin päälle. Paloittele broilerin päälle säilykepersikkaa tai -mangoa. Levitä päällimmäiseksi kerros riisiä ja valuta vuokaan purkillinen kookosmaitoa. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes broileri on kypsää. Viimeistele vuoka rouhituilla suolapähkinöillä.

4. Keveä kasvis-fetavuoka

Viipaloi vuodeltuun vuokaan munakoisoa, kesäkurpitsaa ja tomaatteja. Murustele kasvisten sekaan fetaa. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Levitä päällimmäiseksi pestoa ja kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Sopii myös lisukkeeksi!

5. Kukkakaali-kinkkuvuoka

Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Sekoita kukkakaali ja hienononnettua savukinkkua voidellussa uunivuoassa. Kaada päälle pari desiä ruokakermaa ja juustoraastetta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

6. Pulled pork -perunasosevuoka

Levitä voidellun uunivuoan pohjalle ylikypsää possun lihaa (esimerkiksi edelliseltä aterialta). Notkista valmis perunamuusi parilla kananmunan keltuaisella ja levitä se jauhelihakastikkeen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuttia, kunnes vuoka on ruskistunut pinnalta.

7. Parempi porokiusaus

Sekoita voidellussa vuoassa perunasuikaleita, hienonnettua sipulia ja kylmäsavuporoa, kuivattua timjamia, nokare sinappia, ripaus suolaa ja mustapippuria. Lisää lopuksi vuokaan kermaa ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.