
Mahtava satokauden herkku valmistuu kypsistä, erilaisista kasviksista, joiden uumeniin kätketään riisistä tehty täyte. Tarjoa kasvikset fetan, tsatsikin ja vihreän salaatin kanssa.
Iso uunivuoallinen tuoksuviksi paahtuneita munakoisoja, paprikoita ja pihvitomaatteja. Kaikissa kostean herkullinen riisitäyte, jossa on oliiveja, yrttejä ja hiven makeutta.
Kotikeittiössä on mahdollista tehdä yhtä muhkeita täytettyjä kasviksia kuin kreikkalaisessa tavernassa. Tärkeintä on käyttää säästelemättä oliiviöljyä ja antaa kasvisten kypsyä kunnolla meheviksi. Siinä missä tomaatit pehmenevät noin puolessa tunnissa, munakoisojen ja paprikoiden leppymiseen kannattaa varata noin tunti.
Entä täyte? Sen pohjana toimii keitetty irtonainen riisi, jonka joukkoon sekoitetaan koverrettujen kasvisten sisustaa, yrttejä, oliiveja ja kuivattua hedelmää. Täyte tekee kasviksista ruokaisia ja imaisee niistä irtoavan ylimääräisen kosteuden.
Gemista eli täytetyt kreikkalaiset kasvikset
Ainekset
Työvaiheet
- Käsittele kasvikset. Leikkaa tomaateista ja paprikoista ”hatut” irti. Irrota tomaateista terävällä veitsellä sisukset pois. Kuutioi sisukset täytettä varten. Poista paprikoista siemenet ja vaaleat osat. Leikkaa kesäkurpitsoihin ja munakoisoihin kolot. Kuutioi niiden sisukset.
- Laita kasvikset uunivuokaan. Pirskottele päälle öljyä ja lisää suolaa ja pippuria.
- Tee täyte. Hienonna kesäsipuli varsineen. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää tomaattipyree ja sekoita. Lisää pannulle tomaattien, kesäkurpitsojen ja munakoisojen pieneksi leikatut sisukset. Paista kypsiksi. Sekoita kasvikset riisin joukkoon. Lisää sitruunamehu, hienonnetut siemenet, pieneksi kuutioidut viikunat, oliivit ja kaprikset. Sekoita joukkoon yrttisilppu. Täytä kasvikset.
- Jos käytät paprikoita, laita ne ensimmäiseksi uuniin ja anna kypsyä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Lisää loput kasvikset ja puhtaiksi raaputetut perunat. Valuta päälle runsaasti öljyä. Jatka paistamista noin 50 minuuttia tai siihen asti, kunnes kasvikset ovat kokonaan kypsiä. (Jos et halua tomaateista täysin pehmeitä, lisää ne uuniin kun paistoaikaa on jäljellä 30 minuuttia.) Tarjoa fetan, tsatsikin ja vihreän salaatin kanssa.