Paprikat, tomaatit, munakoisot ja kesäkurpitsat saavat herkullisen riisipohjaisen täytteen.
Paprikat, tomaatit, munakoisot ja kesäkurpitsat saavat herkullisen riisipohjaisen täytteen.

Kokeile täytettyjä kasviksia, kesäkurpitsaisia pihvejä tai kreikkalaista pastavuokaa. Myös maukkaan paprikatahnan ohje kannattaa ottaa haltuun!

Kun yhdistät sesongin tuoreet kasvikset kreikkalaisiin resepteihin, saat täydellisen herkun lautaselle. Kokeile paprikoista surautettua tahnaa, sitruunalla ja tillillä maustettuja kesäkurpitsapihvejä ja täytettyjä kasviksia. Uunissa valmistuu kreikkalaisten mahtava vastine lasagnelle eli pastitsio, tällä kertaa kasvisversiona.

1. Kasvisdippi & kesäkurpitsapihvit

Htipiti eli paahdettu paprikadippi maistuu yhtä hauskalta kuin sen nimi kuulostaa. Uunissa tai grillissä paahtamalla kesytetyt paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa.

Mehevä tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana. Tahna on myös hyvä syy loihtia alkupalapöytä ja koota sen ympärille muitakin herkkuja, kuten oliiveja ja täytettyjä viininlehtikääryleitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Htipitin ohjeen löydät täältä.

Myös kesäkurpitsapihvit sopivat herkkupöytään. Kesäkurpitsa maistuu itsessään miedolta, mutta raastamalla ja paistamalla siitä jalostuu lihansyöjillekin takuuvarmasti kelpaavat pihvit.

Sitruunalla ja tillillä ryyditetyt pihvit ovat helppoja yhdistettäviä muihin ruokiin. Ne ovat meze-pöydän kruunamaton kuningas, mutta yhtä lailla ne sopivat myös pääruoaksi. Kokeile lisäkkeeksi esimerkiksi muusia tai riisiä.

Kesäkurpitsapihvien ohjeen löydät täältä.

2. Gemista eli täytetyt kreikkalaiset kasvikset

Kreikan lomailijan ”pakollinen” ruoka on täytetyt kasvikset tavernassa tsatsikin kera nautittuna.

Ihana satokauden herkku valmistuu kypsistä, erilaisista kasviksista, joiden uumeniin kätketään riisistä tehty täyte. Varoituksen sana: tämä ruoka näyttää kevyeltä, mutta se imee itseensä paljon oliiviöljyä. Öljyn määrässä ei kannata kuitenkaan kitsastella, sillä muuten lopputulos ei ole sama kuin kreikkalaisten lounaspöydässä. Tarjoa kasvikset fetan, tsatsikin ja vihreän salaatin kanssa.

Täytettyjen kasvisten ohjeen löydät täältä.

3. Tuhti pastavuoka pastitsio

Kreikkalaisten mainion makuinen vastine italialaiselle lasagnelle on pastitsio. Uunissa paistettava vuokaruoka valmistetaan vaihteeksi linssikastikkeesta lihan sijaan, jolloin lopputulos sopii kasvissyöjällekin.

Vuokaan kerrostetaan keitettyä pastaa, mehevää proteiinipitoista kastiketta ja fetaa. Koko komeuden päälle hunnutetaan kunnon kerros valkokastiketta.

Pastitsio on siitä kätevä ruoka, että se maistuu hyvältä myös uudelleenlämmitettynä – ja sopii siten mainiosti myös vaikka evääksi töihin.

Kasvispastitsion ohjeen löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla