Kaupallinen yhteistyö

Palsternakkaa, juuriselleriä, maa-artisokkaa, kaalia, keltajuurta…Ruokakaupan hyllyt suorastaan pursuavat syksyisiä sesonkiherkkuja. Mutta osaatko säilyttää tuotteita oikein?

Kasvisruoka kiinnostaa yhä useampia ja tänä syksynä on myös uutisoitu, että lihan kulutus olisi ensimmäistä kertaa kääntymässä laskuun ensi vuonna.

Kasvisruoan suosio ei ole ihme – on selvää, että kasvisruoka on hyväksi terveydelle, mutta viime vuosina myös vastuullisuus on nostanut kiinnostusta kasvisten syöntiä kohtaan.

Yhä useampi perhe muuttaa hiljalleen tottumuksiaan – pidetään säännöllisesti kasvisruokapäiviä, kokeillaan rohkeasti erilaisia lihankorvikkeita ja ennen kaikkea panostetaan kotimaisiin, lähellä tuotettuihin kasviksiin.

Ruokatoimittaja Christina Aaltio on nähnyt työssään monia ruokatrendejä ja myös kasvisruokabuumin tulon.

Hän kertookin, että aiemmin kasviksia käytettiin lähinnä lisukkeina, nyt niistä valmistetaan monen ruokalajin kokonaisuuksia.

”Kiinnostus kasvisruokaan on selkeästi lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Ihmiset selvästi kaipaavat uusia ideoita kasvisruokiin ja mielelläni heitä tässä autan.”

Aaltio tunnustaa tuovansa töitä kotiin. Tietysti.

”Ruoanlaitto ei todellakaan jää työpaikalle, kotona on iso perhe ja usein testailen uusia ideoita ensin siellä”, Aaltio nauraa.

Aaltion perheessä syödään runsaasti kasviksia, sillä tytär on vegaani ja poika kasvisruokailija. Kolmas lapsi vielä miettii omaa suhtautumistaan.

Kauppojen hyllyt pursuavat parhaillaan kotimaisia sesonkikasviksia. On maa-artisokkaa, juuriselleriä, palsternakkaa, punajuuria, kaaleja ja keltajuurta.

Aaltion oma suosikkikasvis tällä hetkellä on juuriselleri, josta voi valmistaa vaikkapa mehukkaat pihvit tai muusin.

Kasvikset säilyvät tuoreina jopa kuukauden 

Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström kertoo, että kasvikset saa säilymään jääkaapissa pidempään, jos olosuhteet ovat oikeat. Tuskin löytyy perhettä, jossa nuupahtaneita ruukkusalaatteja ei olisi laitettu roskiin.

Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi tuoreet porkkanat ja yrtit saa säilymään jääkaapissa useamman viikon, jos lämpötila ja kosteusmäärä ovat oikeat.

”Electroluxilla on useita kylmälaitevaihtoehtoja, joiden avulla vihannesten elinkaarta voidaan pidentää. Jääkaappien ominaisuudet vaihtelevat mallista riippuen, mutta jos jääkaapin vihanneslokerossa on oikea kosteusmäärä, osa kasviksista voi säilyä jopa kuukauden”, Liljeström kertoo.

Kasvikset säilyvät oikein säilytettynä pidempään, jolloin myös ruokahävikki pienenee. Suomalaiset kotitaloudet heittävät nimittäin ruokaa roskiin vuoden aikana peräti 23 kilon verran.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa.

Ja sitten se kypsennys. Esimerkiksi parsakaalia kypsennettäessä höyryttäminen on ainoa tapa, jolla saa säilytettyä parsakaalin c-vitamiinit. Jos parsakaali kypsennetään normaalissa uunissa, kaksi kolmasosaa sen c-vitamiineista katoaa jo vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helppoa ja joustavaa ruokasäilytystä

 

Electroluxin kylmälaitteet säilyttävät tuotteiden kosteuden, maun, koostumuksen ja tuoreuden pidempään.

Muun muassa integroitavassa ERC3195AOW-mallissa oleva erillinen NaturaFresh-osasto on suunniteltu säilyttämään ruoka tuoreena jopa kolme kertaa perinteistä pidempään.


1. CustomFlex-ovihyllyt. Innovatiivinen ja muokattavissa oleva ovihylly- ja laatikostojärjestelmä auttaa pitämään ruoat hyvin esillä ja järjestyksessä.
2. Lämpötilalaatikot erilaisille ruoille. Matalalämpöisessä laatikossa esimerkiksi tuore kala säilyy pidempään.
3. Kätevä pullohylly säästää tilaa.
4. Lasihyllyt on helppo pitää puhtaana.
5. Tilava pakastin. Suuriin ja tilaviin laatikoihin on helppo laittaa suurempiakin pakasteita.


Tutustu Electroluxin tuotteisiin!

Teksti