
Auringon alla kypsyneet tomaatit saavat suolaisen potkun tapenadesta. Mehevä täyte toimii ihanasti lehtevän ja rapean pohjan kanssa.
Kaipaatko vaihtelua suolaisiin piirakoihin? Kokeile seuraavaksi tomaattipiirakkaa, johon ei tarvita juustoa eikä kermaa.
Pääosassa ovat tällä kertaa isot ja mehevät pihvi- tai häränsydäntomaatit. Tomaatit viipaloidaan, käsitellään suolalla ja valutetaan ennen latomista piirakan päälle. Näin ne eivät kostuta piirakan pohjaa paistamisen aikana.
Piirakkaan käytetään valmista lehti- tai voitaikinaa, josta muotoillaan pohja leivinpaperin päälle. Tarkoitukseen sopii yhtä hyvin niin esikaulittu ja laskostettu taikina kuin erilliset taikinalevytkin, jotka voi nipistellä reunoistaan yhteen.
Entä piirakan voimakkaan herkullinen maku? Se saadaan aikaan sipaisemalla pohja kevyesti tapenadella eli oliivitahnalla. Jos tapenade ei ole vielä tuttu tuote, löydät purkin kaupasta helposti sieltä mistä pestotkin.
Tapenade-tomaattipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
-
Leikkaa isot tomaatit 1 cm:n viipaleiksi, laita siivilään ja mausta suolalla. Anna levätä puoli tuntia. Puolita kirsikkatomaatit.
-
Kuumenna uuni 200-asteiseksi ja laita tyhjä pelti uuniin 10 minuutiksi.
-
Kauli taikina leivinpaperilla noin 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Tee veitsellä viillot noin 2 cm:n päähän taikinan reunasta. Näin reuna kohoaa kauniisti.
-
Levitä taikinalle ensin tapenade ja sitten tamaatit. Valuta öljy päälle ja rouhi pippuri pinnalle. Voitele reunat munalla.
-
Vedä piirakka papereineen kuumalle pellille ja paista uunissa 25–30 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Ripottele piirakalle basilikaa ja suolaa.
Vinkki Tapenadea eli oliivitahnaa tehdään sekä mustista että vihreistä oliiveista. Kumpi tahansa käy piirakkaan.
Miten taikinan viiltäminen saa sen kohoamaan kauniisti?
Taikinan reunat kohoavat ylös viiltokohdasta paistettaessa, taika piilee siinä! :)
Miten taikinan ostaminen kaupasta on leipomista
Kyllä sen sen taikinan joku on jo leiponut valmiiksi kotileipurin arkea helpottamaan. Aina voi toki tehdä itse, netistä löytyy ohjeita. Ihania nämä mielensäpahoittajat. 🤣
Kiitos herkullisesta ohjeesta!