Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Calvadosilla maustettu viiriäinen on juhlava joulupöydän pääruoka. Varaa kaksi viiriäistä per ruokailija. Lisukkeena maistuvat höyrytetyt purjot.

Viinisuositus: Punaviineistä viiriäsen seuraan sopivat keskitäyteläiset ja raikkaat viinit, kuten pinot noirit, zweigeltit ja gamayt. Herkullisen marjaisa, lempeän tanniininen ranskalainen Mommessin Morgon Côte du Py 2017,18,99 e, on oiva valinta, samoin karpalon, vadelmien ja kirsikoiden aromeja tarjoava itävaltalainen Meinklang Zweigelt 2017, 15,99 e. Valkoviiniksi käy esimerkiksi hedelmäinen, yrttinen Loxarel A Pèl Blanc 2019, 19,59 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + marinointi 12 t
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut viiriäiset ja vermuttikastike

Ainekset

8
viiriäistä
Marinadi
6
timjaminoksaa
1
sitruuna
2
laakerinlehteä
4
rkl
calvadosta (tai konjakkia)
4
rkl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria
Paistamiseen
4
rkl
oliiviöljyä
Lisäksi
8
nokaretta voita
1
dl
vermuttia
dl
kanalientä

Työvaiheet

  1. Nypi timjamin lehdet kulhoon. Raasta puolet sitruunan kuoresta joukkoon. Lisää laakerinlehdet, calvados, öljy, suola ja pippuri ja sekoita. Nosta viiriäiset marinadiin ja kääntele niitä. Peitä kulho ja laita jääkaappiin maustumaan noin 12 tunniksi.

  2. Nosta viiriäiset huoneenlämpöön 45 minuuttia ennen kypsentämistä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  3. Pyyhi marinadi viiriäisten pinnalta. Kuumenna öljy pannussa ja ruskista viiriäiset nopeasti. Laita linnut pieneen uunivuokaan ja lisää nokare voita kunkin linnun sisälle. Sido jalat keittiönarulla.

  4. Paista viiriäisiä uunissa ensin 10 minuuttia, lisää sitten vuokaan vermutti ja jatka kypsentämistä vielä 7–10 minuuttia.

  5. Laita viiriäiset lämmitetylle lautaselle ja peitä löyhästi foliolla. Kaada liemi paistovuoasta kattilaan ja keitä, kunnes neste on haihtunut puoleen. Lisää kanaliemi ja keitä, kunnes kastike on sakeaa, lähes siirappimaista. Valuta kastiketta viiriäisten pinnalle ja tarjoa heti.

Höyrytetyt purjot ja hasselpähkinä-voivinegretti

Ainekset

4
keskikokoista purjoa
¾
tl
sormisuolaa
Hasselpähkinä-voivinegretti
100
g
voita
1
dl
kuorettomia hasselpähkinöitä
1
rkl
samppanja- tai valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa purjojen vihreät osat pois ja halkaise purjot pituussuunnassa. Huuhtele huolellisesti.

  2. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta päälle tasapohjainen siivilä tai kattilan höyrytinosa, myös bambuinen höyrytin käy. Laita purjoviipaleet höyryttimeen ja ripottele pinnalle suolaa.

  3. Höyrytä purjot pehmeiksi kannen alla, noin 10 minuuttia.

  4. Tee vinegretti. Kuumenna voita kattilassa matalalla lämmöllä, kunnes se lakkaa kuohumasta ja on kauniin ruskeaa. Siirrä hetkeksi sivuun jäähtymään.

  5. Rouhi hasselpähkinät veitsellä. Valuta ruskistettu voi kulhoon ja vatkaa etikka joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hasselpähkinät. Valuta kastiketta purjojen päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1178 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 316 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3404 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Saisiko olla kulhollinen täyteläistä ja lämmittävää kanakeittoa? Maapähkinävoi tekee liemestä runsaan ja kermaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea maapähkinä-kanakeitto

Ainekset

1
oranssi paprika
1
kesäkurpitsa
¼
punakaalia
1
maissintähkä
2
rkl
öljyä
250
g
broilerin paistisuikaleita
3
tl
keltaista currytahnaa
8
dl
kasvislientä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
4
rkl
maapähkinävoita
(suolaa)
1
limetti
LISÄKSI
1
chili
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa suupaloiksi. Suikaloi kaali. Irrota maissista lehdet ja leikkaa jyvät pitkittäissuunnassa irti.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerit öljyssä kypsäksi. Lisää currytahna ja vihannekset. Paista vielä 5 minuuttia.

  3. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

  4. Hienonna chili ja korianteri keiton kiehuessa. Purista limetin mehu ja lisää se valmiiseen keittoon. Tarjoa keitto chilin ja korianterin kanssa.

Vinkki Kokeile broilerin tilalla kiinteää tofua.