Hansin reseptit on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Muhkeiksi täytetyt hodarit ovat uudenvuoden klassikkoherkku. Lisukkeena maistuu saksalais-vivahteinen perunasalaatti.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Yhdeksännessä jaksossa aiheena on uusivuosi ja hodarit. Voit kuunnella jakson Suplasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Uudenvuoden herkkuhodarit

Ainekset

8
hodarisämpylää
4
bratwurstia
4
mausteista tuorenakkia
ketsuppia, majoneesia ja sinappia
paahdettua sipulia

Työvaiheet

  1. Valmista perunasalaatti, tomaattisalaatti, coleslaw ja chilimajoneesi (katso ohjeet alta). Jos käytät raakamakkaroita, kypsennä ne. Jos käyttämäsi nakit ovat kypsiä, kuumenna ne.
  2. Leikkaa sämpylät pituussuunnassa kahtia. Kuumenna paistinpannu ja paahda sämpylöitä ensin leikkuupinta alaspäin ja sen jälkeen ulkopuolelta, kunnes ovat kauttaaltaan paahtuneita ja kauniin kullanruskeita.
  3. Levitä leikkuupinnoille majoneesia, lisää sen päälle salaattia, coleslaw:ta, nakit ja tomaattisalaattia. Viimeistele ketsupilla, sinapilla ja chilimajoneesilla. Päälle voit halutessasi lisätä vielä paahdettua sipulia makua antamaan.

Vinkki! Valmistan nakit itse aina siten, että kuumennan paistinpannun, lisään siihen tilkan öljyä tai nokareen voita, paistan makkaroihin ensin hieman väriä ja sen jälkeen lisää pannulle tilkan vettä ja kannen päälle. Näin nakit kuumenevat (ja raakamakkaroita käytettäessä kypsyvät) tasaisesti, niistä tulee kauniin värisiä ja ne maistuvat hyviltä.

 

Perunasalaatti

Ainekset

600
g
keitettyjä ja jäähdytettyjä kiinteämaltoisia perunoita
1
vihreä omena
½
kurkkua
2–3
rkl
kapriksia
3–4
rkl
hyvää valmismajoneesia
½–1
rkl
dijonsinappia
tillisilppua, suolaa ja pippuria

Työvaiheet

  1. Perunasalaatti valmistuu nopeasti, kun perunat on keitetty ja jäähdytetty valmiiksi. Kuori ja kuutioi ne.
  2. Kuori ja kuutioi omena ja kurkku.
  3. Sekoita kaprikset, majoneesi ja sinappi isossa kulhossa. Lisää perunat, omenat, kurkut ja kaprikset. Kauho sekaisin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Viimeistele tillillä.

Coleslaw

Ainekset

½
valkokaalia
1
porkkana
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
tuoretta korianteria
2–3
rkl
hyvää valmismajoneesia
1-2-3-liemi
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin 1-2-3-liemi. Kiehauta ainekset kattilassa, kaada isoon kulhoon ja anna jäähtyä.
  2. Leikkaa kaali aivan ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkana. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
  3. Lisää kasvikset liemeen ja anna maustua 1–2 tuntia. Valuta ylimääräinen liemi pois. Lisää majoneesi ja sekoita. Tarkista maku. Viimeistele tuoreella korianterilla.

Vinkki! Jos valmistat myös tomaattisalaatin, tee 1-2-3-lientä reilummin ja ota osa talteen sitä varten.

Tomaattisalaatti

Ainekset

100
g
kirsikkatomaatteja
½
punaista chiliä
1–2
valkosipulinkynttä
tuoretta korianteria
1
limetin mehu ja raastettu kuori
1–2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
1-2-3-lientä

Työvaiheet

  1. Valmista 1-2-3-liemi (ks. coleslaw:n ohje).
  2. Puolita kirsikkatomaatit tai leikkaa ne kolmeen osaan. Hienonna chili ja raasta valkosipulinkynnet. Sekoita ainekset keskenään.
  3. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Salaatti on parhaimmillaan jääkylmänä tarjoiltuna. Tarkista maku.

Chilimajoneesi

Ainekset

2
dl
hyvää valmismajoneesia
2–3
rkl
chiliketsuppia (tai tavallista ketsuppia ja chilikastiketta/kuivattua chiliä)
1
murskattu valkosipulinkynsi
(konjakkia)

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1179 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Japanilainen teriyakikastike ja helppo paistaminen on varma ja nopea tapa saada tofusta rapeaa ja ihan tajuttoman hyvää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea teriyakitofu

Ainekset

300
g
kiinteää maustamatonta tofua
rkl
teriyaki-kastiketta
1
rkl
seesaminsiemeniä
½
dl
pankojauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
tl
seesaminsiemenöljyä
LISÄKSI
2
rkl
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Leikkaa tofu sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet leikkuulaudalle, aseta päälle talouspaperia ja painoksi toinen leikkuulauta. Pidä painon alla 30 minuuttia.

  2. Leikkaa tofuviipaleet sentin paksuisiksi tangoiksi ja pyörittele teriyakikastikkeessa. Anna maustua 10 minuuttia. Pyörittele tofut pankojauhoissa ja seesaminsiemenissä.

  3. Kuumenna pannulla öljyt, ja paista tofutankoja keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes tofut ovat kauniin ruskeita. Kuori ja raasta päälle piparjuurta.

Vinkki! Voit korvata tofun tempellä. Tempessä on kiinteämpi rakenne, ja sen voi valmistaa ilman painon alla pitämistäkin.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Aurajuustolla maustettu pehmeä punajuuripata sisältää jopa kilon kasviksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-aurajuustopata

Ainekset

6–8 (800 g)
punajuurta
200
g:n pala
juuriselleriä
2
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
5
dl
vettä
2
dl
ohrasuurimoita
2
tl
kuivattua salviaa
2
dl
kermaa
1
pkt (170 g)
sinihomejuustoa
n. ½
tl
suolaa
n. ¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Kuori ja pilko juuriselleri. Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi.

  2. Kuullota sipuleita hetki öljyssä pannulla.

  3. Laita suurimot ja vesi pataan tai uunivuokaan. Lisää kerroksittain punajuuret, sellerit ja sipulit. Ripottele väleihin salviaa. Hauduta pataa kannella peitettynä 200-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

  4. Sekoita kerma ja murennettu juusto pataan. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Tarjoa herkullinen punajuuripata pähkinäisen salaatin, juuresraasteen ja tuoreen leivän kanssa.