Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Kasvis
Arjen nopeat
9:49 | 1.9.2021

Gemista eli täytetyt kreikkalaiset kasvikset

Lisää omaan keittokirjaan
Helsingin Sanomat on lisännyt 467 reseptiä
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Mahtava satokauden herkku valmistuu kypsistä, erilaisista kasviksista, joiden uumeniin kätketään riisistä tehty täyte. Tarjoa kasvikset fetan, tsatsikin ja vihreän salaatin kanssa.

Iso uunivuoallinen tuoksuviksi paahtuneita munakoisoja, paprikoita ja pihvitomaatteja. Kaikissa kostean herkullinen riisitäyte, jossa on oliiveja, yrttejä ja hiven makeutta.

Kotikeittiössä on mahdollista tehdä yhtä muhkeita täytettyjä kasviksia kuin kreikkalaisessa tavernassa. Tärkeintä on käyttää säästelemättä oliiviöljyä ja antaa kasvisten kypsyä kunnolla meheviksi. Siinä missä tomaatit pehmenevät noin puolessa tunnissa, munakoisojen ja paprikoiden leppymiseen kannattaa varata noin tunti.

Entä täyte? Sen pohjana toimii keitetty irtonainen riisi, jonka joukkoon sekoitetaan koverrettujen kasvisten sisustaa, yrttejä, oliiveja ja kuivattua hedelmää. Täyte tekee kasviksista ruokaisia ja imaisee niistä irtoavan ylimääräisen kosteuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
4
25 min + 1 h
Helppo

Gemista eli täytetyt kreikkalaiset kasvikset

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

1–1,2
kg
kasviksia (esimerkiksi pihvitomaatteja, paprikoita, kesäkurpitsaa ja munakoisoa – yhtä tai useampaa lajia)
3
rkl
oliiviöljyä
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Täyte
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
5
dl
keitettyä pitkäjyväistä riisiä (risottoriisi sopii myös)
2
rkl
sitruunamehua
1
dl
pinjansiemeniä tai pistaasipähkinöitä
6
kuivattua viikunaa tai aprikoosia
1
dl
viipaloituja kalamataoliiveja
2
rkl
pieniä kapriksia
1
dl
yrttejä hienonnettuna (esimerkiksi oreganoa, minttua tai tilliä)
Lisäksi
8–12
uuden sadon pientä perunaa, oliiviöljyä
Tarjoiluun
fetaa, tsatsikia, vihreää salaattia

Vaiheet

  1. Käsittele kasvikset. Leikkaa tomaateista ja paprikoista ”hatut” irti. Irrota tomaateista terävällä veitsellä sisukset pois. Kuutioi sisukset täytettä varten. Poista paprikoista siemenet ja vaaleat osat. Leikkaa kesäkurpitsoihin ja munakoisoihin kolot. Kuutioi niiden sisukset.
  2. Laita kasvikset uunivuokaan. Pirskottele päälle öljyä ja lisää suolaa ja pippuria.
  3. Tee täyte. Hienonna kesäsipuli varsineen. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää tomaattipyree ja sekoita. Lisää pannulle tomaattien, kesäkurpitsojen ja munakoisojen pieneksi leikatut sisukset. Paista kypsiksi. Sekoita kasvikset riisin joukkoon. Lisää sitruunamehu, hienonnetut siemenet, pieneksi kuutioidut viikunat, oliivit ja kaprikset. Sekoita joukkoon yrttisilppu. Täytä kasvikset.
  4. Jos käytät paprikoita, laita ne ensimmäiseksi uuniin ja anna kypsyä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  5. Lisää loput kasvikset ja puhtaiksi raaputetut perunat. Valuta päälle runsaasti öljyä. Jatka paistamista noin 50 minuuttia tai siihen asti, kunnes kasvikset ovat kokonaan kypsiä. (Jos et halua tomaateista täysin pehmeitä, lisää ne uuniin kun paistoaikaa on jäljellä 30 minuuttia.) Tarjoa fetan, tsatsikin ja vihreän salaatin kanssa.
Lisää aiheesta
  • Värikkäät suosikit: 3 + 1 kasvisruokaa kreikkalaisittain
Tilaa Glorian ruoka & viini
Vegebaari
arkiruoka
kasvisruoka
kasvisruokareseptejä
kreikkalainen

Suosituimmat

Saaristolaisleipä

Graavisiika Henri Alénin tapaan

Taatelikakku

Shelterin mallasleipä

Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini